Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica
Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 60

Tema: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

 1. #1
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Gradsko javno pravobranilaštvo sumnja da postoji uigrana šema po kojoj pojedini građani, u saradnji sa nekim advokatima i veštacima, pokušavaju da naplate visoke naknade zbog povreda nastalih od ujeda pasa lutalica. Jedan od razloga za sumnju je i podatak da je čak 30 građana angažovalo istog advokata, koji tvrdi da su svi njegovi klijenti pretrpeli identične posledice od ujeda pasa lutalica. O ovim sumnjama obaveštena je i policija.


  Prema rečima gradskog pravobranioca Strahinje Sekulića, u poslednje vreme došlo je do drastičnog povećanja broja ovakvih tužbi. Međutim, primećeno je i da se u najvećem broju slučajeva pojavljuju isti veštaci i advokati, isti su opisi incidenata i ista je visina odštete koju traže.
  - Utvrdili smo da se benigne povrede poput ožiljaka i ogrebotina tumače kao teške, a strah koji je u tom trenutku izazvan izjednačava sa strahom ljudi koji su prošli logore ili teška ranjavanja. O ovome smo obavestili policiju, podneli smo spisak veštaka i predmete, i naveli da se radi o istoj šemi pokušaja naplate štete - objašnjava Sekulić ističući da su svi „sumnjivi“ potraživali po 350.000 dinara.
  On kaže da se u nekim slučajevima zna i da su povrede nastale od vlasničkih pasa, ali da se i za to često okrivljuje Grad.
  - Sudski sistem je trenutno takav da je sasvim dovoljno reći da je osobu napao pas lutalica. Ista situacija je i kada je u pitanju dobijanje potvrde od lekara. Ono što nas posebno brine je odnos, čak i državnih institucija prema gradskom budžetu. Ne možemo da dozvolimo da zbog ovakve prakse sudova Grad gubi veliki novac - objašnjava Sekulić istakavši da u ovom trenutku na ime naknade štete od ujeda pasa lutalica Beograđani potražuju 80 miliona dinara koliko, kako kaže, košta izgradnja jednog obdaništa ili škole.
  Gradske vlasti su pre nekoliko meseci formirale komisiju kojoj građani mogu da se obrate i vansudski dogovore poravnanje ukoliko su pretrpeli ujed pasa lutalica. Rezultat je da je više od dve trećine Beograđana zaključilo ovakve ugovore. Sekulić kaže da su time želeli da razdvoje one koji su zaista bili povređeni i koji imaju apsolutno pravo na naknadu štete, od onih koji isključivo žele da ostvare ličnu korist.
  - Pravobranilaštvo je i samo, neformalno, istraživalo svoje sumnje. Od građana smo saznali da se čak dele i vizit karte advokata i veštaka kada god se pojavi neko sa ovim problemom. Imali smo i slučaj da su ispred mesta gde se održava Komisija neki advokati odvraćali ljude da zaključe poravnjanje i savetovali suđenje kako bi dobili više novca. Ako se naše sumnje budu dokazale, onda ćemo te pojedince mi tužiti jer je u pitanju krivično delo - kaže Sekulić.
  Gradske vlasti će o ovom problemu obavestiti i Ministarstvo pravde i Lekarsku komoru.

  Ogrebala ga mačka, pa tužio Grad
  Advokati „oštećenih“ na razne načine opisuju povrede svojih klijenata. Tako je u jednom od slučajeva čovek zadobio ogrebotinu na prednjoj strani potkolenice, ali je veštak tvrdio da je pretrpeo „strah ekstremno jakog inteziteta zbog neposredne životne ugroženosti, odnosno straha od smrti, zbog čega je zapao u kratkotrajnu nesvesticu“. Međutim, čovek koji je tužio Grad na saslušanju je rekao da je svest izgubio zbog bolova od povrede kolena. U drugom slučaju sudski veštak kaže da je „ujedna rana izazvala trajnu estetsku naruženost zbog koje stranka trpi i duševnu bol“, dok je stranka na saslušanju rekla da nema ožiljke od ujeda. U Gradsko pravobranilaštvo skoro je stigla i tužba jednog sugrađanina koji tuži Grad jer ga je ogrebala mačka.
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem 2. #2
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Leskovački gradonačelnik Slobodan Kocić traži angažovanje specijalnog tužioca za organizovani kriminal zbog ekspresnih sudskih presuda u slučajevima obeštećenja građana zbog ujeda pasa lutalica
  Grad svakog dana gubi milion dinara


  Autor: D.Kocić

  Leskovac - „Prinudnom naplatom sudskih i drugih troškova zbog ujeda pasa lutalica grad svakog dana gubi milion dinara“, upozorava na početku otvorenog pisma leskovački gradonačelnik Slobodan Kocić, uz zahtev da se slučajevi brojnih sudskih odluka preispitaju i da bude uključen Specijalni tužilac za organizovani kriminal.

  Pred Opštinskim sudom u Leskovcu pokrenuto je 320 postupaka po tužbama građana što je mnogo veći broj u odnosu na druge lokalne zajednice slične veličine. U osamdeset slučajeva šteta je već naplaćena, ukupan iznos je 16.159.000 dinara na teret budžeta, odnosno poreskih obveznika Leskovca. Ukoliko bi se ova dinamika nastavila, naglašava gradonačelnik Kocić, grad bi samo zbog ujeda pasa lutalica morao da izdvoji pedeset miliona dinara, a tim novcem bi moglo da se sagradi nekoliko škola, dečjih vrtića ili asfaltira nekoliko ulica.

