Mogući pregovori o novim granicama

T. Spaić | 06. 05. 2010. - 00:02h

Amerika želi Srbiju u Evropskoj uniji što je pre moguće, ali Srbija nema nikakvih šansi za to ako brzo ne reši pitanje Kosova i ne počne odmah pregovore sa Prištinom. Pregovori o statusu nisu mogući jer Albanci na to neće pristati, a SAD i EU ih neće na to prisiljavati. Pregovori o granicama mogu da se vode između Beograda i Prištine, mada Amerika ne bi bila srećna da se dogode jer bi to moglo da destabilizuje Makedoniju i BiH - kaže za „Blic“ Danijel Server, analitičar iz američkog Instituta za mir.

Po rečima Servera, SAD žele da se ne čeka iznošenje mišljenja Međunarodnog suda pravde, već da se u razgovore krene što pre.


- Nije Rezolucija 1244 ona koja blokira članstvo Kosova u UN, nego je to Beograd, i Srbija mora to da reši - kaže Server za „Blic“.U EU imaju više razumevanja za odbijanje Beograda da u pregovore sa Prištinom krene tek nakon iznošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde. Britanski analitičar Tim Džuda izjavio je juče za Bi-Bi-Si da se očekuje da odluka Međunarodnog suda pravde u vezi Kosova otvori put razgovorima između Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima, ali i o statusu.


- Možemo da očekujemo da se otvore pregovori koji bi bili povoljniji od onih koji su tekli u Beču u oktobru 2007. godine i koji su imali za cilj da sankcionišu ono što je unapred bilo odlučeno - kaže za „Blic“ Predrag Simić, bivši ambasador u Parizu.


On kaže da Beograd, nakon mišljenja suda, može da očekuje da se pokrenu pregovori o drugačijim aranžmanima za sever Kosova i teritoriji oko manastira u smislu uvođenja specijalnih paralelnih veza sa Srbima.


- Rešenje severne Irske je dobar primer, ili neka rešenja koja su ponuđena u Ahtisarijevom planu - kaže Simić i na primedbu da je Srbija odbacila taj plan kao neprijateljski, podseća da je Beogradu na početku i Kumanovski sporazum, pa i Rezolucija 1244 bila neprihvatljiva.


Zemlje koje se u EU zalažu za brži prijem Srbije u EU, uporedo sa pripremanjem pregovora Beograda i Prištine, rade na novim scenarijima koji bi ubrzali EU integracije. Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini najavio je juče u Ankoni, da je cilj
pokretanje strategije za evropsku integraciju zapadnobalkanskih zemalja poput one koju je Evropska unija sprovela u korist baltičkih zemalja.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/188074/Moguci-pregovori-o-novim-granicama