Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski ekspert
Prikazujem rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski ekspert

 1. #1
  Poznat
  Učlanjen
  24.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.294
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski ekspert

  Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, ne finansijski maheri, Izraelski finansijski ekspert

  Israel's Financial Expert:

  The Euro Crisis and the Euro Collapse- A run on the banks is Imminent

  Evro kriza i evro propast - jurnjava na banke je neminovna

  http://israelfinancialexpert.blogspot.com/2010/05/euro-crisis-and-euro-collapse-run-on.html

  Blog "Izraelski finansijski ekspert" objasnjava stvarne razloge zasto je Evro zona u krizi.

  Poruka je: Ne krivite finansijske mahere, oni nisu djavoli, Evro zona je sama kriva za sopstveni kolaps.


  Sa Nemackom koja ima tako razlicitu ekonomiju nego "sviinje" (Portugalija, Irska, Italija, Grcka i Spanija), slabije ekonomije Evro regiona imaju izbor - da ostave evro ili da pate od ogromne deflacije (jer su cene bile previsoke i devalvacija nemoguca zbog cinjenica da nisu imale kontrolu na valutu). Neke zemlje su pokusale da seku budzet, sto je donelo teske gradjanske nemire dok je privreda nastavila da se pogorsava. Druge su odbile da se fizicki reformisu sto je dovelo do daljih pobuna u njihova suverena trzista obveznica. Prva domina da padne bila je Grcka - kada je prinos na desetogodisnje vladine obveznice dostigao 8% to je bilo jasno da bez pomoci iz Nemacke oni bi bakrotirali. Kao nakon pada Lejman Braders, slom Grcke uzrokovao je opstu paniku na trzistima, sa vladinim obveznicama ostalih PIIGS zemalja koje propadaju posto je to bilo jasno da Nemacka ne moze svima pomoci. Jedne evropske banke odbile su da zajme drugim evropskim bankama i pustos je nastupila samo kad su ostale PIIGS zemlje napustile valutu.

  Pa, grcke obveznice su davno isle iznad 8% i iznosile su 20% pre nego sto je paket pomoci ili kredit bio najavljen. Dakle, sta je problem sada se moze pitati, oni su uzeli pomoc zar ne? Zasto su trzista u Grckoj i ostalim delovima Evrope otisla na dole za vise od 20% posle najavljene pomoci, zasto grcke obveznice donose vise nego 12% i zasto je evro izgubio vise od 15% njegove vrednosti od pocetka 2010?

  Razlozi za ove nasilne poteze na trzistu nisu zli finansijski maheri (spekulanti) vec jednostavna cinjenica da PIIGS (Portugalija, Irska, Italija, Grcka i Spanija) nisu isuvise velike da propadnu vec su isuvise velike da im se dodeli pomoc. To je istina da nemacke i francuske banke imaju oko 750 milijardi evra da izloze svakoj od PIIGS ekonomija, ali paket pomoci je previse skup posto su ekonomije Italije i Spanije zajedno velicine nemacke ekonomije. Ako Nemacka, Austrija, Belgija i Francuska pokusaju da pomognu PIIGS zemljama one ce se same upropastiti i one znaju to. Pa sta su onda ove zemlje uradile? One su odlucile da daju kredit Grckoj nadajuci da ce se smiriti trziste obveznica u Portugaliji, Spaniji, Italiji i Irskoj. Dozivele su neuspeh.

  ...

  Molim upamtite da neredi usled ostrih mera stednje su doveli do tri mrtve osobe u zapaljenoj atinskoj banci i oblacima suzavca na masu koja se kretala ka parlamentu, u izlivu besa koji je istakao dugu i tesku borbu Grcke koja se suocava sa bolnim redukcijama koje dolaze sa paketom medjunarodne pomoci.

  To se sve dogodilo kao reakcija na smanjenje budzeta koji je vic u poredjenju sa onim sto stvarno treba Grckoj da ostane solventna i sa evrom kao valutom.

