Grčka ne mora već u ovoj godini dodatno rezati proračunsku potrošnju unatoč tome što je prošlogodišnji manjak bio veći no što se očekivalo, ali novi će rezovi možda biti potrebni u 2011. i 2012., poručila je u četvrtak 22. travnja Europska komisija.

Atena već provodi program štednje pod nadzorom Europske unije, kojim bi trebala smanjiti proračunski manjak u ovoj godini za četiri postotna boda.

Glasnogovornik europskog povjerenika za gospodarsku politiku Ollija Rehna, Amadeu Altafaj, potvrdio je da je taj cilj i dalje na snazi iako je statistička agencija EU-a Eurostat danas objavila da je grčki manjak u 2009. iznosio najmanje 13,6 posto BDP-a, u usporedbi s prethodno prognoziranih 12,7 posto.

'Ranije utvrđeni planovi za 2010. i dalje ostaju na snazi', rekao je novinarima u Bruxellesu. Statistička revizija ukazala je ipak na 'hitnu potrebu da se intenziviraju pripreme za strukturalne reforme i dodatne mjere u nadolazećim godinama', izvijestio je u priopćenju povjereniku EU-a.

Zatražio je također 'učinkovitu i punu provedbu' dogovorenih proračunskih rezova za ovu godinu.

Altalaj nije izravno odgovorio na pitanje je li ciljano sniženje grčkog manjka ispod tri posto BDP-a do 2013. realno. 'To treba redovno procjenjivati', kazao je, dodajući da će ministri financija članica eurozone ponovno razmotriti situaciju u lipnju.
http://www.entereurope.hr/cpage.aspx?page=clanci.aspx&pageID=13&clanakID=4548