http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/112790/Strategija+opozicije%3A+Udri+po+Dinki%C4%87u%2C+on+je+najslabija+karika!.html


Strategija opozicije: Udri po Dinkiću, on je najslabija karika!

SNS, DSS i NS traže da se u Skupštini raspravlja o odgovornosti ministra Mlađana Dinkića, procenjuju da je on „najslabija karika"
s
Mlađan Dinkić
Siguran u svoju poziciju... Mlađan Dinkić

SNS, DSS i NS prvi put u Skupštini Srbije kroz institut interpelacije pokreću raspravu o odgovornosti ministra ekonomije Mlađana Dinkića. Opozicija, naime, procenjuje da je on „najslabija karika" u vrhu vlasti i da bi preko njega mogli da sruše celu Vladu Srbije, ocenjuju analitičari.

Potpredsednik DSS-a Miroslav Petković kaže da je Predsedništvo te stranke odlučilo da predloži SNS i NS da zajedno ruše Dinkića, jer je to, kako kaže, „najefikasniji način za raskrinkavanje režima":
a1

Đukić-Dejanović: Vlada odlučuje o interpelaciji

Slavica Đukić-Dejanović kaže da će interpelaciju opozicije za pokretanje pitanja odgovornosti ministra ekonomije Mlađana Dinkića uvrstiti u dnevni red čim o tome dobije stav Vlade.

- Prema poslovniku, Vlada ima rok od 30 dana od dana prijema da donese stav o interpelaciji. Od tog trenutka, Skupština u narednih 15 dana mora da je uvrsti u dnevni red. Ako Vlada ne dostavi stav u predviđenom roku, interpelacija se stavlja kao poslednja tačka dnevnog reda prve naredne sednice koja se mora održati u 15 dana po isteku tog roka. Ja ću, naravno, postupati prema poslovniku - rekla je za Press Đukić-Dejanović.

- Dinkić je odgovoran za katastrofalno ekonomsko stanje u zemlji, raspračavanje Srbije po regionima i urušavanje ugleda Skupštine kroz najgore vrste uvreda. On je usred Skupštine nazivao poslanike džukelama - kaže Petković.

Nepoverenje ministru

Potpredsednik DSS-a naglašava da će opozicija raspravu o Dinkiću prvi put tražiti kroz institut interpelacije za koju je potrebno 50 potpisa poslanika.

- Interpelacija mora da bude uvrštena u dnevni red, vlast neće moći da je izbegne. Svesni smo da naše tri stranke nemaju potrebnih 126 glasova za opoziv Dinkića, ali videćemo da li će ga podržati baš svi poslanici vladajuće koalicije. Ovo nije izglasavanje nepoverenja Vladi, nego jednom ministru... - kaže Petković.

Lider NS Velimir Ilić kaže da će devet poslanika te stranke potpisati zahtev za pokretanje rasprave o opozivu Dinkića. Ilić tvrdi da mu je vlast namestila incident sa poslanicom DS-a Jelenom Trivan kako bi se zataškale Dinkićeve uvrede Jorgovanki Tabaković.

- Izmislili su da sam napao Trivanku da bi sakrili slučaj Dinkića, koji je u parlamentu izvređao Jorgovanku. Zar njegovo ponašanje nije govor mržnje?! Posebno je bitna i odgovornost Dinkića za katastrofalnu ekonomsku situaciju u državi - kazao je Ilić.
s2
Velja, Voja, Toma

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić kaže da stranački organi još nisu doneli konačnu odluku, ali očekuje da će se njihov 21 poslanik priključiti inicijativi za raspravu o ponašanju Dinkića.

- Ne očekujemo da ćemo tokom rasprave ubediti, recimo, SPS da glasa za opoziv Dinkića, ali smo ubeđeni da građani treba da čuju i znaju šta im rade ministri i državni funkcioneri - objašnjava Vučić.

Slabe šanse

Zoran Lučić, izvršni direktor Cesida, smatra da opozicija „udara" na Dinkića jer je on „najslabija karika" i „najlakša meta".
a2

G17: Opozicija frustrirana

Politički direktor i poslanik G17 Plus Vladimir Ilić kaže da je pokretanje pitanja odgovornosti ministra ekonomije Mlađana Dinkića „izraz frustracije i nemoći opozicije":

- To je dokaz da nemaju pametnih ideja, pa napadaju ministra koji najviše radi. Od izglasavanja nepoverenja neće biti ništa, očekujem punu podršku za ministra Dinkića.

- Opozicija vreba greške Vlade i procenjuje mete. Dinkić je srušio Živkovićevu i vladu Vojislava Koštunice i opozicija očekuje da bi pod pritiskom to mogao da učini opet. Ipak, teško će Dinkić to učiniti baš sada. Oba puta kad je rušio vlade, on je profitirao. Stvarno ne vidim koju bi dobit sad imao od pada Vlade? - kaže Lučić i napominje da nije moguće da bilo koja stranka u vladajućoj koaliciji glasa za opoziv Dinkića.

- To bi im bila smrtna presuda, jer izbori idu naruku samo SNS-u. A, zašto bi Vlada išla u neizvesnost ako sad ima izvesnu većinu i još dve godine da napravi rezultate koji bi na redovnim izborima 2012. mogli da im donesu novu rundu vlasti - ocenjuje Lučić.