Poskupljuju hleb, prevoz i slatkiši!

Atreides

Ističe se
Banovan
Poruka
2.736
Stručnjaci Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) kažu da rast cena u narednih šest meseci najavljuje čak 49 odsto anketiranih proizvođača

Cene hleba, mleka, flaširane vode, slatkiša i prevoza u narednim mesecima sasvim sigurno će porasti za oko 10 odsto, najavljuju proizvođači. Kao osnovni razlog navode se visoke cene goriva i struje, kao i neizvesnost kretanja kursa dinara!

Stručnjaci Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) kažu da rast cena u narednih šest meseci najavljuje čak 49 odsto anketiranih proizvođača.

Država krivac

- Oko polovina privrednika u Srbiji kaže da će u narednih pola godine porasti cene njihovih proizvoda. Anketa je sprovedena krajem februara i početkom marta, a takva očekivanja su posledica inflatornih rizika koji polaze od cena koje reguliše država - cene energenata i neizvesnosti oko kretanja kursa dinara - navodi saradnik IZIT-a Saša Đogović. Privrednici 200 preduzeća u zemlji ocenili su i da će dosta toga zavisiti od prinosa u ovoj godini, pa je već sada, kaže Đogović, povećan rizik od rasta cena hrane.
Direktor za korporativne poslove „Denjub fuds grupe", u čijem sastavu posluju „Imlek", „Knjaz Miloš„ i „Bambi", ističe da će do jeseni poskupeti njihovi proizvodi, imajući u vidu inflatorna kretanja i povećanje cene struje i goriva.

- U velikoj meri mi smo te udare do sada bili u mogućnosti da sami podnesemo i da ih ne prenosimo na potrošača. Trudimo se da cene još uvek ne podižemo, jer smo svesni da je platežna moć građana drastično ugrožena. Na povećanja se odlučujemo kada jednostavno ne možemo drugačije da poslujemo, jer ćemo u suprotnom raditi sa gubitkom. Kako stvari stoje, sve cene u Srbiji u narednih šest meseci će rasti - kaže Pribićević za Press.

Prevoz „skače" za 10 odsto

U preduzeću „Klas", jednom od najvećih proizvođača hleba, peciva i kolača, takođe kažu da će podići cene.
- Značajno su povećane cene energenata, pa su nam troškovi transporta veliki. Nisam siguran u kom momentu ćemo to uraditi. Napravićemo analizu nakon aprilskih rezultata i odlučiti. Ali, u narednih nekoliko meseci izvesno je da će doći do poskupljenja hleba - naglašava generalni direktor „Klasa" Momir Lazić.

I direktor „Laste" Velibor Sovrović najavljuje da će prevoznici uskoro biti prisiljeni da podignu cene usluga.
- Ova cena naftinih derivata je poslednja, konačna cena, pred ubistvo prevoznika! Mi zasad nećemo povećavati cene. Ali, ako dođe do porasta cena nafte i naftnih derivata, a ne dođe do pada akciza, bićemo prinuđeni na takav korak. Inače, nećemo opstati - tvrdi Sovrović.

Prema rečima Velibora Sovrovića, cene prevoza bi mogle porasti za 10 odsto.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/111601/Poskupljuju+hleb,+prevoz+i+slatkiši!.html

Sva sreca pa imamo zuto-crvenu socijalno odgovornu vladu
 
Ма ко их... Само нек ово поскупљује...
ХЛЕБ......Цела породица на дијети.....
ПРЕВОЗ....Нигде не путујемо, нит имамо намеру...
СЛАТКИШИ....Не једемо их од 5. октобра 2000.
:hahaha: :hahaha: :hahaha:
 

Back
Top