Смрт Милана Недића
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 45

Tema: Смрт Милана Недића

 1. #1
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Смрт Милана Недића

  политички текст од пре годину дана.


  Misterija oko smrti Milana Nedića, generala i predsednika srpske vlade tokom Drugog svetskog rata, kao da nema kraj. Naprotiv, čini se da je sve veća i veća, s obzirom da iz nadležnih institucija nema ni slova na ovu temu, a pretpostavke se roje u tolikom broju da ih je nemoguće sve isproveravati, već samo konstatovati da su, kao po pravilu- kontradiktorne.
  Povodom teksta iz prošlog broja "Revije 92", redakciji se javio i praunuk čoveka poznatog i kao "Srpska majka", Beograđanin Aleksandar Nedić, direktan potomak Milanovog brata Milutina, koji iz svog ugla - na osnovu porodičnih saznanja - iznosi novu verziju poslednjih dana nezaobilazne ličnosti iz srpske političke istorije.
  - I posle 64 godine, špekuliše se sa mestom gde je Milan Nedić sahranjen. Uveren sam kako nije istina da je on tajno pokopan negde na Centralnom groblju, već pretpostavljam da su kumunisti njegov leš odneli u porodičnu grobnicu na Novom groblju, gde su mu sahranjeni sin Dušan, snaja i unuk - kaže Aleksandar Nedić.
  Sagovornik "Revije 92", nadalje, sumnja i u zvaničnu verziju tragičnih istorijskih zbivanja.
  Po onome što se decenijama nalazi u udžbenicima, uhapšeni general je, 4. februara 1946. godine, uspeo da se otrgne čuvaru i skoči kroz prozor, sa trećeg sprata tadašnje zgrade Ozne u Zmaj Jovinoj ulici. Danas se tu nalazi Zavod za intelektualnu svojinu, u Knjeginje Ljubice 5, a ova verzija, tokom narednih decenija, imala je manja ili veća odstupanja...
  Uoči raspada SFRJ, 1990. godine, međutim, pojavila se iskra nade da će se konačno doznati istina o čoveku koji je za jedne bio junak, a za druge - izdajnik.
  Predrag Sarić, penzionisani pukovnik Ozne, ispričao je kako su se, 21. decembra 1945. godine, komunisti dokopali živog Nedića, pa je bilo planirano da mu se sudi zajedno sa Dražom Mihailovićem i ostalima, ali je on sve pokvario izvršivši samoubistvo. Potvrdio je i mesto tog događaja, Zmaj Jovina 21, i vreme: 2. januara 1946. godine, oko 13 časova.
  “U trenu, đeneral Nedić iznenada je skočio sa stolice, u nekoliko koraka pretrčao sobu i, zakoračivši desnom nogom, oslonio se na radijator, a zatim bacio kroz prozor. Bio je to treći sprat. Niko od nas prisutnih nije stigao da reaguje, bili smo zatečeni i iznenađeni” - tvrdio je Sarić.
  Dijasporom je, međutim, kružila priča da je Milan Nedić ubijen zato što je mnogo znao o pojedinim najvišim funkcionerima nove komunističke vlasti, a nagađalo se da je trebalo da bude još jedan na optuženičkoj klupi tokom Ninberškog procesa...
  - Moj predak je sigurno ubijen. Po zvaničnoj verziji, u prvom novinskom članku od 5. februara 1946. godine, tadašnje vlasti objavile su da je skočio sa balkona, što je faktički nemoguće jer ta zgrada uopšte nema balkon. Drugo, zar nije čudno da starac od skoro 70 godina, sa svojih 120 kilograma, tek tako uspe da se otrgne mladom momku, te skoči preko radijatora i probije kroz staklo... Inače, u pisanoj formi, od kabineta sadašnjeg premijera, Mirka Cvetkovića, tražio sam informaciju gde je grob Milana Nedića. Odgovorili su da se obratim Ministarstvu pravde, odakle su me uputili na Ministarstvo unutrašnjih poslova. Sada čekam odogovor od ministra koji je skinuo sliku Milana Nedića sa zida, gde su se nalazili porterti svih predsednika srpskih vlada, od 1804. godine do danas - nastavlja Aleksandar Nedić, potencirajući kako niko od članova familije nije imao priliku da vidi leš, već su šturo obavešteni o suicidu, a detalje su saznavali iz novina.
  Sagovornik "Revije 92" uputio nas je i na Radu Pavković, od osamdeset šest leta, takođe direktnog potomka Milana Nedića. Ona, zbog bolesti, nije mogla da iznese svoje uspomene, ali je u kraćem telefonskom razgovoru prepričala dane pre i posle kobnog 4. februara.
  - Živeli smo u velikom strahu. Moja majka je, čak, sve Milanove slike spalila... Tokom ratnih godina, jedino je tetka Anđa imala kontakt sa njim. Do dana današnjeg, nismo obavešteni kako je moj deda stradao. Nismo smeli da se raspitujemo – kaže Pavkovićka.
  Nedići su, inače, imali porodičnu kuću - koja je posle rata nacionalizovana, na placu koji danas zauzima Narodna banka Srbije, u Nemanjinoj ulici. Tu je Milan živeo sa još dva brata: Milutinom, takođe oficirom, i Boškom. Imao je petoro dece - četiri ćerke i sina Dušana, koji je sa porodicom poginuo u velikoj eksploziji, 5. juna u Smederevu...
  S obzirom na okolnost da se, bar zvanično, ime ovog srpskog generala nekako uvek dovodi u vezu sa Nemcima, odnosno nosi žig kolaboracije, Aleksandar Nedić je prošle godine podneo zahtev za rehabilitaciju, iako Milan, po važećim zakonima, nikada nije ni mogao biti proglašen ratnim zločincem, jer ne postoji ni optužnica protiv njega, a ni presuda.
  Odgovora još nema...

  PISAC
  Tri vojne knjige
  Milan Nedić je za života objavio tri zapažene knjige: "Srpska vojska i solunska ofanziva" (Izdavačka knjižara "Napredak", Beograd, 1932.), "Srpska vojska na Albanskoj Golgoti" (Štamparska radionica Ministarstva vojske i mornarice, Beograd, 1937.) i Kralj Aleksandar Prvi Ujedinitelj (Štamparska radionica Ministarstva vojske i mornarice, Beograd, 1935.).

  PODSEĆAMO
  Nema ga u evidenciji
  Bivši kapetan Ozne, Miodrag Mladenović, pre smrti je otkrio dugo čuvanu tajnu gde je odvezao telo nepoznatog, debeleg čoveka, koji je izgledom ogovarao Nediću:
  “Dobio sam naređenje da odmah dođem u Centralu policije, u Zmaj Jovinu ulicu... Rekoše da je čovek ispao kroz prozor, pa da preuzmemo leš iz dvorišta i vozimo ga na Centralno groblje. Zapovediše i da se javimo grobaru, a onda vratimo i izvestimo da li je naređenje izvršeno. Skrenuli su nam pažnju i da nikome ništa ne govorimo"...
  kao što smo objavili u prethodnom broju, "Revija 92" je na Centralnom groblju pronašla parcelu za koju je Mladenović tvrdio da je Nedićeva, ali tamo nema ničega , osim gomile smeća! Deo uz ogradu bio je nepokošen, a tek po koji grob je štrčao. Datumi, stari više od pola veka, a po imenima se kože naslutiti da su na ovom mestu nekada sahranjivani muslimani.
  Zvanično, iz JKP “Pogrebne usluge” u Beogradu, gde se uredno vode knjige svih umrlih, odnosno sahranjenih ljudi na svim beogradskim grobljima, kažu kako nemaju Milana Nedića u evidenciji...
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву? 2. #2
  Ističe se blockhead (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  72

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Koga je briga kako je taj izdajnik umro?
  "I kill a communist for fun, but for a green card, I gonna carve him up real nice"

 3. #3
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Citat Original postavio blockhead Pogledaj poruku
  Koga je briga kako je taj izdajnik umro?
  када си пре прочитао?
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 4. #4
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Милан Недић – српска мајка или издајник

  Милан Недић, предсједник Владе народног спаса за вријеме Другог свјетског рата, до данас није нашао право мјесто у српској историји. И даље траје спор око тога да ли је Недић био родољуб или квислинг, херој или злочинац, самоубица или жртва комунистичких исљедника.

  Родољуб или квислинг, херој или злочинац, самоубица или жртва комунистичких исљедника, дилеме су које се већ више од 60 година везују за име ђенерала Милана Недића. Предсједник Владе народног спаса која је за вријеме Другог свјетског рата сарађивала са њемачким окупатором до данас није нашао право мјесто у српској историји. Ђенерала Недића једни памте као издајника, други као хероја. Чињенице, писане руком побједника у другом свјетском рату, указују да су и комунисти и поштоваоци Милана Недића имали основа за своја увјерења.

  Јуначка фамилија

  Милан Недић је рођен 2. септембра 1878. године у Гроцкој и потомак је чувене јуначке лозе. Деда по оцу био је јунак из Првог српског устанка, док му је прадеда по мајчиној линији био кнез Никола Михајловић, Карађорђев саборац. Миланов отац Ђорђе био је срески начелник, а мајка Пелагија учитељица. Гимназију је завршио у Крагујевцу, а 1904. године, након завршене Војне академије ступио је на дужност у војсци.

  У Други балкански рат, који је почео 8. октобра 1912. године, кренуо је са чином мајора. Током ратовања због исказане храбрости добио је бројна признања и одликовање, а 1913. године бива унапријеђен у чин потпуковника. Годину дана након почетка Првог свјетског рата, 1915. године, Милан Недић постаје најмлађи пуковник који је икада служио у српској војсци. Управо Недићу повјерено је чување одступнице, када је 26. новембра 1915. године, српска војска започела повлачење познато као Албанска голгота. Међу војницима који су преживјели марш, о коме је француски маршал Жозеф Жофр рекао да „по страхотама превазилази све што је у историји као најтрагичније забиљежено“, био је и Милан Недић. Десеткована српска војска се од 15. фебруара 1916. године опорављала на Крфу. Заједно са савезницима и осталим српским генералима Недић је учествовао у одсудним борбама на Солунском фронту. Приликом борби за пробој фронта у септембру 1918. године, Милан Недић је командовао Пешадијском бригадом Тимочке дивизије.

  Послије рата остао је на челу Пешадијске бригаде, да би 1930. године био унапријеђен у чин армијског ђенерала, а између 1934. и 1935. године био је на функцији начелника Главног ђенералштаба југословенске војске. Новембра 1940. године по наређењу регента кнеза Павла Карађорђевића, бива смијењен са дужности министра војске и морнарице Краљевине Југославије, на коју је постављен годину дана раније. Образложење је било отворено сврставање на страну Њемачке. Тада за великог српског ђенерала почињу године великих искушења. Због своје политичке дјелатности за вријеме Другог свјетског рата, Милан Недић од „српске мајке“ бива преображен у „највећег издајника“ и „државног непријатеља“. Само шест година било је довољно да се његово 30-годишње херојство заборави.

  Други свјетски рат

  Непосредно након напада Њемачке на Краљевину Југославију 6. априла 1941. године, Милан Недић предводио је војску у одбрани од окупатора који покушавају да из Бугарске продру у Македонију. Српска војска је доживјела пораз и Милан Недић се повлачи у унутрашњост. Иако је био један од ријетких ђенерала које Њемци нису заробили, југословенска влада га је прогласила кривим за пораз у Македонији.

  Краљевска породица и представници владе, који су 17. априла 1941. године након капитулације отишли у Велику Британију, нису имали увид у дешавања у земљи. Велики дио народа био је огорчен бјекством, поред војске појавили су се и народни полрети отпора, а држава је остала без владе.