  Ako Evropljani pokusaju da sprovedu budzetske troskove kao one koje su realizovane u Grckoj mi cemo da vidimo nemire sirom Evrope.

  Nemiri i secenje budzeta ce dovesti ekonomiju da upadne cak u klasicnu deflacionu spiralu duga, prihodi od poreza ce pasti dalje i mi cemo otkriti da 110 milijardi evra zajam nije dovoljan.

  Prema sadasnjim projekcijama potreba PIIGS zemalja je da se podigne oko 600 milijardi evra u ovoj godini koji ce biti potrebni da budu poduprti iz drugih izvora. Cak ako one postignu tu vrstu zajma, one ce biti primorane da drasticno seku budzet a kao rezultat toga ekonomije ce se smanjiti cak brze i finansijske potrebe ce rasti cak dalje. U svakom slucaju, dugorocne kamatne stope ce ostati visoke nanoseci ostro tanjenje ekonomije. Ako Nemacka pokusa da garantuje dugove PIIGS zemljama ona ce doziveti vlastiti kolaps trzista obveznica.

  ...

  Danas mi smo prosli tacku sa koje nema povratka. Ako Evropljani ne dodju sa nekim planom koji obezbedjuje milijarde evra PIIGS zemljama mi cemo videti iscrpljenost evropskog bankarskog sistema unutar nedelja i moguce manje.

  ...

  Bice zanimljivo videti sa kakvom semom ce Nemci i Francuzi doci sutra, ali je tesko videti nesto sto ce smiriti trzista za vise od nekoliko dana. 2. #2
  Aktivan član Unknown Entity (avatar)
  Učlanjen
  06.11.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.459
  Reputaciona moć
  113

  Exclamation Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  Kako javlja Tanjug:

  Nemačka, nekada najveći entuzijasta među državama članica Evropske unije, sada predvodi "pobunu protiv evropskih ideala" uz isticanje zahteva da se umesto toga fokus prebaci na domaće interese, ocenjuje danas britanska štampa. Britanski list ocenjuje da popularnost Angele Merkel već opada

  "Nemačka kancelarka Angela Merkel već počinje da plaća cenu grčkog paketa pomoći u padu popularnosti svoje stranke (Hrišćansko-demokratske unije -CDU)", navodi "Sandej tajms".

  Današnji izbori u državi Severnoj Rajni Vestfaliji pokazaće "istinsku cenu privrženosti principima evropskog zajedništva", pošto će izbori predstavljati svojevrstan test za vladu nemačke kancelarke.

  I građani bivše Savezne Republike Nemačke ogorčeni su kada čuju da, posle snošenja troškova ujedinjenja svoje zemlje (istočne i zapadne Nemačke) sada treba da snose troškove pomoći Grčkoj.

  Britanski list navodi da vredni i štedljivi Nemci, koji često rade i do 67. godina, prosto ne mogu da shvate zašto treba da snose troškove Grka, koji se penzionišu sa 53 godine.

  Zato Nemačka, nekada najveći entuzijasta među članica EU, sada predvodi pobunu protiv evropskih ideala, tražeći umesto toga fokus na domaće interese, navodi "Sandej tajms".

  "Evropa pucketa u vrelini grčkog plamena" piše britanski dnevnik u naslovu članka o posledicama grčke dužničke krize i prenosi ocenu nemačkih stručnjaka da je grčka kriza inicirala "unutrašnje vrenje" u EU koje dovodi u pitanje i sam njen opstanak.

  Takvo turobno viđenje budućnosti Evrope dodatno je ojačano ocenom bivšeg španskog premijera Felipea Gonzalesa koji predviđa da bi Evropa mogla da postane "jedno nevažno poluostrvo na azijskom kontinentu".