  - Sudovi ekspresno presuđuju, bez poštovanja redosleda prijema predmeta, što su dužni po Poslovniku o radu sudova. Naime, ovi predmeti su „laki“, gde se odluke izrađuju po „terkovima“, a sudije njime ispunjavaju normu - ocenjuje gradonačelnik Kocić.

  Zbog toga leskovački gradonačelnik traži od sudova da poštuju Poslovnik o radu, jer ovi predmeti nemaju tretman hitnosti. Posebno je čudno što je sudovima dovoljno da na osnovu uputa lekara specijaliste, lekarskog uverenja i izveštaja Zavoda za javno zdravlje utvrde da je neko lice ujeo pas lutalica i sve presude se donose na osnovu izjave, odnosno iskaza oštećenog.

  - U jednom smo slučaju imali situaciju da je oštećenog u roku od dva meseca ujeo isti pas, u istoj ulici, na istom mestu na telu i to baš tako da se rane poklapaju. Ovaj slučaj biće prosleđen nadležnima u Policijskoj upravi Leskovac radi prikupljanja obaveštenja, pogotovo jer se radi i o istim svedocima. Postoje i takve indicije da je oštećenog ujeo pas poznatog vlasnika, ali zbog već razrađene šeme tuži grad i po tzv. hitnom postupku ostvaruje pravo nadoknade - navodi Kocić, dodajući da je sve ove ocene teško i dokazati.

  Leskovački gradonačelnik ocenjuje da Zavod za javno zdravlje, koji sprovodi serološku i imunološku profilaksu i lečenje, ni u jednom slučaju nije obavestio grad, odnosno JKP Komunalac, ili azil za pse kako bi se opasne životinje uklonile sa ulica, a što je bila njihova dužnost da bi se stupilo u kontakt sa oštećenima, blagovremeno delovalo, prepoznali psi na ulici i uklonili.

  Gradonačelnik Kocić podseća da je predsednica Društva za zaštitu životinja Marija Petković, koja je saslušana pred sudom, izjavila da grad Leskovac, odnosno azil za pse u Turekovcu, najbolje obavlja posao u Republici Srbiji, a istovremeno Leskovac prednjači po broju slučajeva i visini nadoknade koja se dosuđuje za naplatu.

  „Zahtevaću od Specijalnog tužioca za organizovani kriminal, Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, Policijske uprave u Leskovcu, Opštinskog i Okružnog javnog tužioca da preduzmu neophodne radnje radi provere iznetih navoda i eventualno otkrivanje krivičnih dela i njegovih učinilaca“, zaključuje gradonačelnik Leskovca u otvorenom pismu koje je podeljeno novinarima i prosleđeno nadležnim državnim organima.

  Ponašanje advokata i lekara

  Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić navodi da u najvećem broju slučajeva isti advokati zastupaju oštećene, dok se pred sudom javlja isti lekar specijalista kome se dosuđuje po sedam hiljada dinara po predmetu. Pored naplate troškova, advokati u dogovoru sa strankama dobijaju od 10 do 25 odsto dosuđenog iznosa koji se kreće i do 250.000 dinara!
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem

 3. #3
  mimi's mom nije na forumu
  Life ain't not having problems, it's being able to deal with ones ya got.
  Buduća legenda mimi's mom (avatar)
  Učlanjen
  29.11.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Kraljevo
  Poruke
  30.946
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  818

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Ništa novo, da se ne bih ponavljala... http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=13779719&postcount=29

 4. #4
  Buduća legenda Tsuymish (avatar)
  Učlanjen
  25.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd,
  Poruke
  31.356
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  658

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  nekog lika ujeo komsijin pas dok je pokusavao da razdvoji njega i svog psa
  i ovaj prijavio da ga je ujela lunjara,da bi uzeo lovu....slepac

 5. #5
  Moderator Direkt (avatar)
  Učlanjen
  02.09.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Heartless Darkness
  Poruke
  17.474
  Tekstova u blogu
  55
  Reputaciona moć
  337

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  ili slucaj;u pljacki ili provaljivanju te napadne gazdin ker i ti tako obrnes pricu,lutalica jes' malo sutra
  Sve je nestvarno dok traje i diše
  Stvaran je cvet čija odsutnost miriše.

 6. #6
  Buduća legenda Tsuymish (avatar)
  Učlanjen
  25.05.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd,
  Poruke
  31.356
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  658

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  ili ti mirno letis iznad kalisha i napadne te leteci pit bul a ti kazes "sheto sam i ujela me lutalica"

 7. #7
  Veoma poznat Tzar (avatar)
  Učlanjen
  23.03.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.206
  Reputaciona moć
  422

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Ovo je smesno.

  Na sudjenju obe strane iznose svoje dokaze. To sto je pravobranilastvo nesposobno, pa izgubi od advokata koji su bolji od njih je njihov problem. Nek daju ostavke ako ne znaju da rade.

  Takodje je nedopustiva ovakva vrsta pritisaka poput pretnji policijom i formiranje komisije za poravnanje. Kakvo poravnanje? Ako ljudi nisu ujedeni neka nadlezni dokazu na sudu da nisu i neka na taj naci ne dozvole odliv para iz budzeta. Ako jesu ujedeni onda je taj pritisak neka vrsta drzavnog terora i zastrasivanja, zbog kojeg ljudi onda ne mogu da ostvare svoja prava.