  Заповиједник нацистичке војске у Србији генерал Хајнрих Данклман наон преговора са члановима владе који су остали у Краљевини Југославији, одлучује да управљање окупираном земљом повјери Милану Недићу. Њемцима је била потребна личност која међу народом ужива велико повјерење. Неко кога Срби поштују и коме вјерују. Једини који је испуњавао те критеријуме био је ђенерал Недић.

  Понуда да постане предсједник нове владе поклопила се са великом породичном трагедијом Милана Недића. Међу жртвама експлозије великог складишта муниције у Смедеревској тврђави били су генералов син и његова трудна супруга. Скрхан тугом, Недић првобитно одбија да се бави јавним пословима. Међутим, на наговоре Милана Аћимовића, који га убјеђује да је он једини спас за народ, Недић попушта. Остало је забиљежено да је ђенерал Милан Недић пред полагање заклетве одржао састанак са њемачким генералима у свом стану. Влада народног спаса формирана је 28. августа 1941. године, а Недић је генералу Данклману предао сљедеће захтјеве:

  • Да се образује српска влада, која управља свим пословима државе и народа на територији Србије, под надзором војног заповједника у Србији;
  • Да се српској влади одобри оружана сила, без које се не може обезбједити ред и мир у земљи;
  • Да се помогне ратним заробљеницима у Њемачкој на овај начин:

  1.да се заробљеници, утврђени љекарским прегледима као болесни и инвалиди, пусте кућама у Србију;
  2.да се пусте из ропства сви ратни заробљеници старији од 55 година;
  3.да се отпусте заробљеници потребни за обнову земље, а за чије лојално држање ће влада сносити пуну одговорност.
  4.да се побољша исхрана наших заробљеника у Њемачкој слањем потребних намирница из Србије бригом српске владе;
  5.ефикасно обустављање убијања и прогона Срба под хрватском, бугарском и мађарском влашћу;
  • Да се дозволи образовање једног политичког савјета који би утврдио, објавио и борио се за нове политичке смјернице српског народа;
  • Борба против комунизма у првом реду је ствар српског народа и његове владе, оружана њемачка потпомаже ово, уколико средства српске владе не буду довољна.
  • У случају саботаже против њемачке војске, репресивне мјере морају погађати само праве кривце, а никако недужна лица, па зато ове мјере предузимати тек по хитном прибављању података код српских власти.

  Бјекство и смрт

  Након увјеравања генерала Хајнриха Данклмана да ће сви услови бити испоштовани, ђенерал Милан Недић положио је заклетву. Овде је важно напоменути да постоји много сведочанстава, па и још живих људи из тог времена, који тврде да су само захваљујући напорима Милана Недића спасени животи стотина хиљада Срба током рата.

  Недићева влада је истовремено помагала восјку Драже Мијахловића и борила се против комунизма, и то не може да се оспори као чињеница. Међутим, Хитлер није желио да поштује захјтеве Владе народног спаса, нарочито услов да се не стријеља по 100 Срба, Рома и Јевреја за једног убијеног њемачког војника. Незадовољство у народу је расло, а комунистички покрет добијао све више присталица. Крај рата се наслућивао, као и побједа комуниста. Милан Недић је сазвао ванредно засједање 4. октобра 1944. године у поноћ и одлучио да се она распусти и ребаци у Кицбил у Аустрији. Он је у Аустрију стигао 5. октобра. Седам мјесеци касније Њемачка је капитулирала и Други свјетски рат је завршен.

  Првог дана 1946. године ђенерал Милан Недић испоручен је властима ФНРЈ и пребачен у затвор „Озне“. Након мјесец дана испитивања, ђенерал Недић је 5 фебруара 1946. године извршио самоубиство, које ни до данас није расвјетљено. Према званичним извјештајима отргао се стражарима у згради у данашњој улици Змај Јовиној у Београду и скочио кроз прозор.

