Sad kad `patriote` vide ovaj naslov.....ali...`sto nema u izlogu,ima u radnji`....

Jeremić i Hiseni za istim stolom

7. maj 2010. | 00:13 | Izvor: Danas

Beograd -- Sarajevska konferencija EU-Zapadni Balkan održaće se bez fotografisanja, zajedničkog saopštenja, istaknutih funkcija, mada uz prisustvo Unmika, piše "Danas".

Ministri spoljnjih poslova Srbije i Kosova, Vuk Jeremić i Skender Hiseni naći će se na skupu u Sarajevu za istim stolom, saznaje "Danas" u vladama Srbije i Kosova, koje su pristale na "gimnih" format konferencije, s obzirom na to da je reč o skupu ministarskog nivoa, za razliku od onog na Brdu kod Kranja, gde su bili pozvani predsednici i premijeri.

"Pronađen je za Beograd prihvatljiv model učešća zvaničnika iz Prištine, koji podrazumeva personalno prisustvo ministara, bez navođenja funkcija. Takođe, dogovoreno je da nema fotografisanja pre i posle sastanka, kao ni izdavanja zajedničkog saopštenja za javnost nakon sastanka. Ovaj 'gimnih' model je bio jedino rešenje pod kojim smo pristali da sedimo na zajedničkom sastanku s predstavnicima vlasti u Prištini, naravno, uz prisustvo predstavnika Misije UN na Kosovu“, izjavio je "Danasu" državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović.

Kako je listu potvrdio Memlji Krasnići, portparol Vlade Kosova, zvaničnici iz Prištine su, takođe, pristali na navedene uslove i ministar Skender Hiseni će 2. juna biti u Sarajevu.

"Drago nam je što je Srbija pristala na 'gimnih' model, koji je bio ponuđen kao forma skupa i u Sloveniji, gde je odbila da učestvuje. Nama je važno da svi učesnici sastanka imaju podjednako pravo na reč i uvažavanje stavova. S obzirom na to da smo svesni koliko je važna regionalna saradnja u kontekstu evropskih integracija, ali i unapređenja uslova života svih građana na prostoru bivše Jugoslavije, srećni smo što su pristankom Srbije stvari krenule nabolje", kaže Krasnići.

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije ocenjuje da krajnji domet predstojećeg sastanka u Sarajevu ne bi trebalo da bude to što se uopšte održao, nego da na bazi novog decenijskog plana razvoja Unije "Evropa 2020", Srbija i druge zemlje izrade slične programe u kojima bi se videli konkretni projekti u pet oblasti.

"Te oblasti su infrastruktura, ekologija, ekonomija znanja, socijalna politika i energetika. Onda bi zemlje regiona zajedno usaglasile tajminge i prioritetne projekte, a sa evropskim partnerima uočile zajedničke interese i zajedničke izvore finansija. To ne bi trebalo da bude još jedna ispružena ruka za podršku evropskim poreskim obveznicima, nego zajednički rad sa zajedničkim interesom. To mora da bude doprinos sastanka u Sarajevu i zato će Srbija, uveren sam, već ovog meseca, i to prva, izaći sa ovim planom", kaže Božidar Đelić.

Prema rečima šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensana Dežera, EU želi da svi njeni partneri u regionu učestvuju na regionalnoj konferenciji u Sarajevu, jer je ideja tog skupa da se pošalje poruka da ceo Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=05&dd=07&nav_id=429437