Politika objavljuje:

www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Srbija-i-Kina-grade-nuklearke-u-Bugarskoj.sr.html

Пекинг–Петар Шкундрић, министар енергетике и рударства Србије позвао је компаније из Кине, приликом јучерашњег сусрета наше делегације са званичницима Министарства трговине Кине и Националног бироа за енергетику, као и с представницима кинеских фирми и највећих банака, да учествују у градњи нуклеарне електране „Белене” у Бугарској, коју би наша земља требало да гради заједничким снагама са бугарским партнером..

Током јучерашњег разговора са кинеским министром трговине Гао Хученгом, Шкундрић је нагласио да ће ову посету, до 15. маја, искористити да о потенцијалном учешћу у градњи нуклеарке упозна Националну агенцију за енергетику Народне републике Кине, будући да је кинеско искуство у овом послу велико. Зато је и предвиђено потписивање Меморандума о сарадњи са кинеским министарством енергетике, Националним бироом за енергетику, који ће бити основа за чвршћу енергетску сарадњу две земље, а очекује се и коначан завршетак свих преговора са кинеским партнерима о стратешком пакет-пројекту, који треба да буде реализован у Привредном друштву „Термоелектране и копови Костолац”.

– Предуслов за стратешко партнерство са кинеским компанијама у градњи нуклеарке је да се реализује пројекат модернизације и градње новог блока у термоелектрани „Костолац” – категоричан је био министар Шкундрић.