  У послијератној историји остао је упамћен као издајник народа који је водио марионетску владу и сарађивао са окупатором за вријеме Другог свјетског рата. Значај и улога предсједника српске владе Милана Недића, међутим, много је сложенија и заслужује озбиљан свеобухватан приступ околностима у којима је живио и радио.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 5. #5
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 6. #6
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.02.2010.
  Pol
  ženski
  Poruke
  444
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Intrigantna ličnost..............mnogo toga (i lepog i ružnog) se o njemu još uvek ne zna.

 7. #7
  Poznat
  Učlanjen
  28.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.273
  Reputaciona moć
  158

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  О Недићу има више на пдф. Историја.

  Недовољно је истражена околност да је пристао да постане председник владе по претњом да ће, у супротном, Србија бити додатно раскомадана и неки њени делови стављени у састав НДХ.

  Такође, видим да се вше не говори о томе да је Недићева влада органзовала прихват словеначких избеглица које су немачке власти протерале, сместила их по српским сеоским домаћинствима, и донела закон који забрањује да се избеглице користе као радна снага.

  Иначе, не верујем да је убијен. Зашто би га убили, одговарало им је да му суде и да га прикажу као издајника. Био је квислинг у очима света и тога је и сам био свестан.
  "Весма бо трудно Славјан от заматорелих мнениј отвратити."

 8. #8
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Nedić je bio kvisling.

 9. #9
  Stara legenda BLAJBI (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U senci banana....
  Poruke
  85.387
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  2451

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Unuk mu nije sahranjen vec zavrsava studije u Svajcarskoj.
  "Dva najbolja prijatelja u zivotu su ti ogledalo i senka: ogledalo te nikada ne laze, a senka nikada ne napusta!"

 10. #10
  Veoma poznat
  Učlanjen
  12.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Између Истока и Запада
  Poruke
  10.085
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Недић и Дража су ми свакако ближи и од Тита и од Љотића, јер су били патриоте који нису прихватили фашистичку или комунистичку идеологију.

 11. #11
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Citat Original postavio Шомми Pogledaj poruku
  Недић и Дража су ми свакако ближи и од Тита и од Љотића, јер су били патриоте који нису прихватили фашистичку или комунистичку идеологију.
  Nedić je prihvatio Hitlera kao gospodara što je jako loše.
  niej bio nikakav patriota, nego je pucao na Srbe koji su se borili protiv Nemca, i na četnike i na partizane.

  Nešto kao sadašnja Dosovska vlast.

 12. #12
  Iskusan
  Učlanjen
  07.09.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nisam u Škotskoj, al' znam jednog matorog koji živi tamo
  Poruke
  5.420
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  'Ajde, bre, po stoti put isto...bež'te na istoriju pa raspravljajte o Nediću...ovo je politika, pdf za zaebanciju

 13. #13
  Veoma poznat
  Učlanjen
  12.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Између Истока и Запада
  Poruke
  10.085
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Citat Original postavio Alekasandar3 Pogledaj poruku
  Nedić je prihvatio Hitlera kao gospodara što je jako loše.
  niej bio nikakav patriota, nego je pucao na Srbe koji su se borili protiv Nemca, i na četnike i na partizane.

  Nešto kao sadašnja Dosovska vlast.
  Чуо сам и за то.
  Срби у тзв. Централној Србији су се малтене више сукобили међусобно него са нацистичким окупатором. Право да ти кажем не знам коју бих страну подржао да сам живео 1941. Четничка идеологија ми је веома прихватљива али су и они имали недисциплинованих одреда, који су на терену чинили и недела.
  Мада је несумњиво да је Дража био антифашиста.

  Недић, нажалост није био политичар, већ војник, па се као човек из сасвим друге струке није баш увек сналазио како треба.
  Што се мене тиче, увек бих подржао антифашистичку, некомунистичку опцију, нешто попут Де Гола у Француској.

