Dinkićeva reforma izdavačkog preduzeća Prosveta
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Dinkićeva reforma izdavačkog preduzeća Prosveta

 1. #1
  Elita
  Učlanjen
  05.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  22.569
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Dinkićeva reforma izdavačkog preduzeća Prosveta  Zaposleni u beogradskom preduzeću „Prosveta“, koji štrajkuju već sedam dana, zatražili su raskid kupoprodajnog ugovora koji je to izdavačko preduzeće 2009. godine zaključilo s firmom „Medija II“ iz Beograda

  Na dan kada je štrajk zaposlenih u „Prosveti“ počeo, radnicima su isplaćene zaostale neto zarade za maj, jun, jul i avgust 2009. godine. Dejan Pantović, novi direktor je rekao da će tokom naredna dva dana zaposlenima u „Prosveti“ biti isplaćena i treća redovna plata, i da će preostale plate, koje su deo nasleđenog duga, biti isplaćene „u najkraćem mogućem roku“. Pantović je u pisanom saopštenju naveo da su radnici "Prosvete" dobili 10 plata za tri meseca otkako je završena privatizacije, ali su odlučili da "stupe u štrajk i da ometaju normalan rad preduzeća".

  "Prvi put u istoriji je knjižara 'Geca Kon' zatvorila svoja vrata ljubiteljima knjige koji su decenijama tu svraćali. Ova knjižara nikada nije svojim vernim kupcima zatvarala vrata čak ni u vreme ratova, sankcija, bombardovanja i drugih nedaća. Sada su neki ljudi dali sebi za pravo da zgaze tradiciju i časno ime Gece Kona i 'Prosvete'", naveo je Pantović, koji je sam u subotu, 23. januara prodavao knjige u "Geci Konu" .

  On tvrdi da je imao "veliki broj telefonskih poziva u kojima nas stari i mladi ljubitelji knjige pitaju ko su ti nasilnici koji ih sprečavaju da svrate u svoju omiljenu knjižaru, govore da je štrajk poprimio razmere koje nanose nepopravljivu štetu IP 'Prosveta', a najviše onima koji u njemu učestvuju".

  Pantović se obraća zaposlenima, navodeći da "štrajkači treba da shvate i da je prošlo vreme samoupravljanja i donacija i da plate mogu da dobijaju jedino od prometa koji ostvare u knjižarama svojim radom". On smatra da je "indikativno što je onda kada su počele isplate zaostalih primanja neko organizovao prvi štrajk u istoriji 'Prosvete'". "Štrajka nije bilo kada su problemi nastajali, a ima ga kada se problemi ubrzano rešavaju", naveo je Pantović.

  Radnici su stupili u štrajk uz podršku oba sindikata (Nezavisnost i Samostalni). Kako su naveli predstavnici sindikalnih organizacija “Prosvete” Mirjana Nadin i Ljubica Stjepanović-Muhić, po završnom računu za 2008. kuća je bila u gubitku od 38 miliona dinara, a za minulu godinu očekuje se gubitak od 100 miliona. Septembra meseca prošle godine u magacinu u Dušanovoj bilo je robe u vrednosti 107 miliona, a četiri meseca kasnije - za 18,6 miliona dinara. Gotovo svi zaposleni su iz Čika Ljubine 1, gde je decenijama bilo sedište redakcije, prebačeni na Tošin bunar i tamo “Prosveta” plaća kiriju od jedan evro po kvadratu! Novo izdanje Vujaklijinog leksikona ne nalazi se u “Prosvetinim” magacinima kao što nema ni knjige “Ko je ko u Nedićevoj Srbiji”, objavljene uz pomoć Ministarstva kulture.

  Zaposleni su posebno ogorčeni namerom novog direktora da proda “Prosvetine” prostorije u Dositejevoj 30 i deo prostorija u Čika Ljubinoj 1 i da na taj način isplati dugovanje. Oni izričito kažu novi vlasnik na to nema prava prema ugovoru, a ako nema novca mora da se zaduži, a ne da prodaje nekretnine. Sramota je to što nam se dešava i pozivamo državu da preispita šta je sve urađeno prilikom privatizacije kuće, poručili su štrajkači. 2. #2
  Elita
  Učlanjen
  05.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  22.569
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Dinkićeva reforma izdavačkog preduzeća Prosveta

  Beograd -- Većina zaposlenih u izdavačkoj kući "Prosveta" počela je štrajk pošto im novi vlasnik nije isplatio zaostala dugovanja.

  Oko 80 zaposlenih u izdavačkoj kući "Prosveta" od danas štrajkuju, što je presedan u njenoj istoriji dužoj od 100 godina, pošto je nasledila "Gecu Kona". Zatvorene su četiri knjižare "Geca Kon", koja je pod zaštitom države, "Danilo Kiš", "Ivo Andrić" i "Slobodan Marković Libero", a otvorena je samo jedna "Grigorije Đerić", u kojoj radi samo poslovođa.

  Od novog vlasnika IPS (Media II), koji je firmu preuzeo pre šest meseci, zatražena je isplata zaostalih dugovanja.

  Reč je o razlici doprinosa za obračunate zarade za prva četiri meseca ove godine, delu zarada koji nije uplaćen za decembar i avgust 2008, zaostalim zaradama sa doprinosima za obračunate zarade za period od maja do septembra 2009. i redovnoj isplati zarada u narednom periodu.

  Potpredsednica štrajkačkog odbora Ljubica Muhić tvrdi da zaposleni nipošto neće pristati na polovična rešenja ili lažna obećanja, kakvih je do sada bilo. Tek kada budu izmirene sve navedene obaveze - štrajk će biti obustavljen, poručila je ona.

  Povodom štrajka i situacije u ovoj kući, danas se saopštenjem oglasio Dejan Pantović, predsednik UO "Prosvete", inače vlasnik IPS, koji tvrdi da je "jedini način da 'Prosveta' stane na noge da se ulože dodatni napori, da se objavi i proda što više kvalitetnih knjiga, a to je u ovom trenutku, zahvaljujući neodgovornosti pojedinaca, sprečeno".

  "Štrajkači trenutno ometaju ne samo radni proces (tako što sprečavaju kolege da rade svoj posao, a kupce da kupuju knjige), već veoma ozbiljno ugrožavaju budućnost kompanije i usporavaju izlazak iz krize. Jedini način da se zarade plate predstavlja rad, a tokom štrajka firma će samo gubiti novac", poručio je Pantović.

  U pismu se ističe da je "Prosveta" odavno zapala u finansijske i organizacione teškoće i godinama bila "samo bleda senka nekada snažne izdavačke kuće", čiji se program sveo "na samizdata i sponzorisana izdanja neretko sumnjivog kvaliteta i komercijalnog potencijala" .

Slične teme

 1. Izdavacka kuca Prosveta-Licemeri i Nepravda prema IPS-u
  Autor Mali_Oglasi u forumu Književnost
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 10.03.2010., 12:23
 2. Prosveta
  Autor Navar u forumu Politika
  Odgovora: 140
  Poslednja poruka: 10.09.2008., 01:07
 3. Dinkiceva ucena
  Autor Sarge u forumu Politika
  Odgovora: 29
  Poslednja poruka: 06.06.2007., 18:08
 4. Potreban investitor za pokretanje izdavackog posla
  Autor ZozonA u forumu Preduzetništvo i radni odnosi
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 26.12.2004., 22:26

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •