Preko Jeremića nišane Josipovića

Poruke iz Zagreba su adresirane na srpskog ministra spoljnih poslova, a zapravo upućene hrvatskom predsedniku države

Preksinoćno reagovanje Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske u kojem se kaže da je Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, u Ankoni zloupotrebio izjavu žaljenja koju je Ivo Josipović, predsednik Hrvatske, dao tokom nedavne posete BiH, namenjena je prevashodno za unutrašnju upotrebu, smatraju analitičari.

Hrvatskom Ministarstvu zasmetala je Jeremićeva rečenica u kojoj je naveo da je Srbija „ohrabrena što je (Josipović) u parlamentu BiH izrazio duboko žaljenje zbog toga što je politika koju je vodila Hrvatska pod (predsednikom Franjom) Tuđmanom izazvala ljudske patnje i podele”.

„Izjave predsednika Josipovića u toku posete BiH već drugi put su osporene od strane Vlade Hrvatske i to navodi na pretpostavku da bi to moglo biti upućeno hrvatskom predsedniku države”, kaže Predrag Simić, šef katedre za međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Predsednik Hrvatske, kako kaže Simić, želi hrabro da otvori novu stranicu odnosa u regionu, pre svega sa Srbijom i BiH, i da time širom otvori vrata Evropske unije za prijem Hrvatske u EU. S druge strane, na vlasti je vlada HDZ-a, koja prema prošlosti i aktuelnim odnosima u regionu ima nešto drugačiji stav. „Ovo je, ipak, jedna preterana reakcija u odnosu na ono što znamo da je rečeno u Ankoni”, dodaje Simić.

Naglašavajući da ovo nije prvi sukob na relaciji Pantovčak-Banski Dvori, odnosno vlade i tamošnjeg predsednika, Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, ukazuje da se ono zbog čega je Josipović izrazio žaljenje desilo pod HDZ-ovom vlašću, odnosno vlašću Tuđmana. „Sama (Jeremićeva) izjava nije sporna, jer je to samo interpretacija onoga što je Josipović izrekao. Ali, momenat u kojem se to dešava i kontekst odnosa unutar Hrvatske, nije povoljan da se odavde šalju takve poruke”, dodaje Popov. On naglašava i da je bilo susreta predsednika Tadića i Josipovića, ali „na nivou vlada, to otkravljivanje odnosa još se nije desilo”.

Ocena iz Zagreba da je jedino ministar spoljnih poslova Srbije na pomenutom skupu „uglavnom govorio na neprijateljski način o prošlosti” govori, kako naglašava on, samo o tome koliko su još sveže rane onoga što se dešavalo i koliko su pojedini delovi vlasti u našim zemljama ili političari nespremni da se suoče sa prošlošću. Predstavnici MIP-a Hrvatske polaze od toga da, eto, Josipović to nije rekao, ne bi Jeremić imao argumente da na taj način reaguje.

Ministarstvo spoljnih poslova i ranije je reagovalo na neke Jeremićeve izjave. Simić, s tim u vezi, kaže da se „na neki način upućuju neke poruke Beogradu, poruke koje se, verovatno, odnose i na aktuelne odnose, ali i na one stvari koje će se uskoro naći na
dnevnom redu, kao što je i pitanje sporova oko granice na Dunavu”…

http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Preko-Jeremica-nishane-Josipovica.lt.html