Краснићи изазива Еулекс


Председник косовске скупштине Јакуп Краснићи бацио рукавицу у лице мисији Европске уније на Косову, назвавши недавну акцију међународне полиције против његовог бившег саборца Фатмира Љимаја непрофесионалним исполитизованим спектаклом. Напао и Питера Фејта.

Упади полиције Еулекс у просторије косовског министарства за транспорт изазвали су прве трзавице на релацији Приштина-Брисел, па се председник скупштине и некадашњи портпарол Ослободилачке војске Косова Јакуп Краснићи оштро обрушио на међународне званичнике, оптуживши их за политиканство и сензационализам.
"Упад у министарство транспорта представљао је непрофесионално политичко мешање усмерено ка подривању косовских институција... Изјаве Питера Фејта биле су политикантске... Тражимо од Еулекса да ускоро пружи чињенице и доказе. Не можемо да чекамо", рекао је Краснићи приштинском дневнику "Експрес".

Краснићи, који уз Љимаја и косовског премијера Хашима Тачија, води једно од три ривалска крила у владајућој Демократској партији Косова, оптужио је Еулекс да је истрагу о наводној корупцији у министарству за транспорт претворио у позоришни спектакл, али и за подривање институција.

"Овакво мешање могуће је у акцијама против криминалаца, наоружаних група, група које се противе владавини права, али не и у државним институцијама", рекао је Краснићи, алудирајући на Еулексово игнорисање позива власти у Приштини да "ударе" на српске институције на северу Косова.

Министарство на чијем се челу налази Љимај у протекле три године трошило је највише средстава из косовског буџета. У току 2008. године добило је 139 милиона евра, 2009. године 21 милион више, док за ову годину планирано 124 милиона евра, па је, према подацима министарства, на Косову асфалтирано око 1.000 километара путева.

Проблем, међутим, представља чињеница да је две трећине послова додељивано компанијама које су регистроване пошто је Љимај, 2007. године, дошао на чело тог министарства.

Хашки трибунал је 2005. године ослободио Љимаја оптужби за убиства и мучење затвореника у логору Лапушник. Љимај је један од оснивача Ослободилачке војске Косова, а после сукоба 1998-1999. године, заједно са саборцима, Хашимом Тачијем и Јакупом Краснићијем, формирао је Демократску партију Косова.

Љимај важи за једног од најпопуларнијих политичара на Косову, али и главног Тачијевог ривала за примат у странци, па је некадашњи шеф герилаца био принуђен да му, зарад мира у кући, додели најлукративнији ресор у косовској влади.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/Србија/674601/Краснићи+изазива+Еулекс.html