Oružani sukobi na severu Makedonije

12. maj 2010. | 11:52 | Izvor: Beta, Tanjug

Skoplje -- U oružanom sukobu policije sa grupom švercera na severu Makedonije, poginula su četiri pripadnika te grupe.

Makedonska policija je navela da su njeni pripadnici kasno sinoć nakon dobijenih saznanja, iz zasede presreli kombi u kome je bilo švercovano oružje. Osobe koje su bile u kombiju ignorisale su zahtev policije da zaustave vozilo, već su otvorile vatru prema pripadnicima specijalnih snaga policije, saopštio je MUP.

U sukobu, koji je, prema izjavama svedoka, trajao do tri sata ujutro, poginulo je četvoro pripadnika kriminalne grupe, a nema povređenih niti poginulih policajaca.

Put do sela Raduša sada je slobodan, pošto je oko 8 sati policija uklonila blokadu. Zaplenjeno oružje je preneseno u depo MUP-a i očekuje se njegovo veštačenje.

Pre dve sedmice, makedonska policija je u blizini sela Blace, u rejonu Skopska Crna Gora, pronašla četiri skrovišta sa oružjem.

U oružanom sukobu do kojeg je tada došlo, jedan od pripadnika grupe bio je povređen, a ostali su pobegli na Kosovo, nakon čega je kosovska policija saopštila da je uhapsila sedam ljudi za koje postoji sumnja da su pripadnici te ekstremističke grupe.

Nekoliko dana kasnije usledilo je saopštenje tzv. ONA, koja je preuzela odgovornost za ovaj incident.

Nakon policijske istrage, utvrđeno je da je saopštenje koje je elektronskom poštom poslato nacionalnoj televiziji ALSAT-M u Skoplju, koja emituje program na makedonskom i albanskom jeziku, upućeno iz Švajcarske.

Makedonski MUP je najavio da će zatražiti pomoć od Interpola da bi otkrio ko stoji iza tzv. ONA, koja je bila aktivna u vreme vojnog konflikta 2001. godine i iz koje je proizašao politički subjekt, politička stranka Alija Ahmetija Demokratska unija za integraciju - DUI.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=05&dd=12&nav_id=430608


Epizoda broj 2...sledi nastavak najverovatnije....