 14. #14
  Veoma poznat
  Učlanjen
  12.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Између Истока и Запада
  Poruke
  10.085
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Citat Original postavio Alekasandar3 Pogledaj poruku
  Nedić je prihvatio Hitlera kao gospodara što je jako loše.
  niej bio nikakav patriota, nego je pucao na Srbe koji su se borili protiv Nemca, i na četnike i na partizane.

  Nešto kao sadašnja Dosovska vlast.
  Ово јесте истина, мада је заниљиво да ДСовци највише пљују по Недићу.
  Двоструки стандарди жутих.

 15. #15
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Citat Original postavio Шомми Pogledaj poruku
  Чуо сам и за то.
  Срби у тзв. Централној Србији су се малтене више сукобили међусобно него са нацистичким окупатором. Право да ти кажем не знам коју бих страну подржао да сам живео 1941. Четничка идеологија ми је веома прихватљива али су и они имали недисциплинованих одреда, који су на терену чинили и недела.
  Мада је несумњиво да је Дража био антифашиста.

  Недић, нажалост није био политичар, већ војник, па се као човек из сасвим друге струке није баш увек сналазио како треба.
  Што се мене тиче, увек бих подржао антифашистичку, некомунистичку опцију, нешто попут Де Гола у Француској.
  De gol je imao svoje ljude, ali je ipak bio u manjini, naime komunistički pokret otpora je bio većinski, ali su se dogovorili da zajedno rade i da se ne napadaju- što je moglo i kdo nas da je pameti bilo.
  Posle rata su svi podobijali odlikovanaj i medalje i gotova stvar.

  Partizani su imali prednost kod nas zbog jedinstvene strukture i kod njih je bar bilo daleko veće discipline i lanca komandovanja.
  Kod četniak toga nije bilo, retko ko je slušao Dražu, u Bosni sokoro niko, a mnogi su sebe nazivali "četnicima" iako blage veze sa njima nisu imali.
  Sve to je dovelo do podrške partizanima.

  No niej o tome reč.
  Nedić je kao ličnost bio slab. Bio je slabe volje, nije imao liderskih kvaliteta- u ostalom nemci su ga zato i odabrali, nisu bili blesavi. U više navrata Nedić je pokazivao neodlučnost, manjkavost volje, a u politiku se nije kako si sam rekao, ništa razumeo.

  opet podseća na ovdašnju i sadašnju vlast u Srbiji.

 16. #16
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Citat Original postavio Шомми Pogledaj poruku
  Ово јесте истина, мада је заниљиво да ДСовци највише пљују по Недићу.
  Двоструки стандарди жутих.
  Stide se svog odraza

 17. #17
  Poznat
  Učlanjen
  28.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.273
  Reputaciona moć
  158

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Citat Original postavio Шомми Pogledaj poruku
  Чуо сам и за то.
  Срби у тзв. Централној Србији су се малтене више сукобили међусобно него са нацистичким окупатором. Право да ти кажем не знам коју бих страну подржао да сам живео 1941. Четничка идеологија ми је веома прихватљива али су и они имали недисциплинованих одреда, који су на терену чинили и недела.
  Мада је несумњиво да је Дража био антифашиста.

  Недић, нажалост није био политичар, већ војник, па се као човек из сасвим друге струке није баш увек сналазио како треба.
  Што се мене тиче, увек бих подржао антифашистичку, некомунистичку опцију, нешто попут Де Гола у Француској.
  Што би бирао било коју страну ако већ и сам кажеш да не знаш коју би одабрао.
  "Весма бо трудно Славјан от заматорелих мнениј отвратити."

 18. #18
  Početnik Istoricar1389 (avatar)
  Učlanjen
  10.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Nedić je u kvislinškoj štampi predstavljen kao antički heroj u vreme kada su kvislinške vlasti otimale od Srpskog naroda i isporučivale godišnje preko 300.000 tona pšenice, 600.000 tona kukuruza i oko 100.000 tona ječma i raži.Svakako najzanimljivija figura iz okruženja kvislinškog aparata Milana Nedića, bio je Dimitrije Ljotić, od pre rata poznati fašista, intelektualac sa krajnje srpske desnice i provereni nemački prijatelj. Harizmatski "drug-vođa" Jugoslovenskog narodnog pokreta Zbor, prve fašističke političke organizacije u Srbiji.
  I love this game.