  I na kraju vidim da ste otvorili xyz tema sa ciljem da opanjkate i naruzite coveka kojem je pas odgrizao nos. U tekstu lepo pise da iznosi idu do 250.000 dinara. Covek ima medicinske troskove koji sigurno nisu mali, troskove advokata - konsultacije i pisanje tuzbe 150 evra, svaki izlazak na rociste 250-300 evra i na kraju jos advokat uzima 10-25% od dobijene sume... I koliko njemu ostane na kraju - nista. I ajde da cujem sad nekog mudraca koji ce da objasni zasto bi neko unakazio sebe za 0 dinara.
  Are we sane or have we lost it once again
  We can only hope this day will come to an end

 8. #8
  Iskusan
  Učlanjen
  21.08.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  6.777
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  355

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Nije smesno, zato sto se ovakve stvari na sva zvona iznose u medije i poziva se na linc svih pasa zbog pojedinacnih napada. Meni to nije smesno.

  Osim toga, ne znam za druge, ali ja prosto ne mogu da verujem da je punoletan covek dopustio da mu pas lutalica odrgize nos. Da naglasim da nisam videla kakav je taj pas pa i ne znam koliko je inteligentan i na kakvu je prevaru mozda namamio bezbriznog povratnika sa izleta da bi ga na foru ujeo za nos. Evo, izvinjavam se doticnom gospodinu koga nemam nameru da uvredim, ali ja ne mislim da odsteta u ovom slucaju treba da se razlikuje od odstete koja se daje za ujedanje za nogu. Jer to sto neko ne obraca paznju na jasne znake moguce opasnosti jeste samo njegova krivica. Mene bi bilo sramota da se pojavim ovako u novinama a da ne izmislim pricu da je bila ljuta borba pa su me oborili na zemlju. Mozemo mi da se sporimo oko visine, tezine i opsteg telesnog gabarita coveka, ali u borbi 1 na 1, 99% lunjalica nema nikakvih sansi protiv odraslog muskarca. Jos jednom se izvinjavam se ukoliko sam uvredila povredjenog, ali pripisacemo to mojoj licnoj paranoji.

  Nijedan normalan covek, niti vlasnik psa nece misliti da je ovo sto se desilo ok, ali ce znati da je za ocekivati da se i to desi, kad su te jadne zivotinje mucene, trovane i prebijane, a primeri raznoranih komentara LJUDI na ovom i drugim pdf-ovima kada se pokrene tema lutalica a bogami i vlasnickih pasa pokazuju da te osobe nisu ni malo ''iznad'' zivotinje, cak su poprilicno ispod...a pas iz teksta, ukoliko je coveka napao nicim izazvan, sasvim sigurno je poremecen od trauma nastalih od ljudi, bolesti, izgladnelosti, bola, jer pas samo kada je ekstremno ugrozen ne gleda koga napada. Takve stvari se, nazalost, desavaju!

  S druge strane, ja citam svaki dan o desetinama ljudskih napada, i niko ne proziva celu ljudsku rasu zbog toga, niti poziva na linc iste rase, a kad se na desetine takvih napada desi da pas napadne coveka, onda svi pozivaju na linc svih pasa!! Pri tom, nijedan normalan i zdrav pas nece napasti bez razloga, samo poremecen od gladi i mucenja od ljudi, koji onda svakog coveka prepoznaje kao pretnju! Da treba da tuzi drzavu zato sto ne resava probleme na pravi nacin – treba, valjda ce drzava onda da ucini nesto i za ljude i za i za zivotinje. Ja sam vidjala cesto napade ljudi na pse, i apsolutno me nimalo ne cudi sto mesec dana slusam i gledam horor price o sakacenjima, mucenjima i ubijanju pasa, pa onda tras, bude udarna vest o napadu psa na coveka! Cudno, zar ne, sto i oni umeju da pokazu agresiju....ili da postanu poremeceni pored toliko ''zdravih'' ljudi oko njih...

  Sto se situacije u Nisu tice, posto poticem iz tih krajeva, evo informacije iz prve ruke: moji roditelji imaju vikendicu na desetak km od Nisa. Pored nase kuce je komsijska familija koja godinama cuva jednu kujicu . Ta kuja se koti svakih 6 meseci, u leglu bude po 5 do 8 kucica. Komsika ih cuva dok su mali, njeni unucici se igraju itd. a kada kuce malo porastu i dosade im ona ih odvede i ostavi negde u gradu. To rade i Nislije, a narocito seljaci iz okolnih sela – Matejevac i sl. Svake noci ih dovoze. I sta rade Nislije? Svake godine se izdvoji 7-8 miliona,psi se hvataju,ubijaju i fino se zaradjuje. Do nedavno, kada je doneta Uredba da se psi na teritoriji grada vise ne smeju ubijati. A sinterskoj sluzbi je itekako odgovarala situacija koja je takva vec godinama unazad - novca uvek ima a sto je to totalno neefikasno nema veze.Ubijanje - sem sto je ispod svakog civilizacijskog i ljudskog nivoa - jednostavne ne resava problem. Uzgred, gradska veterinarska inspekcija ne radi svoj posao, ni jedan neodgovorni vlasnik nije kaznjen zbog izbacivanja psa ni u slucajevima kada su mogli da to urade prema ocitavanju cipa.

  Lunjalice nisu birale da budu izbacene napolje zato sto njihovi vlasnici ubrzo shvate da je to kao da imate dete, a ne igracku. Da ta zivotinja trazi ljubav, paznju, negu, da ne ume da kaze kad je gladna, kad je bolesna, kada joj se ide napolje i slicno...Psi lutalice jesu problem u Srbiji, ali sustina problema lezi u cinjenici da se na neadekvatan nacin kaznjava izbacivanje zivotinja na ulicu. Jos jednom, nije problem u njima, problem je u nama...a kako cemo ga resiti -da li na civilizovan nacin (sterilizacijom, azilima, edukacijom) kako rade u normalnom svetu ili kao divljaci – sto nam se btw cesto pripisuje i to ne bez razloga - na nama je.

