Zapad se odriče OVK

08. 05. 2010. 12:00h | D. Dekić - Vesti

Hapšenje Sabita Gecija, nekadašnjeg čelnika OVK, osumnjičenog za zločine nad Srbima, a bliskog kosovskom premijeru Hašimu Tačiju, prema mišljenju jednog od političkih funkcionera Srba sa Kosova Ranđela Nojkića, moglo bi da znači i početak kraja Tačijeve vladavine.

- Izbore na Kosovu treba da raspišu iduće godine i mislim da će Tači na njima doživeti poraz, jer se pokazuje da je međunarodna zajednica za jednu umereniju političku opciju - kaže Nojkić u intervjuu za "Vesti".

Znači li to da je hapšenje Tačijevog saradnika u stvari udar na njega?

- Naravno. Kada je bivši premijer Ramuš Haradinaj otišao u Hag zbog optužbi za
ratne zločine, njegovi ljudi su ostali na vlasti, ali su ubrzo doživeli pad. Potom su lokalni izbori izbacili na površinu sukob Haradinaja i Tačija koji su na njih išli kao koalicioni partneri, jer je Tači koji je preuzeo ulogu kosovskog premijera, tvrdio da je on apsolutni pobednik, iako nije bilo tako.

Ko stoji u pozadini hapšenja Gecija?

- Kako god i ko god da stoji, dobro je što je Euleks konačno preduzeo konkretne mere na kojima su Srbi insistirali bezuspešno više od deset godina.

Da li taj događaj pokazuje zaokret u međunarodnoj politici?


- Izgleda da je polako sazrela politička klima na međunarodnom planu i da je Srbija uspela da otvori vrata za priču o problemima Srba. Hapšenje Gecija bih povezao i sa hapšenjem Ejupa Ganića u Velikoj Britaniji koji se tereti za zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. To govori da je situacija počela da se menja.

Očekujete li da će i ostali Albanci koji se terete za zločine nad Srbima, završiti iza rešetaka?


- Pravda je spora, ali dostižna i ja se nadam da slučaj Geci, nije poslednji i da će biti još hapšenja. Klima među Albancima se promenila, nije bilo žestokih reakcija na ovo hapšenje, pa očekujem da će i njihove građanske inicijative koje do sada nisu mogle da dobiju značajniju ulogu u društvu, biti u prilici da reaguju na pravi način prema počinjenim zločinima nad Srbima.

Ko može preuzeti primat od čelnika Albanaca koji su bili vođe OVK?

-Mislim da će Demokratska liga Kosova koja je značajno pala posle smrti Ibrahima Rugove, ponovo zauzeti značajno mesto, čini se i da ih međunarodna zajednica podržava kao umereniju opciju. Osim njih ne vidim više nikog, jer je Vetan Suroi koji je propagirao građansku opciju, doživeo je fijasko na izborima, napustio stranku i postao politički analitičar.

Sarajevo probni balon

Kako komentarišete najave novih pregovora Beograda i Prištine?


- Evidentno je da međunarodna zajednica hoće nastavak tih pregovora, a mislim da je predstojeći regionalni sastanak u Sarajevu, 2. juna veoma bitan za taj plan. Tada bi mogli da se nađu za istim stolom Beograd i Priština i to je neka vrsta probnog balona za dalje korake kojima bi moguće, hteli da dovedu do pregovora.

Mobilni dostupni

Da li sada srpski mobilni operateri normalno rade na Kosovu?


- Rade, a ja se nadam i poboljšanju situacije na tom planu, jer imamo obećanje države da će sve učiniti da Srbi sa Kosova mogu da imaju mreže svoje države i da se po ceni kakva je i u ostalom delu zemlje, čuju sa rođacima i prijateljima koji tamo žive.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/51209/Zapad-se-odrice-OVK