 19. #19
  Poznat
  Učlanjen
  28.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.273
  Reputaciona moć
  158

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Историчар, пре него што почнеш да пишеш, требало би нешто и да прочиташ.

  О Љотићу је на овом форуму толико напсиано да твој допринос у 5 редова се издаваја својом безначајношћу.
  "Весма бо трудно Славјан от заматорелих мнениј отвратити."

 20. #20
  Primećen član
  Učlanjen
  23.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србија
  Poruke
  782
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Погледајте овај снимак и све ће вам војвода Ђујић рећи. Кратак је 1:28 минута.  Прочитајте Недићеве говоре па ми кажите да ли је био у праву?

  Гробари Југославије, Симовић и компанија, побегли су срамно, остављајући
  вас, јадне Србе, да плаћате њихове издајничке подвиге, ви, већином, ни криви ни
  дужни. Ви сносите најтрагичније последице, а они, они благују у Лондону и по
  Америци.
  И још им ни то није доста. И још би те Јуде хтеле да тече српска крв, јер им
  сигурно треба још пара, а то је једино што сем своје савести, могу да продају. Као
  шакали урличу и хушкају вас:
  - Срби, на оружје, у шуму, Срби, у борбу, док вас не истребе сасвим.
  Многи од оних, који су се увукли у те плаћенике, сањају само како ће
  оживети дан када би Срба нестало са европске карте.
  Ах, са каквим би само задовољством онај сатански глас, на „кратком валу" са
  радио Лондона објавио широм света: „Срба више нема, само постоје српска
  гробља". Ето, то су вам данас тужне годишњице:
  25 март 1941 године, нјегов Пакт и »пропуштене прилике« и 27 март 1941
  године - гроб Југославије.
  Шта ћемо сада ми Срби?
  Шта би ми урадили нашим непријатељима који би се усудили да поступе са
  нама овако како смо се ми благодарећи шачици издајника и плаћеника, били
  понели према великом, силном Немачком Рајху? Одговорите ми по души ви сами.
  И зато вас опет позивам да ми сада отворено, честито и поштено кажете:
  Је ли бољи Пакт или је био бољи рат? Ја сам вам већ једном рекао, драга браћо и
  сестре:
  Немци нису били наши непријатељи. Они ни данас то нису, а од нас само
  зависи да ли ће нам у будуће бити пријатељи. И данас нам они понављају оно што
  су нам и пре годину дана говорили:
  - Седите само мирно, не мешајте се у туђе рачуне. Очувајте мир, по сваку
  цену мир.
  А Енглези, Енглези су нам говорили и пре годину дана и данас и непрекидно:
  - У рат, у крв, у смрт, шта се нас тиче да ли ћете ви при томе пропасти, да ли вас више неће бити.
  Српски народе, разумеш ли најзад да је само од тебе зависило да ли си имао
  да останеш спокојан у миру или си имао да овако страшно пропаднеш у рату.
  И данас само од тебе зависи да ли ћеш опет постати фактор на Балкану и у
  Новој Европи, да ли ћеш имати своје државе, да ли ће будућност твоја и твоје деце
  бити у спокојству или ћеш гурнути бесловесно, за туђ рачун, у пропаст, у
  уништење.
  Из свег гласа ти довикујем, српски народе: - и данас ти, и једино ти, решаваш
  своју судбину.
  НЕДИЋ ЈЕ БИО СРПСКИ ХЕРОЈ И СПАСИТЕЉ!!! И доста више о томе. Коме смета немој да пише ,, Недић је издајник " него нек објасни зашто је издајник, а да му после то нико не обори.

