"црногорска" нација
Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 61

Tema: "црногорска" нација

 1. #1
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.743
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1661

  Podrazumevano "црногорска" нација

  Постепеним стицањем самосталности, крајем 18. и почетком 19. века, најпре под вођством Цетињских Владика, касније као кнежевина, а од 1910. као краљевина Црна Гора се развијала као држава српског народа. Крајем 19. и почетком 20. века, Црна Гора је била предполитичко друштво, тек изашло из племенског уређења са вишедеценијском аутократском владавином књаза, односно краља Николе Петровића. Политичке тензије раног парламентаризма биле су изазване како тешком економском ситуацијом тако и покушајима опозицје „Клубаша“ ( „Бјелаша“) да ограниче апсолутну власт краља Николе и његових присталица „Праваша“ („Зеленаша“). Негирања српског идентитеа народа и државе ни са једне стране није било, напротив. Као и његови политички противници, тако је и сам краљ Никола истицао своју приврженост српском идентитету, како на политичком и државном плану, тако и у својим књижевним делима. О дубокој утемељености у српском националном бићу књижевних дела Петра Петровића Његоша, Марка Миљанова, Стефана Митрова Љубише, као и нароних епских песама и предања сувишно је говорити.

  Црна Гора је престала да постоји као независна држава, током Првог светског рата. После абдикације и одласка у Италију краља Николе, крајем 1915, упркос победи на Мојковцу, Црна Гора је почетком 1916. капитулирала. По ослобађању територије Црне Горе, од стране српске војске, на Великој народној скупштини, у историографији познатој као „Подгоричка скупштина“ одржаној 26. новембра 1918. године донета је одлука о саједињењу Црне Горе са Србијом и свргавању са власти династије Петровића.

  Непосредно после тога јављају се прве клице црногорског сепаратизма, засноване на покушајима повратка династије Петровића и обнављању државности Црне Горе уз помоћ Италије. Ови покушаји сепаратизма имали су искључиво политичко-династичку, али не и етничку конотацију. 7. јануара 1919. на Цетињу избија побуна присталица краља Николе, позната као „Божићна“на челу са црногорским официром Крстом Поповићем, који ће током Другог светског рата бити на челу квислиншких формација „независне“ Црне Горе. Побуна је убрзо угушена, а изоловани напади на војску јављали су се још пар година. Без обзира на сепаратистичко деловање, поменути Поповић се до краја живота изјашњавао као Србин, што је једина чињеница која спречава његову потпуну глорификацију од стране савремених црногорских србомрзаца. Убијен је од стране ОЗН-е 1947.

  Дефинитивним територијалним заокруживањем краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, њеним потпуним међународним признањем и доношењем Видовданског устава 1921. осујећен је сваки даљи покушај насилног прекрајања њених граница, па црногорски сепаратизам престаје са терористичким и почиње са политичким деловањем. 1922. формирана је Црногорска федералистичка странка, програмски и политички блиска хрватским националистима Стјепану Радићу и Влатку Мачеку и њиховој Хрватској сељачкој странци. На изборима Црногорски федералисти освајају по 15-20% гласова у Црној Гори, што им је доносило два-три мандата у парламенту краљевине СХС, односно Југославије. У другој половини двадесетих политички све слабији Црногорски федералисти на изборе излазе у коалицијама са хрватским и федералистичким странкама. Најистакнутији члан ове странке био је Секула Дрљевић, који после Априлског рата и окупације краљевине Југославије под патронатом фашистичке Италије формира „независну“ Црну Гору 12. јула 1941. Дан касније у Црној Гори избио је устанак против окупатора. Устанак је имао општенародни карактер. Касније долази до идеолошког сукоба устаничких вођа које прилазе партизанском покрету на једној и покрету генерала Михаиловића на другој страни, чиме је почео међусобни сукоб са трагичним последицама. Непосредно по избијању устанка Дрљевић одлази из Црне Горе у Земун, који је тада био у саставу нацистичке, геноцидне Независне државе Хрватске, где сарађује са усташким листом“Граничар“. Непосредно по одласку у Аустрију априла 1945. убијен је од стране јевђевићевих четника.

