Planeta Jupiter je "izgubila" jednu crvenu prugu, jednu od svojih prepoznatljivih šara, a naučnici ne znaju zašto , prenosi "Dejli mejl".Najveća planeta sunčevog sistema je poznata po dve debele crvene pruge, po jednoj na severnoj i južnoj hemisferi. Te šare astronomi su nazvali Severni i Južni ekvatorijalni pojas.
Međutim crvena pruga sa južne hemisfere je nestala, pa južna hemisfera planete sada izgleda neuobičajeno prazno.
Fotografije načinjene krajem prošle godine pokazuju da je pojas tada još uvek bio vidljiv, ali na fotografijama koje su ranije ovog meseca načinili astronomi amateri, njega više nema.

Bob King, novinar koji se amaterski bavi astronomijom jedan je od prvih koji je uočio ovaj fenomen.
"Videti Jupiter sa samo jednim pojasom je skoro isto kao videti Saturn, kada se njegovi prstenovi tako rasporede da na neko vreme postanu nevidljivi. To jednostavno ne izgleda onako kako bi trebalo", izjavio je King, poznat i pod nadimkom Astro Bob.
Ovo nije prvi put da Jupiteru nestane pojas. Ova planeta gubi ili dobija novi pojas svakih deset do petnaest godina, a naučnici za sada nemaju pravo objašnjenje za taj fenomen.

Jupiter je ogromna sfera sastavljena od gasova i tečnosti, udaljena oko 800 miliona kilometara od Sunca.
Njegova površina se sastoji od gustih crvenih, smeđih, žutih i belih oblaka, koji su raspoređeni tako da formiraju svetle oblasti, nazvane zonama, i tamne oblasti, poznate kao pojasevi.
Ovi oblaci se nalaze na različitim visinama, u zavisnosti od toga od kojih materija su formirani.
Svetliji oblaci u zonama se nalaze na većim visinama, a sastavljeni su od kristala zaleđenog amonijaka. Tamniji, niži oblaci koji se nalaze u pojasevima, uglavnom se sastoje od sumpora i fosfora.
Jak vetar, izazvan Jupiterovom brzom rotacijom, je od nižih oblaka napravio tamni pojas.
Entoni Vesli, australijski astronom-amater, koji je prošle godine prvi primetio tamnu mrlju izazvanu udarom nepoznatog objekta u Jupiter, rekao je da je ranije primetio da Južni ekvatorijalni pojas bledi.
"Bilo je očigledno prošle godine da pojas bledi. Svi koji pažljivo posmatraju Jupiter, mogli su to da primete", rekao je Vesli organizaciji "Planetary Society".
On smatra da je pojas nestao zbog jake oluje na planeti.
"Pitanje koje je sada najvažnije je kada će se Južni ekvatorijalni pojas ponovo pojaviti", dodao je Vesli.

Umesto tamnog pojasa, formirala se velika svetla oblast, a vremenom će tamni oblaci ponovo postati vidljivi i vetar će od njih ponovo formirati pojas.
Ove godine, Jupiter će Zemlji biti najbliži 24. septembra, pa će tada biti najbolja šansa za sve koji žele da vide novi izgled planete.