  Prema pisanju britanskog dnevnika, deo problema je i u "kašljucanju francusko -nemačkog motora", koji je stajao iza svih najvećih evropskih planova. Za opstanak francusko-nemačkog saveza, prognoze nisu naročito dobre.

  "Lični odnos francuskog predsednika Nikole Sarkozija i Angele Merkel nikad nije bio srdačan. Merkelova više puta se žalila na njegovu naviku 'cmakanja' i tapšanja po leđima, dok Sarkozi otvoreno ismeva njenu formalnost i krutost", prenosi "Sandej Tajms".

 3. #3
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  84.810
  Reputaciona moć
  2092

  Podrazumevano Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  ma nemci su klasicne sise

  dok je voda isla na njihovu vodenicu dobro im je bilo, sad kad treba da poture ledja oni bi da se izmaknu
  Једина животна вредност је породица. Кад пропадне породица, пропашће све, и свештенство и монаштво. Кад пропадне породица, пропашће и цео свет.

 4. #4
  Elita Konstantin Veliki (avatar)
  Učlanjen
  14.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.545
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  308

  Podrazumevano Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  ma nemci su klasicne sise

  dok je voda isla na njihovu vodenicu dobro im je bilo, sad kad treba da poture ledja oni bi da se izmaknu
  Nemci da hrane celu evropsku uniju.

  Mnogo si pametan.

 5. #5
  Poznat
  Učlanjen
  24.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.294
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  I Britanci se pridruzuju ocenama slicnim onom od Izraelskog finansijskog eksperta o ocajnom pokusaju spasavanja evra.

  Politika objavljuje:

  Ме­ђу­тим, пре­ма тврд­ња­ма бри­тан­ских ди­пло­мат­ских из­во­ра у Бри­се­лу, Лон­дон не­ће по­др­жа­ти европ­ски ме­ха­ни­зам ста­би­ли­за­ци­је и осни­ва­ње фи­нан­сиј­ског фон­да за угро­же­не, јер је то „са­мо још је­дан по­ку­шај очај­ни­ка” да уве­ре свет­ско тр­жи­ште да је евро ста­бил­на и кре­ди­бил­на ва­лу­та.
  Poslednji put ažurirao/la migel59 : 10.05.2010. u 00:23

 6. #6
  Poznat
  Učlanjen
  24.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.294
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  Ministri finansija Evropske Unije su se priblizili ustanovljenju stalnog fonda od 60 milijardi evra, koji bi omogucio povlacenje kredita i sredstava od ukupno 500 milijardi evra za podrsku budzetima i kreditnoj sposobnosti zemalja Evro zone, kako prenosi Politika.

  Rec je samo o sporazumu sesnaest zemalja Evro zone, buduci da V. Britanija odbija da pruzi jemstvo za ovakav fond.

 7. #7
  Aktivan član Unknown Entity (avatar)
  Učlanjen
  06.11.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.459
  Reputaciona moć
  113

  Podrazumevano Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  Citat Original postavio migel59 Pogledaj poruku
  Ministri finansija Evropske Unije su se priblizili ustanovljenju stalnog fonda od 60 milijardi evra, koji bi omogucio povlacenje kredita i sredstava od ukupno 500 milijardi evra za podrsku budzetima i kreditnoj sposobnosti zemalja Evro zone, kako prenosi Politika.

  Rec je samo o sporazumu sesnaest zemalja Evro zone, buduci da V. Britanija odbija da pruzi jemstvo za ovakav fond.
  Ma bre odakle??? Kako je moguce da svi imaju deficit, a onda na neki magican nacin izmisle pola triliona??? FANTAZIJA! SARENI PAPIRICI!

  Poslednji put ažurirao/la Unknown Entity : 10.05.2010. u 10:44

 8. #8
  Poznat
  Učlanjen
  24.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.294
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  Britanija definitivno odbija da ucestvuje u evropskom fondu za pomoc ugrozenim zemljama Evro zone, sto objavljuju sajtovi i listovi sirom Komonvelta.