  Ево вам књига Недићевих говора па прочитајте. Видећете и сами по његовом говору да ли је био против срба и Србије.

  http://www.scribd.com/doc/28112154/Milan-Nedic-Ratni-Govori-Srpskom-Narodu

 21. #21
  Početnik Istoricar1389 (avatar)
  Učlanjen
  10.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Od prvog obraćanja javnosti kvisling Nedić ne krije svoj osnovni zadatak: obezbediti mirnu pozadinu okupatoru kako bi on svim snagama mogao da ratuje na drugim frontovima.Neosporno, kvislinška propaganda je stvarala i razvijala kult Nedića kao "oca nacije" sa ciljem bezgranične i sveukupne integracije Srbije u naci-fašistički "novi evropski poredak", uprkos činjenici što su upravo nosioci tog poretka - sila osovine - kršeći međunarodno ratno pravo, sprovodile surovu politiku totalnog uništavanja srpskog naroda.Milan Nedić je bio i organizator i egzekutor te politike genocida.

  Poslednji put ažurirao/la Istoricar1389 : 11.04.2010. u 05:36
  I love this game.

 22. #22
  Obećava
  Učlanjen
  09.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  55
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  [QUOTE=Istoricar1389;13525607]Od prvog obraćanja javnosti kvisling Nedić ne krije svoj osnovni zadatak: obezbediti mirnu pozadinu okupatoru kako bi on svim snagama mogao da ratuje na drugim frontovima.Neosporno, kvislinška propaganda je stvarala i razvijala kult Nedića kao "oca nacije" sa ciljem bezgranične i sveukupne integracije Srbije u naci-fašistički "novi evropski poredak", uprkos činjenici što su upravo nosioci tog poretka - sila osovine - kršeći međunarodno ratno pravo, sprovodile surovu politiku totalnog uništavanja srpskog naroda.Milan Nedić je bio i organizator i egzekutor te politike genocida.
  Тито је намерно изазивао одмазде и Тито је убио 10 пута више Срба него што су Немци убили!
  Poslednji put ažurirao/la Rechke : 11.04.2010. u 13:03

 23. #23
  Početnik Istoricar1389 (avatar)
  Učlanjen
  10.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Milan Nedić je i sam u svom pismu od 22. lebruara 1944. godine nemačkom generalu Felberilu, priznao svoje delo izdaje:"Više od dve godine časno i bez rezerve služim Trećem rajhu i njegovom besmrtnom vođi Adoffu Hitleru".

  I love this game.

 24. #24
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.641
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Citat Original postavio Istoricar1389 Pogledaj poruku
  Od prvog obraćanja javnosti kvisling Nedić ne krije svoj osnovni zadatak: obezbediti mirnu pozadinu okupatoru kako bi on svim snagama mogao da ratuje na drugim frontovima.Neosporno, kvislinška propaganda je stvarala i razvijala kult Nedića kao "oca nacije" sa ciljem bezgranične i sveukupne integracije Srbije u naci-fašistički "novi evropski poredak", uprkos činjenici što su upravo nosioci tog poretka - sila osovine - kršeći međunarodno ratno pravo, sprovodile surovu politiku totalnog uništavanja srpskog naroda.Milan Nedić je bio i organizator i egzekutor te politike genocida.

  Како је настала ова слика у боји, и када?

 25. #25
  Početnik Istoricar1389 (avatar)
  Učlanjen
  10.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Смрт Милана Недића

  Milan Nedić je počinio samoubistvo skočivši kroz prozor dok čuvari nisu pazili.Ne vrede ove teorije zavere.

  Pogledajte prestravljenu devojcicu>

  I love this game.

Slične teme

 1. Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 24.04.2009., 00:15
 2. Odgovora: 409
  Poslednja poruka: 17.07.2008., 14:01
 3. Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 03.07.2008., 09:59
 4. ВЛАДА ГЕНЕРАЛА МИЛАНА НЕДИЋА
  Autor Marty Misterija u forumu Politika
  Odgovora: 110
  Poslednja poruka: 16.10.2005., 20:02

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •