General Odijerno: povlačenje iz Iraka ide po planu

Marin55

Domaćin
Banovan
Poruka
3.091
General Odijerno: povlačenje iz Iraka ide po planu
Blic - Pre sat i 41 minut
Planovi za povlačenje 45.000 američkih vojnika iz Iraka do kraja leta teku nesmetano, uprkos najnovijem talasu napada, izjavio je danas general Rej Odijerno, glavnokomandujući snagama SAD u Iraku. Američki vojnik u Iraku: Do 1. septembra će ih tamo ostati 50.000

"Naši planovi su nedirnuti. Veoma sam miran što se tiče našeg plana i, osim ako se nešto nepredviđeno i katastrofalno ne desi, očekujem da nas do 1. septembra tamo bude 50.000", rekao je Odijerno za televiziju Foks njuz.

General Odijerno sada ima komandu nad 95.000 američkih vojnika u Iraku.

Po povlačcenju, u skladu sa sporazumom sa iračkom vladom, u septembru bi ostalo 50.000 vojnika koji ne bi bili angažovani za borbene operacije, već bi "savetovali i pomagali" iračke snage.

"Iračke snage bezbednosti sada su glavne u borbi sa Al Kaidom", rekao je Odijerno.

On je takođe odbacio spekulacije da SAD pokušavaju da ponovo pregovaraju o odredbama sporazuma u kome stoji da bi američke trupe trebalo da se povuku iz Iraka do 2011.

"Nema nikakvog koraka SAD u pravcu ponovnog pregovaranja o bezbednosnom sporazumu. Mi ga se pridržavamo", kazao je general.

U slučaju da iračka vlada želi da Amerikanci ostanu duže, "u tom slučaju ćemo videti", dodao je on.
Odijerno nije želeo da govori ni o svom odlasku sa položaja glavnokomandujućeg u Iraku, do kraja leta, što su Foks njuzu potvrdili zvaničnici Pentagona, kao deo redovnog rotiranja kadrova.

"Koliko znam, biću ovde barem još nekoliko narednih meseci. Niko me još nije kontaktirao o mom odlasku", rekao je on.

Američka štampa je već pisala da će Odijerna, koji je 18 meseci najviši američki vojni komandant u Iraku, zameniti general-pukovnik Lojd Ostin.

Tanjug
 

Back
Top