  Ovako nesto se moglo ocekivati, Britanija i Nemacka se sve vise razilaze po mnogim pitanjima, medjutim Britanci po svoj prilici se ne mogu tek tako izvuci spasavanja propalih ekonomija Evro zone!

  Britanski This is money, 10 May, objavljuje:

  www.thisismoney.co.uk/news/article.html?in_article_id=504186&in_page_id=2


  British taxpayers could face a bill of up to £43bn to bail out the European single currency through the IMF after a Brussels 'stitch up'.

  Britanski poreski obveznici bi se mogli suociti sa racunom od 43 milijarde funti da spasu evropsku valutu kroz MMF .


  Za spas Portugalije, Irske i Spanije potrebno je 430 milijardi funti!!!

  (O Italiji se jos ne govori koliko bi trebalo ali se moze naslutiti da je ogromna cifra.)

  Ako Brisel odluci da pokrije ove troskove Britanija tu obavezu ne moze izbeci.

  Obaveza je obaveza, Britanija placa 10% racuna Evropske Komisije i ako fond za zajam mora da se aktivira britanski udeo obaveze je 43 milijarde funti.


  Britanija je inace i sama u teskoj krizi.

  Da li je u redu da Britanci jos moraju da placaju dugove propalih ekonomija u Evro zoni iako Britanija nije clanica Evro zone?

 9. #9
  Poznat
  Učlanjen
  24.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.294
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  Citajte temu:

  Telegraf Britanija: Evropa neprijatelj, Evrozona protiv UK AngloSaxon trzista kapitala

 10. #10
  Ističe se vladeks (avatar)
  Učlanjen
  19.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.314
  Reputaciona moć
  63

  Podrazumevano Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  Citat Original postavio migel59 Pogledaj poruku
  Citajte temu:

  Telegraf Britanija: Evropa neprijatelj, Evrozona protiv UK AngloSaxon trzista kapitala
  ne znam kako te ne mrzi da prebacujes ove tekstove,tekstove ovog tipa imas na hiljade na netu,ne znam sto bi britanija ucestvovala u tom fondu kad nije clanica evro zone,mozda donesu u ecb odluku da predju kolektivno na dinar kao valutu

 11. #11
  Poznat
  Učlanjen
  24.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.294
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  Citat Original postavio vladeks Pogledaj poruku
  ne znam kako te ne mrzi da prebacujes ove tekstove,tekstove ovog tipa imas na hiljade na netu,ne znam sto bi britanija ucestvovala u tom fondu kad nije clanica evro zone,mozda donesu u ecb odluku da predju kolektivno na dinar kao valutu
  Uopste ne razumes, a to je zato sto ne pratis.

  Ima mnogo stvari na racun V. Britanija vs Evro zona, spomenucu tri.

  Britanci i pored toga sto nisu u Evro zoni suocavaju se sa cinjenicom da izdvoje 43000000000 evra za paket pomoci Spaniji, Portugaliji i Irskoj, jer to je njihova obaveza.

  Nemacka i Francuska optuzuju anglosaksonske finansijske institucije, a posebno britanske za spekulacije i traze veci nadzor i regulativu.

  Britanci imaju ekonomsku krizu kakvu ne pamte a Nemacka i Francuska nastoje da profitabilne poslove britanskih finansijskih institucija prebace u Evro zonu i to dekretima, Britanci moraju da se bore ako misle da opstanu, citaj tekst Telegraph.co.uk koji sam postavio.

 12. #12
  Elita Konstantin Veliki (avatar)
  Učlanjen
  14.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.545
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  308

  Podrazumevano Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  Veliku Britaniju izkljuciti iz EU.

  Samo neko bi trebao imati muda to uraditi.

 13. #13
  Moderator Restricted Area (avatar)
  Učlanjen
  11.08.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.454
  Reputaciona moć
  110

  Podrazumevano Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  Citat Original postavio Konstantin Veliki Pogledaj poruku
  Veliku Britaniju izkljuciti iz EU.

  Samo neko bi trebao imati muda to uraditi.
  Osim ako ne izadje sama?

 14. #14
  Elita Konstantin Veliki (avatar)
  Učlanjen
  14.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.545
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  308

  Podrazumevano Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  Citat Original postavio Restricted Area Pogledaj poruku
  Osim ako ne izadje sama?
  Sto bi tako i tako nikad naplaca, i svaki zakon obori ona.

  Velika Britanija je vec pre jedne decenije zaustavila zakon protiv spekulacije.

  I jos imaju tatcher propust, neplacaju toliko mnogo u EU fond.

 15. #15
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  Vidim ja biće rata...
  " Only fools and horses"

 16. #16
  Poznat
  Učlanjen
  24.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.294
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  Citat Original postavio Prisoner Pogledaj poruku
  Vidim ja biće rata...
  Prisoner,

  na temi

  Telegraf Britanija: Evropa neprijatelj, Evrozona protiv UK AngloSaxon trzista kapitala

  mozes procitati da se:

  Evropa naziva "neprijateljom"

  da zemlje Evro zone (citaj Francuska i Nemacka) City of london smatraju "lukom bezakonja i gusara"

  da one zele potpuno da oslabe svetski finansijski centar City of London

  da to rade na dva nacina: nametanjem stroge regulative i nadzora plus premestanjem njegovih aktivnosti u finansijske centre unutar Evro zone

  da se ulazi u "rovovski rat"

  da Evropljani vrse "invaziju"

  u celom tekstu se naglasava enormna vaznost ovog svetskog finansijskog centra za Britaniju koji je kljucni faktor njene "konkurentske prednosti"

  da svim sredstvima treba braniti City of London.

 17. #17
  Poznat
  Učlanjen
  24.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.294
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  A dolazi i gvozdena zavesa koja ekonomski deli Evropu.

  Termin je osmislio madjarski premijer Djurcanji posto je odbijen zahtev Madjarske za 190 milijardi evra paketa pomoci za njihovu propalu ekonomiju.

  Djurcanji je upozorio na reke emigranata iz istocne Evrope koje bi mogle hrliti u Evro zonu, usled odbijanja da se njihovim propalim ekonomijama pomogne.

 18. #18
  Aktivan član Unknown Entity (avatar)
  Učlanjen
  06.11.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.459
  Reputaciona moć
  113

  Podrazumevano Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  Nema poente. U evrozoni vise nema posla. A za manji priliv ekonomskih imigranata ce se pobrinuti novi rigorozni zakoni.

 19. #19
  Poznat
  Učlanjen
  24.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.294
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Evro kriza i evro kolaps, Evro zona je sama sebi kriva, Izraelski finansijski eks

  Citat Original postavio ArionZeleni Pogledaj poruku
  Nema poente. U evrozoni vise nema posla. A za manji priliv ekonomskih imigranata ce se pobrinuti novi rigorozni zakoni.
  Pojednostavljeno gledano ko je usao u klub, usao je.

  Protekcionizam i nacionalizam u Evro zoni dobijaju na snazi.

  Ako je konstatacija tacna to bi znacilo da za Britaniju, zemlje istocne Evrope i sve one zemlje koje nisu u Evro zoni a imaju propale ekonomije, sve je manje nade.

Slične teme

 1. Odgovora: 27
  Poslednja poruka: 14.02.2010., 16:12
 2. Prelazak na evro?
  Autor Šaban u forumu Politika
  Odgovora: 128
  Poslednja poruka: 07.04.2009., 17:53
 3. EVRO PADA!
  Autor L.1 u forumu Politika
  Odgovora: 93
  Poslednja poruka: 12.01.2007., 19:53
 4. Evro ili Perper...?
  Autor miskica u forumu Numizmatika i filatelija
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 26.05.2006., 06:22

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •