ШИЗОФРЕНИЈА ЛИНГВИСТА
Prikazujem rezultate 1 do 13 od 13

Tema: ШИЗОФРЕНИЈА ЛИНГВИСТА

 1. #1
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.487
  Reputaciona moć
  2079

  Podrazumevano ШИЗОФРЕНИЈА ЛИНГВИСТА

  Култура и Lifestyle | 01.05.2010

  Четири језика чују глуви,

  ћакнути и националисти
  Књига професора Риђановића


  Српски, хрватски, босански и црногорски нису четири различита језика. Ко жели да чује разлике, често има политички проблем, оцењују водећи босански лингвисти. Нажалост, језик је често у служби политике.


  „Свако нормирање језика је глупост јер језик постоји и функционише захваљујући језичком гену. Свако петљање у рад тог гена једнако је глупо као и петљање у рад гена који, например, управља функцијом јетре или слезине. То је један од разлога зашто је нормирање глупо, а други је тај што се прогласи језичких норматива једноставно, не примају у народу“, каже Мидхат Риђановић, професор енглеског језика и лингвистике, нешто као енциклопедија Британика која се сама од себе листа, ту пред вама.

  Народ гради језик

  Више од 60 година он ослушкује и чита језик своје средине. „Говор – обичан, свакодневни говор – је најкреативнији вид људске комуникације. Говором, на неки начин, улазите у мозак других људи. Ја не тврдим да сви људи говоре на креативан начин, али говорни језик у себи носи потенцијал који нема ниједан други лингвистички медиј. Веште и даровите особе тај потенцијал могу искористити да створе фантастичне ефекте“, каже сарајевски лингвиста и додаје да је појам „правилног“ у модерној лингвистици избачен.

  „У сваки друштвени сегмент се иде преко језика, а сваки сегмент има своје специфичности. Например, ако не знате језик подземља, језик мафије – не можете ући у подземље, не можете постати мафија“, објашњава професор и наглашава да само оно што је супротно језичком осећању, није правилно.

  Затим даје примјер: „Кад причамо виц о Муји кога су питали да ли је читао 'На Дрини ћуприју', ми ћемо обавезно Мујин одговор цитирати ријечима: 'Шта ба ћит'о, ход'о по њој'. Ако бисте ово превели на 'књижевни језик' па рекли: 'Не само читао него и ходао по њој', виц би изгубио оно што је у њему најсмешније. Или, зар је ишта боље рећи за нешто што се добро продаје, него: 'Иде к'о халва?' Дошло је до праве револуције у лингвистици, која је тотално непозната овде“, каже Риђановић.  Којим се језиком говори у Босни?

  На питање, којим језиком се говори у БиХ, Риђановић одговара: „Не водите пса ветеринару да му надене име, па нећете ни лингвисти довести језик да му надене име. Име језика нема везе са суштином. Он је један, много више један него британски и амерички енглески. Често сам био сведок неспоразума између Британаца и Американаца“, сматра овај лингвиста и наставља:

  „Име не бира лингвиста, јер нема право на то. Мени би било логично, пошто се говори на територији Босне, да се зове 'босански'. Назив 'Херцеговина' додали су нам окупатори, прво Турска, а затим и Аустрија. Иако сам Херцеговац, ја тај део назива земље – одбацујем. Ово је земља Босна у којој живе Босанци који говоре босански језик“, каже Риђановић и додаје да се у језичкој науци сматра да људи који се без тешкоћа споразумевају, говоре један језик.

  Према томе, данашњи српски, босански, црногорски, хрватски чине један језик са четири назива. „Ко год тврди да су у питању четири разна језика, или је глув, или ћакнут, или – што је горе него бити глув и ћакнут – екстремни националиста“, каже познати босански лингвиста.


  Само се политичари „не разумеју“


  „Срби, Хрвати, Црногорци и Бошњаци имају један језик. Реч је о четири јужнославенска стандардна језика, потпуно равноправна као социолингвистичке чињенице“, сагласан је и професор Филозофског факултета у Сарајеву, лингвиста Сенахид Халиловић. „Дакле, ми у БиХ говоримо једним језиком, па, ипак, заступници у Парламенту БиХ траже да им се документи за седнице преводе са српског на босански, босанског на хрватски и тако даље и тако глупље.“  Сенахид Халиловић

  „Био сам у једној комисији која је предложила решење, које ето, нажалост, није прихваћено... Хтели смо мало да релаксирамо ситуацију и сугерисали смо могућност да се сви документи за седнице штампају једанпут на једном, други пут на другом, а трећи пут на трећем стандардном језику, али то није прихваћено. Тиме би се смањили трошкови штампања, а и одаслала би се порука да се одлично можемо разумети ако има добре воље, да можемо јефтиније да практикујемо ту своју уставну категорију равноправности језика у БиХ“, каже професор Халиловић.

  Он додаје да данас у БиХ постоји и гетоизирање младих на основу језика у сегрегацијском пројекту „Двије школе под једним кровом“. „Ако кажеш 'тко' идеш на један улаз школе, а ако кажеш 'ко', идеш на други. Ми нажалост, не учимо младе да је то један језик. Не инсистирамо на сличностима, него на разликама“, каже Халиловић.


  Увек у служби политике  Јосип Баотић

  „Према језику постоје три односа. Један је његова структура, други је његова функција у друштвеној заједници, а трећи је емотивни однос сваког говорника. Кад говоримо о језику којим говоре Срби, Бошњаци, Хрвати и Црногорци, као структури, онда је то један језик стандардне форме, која је стварана од 1850. године, па све до деведесетих година прошлога стољећа“, каже познати босански лингвиста Јосип Баотић, професор Филозофског факултета у Сарајеву.

  „Друго је питање, наравно, када језику приступамо са функционалног аспекта и када се остане у оквиру његове стандардне форме, да ли је та стандардна форма унифицирана до краја, да у њој нису препознатљиви национални избори и национале реализације? Када је у питању језик било које вишенационалне заједнице, онда у њему није тешко препознати језик реализације у оквиру било којег националног корпуса“, примећује професор Баотић и подвлачи да је језичка политика увек одраз националне политике.

  Ако је циљ националне политике интеграција друштва, онда ће се и језик ставити у функцију интеграције друштва и обратно. „У овом нашем времену које је карактеристично по дезинтеграцији друштва, језик је разбијен до тог нивоа да имамо 'две школе под једним кровом' и то да ученици једне националности не могу слушати наставу на језику друге националности, иако је то исти језик“, каже професор Баотић.

  Ауторка: Љиљана Пиролић
  Одг. уредник: Немања Рујевић


  ************************************************** ************************************************

  Неколико пута сам читао овај текст објављен у јучерашњем "Блиц"-у и колико год сам се трудио - НИСАМ УСПЕО ДА ГА РАЗУМЕМ јер су чак у једној реченици аргументи сами себи супротстављени. Тотална шизофренија поцепаних личности.
  Уме ли неко да ми објасни о чему се ради у изјавама ових људи
  назови-лингвиста...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.
 2. #2
  Domaćin Urvan Hroboatos (avatar)
  Učlanjen
  26.10.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.205
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: ШИЗОФРЕНИЈА ЛИНГВИСТА

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku

  Неколико пута сам читао овај текст објављен у јучерашњем "Блиц"-у и колико год сам се трудио - НИСАМ УСПЕО ДА ГА РАЗУМЕМ јер су чак у једној реченици аргументи сами себи супротстављени. Тотална шизофренија поцепаних личности.
  Уме ли неко да ми објасни о чему се ради у изјавама ових људи
  назови-лингвиста...
  Stvar je jednostavna: dva Muslimana žele državni jezik bosanski, ali ih nješto žulja što nisu - kao nacija- sudjelovali u formalnoj standardizaciji u 19. st.; Hrvat je ikebana, čuva svoj status sarajevskoga profesora.

  Ovdje je već bilo govora o tom, pa da ponovim prevladavajući stav hrvatske jezikoslovne zajednice (koji ne obvezuje nikoga):

  * hrvatski, srpski, bošnjački i crnogorski jezici zasebni su bliski i razumljivi jezici, To su gradveni, Ausbau jezici, primjeri kojih sz urdski i hindski, te indonežanski i malezijski.
  Policentrični standardni jezici (Engleski, Njemački, Španjolski,..) jedna su priča, a srodni kulturalni jezici druga su (bošnjački, srpski,..). U zakladište američkoga i australskoga jezika spadaju engleski autori kao Chaucer ili Milton ili Samuel Johnson; u kulturno blago hrvatskoga ne spadaju povelje Sv. Save, tekstovi Obradovića, Venclovića, Njegoša,.... kao što u zaklad srpskoga ne spadaju tekstovi i knjige poput Fraščićeva psaltira, djela Marulića, Divkovića, Gundulića ili Vitezovića.

  * i tu se Bosanci muče jer bi sve pobosančili.

 3. #3
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.981
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  515

  Podrazumevano Re: ШИЗОФРЕНИЈА ЛИНГВИСТА

  Citat Original postavio Urvan Hroboatos Pogledaj poruku
  * i tu se Bosanci muče jer bi sve pobosančili.
  To nije toliko teško izvodljivo, i to sa punom naučnom odgovornošću, samo je problem što bi se na kraju ipak moralo reći da je u pitanju srpski jezik. Zato muslimanski lingvisti tapkaju u městu - ne znaju ni gdě će ni šta će.

 4. #4
  Domaćin Sokolica_M (avatar)
  Učlanjen
  26.01.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  3.972
  Reputaciona moć
  106

  Podrazumevano Re: ШИЗОФРЕНИЈА ЛИНГВИСТА

  Otvarate teme sa različitim naslovima, koje se sve svedu na - istu raspravu.

  Čemu?
  ''Došlo je, čini mi se, vreme da se uputim u krilatost...''

 5. #5
  Elita Sizif (avatar)
  Učlanjen
  04.07.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Munze
  Poruke
  24.502
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  2096

  Podrazumevano Re: ШИЗОФРЕНИЈА ЛИНГВИСТА

  izvor: 24 sata

  Hrvatska profesorka tvrdi da govorimo jednim istim jezikom
  |||| - 16.08.2010. - 00:14


  Profesorka lingvistike Snježana Kordić (46) koja je u svojoj knjizi „Jezik i nacionalizam” ocenila da se u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori govori jednim jezikom,...
  ...ukazuje da je većina svetskih jezika policentrična i da to nema nikakve veze sa osporavanjem država i nacija.


  UJEDINJENJE - Nauka definiše da je po sredi isti jezik uvek kad je zajedničko 81 odsto osnovnog rečničkog blaga, a Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Crnogorci, kad govore standardnim jezikom, međusobno se sasvim razumeju i imaju 100 odsto zajednički rečnik - izjavila je Kordićeva u intervjuu za list „Slobodna Bosna”.
  Ona je zbog svojih radova i stavova o jeziku bila čak optužena da potkopava temelje hrvatske države.
  - Domaći jezikoslovci uveravaju ljude da država i nacija ne može postojati ako nema zaseban jezik sa zasebnim imenom - objašnjava Kordićeva koja je, osim na sveučilištima u Osijeku i Zagrebu, radila kao naučna saradnica na Univerzitetu Bohum, kao docent na Vilhelmovom univerzitetu Minster, univerzitetu Humbolt u Berlinu i na Geteovom institutu u Frankfurtu.
  Optužbe o „potkopavanju države” su, prema njenim rečima, naravno, besmislica, jer inače, kako kaže, ne bi postojala ni američka država i nacija, ne bi postojala švajcarska nacija i država, ni kanadska, ni argentinska...
  - Čovek mora biti potpuno neuk, da ne kažem slep, pa da misli da lingvistički dokazi o zajedničkom standardnom jeziku ugrožavaju postojanje Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore kao četiri zasebne države, ili da ugrožavaju postojanje četiri naroda - kaže Kordićeva.
  U svojoj knjizi ona navodi da se ustvari radi o standardu jezika koji je policentričan jer ga govori više nacija, pa ima nekoliko centara.
  - Sve četiri varijante su ravnopravne, nijedna nije nekakav pravi jezik, a drugo samo varijacija. Policentrični su svi svetski jezici i razlike njihovih varijanti su i veće nego u našem slučaju - objašnjava Kordićeva.
  Ali, ona upozorava da je jezička netolerancija često politička maska za netoleranciju prema drugome.
  - Ta maska se koristi zato što je politički prihvatljivije govoriti o jezičnoj čistoći, nego direktno o neprijateljstvu prema drugoj naciji, a i misliti da nacionalizam postoji samo kod drugih, a svoj nacionalizam predočavati kao ‘patriotizam’, koji je koristan i neophodan.
  Prema njenoj oceni koju je preneo portal index.hr, lektori ne smeju da su cenzori koji vrše odstrel reči sa nekakvih lista nepodobnosti, a upravo to čine hrvatski lektori.

 6. #6
  Ističe se Наутилус (avatar)
  Učlanjen
  20.07.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.880
  Reputaciona moć
  113

  Podrazumevano Re: ШИЗОФРЕНИЈА ЛИНГВИСТА

  Вук је био јасан:
  Срби су штокавци, и штокавски је српски, сва три наречја.
  Чакавски је хрватски.
  Кајкавски је мешавина словеначког и српског језика.
  „Ко год пише латиницом чини грех према Српству."
  „Што је више деце, стари ће мирније умрети.“

 7. #7
  Buduća legenda Милунка Савић (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  35.932
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  1009

  Podrazumevano Re: ШИЗОФРЕНИЈА ЛИНГВИСТА

  Citat Original postavio Наутилус Pogledaj poruku
  Вук је био јасан:
  Срби су штокавци, и штокавски је српски, сва три наречја.
  Чакавски је хрватски.
  Кајкавски је мешавина словеначког и српског језика.
  И чакавски је дијалекат српског.

  Кајкавски, такође, мада би се ту донекле доиста могло говорити о мешавини, јер има елементе словеначког.

  Као што је македонски, рецимо, у ствари такође мешавина бугарског и српског, некакв прелаз...
  Емисија "Ниво 23", ТВ СТБ, моје најновије гостовање, 6.март.2017: https://www.youtube.com/watch?v=Fi0fQVqWkD0&index=15&list=PLXQrwQ9iEAP3qti DY3XDgw6ZuFS3GgZgf

 8. #8
  gost 246399 nije na forumu
  Трѣбайу ни поворке мушкараца у чизмах а не на штиклах.
  Aktivan član
  Učlanjen
  23.11.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  И2а1б Л621 Л147.2 динарска - йуг
  Poruke
  1.543
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ШИЗОФРЕНИЈА ЛИНГВИСТА

  Citat Original postavio Наутилус Pogledaj poruku
  Вук је био јасан:
  Срби су штокавци, и штокавски је српски, сва три наречја.
  Чакавски је хрватски.
  Кајкавски је мешавина словеначког и српског језика.
  Citat Original postavio Милунка Савић Pogledaj poruku
  И чакавски је дијалекат српског.
  Кајкавски, такође, мада би се ту донекле доиста могло говорити о мешавини, јер има елементе словеначког.
  Као што је македонски, рецимо, у ствари такође мешавина бугарског и српског, некакв прелаз...
  Можда Вук бѣше ясан, али йе поуздано да Вук бѣше поред тога и полуписмен и потпуно немѣродаван за било шта поштено и озбиљно а поготово за било какве закључке предходне врсте. Вуку признайем мѣродавност и стручност у слѣдећих питањих:
  1. врѣђање и исмеявање србских књижевника и осталих образованих људи
  2. исмеявање, ниподаштавање и омаловажавање људи неговорећих нарѣчйем његова села (прѣ свега Срба Войвођана и Срба данашње йугоисточне Србийе)
  3. крађа црквених књига и препродая истих по Аустрийи и Нѣмачкой.
  4. лагање и изкривљавање истине зарад остваривања Копитаревих и свойих политичких циљева.

  Због свега тога, изяве Вука о припадности пойединих нарѣчя пойединим народом су неозбиљне и немайу никаквога значая нити научне врѣдности. Я лично не видим никаквога смисла у причах како су на примѣр, чакавски или кайкавски говори србски. Не знам ни на чем се таква тврђења заснивайу, осим на нечийих пустих жељах. Ти говори су србски у оной мѣри у койой их Срби и користе. А таквих Срба, говорећих тима нарѣчйима, не вѣруйем да постойи много. Исто тако не видим разума ни у тврђењих да су сви штокавски говори србски и само србски, када њима говоре и други народи. Уз све то граница између наведених говора йе тешко ухватљива и прилично неодређена.

  Што се тиче македонскога књижевнога йезика, нема никакве сумње да йе он далеко ближи бугарскому него србскому. Они дѣле све особине их разликуйуће од словѣнских говора остатка Балкана: постояње одређенога члана (човекот, жената, нашето дете) потпуни губитак косих падежа, усложњени састав глаголских времена, и рецимо множина именица женскога рода на "и" ("жени"). Йедино говор кумановскога края йе по свих наведених особинах на страни србскога.
  Poslednji put ažurirao/la gost 246399 : 06.01.2011. u 09:01

 9. #9
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.981
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  515

  Podrazumevano Re: ШИЗОФРЕНИЈА ЛИНГВИСТА

  Od živih srpskih lingvista poštujem samo Aleksandra Mladenovića, koji je nedavno umro.

 10. #10
  gost 246399 nije na forumu
  Трѣбайу ни поворке мушкараца у чизмах а не на штиклах.
  Aktivan član
  Učlanjen
  23.11.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  И2а1б Л621 Л147.2 динарска - йуг
  Poruke
  1.543
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: ШИЗОФРЕНИЈА ЛИНГВИСТА

  Citat Original postavio Mrkalj Pogledaj poruku
  Od živih srpskih lingvista poštujem samo Aleksandra Mladenovića, koji je nedavno umro.
  Йе ли ово (од живих ... , койи йе недавно умро) намѣрно написано, или йе по срѣди само обична грѣшка?

 11. #11
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.981
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  515

  Podrazumevano Re: ШИЗОФРЕНИЈА ЛИНГВИСТА

  Od živih srpskih lingvista poštujem samo Aleksandra Mladenovića, koji je nedavno umro.

  Nravno, u pitanju je stilska figura.

 12. #12
  Buduća legenda ccaterpillar (avatar)
  Učlanjen
  04.04.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Хилаффет Србија
  Poruke
  42.979
  Reputaciona moć
  755

  Podrazumevano Re: ШИЗОФРЕНИЈА ЛИНГВИСТА

  Живвв јеее Ацааа умрооо нијееее...
  Не одустајем од форума све док сви не буду мислили као ја.

 13. #13
  Domaćin Urvan Hroboatos (avatar)
  Učlanjen
  26.10.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.205
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: ШИЗОФРЕНИЈА ЛИНГВИСТА

  Citat Original postavio Mrkalj Pogledaj poruku
  Od živih srpskih lingvista poštujem samo Aleksandra Mladenovića, koji je nedavno umro.

  Nravno, u pitanju je stilska figura.

Slične teme

 1. Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 15.10.2009., 09:33
 2. Шизофренија Драгана Тодоровића
  Autor Alekasandar3 u forumu Politika
  Odgovora: 84
  Poslednja poruka: 07.06.2009., 22:25
 3. Шизофренија у нашем народу
  Autor WEISHAUPT u forumu Istorija
  Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 29.04.2008., 03:29

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •