PHP forma
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4

Tema: PHP forma

  1. #1
    Aktivan član Winex (avatar)
    Učlanjen
    04.05.2009.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Niš
    Poruke
    1.793
    Tekstova u blogu
    3
    Reputaciona moć
    49

    Podrazumevano PHP forma

    Kod:
    <html>
    <head><meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
    <title>PHP forma</title>
    <link href="general.css" rel="stylesheet" type="text/css">
    </head>
    
    <body>
    
    <form action="login.php" method=POST>
    <table width="100%" height="100%">
    <tr><td align="center" valign="middle"> 
    <div class="dialog">
    	<h1><strong>Prijavljivanje</strong></h1>
    		<br>
    		<input type=text  name=username style="color: #FF0000; background-color: #F0F8FF;"> 
    		<input type=text name=password style="color: #FF0000; background-color: #F0F8FF">
    		<input type=submit value="Prijava" style="color: #FF0000; background-color: #F0F8FF">
    		<p>
    	<div></div></div>
    </td></tr>
    </table>
    </form>
    
    <?php
    	$user='username';
    	$pass='password';
    	
    	if (($user=='winex') && ($pass=='winex'))
    		echo 'Uspesno logovanje.';
                  else
                                echo 'Neuspesno logovanje.';
    
    ?>
    </body>
    </html>
    Učim PHP.
    Ovo je prvi problem s kojim sam se susreo.
    Po nekim tutorijalima treba da bude ovako, i da radi. Ali u mom slučaju ne radi.
    Prvo mi nije jasno, kako i gde je definisano da klikom na dugme "Prijava" treba ovo da se izvrši?
    Nikad nisam znao šta da stavim za potpis...



  2. #2
    Zainteresovan član matijalukic (avatar)
    Učlanjen
    25.06.2009.
    Pol
    muški
    Poruke
    233
    Tekstova u blogu
    1
    Reputaciona moć
    33

    Podrazumevano Re: PHP forma

    Ako hoces da preuzmes vrednst nekog text box-a a i drugih formi ukucas promenljivu post ili get zavisi kako si je definisao u formi, isto tako pomocu funkcije if mozes da proveris da li si formu poslao. Ovako kako si ti ukucao nece sigurn raditi posto string user nije jednak stringu winex.
    Ovako bi trebalo da radi.
    Kod:
    <html>
    <head><meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
    <title>PHP forma</title>
    <link href="general.css" rel="stylesheet" type="text/css">
    </head>
    
    <body>
    
    <form action="login.php" method=POST>
    <table width="100%" height="100%">
    <tr><td align="center" valign="middle"> 
    <div class="dialog">
    	<h1><strong>Prijavljivanje</strong></h1>
    		<br>
    		<input type=text  name=username style="color: #FF0000; background-color: #F0F8FF;"> 
    		<input type=text name=password style="color: #FF0000; background-color: #F0F8FF">
    		<input type=submit value="Prijava" name="submit" style="color: #FF0000; background-color: #F0F8FF">
    		<p>
    	<div></div></div>
    </td></tr>
    </table>
    </form>
    
    <?php
    //ovde uzimas vrednosti
    $user = $_POST["username"];
    $pass = $_POST["pasword"];
    //ovde ide dugme submit ako je kliknuto ono ce postojati
    $sub = $_POST["submit"];
    
    //proveravas da li je dugme kliknuto
    if($sub){
              //ako je dugme kliknuto onda proveravas ostale vrednosti unete u formi
             if($user="winex"&&$pass="winex"){
                     echo "Uspesno logovanje";
             }else{
                  echo "Neuspesno logovanje";
            }
    }
    
    ?>
    </body>
    </html>
    nadam se da sam zasluzio reputaciju
    Bruka!

  3. #3
    Aktivan član Winex (avatar)
    Učlanjen
    04.05.2009.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Niš
    Poruke
    1.793
    Tekstova u blogu
    3
    Reputaciona moć
    49

    Podrazumevano Re: PHP forma

    Hvala na odgovoru, ali meni ovo ne funkcioniše baš...
    Isprobaću još neke kombinacije.

    Imam još jedno pitanje:
    Ako dugme jeste pritisnuto, i ako su svi uslovi ispunjeni, kako da mi otvori novu stranu (npr. index.php)?
    Nikad nisam znao šta da stavim za potpis...

  4. #4
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    07.12.2009.
    Pol
    muški
    Poruke
    115
    Reputaciona moć
    31

    Podrazumevano Re: PHP forma

    Prvo cu ti savetovati da proucis sistem $_GET i $_POST, zatim $_SESSION i $_COOKIE.
    Get i post su od opsteg znacaja, a sesije i kolacici neophodni za logovanje i prepoznavanje korisnika koji je ranije bio logovan (po kolacicima).

    Takodje je bitno da proucis php injection i zastite od takvih pokusaja. Tu su bitne escape funkcije tipa stripslashes, strip_tags, mysql_real_escape_string... Ako postoji konekcija ka bazi posledja je idealna i neophodna.

    Pocni redom - get i post. Za ovo je vezano tvoje pitanje "kako i gde je definisano da klikom na dugme "Prijava" treba ovo da se izvrši?".

    Definisano je sa tagom form:
    Kod:
    <form action="prijemni_fajl.php" method="post"><!--nesto... input, textarea, button, submit...--></form>
    Method moze biti i get. Tada ce se ono sto ukucas naci u adresi (recimo nesto.php?pass=winex&username=winex).
    To sto se ukuca mora da se prihvati u prijemnom kodu na sledeci nacin:
    Kod:
    $user = $_POST["username"];
    $pass = $_POST["password"];
    Gde je username i password zapravo name u okviru input tagova:
    Kod:
    <input type="text"  name="username" /> 
    <input type="text"  name="password" />
    U form mozes da postavis sta hoces, par div elemenata u cilju pozicioniranja polja za unos... ili table ako je tako jednostavnije. Vodi racuna da se ne preklapaju tagovi jer je ruzno i da <input type="submit" /> bude pre zatvaranja (</form>).


    HTML:
    Kod:
    <html>
    <head>
    </head>
    <body>
    <form action="login.php" method="post">
    	<input type="text"  name="username" /> 
    	<input type="text" name="password" />
    	<input type="submit" value="Prijava" />
    </form>
    </body>
    </html>
    PHP:
    Kod:
    <?php
    $user = $_POST["username"];
    $pass = $_POST["password"];
    if (($user=='winex') && ($pass=='winex'))
    	echo 'Uspesno logovanje.';
    else
        echo 'Neuspesno logovanje.';
    ?>
    E sada procitaj osnovno na php.net i potrazi neke tekstove na google, vezano za sesije i kolacice. Zatim php injection, obavezno escape funkcije i onda ces moci da napravis koliko-toliko pouzdan sistem logovanja.
    Ako treba jos nesto slobodno reci. Pozz
    Poslednji put ažurirao/la Milan B. : 20.05.2010. u 02:50

Slične teme

  1. E-mail forma
    Autor mix1 u forumu Web dizajn
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 30.01.2007., 00:35
  2. Login forma
    Autor user_name u forumu Web dizajn
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 16.05.2006., 13:08
  3. Forma
    Autor DJ-Nikola u forumu Web dizajn
    Odgovora: 7
    Poslednja poruka: 14.07.2005., 19:11
  4. Treba mi forma...
    Autor sssds u forumu Web dizajn
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 22.07.2004., 18:18
  5. Forma...
    Autor Bosko u forumu Web dizajn
    Odgovora: 15
    Poslednja poruka: 15.09.2003., 17:23

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •