Tači testira Euleks

petak, 07. maj 2010, 11:14 -> 20:29

Odnosi između Euleksa i vlasti u Prištini ozbiljno su zategnuti, posle odvojenih akcija međunarodne policije koja je počela istrage protiv najmanje dvojice bivših komandanata OVK. Vlada Hašima Tačija ogorčena, veterani OVK prete. Prvi ozbiljan test čvrstoće misije EU.

Nekadašnji albanski gerilci, koji su posle sukoba postali političari, oštro su se obrušili na kosovski misiju Evropske unije, pošto su policajci Euleksa u odvojenim operacijama upali u tamošnje Ministarstvo za transport i pretresli desetak objekata povezanih sa ministrom Fatmirom Ljimajem, nekadašnjim komandantom OVK i jednim od najpopularnijih političara na Kosovu.

Ljimaj i šef nabavki u tom ministarstvu Nedžat Krasnići osumnjičeni su za pranje novca, organizovani kriminal, prevaru, uzimanje mita i zloupotrebu službenog položja. Prema kosovskom zakonu, za ta dela predviđena je kazna od ukupno 55 godina zatvora, rekao je za prištinski dnevnik Koha ditore vršilac dužnosti glavnog tužioca Euleksa Johan van Vresvijk.

U četvrtak, policija Euleksa uhapsila je, u prištinskom naselju Pejton, Sabita Gecija, jednog od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova, koji je pod jakom policijskom pratnjom sproveden u pritvor pod optužbama da je, od aprila do juna 1999. godine, bio umešan u ratne zločine u logoru na severu Albanije.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Euleksa ocenio je da su komentari kosovskog premijera Hašima Tačija i ostalih kosovskih zvaničnika o istrazi protiv Ljimaja, "naljutili zvaničnike Euleksa".

Reakcija Euleksa usledila je pošto je Tači rekao da neće dozvoliti "linč" ministara u svojoj vladi, rekavši da ga evropska misija nije, prethodno, obavestila o istrazi ni pretresu kancelarija čoveka, koji mu je, ujedno, i najveći rival za primat u vladajućoj Demokratskoj partiji Kosova.

Van Vresvijk je garantovao kosovskim zvaničnicima i građanima "da Euleks ima dokaze za taj slučaj i da vodi istragu u još šest slučajeva korupcije i organizovanog kriminala.

Osim vlade Kosova, oštro su reagovala i udruženja koja okupljaju veterane OVK, koja su, posle upada u kancelariju Fatmira Ljimaja i hapšenja Sabita Gecija najavila "oštar i odlučan odgovor".

Zvaničnik Euleksa je poručio svim kosovskim političarima koji su bili, ili su još u vezi sa organizovanim kriminalom, "da počnu da se preznojavaju", dodajući da premijer i svi ministri mogu da budu opušteni, jer Euleks neće da se meša u rad njihovih kancelarija, ukoliko nema nečeg nezakonitog u njihovom radu.

"Gde je zakon prekršen, neka ne misle da ćemo da kucamo na vrata i pitamo da li možemo da istražujemo", rekao je Van Vresvijk.

"Ukoliko slučaj ne uspe, onda se slažem da treba da damo objašnjenje. Ali, zar zaista mislite da jedna profesionalna organizacija, u kojoj rade kvalifikovani tužioci sa dugogodišnjim iskustvom, želi da vodi proces protiv osobe na visokom položaju, a da nema dobar slučaj? Sudija koji je izdao nalog za pretres je svašta video.", rekao je Van Vresvijk.

Holandski tužilac u misiji na Kosovu rekao je da mu je jasno kako će da "očisti Kosovo" od organizovanog kriminala i "garantuje da će se protiv kriminala voditi rat u svim delovima, na svim nivoima".

Van Vresvijk objašnjava da visoki zvaničnici koji su pod istragom, nisu samo članovi Tačijeve Demokratske partije Kosova.

Početak borbe protiv kriminala pozdravlja većina građana Kosova, ocenjuje politički analitičar iz Prištine Beljuj Bećaj.

"Mislim da trebamo ohrabriti sve pokušaje da se ovaj kancerogeni problem na Kosovu reši. Rekao sam da sam više nezadovoljan sa načinom kako je reagovala naša vlast jer je dve godine govorila kako je okosnica svega što se dešava na Kosovu, a pre nedelju dana smo videli da se ne pita za dešavanja", naveo je Bećaj.

Upozorenje Evropske unije

Svega nekoliko dana pošto je Evropska unija upozorila lidere kosovskih Albanaca da se moraju žešće uhvatiti u koštac sa korupcijom, usledila je akcija policije.


Euleks policija nekoliko dana zaredom pretresala je prostorije kosovskog Ministarstva za transport i objekte povezane sa Fatmirom Ljimajem, nekadašnjim komandantom OVK, haškim optuženikom i jednim od glavnih Tačijevih rivala za primat u vladajućoj Demokratskoj partiji Kosova.

Specijalni tužioci Euleksa bili su prisutni tokom svih racija, kako bi se osiguralo efikasno prikupljanje dokaznog materijala, naveo je Euleks u saopštenju nakon pretresa.

Mediji na Kosovu pisali su da su obaveštajne službe zapadnih zemalja dostavile kosovskom premijeru Hašimu Tačiju dosije jednog od ministara iz njegove stranke.

Dok je trajao sastanak Hašima Tačija i šefa Euleksa Iva de Kermabona, policija je pretresla i kuću Fatmira Ljimaja.

Veliki projekti samo bliskim prijateljima

Kako su za Internet portal Radio-televizije Srbije ranije objasnile evropske diplomate u Prištini, čitava istraga pokrenuta je posle optužbi da je Ljimaj dva velika projekta dodelio bliskim prijateljima Habibu Morini i pukovniku Hadžiju Šalji.

Ministarstvo na čijem čelu se nalazi Ljimaj u protekle tri godine trošilo je najviše sredstava iz kosovskog budžeta. U toku 2008. godine, dobilo je 139 miliona evra, 2009. godine 21 milion više, dok je za ovu godinu planirano 124 miliona evra, pa je, prema podacima ministarstva, na Kosovu asfaltirano oko 1.000 kilometara puteva.

Problem, međutim, predstavlja činjenica da je dve trećine poslova dodeljivano kompanijama koje su registrovane pošto je Ljimaj, 2007. godine, došao na čelo tog ministarstva.

Haški tribunal je 2005. godine oslobodio Ljimaja optužbi za ubistva i mučenje zatvorenika u logoru Lapušnik. Ljimaj je jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova, a posle sukoba 1998-1999. godine, zajedno sa saborcima, Hašimom Tačijem i Jakupom Krasnićijem, formirao je Demokratsku partiju Kosova.

Ljimaj važi za jednog od najpopularnijih političara na Kosovu, ali i glavnog Tačijevog rivala za primat u stranci, pa je nekadašnji šef gerilaca bio prinuđen da mu, zarad mira u kući, dodeli najlukrativniji resor u kosovskoj vladi.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/679851/Tači+testira+Euleks.html

Ovo postaje vise nego zanimljivo.....