  I jos da podsetim - pas iz ove price ne moze da isprica sta se desilo. Moze samo covek. A nacin na koji je doticni gospodin to uradio meni signalizira sumnju, opasnost. Covek sa svescu ce uvek na napad zivotinje reagovati sa - jeste, doziveo sam napad, ali zivotinja reaguje instinktom, nema racionalne svesti o tome sta cini te krivica nije na njoj. A ne ovako - napala me dzukela, dajte da ih sve pobijemo. Ne razumem i ne prihvatam takav nastup, to je (jedan od) razloga zasto imam vise simapatija i samilosti za lutalice nego za vecinu ovdasnjih ljudi.
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio. To znači da više nisi vredan mog vremena. Bukowski

 9. #9
  Domaćin yagi (avatar)
  Učlanjen
  17.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Avalski toranj
  Poruke
  3.781
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  482

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Нека уклоне псе луталице, па неће бити могућности за овакве преваре.
  ако си сељанка, буди сељанка, да не би била сељанка

 10. #10
  Iskusan
  Učlanjen
  21.08.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  6.777
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  355

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Citat Original postavio yagi Pogledaj poruku
  Нека уклоне псе луталице, па неће бити могућности за овакве преваре.
  I psi lutalice bi vrlo rado bili uklonjeni s ulica, nije im tamo lepo. Pitanje je samo ko da ih ukloni, i gde da ih odvede.
  Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio. To znači da više nisi vredan mog vremena. Bukowski

 11. #11
  Legenda Победоносцев (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Long way from Tipperary
  Poruke
  53.896
  Reputaciona moć
  1310

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Gradsko javno pravobranilaštvo sumnja da postoji uigrana šema po kojoj pojedini građani, u saradnji sa nekim advokatima i veštacima, pokušavaju da naplate visoke naknade zbog povreda nastalih od ujeda pasa lutalica. Jedan od razloga za sumnju je i podatak da je čak 30 građana angažovalo istog advokata, koji tvrdi da su svi njegovi klijenti pretrpeli identične posledice od ujeda pasa lutalica. O ovim sumnjama obaveštena je i policija.
  Bitno je da grad i sposobne gradske vlasti nisu krive. Gradjani su prevaranti i slepci koji, zamisli samo! imaju istog advokata, a gradske sluzbe su sposobne, orne, vredne i svakako nikad krive ni za sta.

  More...
  no longer at ease here, in the old dispensation

 12. #12
  Domaćin yagi (avatar)
  Učlanjen
  17.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Avalski toranj
  Poruke
  3.781
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  482

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Citat Original postavio gospodjica14 Pogledaj poruku
  I psi lutalice bi vrlo rado bili uklonjeni s ulica, nije im tamo lepo. Pitanje je samo ko da ih ukloni, i gde da ih odvede.
  Ок, до тада нека падају тужбе...
  ако си сељанка, буди сељанка, да не би била сељанка

 13. #13
  Veoma poznat Ériu (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  clipper route
  Poruke
  12.947
  Reputaciona moć
  1361

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Citat Original postavio yagi Pogledaj poruku
  Нека уклоне псе луталице, па неће бити могућности за овакве преваре.
  neka ljudi ne izbacuju na ulice pse koje su nedavno pre toga kupili/usvojili jer zamisli moraju da idu bnekoliko puta napolje da *****ju,pisaju i istrce se i jer im nisu tolko cakani kad porastu nisu se lutalice same od sebe pojavile na ulicama.
  ...sweet little angel you should have run...

 14. #14
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.227
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Pazi majku im seljacku sto su se lukavo dosetili kako da zayebu opstinu za pare .
  The Show Must Go On...

 15. #15
  Nov član
  Učlanjen
  22.06.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  sabac
  Poruke
  2
  Reputaciona moć
  0

  Angry Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Tesko mi je da shvatim da ljudi vise vode racuna o pravima zivotinja nego o pravima i potrebama ljudi.Nikako nije dobro ovo sto se radi i desava po srpskim gradovima sa tim jadnim zivotinjama i ubedjen sam da je po sredi neka velika igra a ne briga o pravima zivotinja.Dobro ako zivotinja ima pravo da zivi a ima onda; ima li pravo ida jede, ima li pravo da boravi u za zivotinju prikladnom prostoru pod nadzorom homosapiensa?Briga za zivotinje i njihova prava se svodi na to da ce da budu vakcinisane i pustene na ulicu da se tamo po svom zivotinjskom nagonu snalaze.Opste je poznato da zivotinja ima nagone i da njih sledi prezivljavajuci.Dobro na toj ulici, toj zivotinji, niko nece da da, da jede ili pije, pa ce zivotinja osetiti naagon za tim potrebama.Kako ona (zivotinja) biva sve gladnija postaje i sve nervoznija zbog nemogucnosti da zadovolji svoj nagon.Sta se sada desava.Nista. Moglo bi se reci.Nervirace je svaki pokret, svaki prolaznik svasta ce je sve dublje iritirati dok ne postane i agresivna ali ne vise verbalno (lajuci), nego i fizicki nasilna nasrcuci na prolaznike ,bicikliste cak i automobile.Kazu da to nije nista, oni koji bi u gradskim vladama morali najvise da diskutuju o tome.Razni Veterinari, borci za prava zivotinja, cuvari prirode ,sanitarci, komunalci,inspektori,jos nisam sve nabrojao i nemam nameru ali pogledajtesamo koliko ih je?To je skoro neverovatno koliko ih ima svi primaju plate i kojekakve nadoknade i ne rade nista.Aj sad sto ne rade, ko jos u Srbiji pa radi ali ovi ni ne pricaju.Ovi nece ni to.Ni rec da prozbore kad su ove stvari u pitanju.Progovorice onda kada neko pomene i predlozi da se te zivotinje ako nista vec ne moze eliminisu.E onda krecu oni dusebriznici gore pobrojani da saopstavaju svoje ne slaganje s predlogom kao da im je sama Brigit Bardo iza ledja.E ,dobro posto nije,onda mora da ima nesto po sredi sto ih sve zajedno motivise da tako svesrdno odrzavaju zivotinje na ulici i da preko toga ne idu pa taman gradovi morali da placaju odstete onima koji ih tuze za sad se vec slobodno moze reci- NASILJE NAD LJUDIMA OD STRANE ZIVOTINJA!Da postovani citaoci ova pojava po srpskim gradovima se moze i treba tako nazvati.Zasto se to trpi, kad pojedine uredjenije zemlje to ne dozvoljavaju pa cak i da dozvoljavaju moramo li bas u svemu da kopiramo lose primere?Evo jednog dobrog primera.U kraljevini Danskoj je zakonom zabranjeno drzanje pasa u stanovima zgrada za kolektivno stanovanje.Hoce se reci da psa moze imati onaj koji ima kucu i dvoriste i mogucnosti i uslove za staranje o psu ili ljubimcu u najadekvatnijim usovima po zivotinju.Da ne pominjem neke druge primere gde je nezamislivo da copori vakcinisanih i sterilisanih pasa lutaju ulicama u potrazi za hranom, partnerom za parenje i ostalim zivotinjskim nagonima.Uglavnom su to zemlje kojima Evropsko zakonodavstvo nije u stanju da ponudi atraktivnija sredstva radi kojih bi uopste rezmisljali na temu navodnih prava zivotinja u urbanim gradskim celinama savremenog covecanstva.Zar nije apsurdno da se ti copori kose za osnovnom definicijom grada kao organizovane zivotne sredine prema meri coveka a ne, postovana gospodo, zivotinja.Posto u Srbiji vise niko nista ne radi osim sto razmislja kako da izvuce neka sredstva iz tih Evropskih fondova,evo nas pred problemom i pitanjem: Kako izvuci sto vise sredstava i sto manje ih potrositi za njihovu namenu kako bismo mogli da ih trosimo na sta nam se hoce?Neko je pronasao nacin, Lova je tu, psi su na ulici doduse sterilisani i vakcinisani a oni koji treba da brino posle toga o zivotinjama zive lepo i u slozi sa sobom i svetom koji nas sve zajedno okruzuje.Zadovoljna je i BB jer u jednoj malenoj zemlji na brdovitom Balkanu u kojoj se seljaci i dalje bodu nozevima u blatu do kolena cvetaju prava zivotinja pa pokrece novu akciju svetskih razmera.SRBIJA SVETSKA SILA U ZASTiTI ZIVOTINJA! POSALJIMO IM SVE NASE NAPUSTENE ZIVOTINJE! Njeni gradjani su najtolerantniji na svetu prema zivotinjama!Trpe njihove ujede, u opste im ne pada tesko kada sede u basti nekog gradskog kafica a vreca s buvama im se prostre pod noge mlatarajuci smrdljivom repinom dok oni opusteno caskaju o buducem im zivotu u Evropskoj uniji za koji su pronasli recept.Uvozicemo iz Evrope njihove dzukele oni ce to da nam plate a mi cemo lepo da zivimo od toga!Pa gde to ima?Idi bre, Bog da nas vidi!

 16. #16
  mimi's mom nije na forumu
  Life ain't not having problems, it's being able to deal with ones ya got.
  Buduća legenda mimi's mom (avatar)
  Učlanjen
  29.11.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Kraljevo
  Poruke
  30.946
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  818

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Jednu stvar uporno zaboravljam da podelim sa ostalim korisnicima foruma. U Kraljevu, jednom od prvih gradova koji su počeli da primenjuju CNR strategiju, većinu tih pasa i posle puštanja hrane radnici JKP Čistoća koja je zadužena za njihovo hvatanje, smeštaj i vraćanje (sterilizacija je prepuštena veterinarskim službama, svake godine se raspisuje tender, kao i za nabavku hrane) a troškove snosi Grad kao zakonski vlasnik tih pasa. Osim toga, većina tih vraćenih pasa ima i svoje staratelje koji se brinu da oni ipak ne budu ni gladni ni žedni ako Čistoća "zakaže".

 17. #17
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.12.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Dune, Arrakis
  Poruke
  164
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Citat Original postavio Tzar Pogledaj poruku
  Ovo je smesno.

  Na sudjenju obe strane iznose svoje dokaze. To sto je pravobranilastvo nesposobno, pa izgubi od advokata koji su bolji od njih je njihov problem. Nek daju ostavke ako ne znaju da rade.

  Takodje je nedopustiva ovakva vrsta pritisaka poput pretnji policijom i formiranje komisije za poravnanje. Kakvo poravnanje? Ako ljudi nisu ujedeni neka nadlezni dokazu na sudu da nisu i neka na taj naci ne dozvole odliv para iz budzeta. Ako jesu ujedeni onda je taj pritisak neka vrsta drzavnog terora i zastrasivanja, zbog kojeg ljudi onda ne mogu da ostvare svoja prava.

  I na kraju vidim da ste otvorili xyz tema sa ciljem da opanjkate i naruzite coveka kojem je pas odgrizao nos. U tekstu lepo pise da iznosi idu do 250.000 dinara. Covek ima medicinske troskove koji sigurno nisu mali, troskove advokata - konsultacije i pisanje tuzbe 150 evra, svaki izlazak na rociste 250-300 evra i na kraju jos advokat uzima 10-25% od dobijene sume... I koliko njemu ostane na kraju - nista. I ajde da cujem sad nekog mudraca koji ce da objasni zasto bi neko unakazio sebe za 0 dinara.

 18. #18
  Zainteresovan član Tristran (avatar)
  Učlanjen
  26.06.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  44° 49’ 00” N
  Poruke
  297
  Reputaciona moć
  33

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Citat Original postavio Tzar Pogledaj poruku
  Ovo je smesno.

  Na sudjenju obe strane iznose svoje dokaze. To sto je pravobranilastvo nesposobno, pa izgubi od advokata koji su bolji od njih je njihov problem. Nek daju ostavke ako ne znaju da rade.

  Takodje je nedopustiva ovakva vrsta pritisaka poput pretnji policijom i formiranje komisije za poravnanje. Kakvo poravnanje? Ako ljudi nisu ujedeni neka nadlezni dokazu na sudu da nisu i neka na taj naci ne dozvole odliv para iz budzeta. Ako jesu ujedeni onda je taj pritisak neka vrsta drzavnog terora i zastrasivanja, zbog kojeg ljudi onda ne mogu da ostvare svoja prava.

  I na kraju vidim da ste otvorili xyz tema sa ciljem da opanjkate i naruzite coveka kojem je pas odgrizao nos. U tekstu lepo pise da iznosi idu do 250.000 dinara. Covek ima medicinske troskove koji sigurno nisu mali, troskove advokata - konsultacije i pisanje tuzbe 150 evra, svaki izlazak na rociste 250-300 evra i na kraju jos advokat uzima 10-25% od dobijene sume... I koliko njemu ostane na kraju - nista. I ajde da cujem sad nekog mudraca koji ce da objasni zasto bi neko unakazio sebe za 0 dinara.
  Ma gluposti...tačno može da se definiše pseći ujed i to vrlo lako, prema tome, očito da su shvatili da će se grad naplaćati mnogo ljudima koji su nastradali od lutalica, pa sad traže neki modus da poču to da izbegavaju- proglase da nisi ujeden od psa i nema ni troška grada.

 19. #19
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.12.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Dune, Arrakis
  Poruke
  164
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Citat Original postavio yagi Pogledaj poruku
  Нека уклоне псе луталице, па неће бити могућности за овакве преваре.
  Једино логично решење, које им за сада не пада на памет. Е кад градски буџети не би били Алајбегова слама
  и кад би градски оци из свог џепа плаћали отшете грађанима, нашли би решење очас посла.

 20. #20
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.12.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Dune, Arrakis
  Poruke
  164
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Citat Original postavio dokjok Pogledaj poruku
  Tesko mi je da shvatim da ljudi vise vode racuna o pravima zivotinja nego o pravima i potrebama ljudi.Nikako nije dobro ovo sto se radi i desava po srpskim gradovima sa tim jadnim zivotinjama i ubedjen sam da je po sredi neka velika igra a ne briga o pravima zivotinja.Dobro ako zivotinja ima pravo da zivi a ima onda; ima li pravo ida jede, ima li pravo da boravi u za zivotinju prikladnom prostoru pod nadzorom homosapiensa?Briga za zivotinje i njihova prava se svodi na to da ce da budu vakcinisane i pustene na ulicu da se tamo po svom zivotinjskom nagonu snalaze.Opste je poznato da zivotinja ima nagone i da njih sledi prezivljavajuci.Dobro na toj ulici, toj zivotinji, niko nece da da, da jede ili pije, pa ce zivotinja osetiti naagon za tim potrebama.Kako ona (zivotinja) biva sve gladnija postaje i sve nervoznija zbog nemogucnosti da zadovolji svoj nagon.Sta se sada desava.Nista. Moglo bi se reci.Nervirace je svaki pokret, svaki prolaznik svasta ce je sve dublje iritirati dok ne postane i agresivna ali ne vise verbalno (lajuci), nego i fizicki nasilna nasrcuci na prolaznike ,bicikliste cak i automobile.Kazu da to nije nista, oni koji bi u gradskim vladama morali najvise da diskutuju o tome.Razni Veterinari, borci za prava zivotinja, cuvari prirode ,sanitarci, komunalci,inspektori,jos nisam sve nabrojao i nemam nameru ali pogledajtesamo koliko ih je?To je skoro neverovatno koliko ih ima svi primaju plate i kojekakve nadoknade i ne rade nista.Aj sad sto ne rade, ko jos u Srbiji pa radi ali ovi ni ne pricaju.Ovi nece ni to.Ni rec da prozbore kad su ove stvari u pitanju.Progovorice onda kada neko pomene i predlozi da se te zivotinje ako nista vec ne moze eliminisu.E onda krecu oni dusebriznici gore pobrojani da saopstavaju svoje ne slaganje s predlogom kao da im je sama Brigit Bardo iza ledja.E ,dobro posto nije,onda mora da ima nesto po sredi sto ih sve zajedno motivise da tako svesrdno odrzavaju zivotinje na ulici i da preko toga ne idu pa taman gradovi morali da placaju odstete onima koji ih tuze za sad se vec slobodno moze reci- NASILJE NAD LJUDIMA OD STRANE ZIVOTINJA!Da postovani citaoci ova pojava po srpskim gradovima se moze i treba tako nazvati.Zasto se to trpi, kad pojedine uredjenije zemlje to ne dozvoljavaju pa cak i da dozvoljavaju moramo li bas u svemu da kopiramo lose primere?Evo jednog dobrog primera.U kraljevini Danskoj je zakonom zabranjeno drzanje pasa u stanovima zgrada za kolektivno stanovanje.Hoce se reci da psa moze imati onaj koji ima kucu i dvoriste i mogucnosti i uslove za staranje o psu ili ljubimcu u najadekvatnijim usovima po zivotinju.Da ne pominjem neke druge primere gde je nezamislivo da copori vakcinisanih i sterilisanih pasa lutaju ulicama u potrazi za hranom, partnerom za parenje i ostalim zivotinjskim nagonima.Uglavnom su to zemlje kojima Evropsko zakonodavstvo nije u stanju da ponudi atraktivnija sredstva radi kojih bi uopste rezmisljali na temu navodnih prava zivotinja u urbanim gradskim celinama savremenog covecanstva.
  Сјајан опис стања ствари на терну, само мислим да не трпимо насиље од животиња, већ од хистеричних квазиљубитеља животиња, који би онако лицемерно, да не узму пса да се старају о њему у својој кући, јер знају да то није баш тако једноставно, али овако фрљнути уличним доџовима испред солитера неку коску и два минута их помазити, за њих представља врхунац "хуманизма".
  Њих уопште не занима чињеница да паса луталица уопште нема у цивилизованим земљама, већ је то одлика трећесветске сиротиње. Да се они питају Београд и други градови Србије, личили би на Калкуту, мада уопште нисмо далеко ни од таквог описа.
  Када им се помену примери из Данске, по којима је пса немогуће држати у стамбеној згради, већ искључиво у кући, то елегантно прескоче....


  Zar nije apsurdno da se ti copori kose za osnovnom definicijom grada kao organizovane zivotne sredine prema meri coveka a ne, postovana gospodo, zivotinja.Posto u Srbiji vise niko nista ne radi osim sto razmislja kako da izvuce neka sredstva iz tih Evropskih fondova,evo nas pred problemom i pitanjem: Kako izvuci sto vise sredstava i sto manje ih potrositi za njihovu namenu kako bismo mogli da ih trosimo na sta nam se hoce?Neko je pronasao nacin, Lova je tu, psi su na ulici doduse sterilisani i vakcinisani a oni koji treba da brino posle toga o zivotinjama zive lepo i u slozi sa sobom i svetom koji nas sve zajedno okruzuje.Zadovoljna je i BB jer u jednoj malenoj zemlji na brdovitom Balkanu u kojoj se seljaci i dalje bodu nozevima u blatu do kolena cvetaju prava zivotinja pa pokrece novu akciju svetskih razmera.SRBIJA SVETSKA SILA U ZASTiTI ZIVOTINJA! POSALJIMO IM SVE NASE NAPUSTENE ZIVOTINJE! Njeni gradjani su najtolerantniji na svetu prema zivotinjama!Trpe njihove ujede, u opste im ne pada tesko kada sede u basti nekog gradskog kafica a vreca s buvama im se prostre pod noge mlatarajuci smrdljivom repinom dok oni opusteno caskaju o buducem im zivotu u Evropskoj uniji za koji su pronasli recept.Uvozicemo iz Evrope njihove dzukele oni ce to da nam plate a mi cemo lepo da zivimo od toga!Pa gde to ima?Idi bre, Bog da nas vidi!
  И на крају увек дођемо до лове... Досетили се мангупи како да мазну кинту, е па нека лепо сад траже и за отштете изуједеним људима.
  И да, цифра од 250.000 динара је мизерна, то треба подићи барем на 500.000 динара, под условом да то ови квазиљубитељи плаћају из свог џепа,

 21. #21
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.12.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Dune, Arrakis
  Poruke
  164
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  ...CNR strategiju...

  ZASTO CNR strategija ne moze da se primenjuje u Velikim gradovima

  CNR strategija moze da se primenjuje u malim ostrvskim zemljama ili u malim gradovima u kojima su SVI STANOVNICI obavesteni da ce se CNR strategija sprovoditi i SVI saglasni da ce postupati u sladu sa njenim pravilima.
  Uzmimo za primer samo jedan gradski soliter u kome ima 20 spratova i u kome zivi jedna jedina porodica koja hrani ulicne pse i koja im pravi ulicne kucice.
  Ostali stanari, recimo ne vole zivotinje i ne slazu se sa primenom CNR strategije ispred njihovog solitera.
  Stalno ce dolaziti do sukoba izmedju dva tabora.Pse ce voleti hraniti i maziti CNR pristalice, a ostali stanari ce ih trovati, udarati i terati.
  Uzmimo sada prirodu psa.
  On ce se ispred solitera ponasati kao da je on njegova kuca.Napadace posetioce koji dolaze u posetu i cuvace svoju teritoriju.
  Uskoro ce ti CNR psi postati opasnost za strance i zrtve CNR strategije, koja ih ne moze sacuvati od agresije onih koji pse ne vole.
  CNR strategija je protivzakonita u Srbiji ,zato sto je stetna za zivotinje i za ljude i korisna ljubiteljima privrednog kriminala .
  Za pse su stetni i opasni i azili i ulica .
  Za gradjane su opasni psi na ulicama. Za republicki i opstinske/gradske budzete su stetni prekobrojni psi, psi na ulicama – odstetni zahtevi ujedenih, troskovi zbrinjavanja : izdrzavanja , vakcinacije lecenje, sterilizacije .

  Zato je potrebno primeniti jedini zakonit , jedini moralan -kako prema zivotinjama, tako i prema ljudima, jedini ekonomski opravdan i transparentan put resavanja problema napustenih i nezeljenih pasa/macaka , a to je :
  kompletna no kill sterilizacija strategija , kako bi nestali psi sa ulica -BEZ ubijanja i kako bi se broj pasa u azilima sveo na minimum – opadajuci procesom korisnog reudomljavanja i prirodnom smrcu pasa/macaka ( ciji vlasnik umre ili je bolestan, taj pas ce boraviti u azilu do korisnog reudomljenja i to o trosku vlasnika ili naslednika imovine umrlog vlasnika – tako nalaze zakon , ili do svoje prirodne smrti .
  Pas je pripotomljena zivotinja, nema `stanista` na ulicama , parkovima i djubristima – njegova sudbina je covekova odgovornost
  ; potrebe njegove vrste su da zivi u ljudskoj familiji, uz coveka kojeg ce on voleti i koji ce voleti njega , kao deo, clan familije.
  Postujuci ovaj postulat, patognomonican za vrstu canis canis , i postujuci vazece zakone :
  zalazemo se za kompletnu no kill sterilizacija strategiju , ne njene delove nego KOMPLETNU , protivimo se CNR – jer je protivzakonita u Srbiji ,zato sto je stetna za zivotinje i za ljude i korisna ljubiteljima privrednog kriminala

  Protivimo se eksploataciji zivotinja i ljudi -jer je protivzakonita i protivustavna, protivimo se ubijanju pasa i macaka- jer je u Srbiji ubijanje pasa i macaka ZABRANJENO 2.11.2005. i predstavlja krivicno delo koje se goni po sluzbenoj duznosti.
  Jelena Tinska, ispred
  Prijatelj – EPAR / OIPA – Serbia / Alijansa za prava životinja i ljudi
  24000 Subotica
  ul. Matka Vukovica br. 9
  epar@nadlanu.com


 22. #22
  Elita Stroncijum (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.034
  Reputaciona moć
  1020

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Jasno je iz napisanog da su se ljudi setili kako da peljese opstinski budezet.
  Normalno je da opstina reaguje predavanjem sumnjivih prijava policiji.
  Meni je ovde sve jasno, sem to sta opstina cini da resi problem ulicnih pasa i spreci mogucnost da oni napadaju ljude

 23. #23
  mimi's mom nije na forumu
  Life ain't not having problems, it's being able to deal with ones ya got.
  Buduća legenda mimi's mom (avatar)
  Učlanjen
  29.11.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Kraljevo
  Poruke
  30.946
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  818

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Recimo u Kraljevu su ukinuli vansudsko poravnanje i drastično smanjili odštetu pa su dangube procenile da im se više ne isplati toliko da šutiraju pse da bi im ovi zacepili nogavicu i/ili zagrebali nogu. I da, ne vraćaju ujedljive pse na ulicu, deo stacionara je pretvoren u no-kill azil za agresivne i bolesne pse. I da! U poslednje 4 godine, kako se primenjuje CNR, drastično se smanjio broj pasa na ulicama!

 24. #24
  Veoma poznat Tzar (avatar)
  Učlanjen
  23.03.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.206
  Reputaciona moć
  422

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Citat Original postavio mimi's mom Pogledaj poruku
  Recimo u Kraljevu su ukinuli vansudsko poravnanje i drastično smanjili odštetu pa su dangube procenile da im se više ne isplati toliko da šutiraju pse da bi im ovi zacepili nogavicu i/ili zagrebali nogu. I da, ne vraćaju ujedljive pse na ulicu, deo stacionara je pretvoren u no-kill azil za agresivne i bolesne pse. I da! U poslednje 4 godine, kako se primenjuje CNR, drastično se smanjio broj pasa na ulicama!
  Kakvo razmisljanje.

  A sta je sa onima koji su stvarno ujedeni i osakaceni.
  Are we sane or have we lost it once again
  We can only hope this day will come to an end

 25. #25
  mimi's mom nije na forumu
  Life ain't not having problems, it's being able to deal with ones ya got.
  Buduća legenda mimi's mom (avatar)
  Učlanjen
  29.11.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Kraljevo
  Poruke
  30.946
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  818

  Podrazumevano Re: Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

  Citat Original postavio Tzar Pogledaj poruku
  Kakvo razmisljanje.

  A sta je sa onima koji su stvarno ujedeni i osakaceni.
  Osakaćenih, hvala Bogu, nema a ujedeni idu kod lekara i uz dokumentaciju podnose tužbu protiv Grada kao zakonskog staratelja tih pasa. A očima možeš da kolutaš do mile volje, nisi bio i nisi video situaciju u mom gradu pre i posle uvođenja CNR i ukidanja vansudskog poravnanja pa nemaš na osnovu čega da komentarišeš.
  Poslednji put ažurirao/la mimi's mom : 31.07.2010. u 20:30

Slične teme

 1. AKCIJA HVATANJA PASA LUTALICA
  Autor EGYPTIAN CAT u forumu Svet životinja
  Odgovora: 145
  Poslednja poruka: 10.03.2010., 15:03
 2. Odgovora: 297
  Poslednja poruka: 26.12.2008., 00:02
 3. Reshavanje problema pasa i macaka lutalica
  Autor Tsuymish u forumu Svet životinja
  Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 28.10.2008., 20:59
 4. Bez vode zbog pasa lutalica
  Autor mina21bg u forumu Svet životinja
  Odgovora: 81
  Poslednja poruka: 23.07.2008., 21:35

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •