Arheološka istraživanja na području Niša

ludishinter

Domaćin
Poruka
4.191
Pronađeni skeleti iz petog veka

rheolozi niškog Zavoda za zaštitu spomenika pronaišli su prilikom iskopavanja lokaliteta u Jagodin Mali na osam ljudskih skeleta od čega su dva dečija koja datiraju iz doba ranog hrišćanstva.

Arheolog, Toni Čerškov kaže da u grobnici nisu pronađeni novčići ili drugi datumari kako bi se odredio precizan period njihovog nastanka, ali dodaje da se verovatno radi o petom veku.

- Interesantno je da smo pronašli fetus kod jednog ženskog skeleta koji može da posluži naučnicima kod daljih istraživanja. Sumnja se da je umrla na porođaju. Preko karlice i drugih delova tela može se čak otkriti i od čega je jedna od žena umrla - kaže Čerškov.

Reč o nekoliko grobnica koje su otkrivene početkom decembra 2009. godine, prilikom izgradnje saobraćajnice koja bi trebalo da spoji novi most u Jagodin Mali i Pantelejsku ulicu (nekadašnju ulicu Ratka Pavlovića). Radovi su, po nalogu Zavoda za zaštitu spomenika tada zaustavljeni da bi bila sprovedena arheološka istraživanja.

Arheolozi su tada zatekli jednu od grobnica teško oštećenu jer su radnici provukli vodovodnu cev kroz nju.

Da stvar bude gora, Srđan Laketić, zamenik načelnika gradske Uprave za inspekcijske poslove izjavio je tada da se radovi izvode bez građevinske dozvole.

Zbog izgradnje saobraćajnica u naselju Jagodin Mala do sada su više puta uništavani veoma važni istorijski spomenici.

Sredinom šezdesetih godina prošlog veka, uništena su dva hrama i nekoliko grobnica u kojima je pronađen i Konstantinov novac.

- Na lokalitetu "Grčka njiva", februara 1933. otkriven je temelj hrama iz 4. stoleća. Veličina ovog hrama nije bila mala. Sam hram bio je dug 24,35 m, širok 10,40m. Još većih razmera bio je hram koji je, kao i prethodni, otkopavan 1933.godine. Deo koji je do tada iskopan bio je širine 22 m. Prema ostacima i ovaj hram je smešten u 4. stoleće - kaže za Južne vesti istoričar Nebojša Ozimić.

Odlukom Skupštine Srbije nekoliko grobnica iz ovog naselja stavljeno je pod zaštitu države kao "kulturno dobro od izuzetnog značaja". Nažalost gotovo svi objekti su u katastrofalnom stanju i nije im moguće prići.

Javnost trenutno može da vidi jedino ranohrišćansku baziliku koja se nalazi na samoj raskrsnici u Jagodin Mali. Ovaj objekat je pokriven crepom i delimično zaštićen čeličnim šipka.

Da javnosti bila skrenuta pažnja na problem uništavanja ranohrišćanskih spomenika u Jagodin Mali, Južne vesti su početkom 2010. godine na Facebook-u pokrenule grupu "Sačuvajmo ranohrišćanske spomenike u Nišu". Grupa je za kratko vreme okupila skoro 2.000 članova.

http://www.juznevesti.com/Kultura/Nis-pronadjeni-skeleti-iz-petog-veka.sr.html
 
Ljudi, pogledajte prvi klip obavezno, ovo je ludo! :) Cela grobnica ispod zemlje!

Niš: novi rezultati arheoloških istraživanja

t_skelet.jpg


Najnovije analize antropologa potvrdile su sumnje da je u grobnici u niškom naselju Jagodin Mala pronađen i skelet fetusa iz ranohrišćanskog perioda.

Za sada je utvrđeno da grobnica datira iz šestog veka. I dalje nije poznat pol deteta, kao ni uzrok smrti majke, ali bi dalja ispitivanja trebalo da daju odgovore i na ova pitanja.

U porodičnoj grobnici, koja je verovatno bila vlasništvo porodice višeg socijalnog statusa, pronađeno je osam individua, a arheolozi veruju da će dalja istraživanja pokazati da ih je bilo i više.

- Zanimljivo je da ovde nalazimo i decu. Jedan dečiji skelet starijeg deteta, i u centralnom delu objekta zatekli smo skelet mlađe žene sa fetusom na karličnom delu. Ona je verovatno umrla u toku kasne trudnoće ili tokom porođaja, šta se tačno desilo znaćemo nakon dodatnih analiza - kaže Marija Radović, antropolog.

Radović kaže da će dalja istraživanja pokazati uzrok smrti, pol i još neke naučnicima bitne činjenice.

Osim skeleta nisu pronađeni značajniji predmeti, ali zanimljvost predstavljaju dva lakrimarijuma, staklenih posuda za sakupljanje suza.

- Postojao je običaj prilikom sahrana u antičkom periodu, gde su prisutni na sahrani ostavljali svoje suze u tu bočicu, a ta bočica se pohranjivala najčešće uz pokojnika - kaže Toni Čerškov, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu.

Ovim je završena prva faza istraživanja na grobnicama otkrivenim decembra 2009. godine. Arheolozi su već započeli iskopavanja stotinak metara dalje.

- Elektroprospekcijom smo utvrdili postojanje objekata pod zemljom i već danas, prvog dana iskopavanja, pokazalo se da smo bili u pravu i da se tu nalaze neke konstrukcije koje mogu da budu od značaja za dalja istraživanja - kaže Čerškov.

Grobnice pronađene decembra 2009. godine najvećim delom će biti uništene zbog izgradnje saobraćajnice koja će spajati novoizgrađeni most i Pantelejsku ulicu (ranije Ratka Pavlovića).
 
Otvaram zasebnu temu za vesti u vezi sa iskopavanjima, jer mislim da je ovo bitno! Prebaciću i sve vesti tog tipa ovde!

Ma dzaba otkrili kada ce sve to da zakopaju i nikome nista,ostace tu..Oni ni Medijanu nisu celu iskopali sto bi svaki drugi grad uradio i napravio atrakciju od toga,kod nas gradske vlasti uopste ne misle o tome nego samo o svojim dzepovima.
 
Najnovija otkrića ispod Arheološkog parka Medijana su fascinantna! „ekskluzivno“ su saopštili zvaničnici Niša, rodnog grada Cara Konstantina koji je 313. godine Milanskim ediktom ozvaničio hrišćanstvo. „Fascinantna“ nalazišta ispod niške Medijane, otmenog antičkog predgrađa sa Konstantinovom rezidencijom, u kojoj je on primao goste i obavljao državnička posla, otkrivena su nedavno. Registrovali su ih nemački i domaći stručnjaci i moderna tehnologija poznata kao geomagnetno snimanje. Ipak, vest i nije tako ekskluzivna.

I vrapci u Nišu znaju da je to stari carski grad, značajne arheološke, istorijske i civilizacijske vrednosti, a ne obična varoš.

Utisak je, međutim, da je toga daleko svesniji veliki svet nego mala Srbija. Što je bliža 2013, kada će hrišćanska civilizacija obeležiti 1700 godina donošenja Milanskog edikta, kojim je hrišćanstvo priznato za ravnopravnu religiju a progon hrišćana obustavljen, interes sveta za Niš raste. Prema obećanju američke ambasade u Srbiji, Niš bi lako mogao ući u budžet SAD za 2011. kako bi se ozbiljnije uredila „Konstantinova“ Medijana. Konstantinov rodni grad poželela je i Liga istorijskih gradova sveta u kojoj su 84 uglavnom glavna grada sa reprezentativnom istorijom. Niš je pozvan u članstvo kao jedini grad u Srbiji. U prethodne dve godine posetili su ga zvaničnici britanske ambasade, okruga Jorkšir čiji je glavni grad Jork i nemačkog grada Trira, a predstavnici Niša pozivani su u Milano. Razgovaralo se o zajedničkoj pripremi proslave Milanskog edikta. Beli svet zna da u takvom jubileju Niš ima ključno mesto, uz Milano, Rim, Trir i Jork, dakako.

U Srbiji o tome govori skoro jedino patrijarh srpski Irinej. Poglavar SPC je više puta ponovio da će nacionalna proslava jubileja Milanskog edikta biti u Nišu, a nedavno je izneo mogućnost da u ovom gradu bude i centralna planetarna proslava, pozivajući se pri tom na neimenovane katoličke izvore. Državni „velikodostojnici“ osim retkih izuzetaka o tome ne pričaju. Niški gradonačelnik Miloš Simonović nedavno je nevoljno priznao da se država Srbija „ne priprema dovoljno ozbiljno za sopstvenu centralnu prolavu u okviru svetskog jubileja“. - Kao da ne shvata da je reč o izuzetnoj prilici za pozitivno predstavljanje zemlje u svetu - rekao je.

Dodatna nevolja je što i sam grad Niš nije odmakao dalje od razgovora, sastanaka, skupova, projekata i potrage za finansijerima. Stigao je samo do planova o uređenju Arheološkog parka Medijana, otkrivanju Konstantinove palate pored niške Tvrđave - gde je rođen ili izgradnje Kompleksa Cara Konstantina, u kojem će biti i Časni krst, najveći na Balkanu. U gradu nema ni velikih hotela koji bi primili eventualne državne i crkvene zvaničnike iz sveta pre svega zato što Srbija godinama vodi spor sa vlasnikom loše privatizovanog „Srbijaturista“, najvažnijeg lanca takvih objekata. Možda se dalje i nije moglo uz takvu državu. A jubilej će stići „prekosutra“, mada se čini da mu trebaju godine.

Utisak je da državnim dužnosnicima nisu dovoljno važni ni svetski jubilej ni prilika za kvalitetnu promociju zemlje. Naravno, nije im važan ni Niš u kojem, uzgred, kad god se udari budakom ili zagrebe kranom - eto nekropole, ranohrišćanske grobnice, freske ili Hristovog monograma. Ili rimskih laguma gde su se, po svemu sudeći, hrišćani krili od progona. Džaba mu i istorijski dokazi da je stari antički grad, a da su takvi gradovi bili jezgra iz kojih je nastala naša civilizacija. Koga zanima što takvo gradsko naselje postoji dva milenijuma, čak ne menjajući ime - Navisos, Naissus, Nais, Niš...? Badava i što su mnogi drugi gradovi, pa i oni u Srbiji, pa i njena prestonica, u odnosu na Niš, kako to neko reče, samo tinejdžeri.

Da, džaba mu i Konstantin, jedan od najznamenitijih istorijskih likova rođenih na tlu Srbije, o kojem, uzgred, ne postoji ni sveobuhvatna biografija na srpskom jeziku. Šta će nam, najbolje je zaboraviti, davno je bilo.

http://www.danas.rs/danasrs/periskop/konstantin_i_tinejdzeri.48.html?news_id=188550
 
Radnici uništili antički spomenik

U Pašinom konaku u niškoj Tvrđavi, mestu na kome se nekada nalazio forum, centar antičkog Naisusa, radnici Javnog komunalnog preduzeća "Gorica" uništili su vrednu arheološku građu prilikom kopanja rupe za izgradnju - septičke jame.

Iskopavanje je započeto rano jutros i već do podneva bageri su napravili veliku rupu, duboku skoro 4 metra i isto toliko široku. Radnici su iz rupe vadili komade građevine koja se tu nalazila više od hiljadu godina, a izvađen je i veliki deo zida građevine iz antičkog perioda.

Po dolasku Tonija Čerškova, arheologa Zavoda za zaštitu spomenika, koji je u Tvrđavu došao na poziv Južnih vesti, radovi su obustavljeni.

- Ja sam šokiran. Ovo je skandal. Sve je uništeno. Oni sada ne mogu da vrate ovo u prvobitno stanje. To više niko ne može da vrati - kaže Čerškov.

U Gorici kažu da su radovi započeti iz nužde i da je to trebalo da bude samo privremeno rešenje.

- U četvrtak nam se zapušila kanalizacija a tu radi više od 200 ljudi. Odlučili smo da iskopamo malu rupu koja bi trebalo da bude samo privremeno rešenje. Čim smo videli šta su radnici pronašli, mi smo obustavili radove - kaže Branimir Jezdimirović, direktor JKP Gorica.

Ipak, novinari i arheolozi u Pašinom konaku zatekli su bager koji kopa, radnike koji rade, ogromnu rupu, komade antičkih građevina, gvožđe i blokove pripremljene za izgradnju septičke jame i nekoliko pokretnih toaleta, očito pripremljenih za montažu.

Iako je čitava Tvrđava pod zaštitom države, radovi radovi na iskopavanju započeti su bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika, saznajemo u ovoj instituciji.

- Meni je, kada sam stigao, u Gorici rečeno da su zahtev za dozvolu poslali "pre 20 minuta". Znači, oni su prvo započeli radove a onda tražili saglasnost. Zbog ovoga će protiv odgovornih lica biti podneta i krivična prijava - kaže Toni Čerškov.

Čerškov podeća da su iz preduzeća koja su boravila u Pašinom konaku više puta stizali čudni zahtevi.

- Nedavno su nam tražili da u sred Tvrđave postave kotlarnicu sa velikim dimnjakom, a bio sam zaprepašćen kada nam je stigo zahtev da se izgradi skladište za gorivo. Ali, ovo danas je najgore. Zamislite, kada dovedemo turiste i kažemo, evo, u sred arheološkog nalazišta nalazi se septička jama - kaže Čerškov.

Upravna zgrada JKP Gorica nalazi se u Pašinom konaku od svog osnivanja 2009. godine, a pre toga u tom objektu bili su radnici čistoće JKP Medijana.

Nakon ovog incidenta postavlja se pitanje opravdanosti funkcionisanja bilo kog komunalnog preduzeća unutar istorijskog spomenika kakav je Tvrđava.

http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Radnici-unistili-anticki-spomenik.sr.html
 
Radnici uništili antički spomenik

U Pašinom konaku u niškoj Tvrđavi, mestu na kome se nekada nalazio forum, centar antičkog Naisusa, radnici Javnog komunalnog preduzeća "Gorica" uništili su vrednu arheološku građu prilikom kopanja rupe za izgradnju - septičke jame.

Iskopavanje je započeto rano jutros i već do podneva bageri su napravili veliku rupu, duboku skoro 4 metra i isto toliko široku. Radnici su iz rupe vadili komade građevine koja se tu nalazila više od hiljadu godina, a izvađen je i veliki deo zida građevine iz antičkog perioda.

Po dolasku Tonija Čerškova, arheologa Zavoda za zaštitu spomenika, koji je u Tvrđavu došao na poziv Južnih vesti, radovi su obustavljeni.

- Ja sam šokiran. Ovo je skandal. Sve je uništeno. Oni sada ne mogu da vrate ovo u prvobitno stanje. To više niko ne može da vrati - kaže Čerškov.

U Gorici kažu da su radovi započeti iz nužde i da je to trebalo da bude samo privremeno rešenje.

- U četvrtak nam se zapušila kanalizacija a tu radi više od 200 ljudi. Odlučili smo da iskopamo malu rupu koja bi trebalo da bude samo privremeno rešenje. Čim smo videli šta su radnici pronašli, mi smo obustavili radove - kaže Branimir Jezdimirović, direktor JKP Gorica.

Ipak, novinari i arheolozi u Pašinom konaku zatekli su bager koji kopa, radnike koji rade, ogromnu rupu, komade antičkih građevina, gvožđe i blokove pripremljene za izgradnju septičke jame i nekoliko pokretnih toaleta, očito pripremljenih za montažu.

Iako je čitava Tvrđava pod zaštitom države, radovi radovi na iskopavanju započeti su bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika, saznajemo u ovoj instituciji.

- Meni je, kada sam stigao, u Gorici rečeno da su zahtev za dozvolu poslali "pre 20 minuta". Znači, oni su prvo započeli radove a onda tražili saglasnost. Zbog ovoga će protiv odgovornih lica biti podneta i krivična prijava - kaže Toni Čerškov.

Čerškov podeća da su iz preduzeća koja su boravila u Pašinom konaku više puta stizali čudni zahtevi.

- Nedavno su nam tražili da u sred Tvrđave postave kotlarnicu sa velikim dimnjakom, a bio sam zaprepašćen kada nam je stigo zahtev da se izgradi skladište za gorivo. Ali, ovo danas je najgore. Zamislite, kada dovedemo turiste i kažemo, evo, u sred arheološkog nalazišta nalazi se septička jama - kaže Čerškov.

Upravna zgrada JKP Gorica nalazi se u Pašinom konaku od svog osnivanja 2009. godine, a pre toga u tom objektu bili su radnici čistoće JKP Medijana.

Nakon ovog incidenta postavlja se pitanje opravdanosti funkcionisanja bilo kog komunalnog preduzeća unutar istorijskog spomenika kakav je Tvrđava.

http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Radnici-unistili-anticki-spomenik.sr.html

treba iseliti sva ta javna preduzeća i vratiti deci taj objekat, nekad su tu bile sekcije, kao što jefoto sekcija literarni križok, dramska sekcija, aero sekcija a danas se mogu dodati mnoge aktivnosti za đake uostalom ambijent sasvim odgovara takvoj nameni.
 
Još jedno uništavanje arheološog nalazišta

Niški arheolozi sprečili su još jedno preduzeće da nastavi sa divljom gradnjom na arheološkom nalazištu.

Reč je delu arheološkog parka Medijana, sa desne strane puta za Nišku Banju, pored ulaza u Elektronsku industriju, za koji se pretpostavlja da krije utvrđenje sa glavnom palatom Cara Konstantina iz IV veka.

- Slučajno smo prolazili tu jer smo pošli ka Niškoj Banji. Nisam mogao da verujem da opet neko nešto gradi na zaštićenom kulturnom dobru. Srećom, skinut je samo humusni sloj zemlje i najverovatnije nije oštećeno ništa od artefakta. Odmah smo doneli rešenje o obustavi daljih radova - kaže Toni Čerškov, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša.

Čerškov kaže da je preduzeće planiralo izgradnju magacina a da za to nije imalo potrebne dozvole.

- Sve je to deo velikog nalazišta Medijana. Sve, između puta za Nišku Banju i pruge, i kvantaške pijace do Pežoovog servisa. Taj deo je označen kao "Medijana jug" i tu je gradnja apsolutno zabranjena - kaže Čerškov.

U Zavodu za zaštitu spomenika podsećaju da je pre nekoliko godina OMV planirao izgradnju benzin pumpe na parceli pored koje je sada započeta izgradnja magacina, ali da su i tada radovi bili obustavljeni.

Niški arheolozi zaustavili su u utorak izradnju septičke jame koju je JKP Gorica počelo da kopa u sred niške Tvrđave, unutar Pašinog konaka u kome se nalazi sedište ovog gradskog preduzeća. Tada je, prilikom kopanja rupe duboke 4 metra i isto toliko široke, potpuno uništen spomenik iz antičkog perioda, zbog čega je Zavod za zaštitu spomenika najvio podnošenje krivične prijave protiv odgovornih u Gorici.

http://www.juznevesti.com/Kultura/Gradjevinski-radovi-na-arheoloskom-nalazistu.sr.html

OVO JE NEVEROVATNO.!
 
Oštećeno arheološko nalazište "Caričin grad"

Nepoznati vandali oštetili su vredan mozaik na arheološkom nalazištu "Caričin grad" kod Lebana.

Srećom, prema procenama stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša, moćiće da se restaurira.

Ipak, problem Caričinog grada time neće biti rešen.

Lokalitet "Justinijana Prima", poznat kao "Caričin grad" potpuno je nezaštićen posle odluke Narodnog muzeja u Leskovcu, koji se decenijama stara o tom lokalitetu, da ukine jedino mesto čuvara na tom objektu.

Odlukom Narodnog muzeja, Gradimir Pešić, koji je brinu o najpoznatijem lokalitetu na jugu Srbije, morao je da napusti dotadašnje radno mesto, jer je u postupku racionalnizacije broja zaposlenih u Narodnom muzeju proglašen tehnološkim viškom.

Predsednik opštine Lebane, Mića Stanković, ocenjuje da najznačajniji lokalitet u njihovoj opštini godišnje poseti oko deset hiljada turista, među kojima je najviše mladih, a sve više je i inostranih gostiju.

On dodaje da je lokalna samouprava spremna da pronađe rešenje za novonastali problem, uz uslov da se o Caričinom gradu isključivo brine lokalna samouprava, koja će potom stručnu pomoć za realizaciju istraživačkih radova i uređenje objekta tražiti od leskovačkog Narodnog muzeja, u čijoj je trenutnoj nadležnosti ovaj lokalitet, ali i od drugih stručnih institucija u Republici.

Pored istraživača iz Srbije i zemalja nekadašnje Jugoslavije, Caričin grad je decenijama interesantan naučnicima iz Fracuske i drugih zemalja zapadne Evrope, a 2012. navršiće se sto godina od početka istraživačkih radova.

Caričin grad, koji se prostire na oko deset hektara, u "punom sjaju i raskoši" živeo je samo osamdesetak godina.

http://www.juznevesti.com/Kultura/Osteceno-arheolosko-nalaziste-Caricin-grad.sr.html
 

Back
Top