Jadran i ostrva za Srpske žrtve
Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 79

Tema: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

 1. #1
  Domaćin Serdar Scepan Radojevic (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ГШ СОВК
  Poruke
  3.578
  Reputaciona moć
  66

  Arrow Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Jadransko more - dobro svih naslednica SFRJ, tvrdi i pokreće slovenački političar Zmago Jelinčič

  Jadran i ostrva za Srpske žrtve


  Italija nije predala deo obale Hrvatskoj već SFRJ. U osnovi su međunarodno pravo i istorijske činjenice, kaže Jelinčić. Neke srpske i slovenačke teritorije nisu nikada dekolonizovane.

  Zmago Jelinčič Plemeniti

  je slovenački političar. Rođen je 7. januara 1948. u Mariboru, Slovenija, tada Jugoslavija. Predsednik je Slovenačke nacionalne partije - SNS (slv. Slovenska nacionalna stranka)
  Poznat je po svom jakom stavu protiv Roma i Hrvata i borbi za južnu slovenačku granicu prema Hrvatskoj. Ima pilotsku licencu i kolekcionar je starog oružja.
  Tokom rata u Sloveniji je bio pripadnik Teritorijalne odbrane Republike Slovenije.


  Zmago Jelinčič - Plemeniti, predsednik Slovenske nacionalne stranke, član parlamenta Republike Slovenije i Parlamentarne skupštine EU, iznenadio je javno mnjenje energičnim zahtevom da se jadranska obala i otoci podele na sve države naslednice Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Izričit je da je u pitanju obaveza kakva je i u slučaju zajedničkog zlata, novca i nekretnina bivše savezne države. Jelinčič uverava da će domaći i strani pravni stručnjaci objasniti da u slučaju raspada (ili razbijanja) primorske zemlje, pravo na morsku obalu imaju sve novostvorene države.

  U slučaju jugoslovenskog Jadrana, ovaj uporni Slovenac navodi još dve bitne činjenice protiv hrvatskog posedovanja skoro celokupne obale i svih 1.000 ostrva. Prva je da u poslednja dva stoleća, Hrvatska nikad (pravno) nije imala u posedu jadransku obalu, a druga je - za Srbiju i Crnu Goru od velike važnosti - da je Italija, posle Drugog svetskog rata, bila primorana da, na ime ratne štete, ustupi Jugoslaviji Istru, Zadar i otoke.

  S obzirom da je Italija, do septembra 1943, bila okupator u Crnoj Gori, Hercegovini, delu Bosne, Dalmaciji, Lici, Kordunu i Gorskom kotaru, odgovorna je za stotine hiljada ubijenih Srba. Umoreni na Rabu, u Jadovnom, hercegovačkim i bosanskim jamama i u logoru smrti Jasenovca, činili su najveću stavku ratne štete - izračunatu (1946) od Sila pobednica.

  Tako je Italija, za strahovito stradanje Srba (Italiji su tada pripisani i zločini hrvatske vojske, jer je NDH bila i njena tvorevina) potpisala s Jugoslavijom Ugovor o miru, u kojem je, doslovno, pisalo da "ustupa teritorije Jugoslaviji" - ne Hrvatskoj ("Službeni list FNRJ", br. 74/47).

  Naravno, sve ovo što se navodi, biće i osporavano. Tome će se suprotstaviti, u prvom redu, Hrvatska i verovatno će na njenu stranu stati pojedine države, kao i pravnici, istoričari i drugi stručnjaci iz sveta, ali Jelinčič se rukovodi činjenicom da se suprotna mišljenja moraju sučeliti. Zahvaljuje Bogu što se pokrenuti sporovi neće rešavati na bojnom polju nego u okviru međunarodnog prava i međudržavnih odnosa.

  O ovom pitanju on će organizovati: Međunarodnu konferenciju o sukcesiji Jadranskog mora i o granicama nekadašnje SFRJ - u Beogradu, 20. septembra ove godine. Iz Srbije i Crne Gore će učestvovati akademici, pravnici, istoričari, političari, profesori univerziteta i kulturni radnici. Izrazio je želju da na njoj budu i predstavnici Vlade i Skupštine Srbije i Crne Gore. Iz Slovenije će biti desetak učesnika. Pozvao je i predstavnike Hrvatske: dr Hrvoja Kačića i dr Davorina Rudolfa. Pozivu su se odazvali naučni radnici iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Italije, Rusije, Francuske, Belgije i drugih zemalja.

