Vjerovatno je pecat na prednjkoj strani novcanice lazan.
Vjerovatno je pecat na prednjkoj strani novcanice lazan.
Slazem se sa kolegom Dilcetom.
Ovaj tip novcanice je bio manje zastupljen u prometu krajem WWI rata na teritoriji Austro- Ugarske, zbog toga sto je noviji tip novcanice istog apoena preovladavao u novcanom opticaju pa je relativno mali broj validnih ( pecatiranih) novcanica iz Kraljevine SHS preostao do danasnjih dana.
Po naredbi ministra finansija dr Momcila Nincica zigosanje i potpisivanje neprijateljskih novcanica od strane drzavnih, policijskih, finansijskih, vojnih i drugih ustanova vrseno je od kraja decembra do 31.januara 1919. godine i zabranjeno je dalje unosenje istih u zemlju. Prema zvanicnim podacima zigosano je oko 5,32 milijarde kruna. Sve ostale koje su unosene ili naknadno pecatirane bile su neispravne i nisu pustane u opticaj kao sto je slucaj sa vasom novcanico.
Jedno pitanje, zašto pojedine novanice iz perioda okupacije kao npr 500 dinara imaju vodeni žig sa likom kralja Aleksandra I a neke sa likom žene. Logično bi bilo da je lik Petra II, formalnog suverena zemlje kao što je na 50 dinara iz iste godine. Ne sakupljam papirni novac i potpuni sam laik. Danas mi je na buvljaku među starim fotkama uplao nekoliko novčanica iz perioda okupacije i NDH.
Pre otprilike 5-6 godina na ebay-u se pojavila na prodaju novčanica od 50 dinara Srpske narodne banke (Njegoš) uz propratni tekst:
Tu skoro naišao sam i na tekst amerikanca Herberta Friedmana koji piše:Counterfeit Yugoslavian Money made by US Government
Yes you did read the title correctly. This is a 50 value note that was part of the local currency bankroll that was given to American pilots that flew over Yugoslavia during World War II. If their plane went down they would have some of the local currency to help them out. These notes were printed by the US Government. It is 3 1/16 by 5 1/2" and in mint condition. Scan shows the front and back.
Makes a great gift for any US paper money collector as they probably do not have one.
Zna li neko nešto više o ovome? Da li neko možda ima ovakvu novčanicu? Možda su oboreni američki piloti u Srbiji nekome nešto plaćali ovim novčanicama?Sometimes there is doubt about whether or not a banknote is a government-sponsored forgery. For instance, there is the case of the alleged United States government forgery of the Serbia 50 dinara Serbian National Banknote of 1 May 1942. I first ran across a brick of about 100 of these banknotes about 1990. The seller was the wife of a deceased WWII airman who claimed that the banknotes were government forgeries issued to her husband when he flew over Yugoslavia. He was to use them to bribe the locals and pay for supplies if he was shot down. There was no proof of such an operation so I never quite believed the story. Recently another such note was offered for sale, once again from the estate of a deceased airman, but from a different part of the country. The background story was exactly the same. So, although we cannot say for sure that these banknotes were prepared by the OSS or some other clandestine agency to be used by downed pilots, we can say that there is some interesting circumstantial evidence. The alleged forgeries are of excellent quality. In the initial offering the banknotes had the red serial numbers M.0234 / 101 to M.0234 / 200. The more recent banknote had the serial number M.0234 / 499, which indicates that it is from the same general printing. One of the very minor differences I noted between the genuine and forged banknotes are in the issue date on the front, “MAJ 1942,” in which the crossbar in the “A” is slanted in the genuine and perfectly horizontal in the forgery and the number “9” which is broken slightly in the genuine and perfectly smooth in the forgery. There is a small box at the bottom of the back of the note and in it the first Cyrillic letter has a break at the bottom left of the letter “ehf,” whereas the letter is perfect in the genuine.
mama vera
Možete li uporediti svoju novčanicu serije M sa novčanicom iz neke druge serije?
dosla mi je u ruke novcanica RSD 1.000,00 , koja je pogresno odstampana . Naime , greska je takva da je celokupna slika novcanice pomerena ka gornjoj ivici . Pa me interesuje da li to ima ikakvu numizmaticku vrednost .