  За конструкцију црногорске нације, у поменутом периоду најинтересантније је деловање Савића Марковића-Штедимлије. У свом памфлету „Црвена Хрватска“ болесно маштовити Штедимлија пише о посебном националном идентитету Црногораца, који су се у средњем веку тобоже звали „Дукљани“, а пореклом су „Црвени Хрвати“. Између осталог Штедимлија и њему блиски загребачки „знанственици“ усташке провинијенције Доминик Мандић и Керубин Шегвић тврде да су Црногорци свесни свог „хрватског подријетла“ па се одлучно „опиру србизирању“,те да је Црна Гора одуек била католичка, а да православље у Црну Гору стиже у XИX веку под утицајем Симе Милутиновића Сарајлије, иначе „великосрпског дјелатника“. Ту су и политичке пароле да су Хрвати, Црногорци и Албанци „хисторијски блиски“ и заједно се морају бранити од „великосрпске инвазије“. Поменуте несувисле измишљотине данас су основа „црногоског идентитета“ и темељ идеолгије разноразних Дукљана и других црногорских србофоба.Током Другиг светског рата Штедимлија је био високи функционер геноцидне НДХ задужен за пропаганду. Један је од креатора тзв. „Хрватске православне цркве“. Током 1945. скривао се у Аустрији, где га хапсе припадници совјетских служби и интернирају у Сибир. Југославији је изручен 1955, када је и осуђен на 8 година затвора. Већ 1959. бива ослобођен, када га у заштиу узима књижевник Мирослав Крлежа, хрватски националиста близак режиму Јосипа Броза, који га ангажује као сарадника у Лекикографском заводу Хрватске.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву? 2. #2
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.743
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1661

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  "Борба" је, у уторак, 1. маја 1945. објавила текст Милована Ђиласа "О црногорском националном питању". Многи овај текст, без сумње писан по Титовој наруyбини и диктату, сматрају даном званичног рађања црногорске нације. Како то изгледа кад се на неколико новинских картица поништи "историјски рад" десетине векова - прочитајте у тексту који преносимо у целини
  ДАН КАДА ЈЕ РОЂЕНА ЦРНОГОРСКА НАЦИЈА 1. МАЈ 1945.
  МЕСТО РОЂЕЊА БОРБА ОРГАН КПЈ
  припремио: Драган Влаховић
  "Није само 25 година старе Југославије показало да је ,теорија' о једном народу маска за проширење и учвршћивање превласти шачице српских, тачније београдских, богаташа. И сам почетак уједињења Црне Горе са Србијом, било је велика превара", пише Милован Ђилас. Ђиласова марксистичка полазишта и данас
  се потежу међу оним снагама у Црној Гори, које траже одвајање од Србије, а парадоксално је то што се црногорски сепаратисти представљају као "антимарксисти" и "антикомунисти", док су им пуна уста Ђиласових теорија Милован Ђилас (снимак из дана кад се одрекао својих марксистичких гледања на постанак црногорске нације): Рат још није био завршен кад је објавио свој познати текст "О црногорском националном питању" - коме се толико журило?
  "Црногорци су Срби и нема никаквог смисла нити треба дозволити цијепање српства. И још даље: Црногорци не само што су Срби него су најчистији Срби, колијевка српства. Као оправдање овог становишта наводи се прошлост Црне Горе, Његош, народна пјесма итд"... пише, између осталог, Милован Ђилас 1. маја 1945. године у партијском органу "Борба".
  Ђилас та "оправдања" не признаје. "Али", пише даље Милован Ђилас, "то је све било до ових дана. Сада су се, међутим, стекли услови да се коначно каже да постоји и црногорски народ
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 3. #3
  Iskusan
  Učlanjen
  10.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.314
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  Citat Original postavio vracaracc Pogledaj poruku
  Постепеним стицањем самосталности, крајем 18. и почетком 19. века, најпре под вођством Цетињских Владика, касније као кнежевина, а од 1910. као краљевина Црна Гора се развијала као држава српског народа. Крајем 19. и почетком 20. века, Црна Гора је била предполитичко друштво, тек изашло из племенског уређења са вишедеценијском аутократском владавином књаза, односно краља Николе Петровића. Политичке тензије раног парламентаризма биле су изазване како тешком економском ситуацијом тако и покушајима опозицје „Клубаша“ ( „Бјелаша“) да ограниче апсолутну власт краља Николе и његових присталица „Праваша“ („Зеленаша“). Негирања српског идентитеа народа и државе ни са једне стране није било, напротив. Као и његови политички противници, тако је и сам краљ Никола истицао своју приврженост српском идентитету, како на политичком и државном плану, тако и у својим књижевним делима. О дубокој утемељености у српском националном бићу књижевних дела Петра Петровића Његоша, Марка Миљанова, Стефана Митрова Љубише, као и нароних епских песама и предања сув
  Црна Гора је престала да постоји као независна држава, током Првог светског рата. После абдикације и одласка у Италију краља Николе, крајем 1915, упркос победи на Мојковцу, Црна Гора је почетком 1916. капитулирала. По ослобађању територије Црне Горе, од стране српске војске, на Великој народној скупштини, у историографији познатој као „Подгоричка скупштина“ одржаној 26. новембра 1918. године донета је одлука о саједињењу Црне Горе са Србијом и свргавању са власти династије Петровића.