  Polemike počele
  Sredstva javnog informisanja u Sloveniji i Hrvatskoj su, pre nego u Srbiji i Crnoj Gori, objavile inicijativu Zmage Jelinčiča. Zagrebački Vjesnik je to učinio 02. maja 2003. Na pitanje novinara Milana Jelovca da li bi Slovenija bila zadovoljna kad bi joj Hrvatska ustupila izlaz na međunarodno more u Piranskom zalivu, Jelinčič je odgovorio da ga ne zanima razgraničenje u jednom zalivu, nego pokreće pitanje sukcesije Jadranskog mora.

  To je obrazložio i ovako: "Granica na moru nije međunarodno određena... i između Hrvatske i Italije nikad nije bilo granice... I BiH treba dobiti izlaz na more, a ne da kod Neuma ima mali bazenčić, u kojem jedva mogu brčkati noge. I Srbija treba imati izlaz na otvoreno more, što je, uostalom, bilo i predviđeno Dejtonskim sporazumom." Z. Jelinčič je optužio Hrvatsku za učešće u Drugom svetskom ratu na strani Nemačke i Italije i izjavio je da ona još nije platila ratnu odštetu članicama antihitlerovske koalicije.

  Izgleda da je u Hrvatskoj ova izjava izazvala vrlo mučan utisak. Hrvatska je bila jedina država koja je u Drugom svetskom ratu, pored Nemačke, imala logore smrti, a zakonom je predvidela istrebljenje Srba, Jevreja i Cigana. To je užasno nasleđe. U prvom redu, zato što Hrvatska nije, poput Nemačke (koju su, doduše, na to obavezale Sile pobednice) to priznala. U ovom svetlu možemo razumeti nedavnu izjavu hrvatskog predsednika Stipe Mesića, povodom komemoracije ubijenim u Jasenovcu od 1941. do 1945. Izložio je da Nezavisna Država Hrvatska nije bila država hrvatskog naroda, nego da je, uz njeno stvaranje, samo iskorišćeno (zloupotrebljeno) hrvatsko ime. No, ako vrednujemo javnu izjava današnjeg hrvatskog predsednika, mora da to učinimo i u odnosu na izjavu prethodnog, Franje Tuđmana.

  Više od izjave, Tuđman je s Miloševićem, prilikom normalizacije odnosa sa SR Jugoslavijom, potpisao zajedničku izjavu da Hrvatska i Jugoslavija priznaju jedna drugoj sve državne tvorevine u istoriji. Mora da konstatujemo da je Milošević to učinio pod pritiskom međunarodne zajednice (bila mu je zemlja pod sankcijama), pa je popustio Tuđmanu da, ovakvom formulacijom, "legalizuje" Nezavisnu Državu Hrvatsku. Tuđman tu "legalizaciju" nikad nije krio. Više puta je rekao da je NDH bila plod hrvatskog političkog delovanja, a nagoveštavao je, javno, da će joj granice biti (gde i 1941) - iza Zemuna i Herceg Novog.

  Naravno, Tuđmanova Hrvatska je pretpostavljala i teritoriju Bosne i Hercegovine; on ni to nije krio. Ali, ako se ostvari Jelinčičeva ideja da Hrvatska plati ratnu štetu, onda će deo te obaveze otpasti i na muslimane, čije su ih vođe u Drugom svetskom ratu proglasile čistim Hrvatima. Što se tiče plaćanja ratne štete, ona je, ako postane predmet međudržavnih rasprava, veoma komplikovana.

  Na primer, ako Italija deo ratne štete prebaci na Hrvatsku, onda će, normalno je, zahtevati da ona, za ubijene Srbe, plati ustupanjem svoje teritorije jednoj od srpskih država. U tom slučaju bi Italija vratila deo jadranske obale. Na ovakvu mogućnost uputio je Zmago Jeličič u ovom intervjuu Vjesniku. Rekao je: "Niste ratificirali Osimski sporazum, a Slovenija jeste. Talijani će vam pokrenuti i pitanje Zadra."