Zavisi od toga koliko je slika pomjerena. Ako dio slike izlazi van novčanice sa gornje strane (ne vidi se), a istovremeno se na donjoj strani vidio dio iduće novčanice, onda je to novčanica sa greškom i ima posebnu numizmatičku vrijednost. Ako je čitava slika vidljiva, onda je riječ o loše (ružno) odštampanoj novčanici bez dodatne vrijednosti.
Vaša novčanica je takva jer je došlo do pomeranja cele pole odštampanih novčanica pa je pola razsečena na pogrešnim mestima. Uopšte nije važno koliko je slika novčanice pomerena prema gore ili dole, nije niti bitno to, da se na tako odsečenoj novčanici vidi deo susednje novčanice, svi takvi primerci novčanica su nastali zbog jednog istog razloga- pomeranja pole prilikom sečnje na pojedine novčanice. Takve novčanice NISU novčanice sa greškom i spadaju u grupu makulatura/ "novčanica" gde fali jedna ili više boja, slabo ili pomereno rezanje, slabo, razmazano štampanje, zaštite na pogrešnim mestima/. Makulature nastaju u procesu slabe i traljave izrade u štampariji i nemaju nikakvu numimatičku vrednost. Takvi proizvodi nisu zapuštali štampariju- bili su uništavani i nisu puštani u promet. Vaša novčanica možda nije tako izrazito pomerena pa je prošla kontrolu.
U zadnje vreme pojavljuje se mnogo takvih "novčanica" zaslugom trgovaca, koji u želji za zaradom i štamparijski škart uvlače u sveru numizmatike.. Isto tako postoje ljudi koji to skupljaju i imaju pravo ako im se to svidja. To meni ne smeta. Ali to ne spada u numizmatiku ako na nju gladamo kao na usporednu istorijsku nauku.
Novčanice sa greškom su one novčanice, koje su nastale zbog greške kod izrade štamparske ploče, recimo nije pravilno izradjen neki napis/ recimo JUGOSAAVIJA kod 100 dinara iz 1946 god., fali neko slovo- recimo "R" kod GUVERNE kod 1000 dinara iz 1978 god./ Takve novčanice spadaju u varijante i zbog toga su i prisutne u ozbiljnim numizmatičkim katalozima.
Dilce,da li ikako mogu dobiti vashu mail adresu,da vam pustim neke slike na procenu,hvala puno. pozdrav
Vrlo poučna tema, šteta što je zamrla.
Pozdrav svima,
Potrebna mi je preporuka za novčanicu do koje sam došao. Radi se o novčanici od 2.000 sa očiglednom štamparskom greškom (nedostaje GRB na belom delu papira).
Hvala
Zna li neko šta predstavljaju ručno unesene oznake crvenom bojom na ovoj novčanici Austrije s pečatom i markom Ministarstva finansija SHS? Jasno se vidi krug mastiljavom olovkom levo od pečata i dijagonalna "putača" crvenim mastilom preko marke. Ovakve oznake viđao sam na više novčanica. Da li je to možda oznaka za onovremeni falsifikat?
![]()
još 2011 sam postavio pitanje u vezi ove novčanice...ali nema odgovora...ajde malo da osvežim pitanje možda sada neko ima saznanja ..
Novcanica od 100 dinara 1941 godine ali overena žigom na kome pise
Komanda Jugoslovenske vojske u otadzbini gorski shtab br.1
Moze li neko da napishe neshto o toj novchanici,pretpostavljam da je to bila plata za četničke vojnike.....ili ne?
inače misterija mi je i zašto nestaju slike koje korisnici postavljaju na ovom forumu....
Poslednji put ažurirao/la prion : 08.12.2015. u 19:56
Iako sam tek sada nasao i procitao vas citat zanima me ja imam novcanicu sa tako reci greskom ako moze tako da se nazove serija AA0015622 sada me zanima da li postoji novcanisa sa greskom i tim serijskim brojem i datum mi se slaze sa datumima sa slika koje sam gledao i stvarno izgleda kao da pise 1930. Sada me zanima da li ta novcanica ima neku vrednost . Hvala !
Pošalji link