Temu GINEKOLOGIJA razdvajamo i zaključavamo, ali zbog kvalitenih saveta, mnoštva iskustava obolelih i članova njihovih porodica ostaje link ka istoj.

http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=5747&highlight=ginekologija


Genitalni Herpes je polna bolest koju uzrokuje virus herpesa: najčešće Herpes Simplex Virus tipa 2 (HSV-2), a nešto ređe Herpes Simplex Virus tipa 1 (HSV-1). Kod žena se ova bolest žargonski naziva i vaginalni herpes.
HSV-1 uglavnom pogađa region oko usta, sli se javlja i na genitalijama (na koje se prenosi putem oralnog seksa), dok se se HSV-2 uglavnom javlja na genitalijama.

HSV-1 se u suštini javlja kao groznica (mali crveni plikovi) koju ljudi dobijaju na usnama i ustima i nema razloga da bude tretiran kao polna bolest, s obzirom da se može preneti na mnogo načina, a ne samo seksualnim odnosom.

Napad genitalnog herpesa (virus HSV-2) kreće pojavom grupe plikova na penisu i oko korena penisa, unutar i okolo vagine, ili unutar i okolo anusa. Prvo pojavljivanje herpesa je obično i najgore, traje nedeljama dok plikovi na kraju ne popucaju, ispuste gnoj, i počnu da zarastaju. Naredna pojavljivanja su obično manje bolna i rane zarastaju brže.

Prenošenje Herpesa

Genitalni Herpes se prenosi seksualnim kontaktom, što ga čini polno prenosivom bolešću. Plikovi ne moraju da budu vidljivi kod zaražene osobe (tj. prisutni) da biste se zarazili. Dakle, ne možete da budete sigurni da li je vaš seksualni partner zaražen. Virus se prenosi dodirom kože zdrave osobe sa kožom zaražene osobe prilikom polnog odnosa. Prenošenje herpesa se dakle ne odvija putem telesnih tečnosti koje se luče prilikom seksa, tako da kondomi nisu od velike pomoći. Sve ovo otežava kontrolu nad virusom, pa je lako zaraziti se.

Simptomi Herpesa

Simptomi herpesa su vrlo primetni, ukoliko su prisutni na telu zaraženog. HSV-2 izaziva plikove u genitalnom regionu i kod muškaraca i kod žena, u periodu od 3 nedelje do 3 meseca nakon seksualnog kontakta sa zaraženom osobom. Plikovi se prvo pojavljuju u vidu malih nabreknuća, rastu u ispunjene plikove i na kraju prskaju ispuštajući gnoj.

Kako izgledaju plikovi koji su posledica herpesa?

Ukoliko ste ikada videli groznicu na nečijim usnama, plikovi koji se javljaju u genitalnom regionu su prilično slični, što ima smisla, s obzirom da je u pitanju zaraženost drugom vrstom istog virusa. Plikovi mogu biti veliki ili mali, može biti samo jedan plik, a može ih biti mnogo koji su zajedno grupisani. Ostali simptomi genitalnog herpesa umerenih oblika, uključuju:

* Groznicu (Drhtavicu, Povišenu temperaturu)
* Natekle žlezde.
* Plikovi i nabreknuća.
* Upala grla.

Dijagnoza Herpesa

Pravilnu dijagnozu može postaviti jedino doktor. Uglavnom je običan pregled kod doktora dovoljan da se postavi dijagnoza. Ukoliko u vreme vaše posete doktoru nema vidljivih simptoma, doktor vam može uzeti uzorak tj. bris sa dela kože koji bi trebao da bude inficiran, ukoliko ste zaraženi virusom herpesa i testirati ga u laboratoriji. Ovim će se proveriti imate li herpes. Postoje i testovi krvi koji se mogu uraditi, ali su oni obično manje pouzdani i retko se koriste, s obzirom da je običan (vizuelni) pregled kod doktora najjednostavniji, ali i najtačniji metod.

Lečenje Herpesa

Postoje preparati koji se koriste u borbi sa virusom Herpesa i drže ga pod kontrolom sprečavajući rasplamsavanje ove bolesti u budućnosti. Neki od najpopularnijih preparata u borbi protiv herpesa su: Aciklovir, Famvir, Valtrex i Zovirax. Nijedan od ovih preparata ne može da dovede do potpunog odstranjivanja virusa iz organizma, ali će smanjiti njegov uticaj, osnaživanjem organizma. Neke studije dokazuju da se na ovnaj način smanjuje i rizik od prenošenja herpesa na vašeg partnera.

Saveti:

* Poceti sa uzimanjem antivirusnim lekovima vec kod prve pojave genitalnog herpesa.
* Uzimanje analgetika koji mogu da smanje bol i groznicu koju uzrokuje herpes.
* * Kućna terapija, kao što je sedeća kupka (kada su zadnjica, butine i kukovi u toploj vodi), kao i nošenje pamučnog donjeg veša, značajno pomaže u zalečenju rana.

Potrudite se da ne širite herpes dalje, tj. uzdržavajte se od seksualnog kontakta ako vi ili vaš partner imate simptome herpesa.