  Osvrt na ovu polemiku u Sloveniji i Hrvatskoj je koristan, jer se tiče i interesa Srba, pa i državnih interesa Srbije i Crne Gore. Ne samo zato što je NDH bila proširena do iza Zemuna i Herceg Novog, nego i zato što tada u sastavu Hrvatske nije bila Baranja. A narod Baranje je, plebiscitom 1918, odlučio da se pripoji Srbiji - ne Jugoslaviji. Da li će ovo naša država koristiti u regulisanju svojih odnosa s Hrvatskom, ili ne (ima i drugih nasleđenih problema), videćemo. Izvesno je da će učesnici iz Srbije i Crne Gore, na Konferenciji koju organizuje Jelinčič, iscrpno pretresti sve vidove i posledice prethodnih hrvatsko-srpskih odnosa.

  "… Tamo gdje odzvanja naša riječ, gdje se još glagolja i gdje se još, kao stari zlatnik, obrće naša riječ, znaj čedo moje, da je to naša država bez obzira na to ko u njoj vlada…“ 2. #2
  Domaćin Serdar Scepan Radojevic (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ГШ СОВК
  Poruke
  3.578
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Suvozemne granice
  Koraci Zmage Jelinčiča i njegove SNS ne treba uzimati neozbiljno, kako su to učinili pojedinci u Beogradu. U prvom redu, Jelinčič je ozbiljan političar. Bio je kandidat za mesto predsednika Slovenije i sigurno je da ovu njegovu delatnost podržava ogromna većina Slovenaca. Pored toga, današnje slovenačko rukovodstvo već se godinama muči s Hrvatskom; oko morske obale u Piranskom zalivu, nuklearke "Krško" i suvozemne granice na više mesta. Nije daleko od pameti da iza njega stoji i slovenačko državno rukovodstvo.

  Jelinčič nije pošao grlom u jagode, kako to naš narod kaže. Obezbedio je podršku i u političkim krugovima na Zapadu, posebno u Italiji. Sigurno je da će prisustvo značajnih ljudi na Konferenciji mnoge iznenaditi. Referati i polemike biće štampani u zborniku, na više jezika, i dostavljeni međunarodnim organizacijama i vladama, bibliotekama, naučnim institutima i univerzitetima. Jelinčič će postaviti pitanje mora, kad je u pitanju slovenački interes, na sledeći način: obala do Umaga. U ovome se oslanja na činjenicu da je to bila južna granica Slobodne tršćanske zone posle Drugog svetskog rata. Predložiće Hrvatskoj podelu Istre, a ako to ova ne prihvati, pokrenuće zahtev da cela pripadne Sloveniji. Jelinčič je uveravao dopisnika Vjesnika da će se međunarodna zajednica umešati u ovo pitanje i da će presuditi u sporu oko Istre - u korist Slovenije.

  Jelinčič napada avnojske granice i ističe, iako su nepravedne, ni one nisu poštovane. Menjane su u korist Hrvatske, na štetu Slovenije. Kaže da su se partizanski komandanti dogovorili na AVNOJ-u da se republikama odrede granice banovina iz Kraljevine Jugoslavije, a onda je hrvatskoj pripojena opština Radatovići kod Trdinovog vrha, iako je pripadala Sloveniji - Savskoj Banovini. Navodi da je Vida Tomšič poklonila Hrvatskoj Štrigovo, a Edvard Kardelj Dragonju. Pokrenuće i pitanje granice s Hrvatskom kod Žumberka, za koju kaže da je pomerana u slovenačku teritoriju.

