БЕРЛИН – Немачки министар иностраних послова Гвидо Вестервеле обећао је, у разговору у Берлину с косовским председником Фатмиром Сејдиуом, активну подршку немачке владе реформском процесу и приближавању Косова Европској унији, саопштило је немачко МИнистарство иностраних послова.
Вестервеле је истакао да би, истовремено, Косово и Србија морали да теже прагматичној сарадњи у питањима од заједничког интереса, шо, како је рекао, није само у интересу Косова и Србије, већ целе Европе. Он је позвао владу у Приштини да активно ради на пуној интеграцији косовских Срба.
Према оцени шефа немачке дипломатије, приоритетан задатак косовских власти треба да буде и уклањање недостатака које је Европска комисија навела у области права и борбе против корупције и организованог крининала.
Вестервеле је рекао да је статусно питање за Немачку дефинитивно разјашњено и да ће се због тога Немачка и даље залагати да Косово може постати члан међуанродних организација и да га признају државе које га до сада нису признале.
Сејдиу је нагласио "одличне односе" Косова са Немачком и захвалио за "дугогодишњу и опсежну немачку помоћ Косову".
Он се захвалио Вестервелу и за успешну сарадњу у области билатералног образовања дипломата и рекао да су програми министарства иностраних послова за младе косовске дипломате од велике помоћи при изграђи и стварању до сада 21 косовске амбасаде.
http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/index.1.sr.html#v133810
Вала стварно су заслужили ''Телеком'' по повлашћеној цени.
Ипак је Њемачка велики пријатељ демокрацијске грађанске србије.