Mali sarkofag pronađen je u kompleksu od 14 grobnica, a prve analize pokazuju da se u njemu nalazi mumija.
Arheolozi su zbog dimenzija sarkofaga najpre mislili da su naišli na grob deteta, ali bogato ukrašena površina kovčega ukazuje na to da se u njemu nalazi odrasla žena niskog rasta.

“Radi se o jedinstvenom pronalasku. Ovo je prvi kovčeg rađen u grčko-rimskom stilu, koji je pronađen u Bahariji”, izjavio je Mahmud Afifi, koji je predvodio tim arheologa.
Na sarkofagu je izrezbaren lik žene u dugoj tunici, sa maramom na glavi, sandalama, narukvicom i ogrlicom.
Posebno interesantan detalj jesu njene oči, koje su obojene i odaju utisak kao da su žive.
Arheolog Afifi je izjavio da se pretpostavlja da je sarkofag nastao za vreme rimske vladavine nad Egiptom.

Još uvek je nejasno ko je bila ta žena ali se, zbog uloženog truda u pravljenje njenog kovčega, pretpostavlja da je bila bogata i uticajna.
Mumije ljudi veoma niskog rasta su već pronalažene u drugim oblastima Egipta, a veruje se da su oni imali značajnu ulogu u tadašnjoj religiji.
Arheolozi su na nalazištu u oazi takođe pronašli i zlatni reljef na kome su prikazana četiri sina boga Horusa, koji se najčešće viđaju na kanopama, u kojima su se čuvali organi izvađeni iz tela pre balsamovanja.
Osim toga pronađeno je i mnoštvo gipsanih maski, metalnih novčića, glinenih i staklenih alatki.

Oaza Baharija poznata je po otkriću “Doline zlatnih mumija”, velikog groblja na kome je nađeno više stotina mumija prekrivenih tankim zlatnim slojem. Za razliku od novootkrivenog sarkofaga, kovčezi sa zlatnim mumijama su bili rađeni u tradicionalnom staroegipatskom stilu.