  Kolonizacija
  Jelinčič je prikupio mnogo istorijskih dokumenata o slovenačko-hrvatskim odnosima, ali i o srpsko-hrvatskim - koji su, na kraju, bili najpresudniji za budućnost Jugoslavije i najkobniji za zlu sudbinu srpskog naroda. Jedan momenat, zabeležen u dokumentima vezanim za stanovništvo Istre, iz 1946, jeste od velikog značaja za razumevanje asimilacije Srba u Hrvate. Reč je o nasilnoj asimilaciji Slovenaca u Hrvate. Kad je vršen popis stanovništva Istre 1946, niko nije upisan da je Slovenac. Mada je jedan od četvorice popisivača bio iz Ljubljane, njemu je zaprećeno (još tada) i Slovenci su, potezom olovke, bili izbrisani u Istri.

  Svakako, Hrvatima nije bilo teško da ovo urade, jer su imali istorijsko iskustvo u asimilaciji Srba. Sve one koje je Vatikan katoličko (pod državnim pritiskom Mađarske, Venecije, Austrije i Nemačke), Hrvati su upisivali u Hrvate. Pomirenje s tim išlo je preko nekoliko generacija, stalnom propagandom u crkvama i državnim inžinjeringom. Tako je srpski Dubrovnik, posle Prvog svetskog rata, osvanuo kao hrvatski. Posle toga i drugi dalmatinski gradovi i sela, pa oni u Lici, Kordunu, Baniji, Slavoniji, Sremu, Baranji.

  Ovo je svojevrsna kolonizacija srpskih zemalja - glavna poluga, kako se vidi, bila je prethodna asimilacija. Između ostalih mera, srpski jezik je nazvan hrvatskim, a onaj hrvatski (u Zagorju) osuđen je na umiranje. Njega nisu hteli da uče Srbi katolici, pa su ga se i Hrvati odrekli. Samo da podsetim - OUN ima telo koje se bavilo dekolonizacijom na svim kontinentima, sem u Evropi. Svugde je dekolonizovalo kolonije, ali srpske zemlje niko nije ni predložio za tu humanu meru. Kako vidimo, ni deo slovenačke zemlje. Ovaj problem će, takođe, biti iznet na Konferenciji u Beogradu.

  Potpisnici

  Da su Velike sile bile te koje su stavile na teret Italiji obavezu ustupanja teritorija Jugoslaviji, potvrdili su, potpisom na Ugovoru: u ime ŠSR-a - Vječeslav Molotov, Velike Britanije i Irske - Ernest Bevin, SAD - Džems F. Berns, Kine - Cien Taj, Francuske - Žorž Bido, Australije - Džon A. Bizli, Belgije - Spak Gijom, Belorusije - K. Kiseljev, Brazilije - Kastelo Branko Klark i Kanade - Žorž P. Vanije.


  RSK je pitala
  Slično akciji Jelinčiča, Vlada Republike Srpske Krajine je (1993) s italijanskim političarima pokrenula pitanje istočne obale Jadranskog mora i otoka. S italijanske strane, ovom poslu se posvetio predsednik Socijalističke partije za Severnu Italiju, poslanik u Parlamentu Italije i Evropske unije Aurdino Anjeli.

  Njemu su se pridružile vođe još nekoliko manjih partija i kolege u Parlamentu. Anjeli je prikupio obimnu građu o prošlosti srpskih krajina i primorskih gradova. Imao je podatke o nacionalnom sastavu stanovništva za poslednjih 300-400 godina i uveravao je da su se u prošlosti i katolici Dalmacije izjašnjavali za Srbe. (Vlada RSK je bila spremila projekat po kojem bi neko od visokodostojnika u Vatikanu o tome pribavio izvorna dokumenta).

  Dubrovnika posebno. Anjeli je skupio i vlasničke knjige nad zemljom i nekretninama u Dalmaciji do Drugog svetskog rata. Najviše zemlje i zgrada imali su Srbi, pa Italijani. Hrvati su bili na trećem mestu. Obavestio nas je da su članovi Parlamenta EU iz nekoliko zemalja bili pridobijeni da se založe za nezavisnu Republiku Srpsku Krajinu i razgraničenje na Jadranu između Italije, Hrvatske i RSK. Šteta što ovu akciju nije, ni malo, pomogla jugoslovenska diplomatija.

  Tačno je da je Jugoslaviji bilo oduzeto mesto u UN i da je teško dolazila do praga Evropske unije (zajednice), KEBS-a i NATO-a, ali je mogla da se angažuje kod svake pojedinačne zemlje - bilateralno. Tako je diplomatija RSK sama sarađivala sa ovim Italijanima. Uspeli smo da intervenišemo kod Vlade u Rimu - u vezi sa stavljanjem na hrvatsku novčanicu Ruđera Boškovića. Hrvati su ga prisvojili, mada mu je otac bio Srbin, a majka Italijanka. Italijanska diplomatija je intervenisala u Zagrebu i Hrvati su prestali da štampaju novčanicu s likom Ruđera Boškovića.

  Što se tiče nastavka saradnje između RSK i Italije, ona je prekinuta na najneobičniji način. A. Anjeli je pozvao krajinsku delegaciju u Italiju. Čak je obećao mobilizaciju italijanskih mladića u krajinsku vojsku. Pripremio je upisivanje na svečanosti pred Krajišnicima. A onda je, njega i saradnike, Vlada, hitno, pozvala u Rim - dan uoči dolaska Krajišnika u Trst. Nevoljno su nam domaćini dali do znanja da su SAD i evropski saveznici strahovito kritikovali Italijane i ovi su odustali od dalje saradnje s Vladom RSK. Pošto je delegacija iz Knina već bila u Trstu, domaćini su je gostili dva dana, ali nisu dozvolili da vođa delegacije govori na skupu Italijana poreklom iz Dalmacije, Istre i Kvarnera.

  To vreme je prošlo i Zmago Jelinčič tvrdi da će se granični sporovi između naslednica SFRJ otvoriti, postati evropski problem i rešavaće se otvoreno - bez upotrebe sile i u skladu s međunarodnim pravom. Zbog toga, neće biti onih koji će se bilo koga i bilo čega plašiti. Početak tome će biti, kaže on, Međunarodna konferencija o sukcesiji Jadranskog mora i o granicama unutar bivše SFRJ.

  Piše: Slobodan Jarčević

  Link
  "… Tamo gdje odzvanja naša riječ, gdje se još glagolja i gdje se još, kao stari zlatnik, obrće naša riječ, znaj čedo moje, da je to naša država bez obzira na to ko u njoj vlada…“

 3. #3
  Domaćin Serdar Scepan Radojevic (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ГШ СОВК
  Poruke
  3.578
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Zmago Srbine
  "… Tamo gdje odzvanja naša riječ, gdje se još glagolja i gdje se još, kao stari zlatnik, obrće naša riječ, znaj čedo moje, da je to naša država bez obzira na to ko u njoj vlada…“

 4. #4
  Domaćin emilly1 (avatar)
  Učlanjen
  14.11.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  3.948
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  ovo je ocekivano..jedva cekam

 5. #5
  Elita
  Učlanjen
  15.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  N Bgd
  Poruke
  16.782
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  ПДВ са 8 на 18%!

 6. #6
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.475
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Citat Original postavio Serdar Scepan Radojevic Pogledaj poruku
  Zmago Srbine
  А извини да те питам, да ли је Zmago стварно нечије лично име или неки надимак, шпицнамен ??? Чије је то име, ако је уопште име?
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 7. #7
  Veoma poznat
  Učlanjen
  16.06.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Леландз
  Poruke
  10.094
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Citat Original postavio Serdar Scepan Radojevic Pogledaj poruku
  Zmago Srbine
  Usvojio si ga

 8. #8
  Elita
  Učlanjen
  01.08.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  20.353
  Reputaciona moć
  319

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Sve ce to doci na svoje

 9. #9
  Veoma poznat
  Učlanjen
  08.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Hrvatska, Dalmacija
  Poruke
  10.056
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve


  evo zašto obožavam krstu. besplatno smijanje, a kažu da je smijat se zdravo

 10. #10
  Veoma poznat
  Učlanjen
  16.06.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Леландз
  Poruke
  10.094
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  А извини да те питам, да ли је Zmago стварно нечије лично име или неки надимак, шпицнамен ??? Чије је то име, ако је уопште име?
  Ja mislim da to ime postoji. Ka neka strana prevedeš na srpski nazivi su idiotski.

 11. #11
  Domaćin Serdar Scepan Radojevic (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ГШ СОВК
  Poruke
  3.578
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  А извини да те питам, да ли је Zmago стварно нечије лично име или неки надимак, шпицнамен ??? Чије је то име, ако је уопште име?
  To je ime, a na srpskom to znaci pobeda/pobednik.
  "… Tamo gdje odzvanja naša riječ, gdje se još glagolja i gdje se još, kao stari zlatnik, obrće naša riječ, znaj čedo moje, da je to naša država bez obzira na to ko u njoj vlada…“

 12. #12
  Domaćin Serdar Scepan Radojevic (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ГШ СОВК
  Poruke
  3.578
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Citat Original postavio mi hrvati Pogledaj poruku

  evo zašto obožavam krstu. besplatno smijanje, a kažu da je smijat se zdravo
  jes jes

  http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=13409046
  "… Tamo gdje odzvanja naša riječ, gdje se još glagolja i gdje se još, kao stari zlatnik, obrće naša riječ, znaj čedo moje, da je to naša država bez obzira na to ko u njoj vlada…“

 13. #13
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Ostavite prepredene Janeze neka sami prave svoju granicu sa Hrvatskom....Mi sa tim nemamo ništa.

  Oni bi sad i boga oca navukli da stane na njihovu stranu samo da ućare još nešto od mora, da poboljšaju malo standard.

  ovaj mi liči na slovenačkog Šešelja
  " Only fools and horses"

 14. #14
  Domaćin
  Učlanjen
  27.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.492
  Reputaciona moć
  74

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Citat Original postavio Serdar Scepan Radojevic Pogledaj poruku
  Zmago Srbine
  Serdare, naceo si veoma ozbiljnu temu. Sve sto pise u tekstu koji si prilozio meni kao pravnom laiku zvuci suvislo, ali ponavljam ja sam pravni laik. Bitno je sta o tome sto se pise misle pravnici i tumaci medjunarodnog prava.
  Ali da ce skup koji je zakazan u Beogradu u najmanju ruku uznemiriti hrvatsku javnost, a bojim se da ce mnoge u hrvatskoj zaboleti i stomak i glava zbog toga, to je sigurno.
  A, ja se bojim da ce nasi zutaci na vlasti sigurno marginalizovati skup i istoriske cinjenice. Jer, da su hteli da po tom pitanju nesto rade sigurno bi vec pokrenuli ta pitanja pre Zmage.
  Nece biti da u Srbiji nema poznavaoca medjunarodnog prava koji su mogli da ta pitanja i ranije poptegnu. Alio ocito da nije bilo politicke volje.
  Ali mozda nesto dobro iz toga proizadje. Mozda sse konacno i zvanicno pocne pricati o zlocinima NDH i i o tome da je Tudjman vise puta izjavio da je ova, sadasnja hrvatska naslednica one NDH.
  I eto nasem boti nove radosti. Imace priliku da se opet izvinjava i izvinjava i izvinajva i....

 15. #15
  Veoma poznat
  Učlanjen
  16.06.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Леландз
  Poruke
  10.094
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Bez onoga gore ništa. A nije političar.

 16. #16
  Iskusan
  Učlanjen
  07.09.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nisam u Škotskoj, al' znam jednog matorog koji živi tamo
  Poruke
  5.420
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Citat Original postavio Serdar Scepan Radojevic Pogledaj poruku
  To je ime, a na srpskom to znaci pobeda/pobednik.
  Znači, onaj na Kalemegdanu je Zmago

  Elem, zar ovde ne beše pisano da nećemo na hrvatsko more?

 17. #17
  Veoma poznat
  Učlanjen
  16.06.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Леландз
  Poruke
  10.094
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Al prisvojiti ga nije zabranjeno.Krivo kapiraš.

 18. #18
  Domaćin Serdar Scepan Radojevic (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ГШ СОВК
  Poruke
  3.578
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Citat Original postavio avan-turista Pogledaj poruku
  Znači, onaj na Kalemegdanu je Zmago

  Elem, zar ovde ne beše pisano da nećemo na hrvatsko more?
  Pa necemo na Hrvatsko more, vec na Srpsko..

  Poslednji put ažurirao/la Serdar Scepan Radojevic : 16.04.2010. u 11:31
  "… Tamo gdje odzvanja naša riječ, gdje se još glagolja i gdje se još, kao stari zlatnik, obrće naša riječ, znaj čedo moje, da je to naša država bez obzira na to ko u njoj vlada…“

 19. #19
  Veoma poznat
  Učlanjen
  08.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Hrvatska, Dalmacija
  Poruke
  10.056
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Citat Original postavio Prisoner Pogledaj poruku
  Ostavite prepredene Janeze neka sami prave svoju granicu sa Hrvatskom....Mi sa tim nemamo ništa.

  Oni bi sad i boga oca navukli da stane na njihovu stranu samo da ućare još nešto od mora, da poboljšaju malo standard.

  ovaj mi liči na slovenačkog Šešelja
  ne vrijeđaj zdravu pamet. šešelj je mila majka za budalu zmagu

 20. #20
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Наше је све до Неретве, Добровник, Вис, Ластово, Пељешац.

 21. #21
  Domaćin
  Učlanjen
  27.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.492
  Reputaciona moć
  74

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Citat Original postavio mi hrvati Pogledaj poruku

  evo zašto obožavam krstu. besplatno smijanje, a kažu da je smijat se zdravo
  Samo se ti smij, ali nemoj zaboraviti da Slovenija drzi kljuce od vrata kroz koja se ulazi u Jevropu.
  A da mozda cila ova retorika nije zato da Janezi mogu da Jeuropi prezentiraju da Hrvatska nema rasciscene odnose sa susidima, pa da kao takva nije zrila da udje onamo.
  A takav jedan spor kakav je najavio Pobjednik bogami ima sve sanse da se protegne i u naridno stoljece.
  Smij, smij, samo se smij.

 22. #22
  Elita
  Učlanjen
  28.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.595
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Citat Original postavio Alekasandar3 Pogledaj poruku
  Наше је све до Неретве, Добровник, Вис, Ластово, Пељешац.
  Nemoj da vam i tu sirotinjsku Adu Romanliju oduzmemo.

 23. #23
  Domaćin
  Učlanjen
  27.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.492
  Reputaciona moć
  74

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Citat Original postavio Alekasandar3 Pogledaj poruku
  Наше је све до Неретве, Добровник, Вис, Ластово, Пељешац.
  Bez' bre Aco koji ce nam da prostis.
  Nema tamo vise Srba pa i ne teba da bude deo Srbije.

 24. #24
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Citat Original postavio Zapadni susjed Pogledaj poruku
  Nemoj da vam i tu sirotinjsku Adu Romanliju oduzmemo.
  Koliko vidim ne možete ni kašiku da uzmete u ruke a kamo drugo što

 25. #25
  Iskusan
  Učlanjen
  07.09.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nisam u Škotskoj, al' znam jednog matorog koji živi tamo
  Poruke
  5.420
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jadran i ostrva za Srpske žrtve

  Citat Original postavio Marga Rita Pogledaj poruku
  Al prisvojiti ga nije zabranjeno.Krivo kapiraš.
  Da, da...u pravu si. Vidim danas u vestima da ne da mi tražimo, nego nam Hrvati nude celu Istru i Dubrovnik u paketu kao znak pažnje i prijateljstva
  Al' se nešto mislim da mi uzmemo sve do Šibenika, uključujući Krk, Hvar i Korčulu kad već dele

Slične teme

 1. Odgovora: 83
  Poslednja poruka: 01.04.2010., 02:03
 2. Srpske žrtve štiti od zaborava i manipulacija!
  Autor Dragan_srbcg u forumu Politika
  Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 14.10.2009., 23:36
 3. Todorović: Srpske žrtve se marginalizuju
  Autor Сталкер u forumu Politika
  Odgovora: 26
  Poslednja poruka: 13.07.2009., 22:48
 4. Odgovora: 19
  Poslednja poruka: 08.04.2007., 18:13

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •