rekoh vam ja da rade polako ali sigurno.

masovna grobnica u raškoj
Politika - Pre 16 minuta

RAŠKA - U Raškoj je pronađena nova grobnica sa oko 250 tela Albanaca ubijenih krajem 90-ih godina, potvrdio je za Radio Slobodnu Evropu zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

"Zahvaljujući saradnji s EULEKS prema našim informacijama imamo grobnicu u predelu Raške, sa oko 250 tela."

Pre jedno dve godine se tražila ta grobnica, međutim u tom trenutku ona nije pronađena. Sada mislimo da imamo pravu lokaciju i učinićemo sve da što pre dođe do tehničke realizacije, da se ta tela izvade i da se, naravno, uz regularnu proceduru, predaju njihovim rodbinama, rekao je Vekarić.

On takođe kaže da ovo otkriće u Raškoj nije u vezi sa nedavnom zajedničkom akcijom Beograda i Prištine u istraživanju moguće grobnice u Medveđi.

"Pošto imamo zaista dobru komunikaciju sa EULEKS, sve ono što naše kolege prema njihovim informacijama prikupe, mi ćemo svakako ovde proveriti. To je nešto za šta se zalaže Tužilaštvo za ratne zločine", rekao je Vekarić.

Nama je u interesu da se ti zločini obelodane, odnosno mnogo će nam biti lakše u mnogim predmetima u procesno-pravnom smislu ukoliko imamo tela žrtava nego ukoliko pretpostavimo da je ubijeno toliko i toliko lica, objasnio je on.

Prema njegovim rečima ovo je samo dokaz da Srbija zaista ima želju da svojim demokratskim kapacitetima istraži sve zločine, bez obzira ko je počinilac, a ko žrtva.

Pronalazak grobnice u Raškoj usledilo je tek desetak dana pošto su u Medveđi, opštini koja se graniči sa Kosovom, predstavnici Komisija za nestala lica Kosova i Srbije su zajedno sa predstavnicima lokalne vlasti otišli na mesto koje je albanska strana locirala kao moguću lokaciju masovne grobnice kosovskih Albanaca.