  Непосредно после тога јављају се прве клице црногорског сепаратизма, засноване на покушајима повратка династије Петровића и обнављању државности Црне Горе уз помоћ Италије. Ови покушаји сепаратизма имали су искључиво политичко-династичку, али не и етничку конотацију. 7. јануара 1919. на Цетињу избија побуна присталица краља Николе, позната као „Божићна“на челу са црногорским официром Крстом Поповићем, који ће током Другог светског рата бити на челу квислиншких формација „независне“ Црне Горе. Побуна је убрзо угушена, а изоловани напади на војску јављали су се још пар година. Без обзира на сепаратистичко деловање, поменути Поповић се до краја живота изјашњавао као Србин, што је једина чињеница која спречава његову потпуну глорификацију од стране савремених црногорских србомрзаца. Убијен је од стране ОЗН-е 1947.

  Дефинитивним територијалним заокруживањем краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, њеним потпуним међународним признањем и доношењем Видовданског устава 1921. осујећен је сваки даљи покушај насилног прекрајања њених граница, па црногорски сепаратизам престаје са терористичким и почиње са политичким деловањем. 1922. формирана је Црногорска федералистичка странка, програмски и политички блиска хрватским националистима Стјепану Радићу и Влатку Мачеку и њиховој Хрватској сељачкој странци. На изборима Црногорски федералисти освајају по 15-20% гласова у Црној Гори, што им је доносило два-три мандата у парламенту краљевине СХС, односно Југославије. У другој половини двадесетих политички све слабији Црногорски федералисти на изборе излазе у коалицијама са хрватским и федералистичким странкама. Најистакнутији члан ове странке био је Секула Дрљевић, који после Априлског рата и окупације краљевине Југославије под патронатом фашистичке Италије формира „независну“ Црну Гору 12. јула 1941. Дан касније у Црној Гори избио је устанак против окупатора. Устанак је имао општенародни карактер. Касније долази до идеолошког сукоба устаничких вођа које прилазе партизанском покрету на једној и покрету генерала Михаиловића на другој страни, чиме је почео међусобни сукоб са трагичним последицама. Непосредно по избијању устанка Дрљевић одлази из Црне Горе у Земун, који је тада био у саставу нацистичке, геноцидне Независне државе Хрватске, где сарађује са усташким листом“Граничар“. Непосредно по одласку у Аустрију априла 1945. убијен је од стране јевђевићевих четника.

  За конструкцију црногорске нације, у поменутом периоду најинтересантније је деловање Савића Марковића-Штедимлије. У свом памфлету „Црвена Хрватска“ болесно маштовити Штедимлија пише о посебном националном идентитету Црногораца, који су се у средњем веку тобоже звали „Дукљани“, а пореклом су „Црвени Хрвати“. Између осталог Штедимлија и њему блиски загребачки „знанственици“ усташке провинијенције Доминик Мандић и Керубин Шегвић тврде да су Црногорци свесни свог „хрватског подријетла“ па се одлучно „опиру србизирању“,те да је Црна Гора одуек била католичка, а да православље у Црну Гору стиже у XИX веку под утицајем Симе Милутиновића Сарајлије, иначе „великосрпског дјелатника“. Ту су и политичке пароле да су Хрвати, Црногорци и Албанци „хисторијски блиски“ и заједно се морају бранити од „великосрпске инвазије“. Поменуте несувисле измишљотине данас су основа „црногоског идентитета“ и темељ идеолгије разноразних Дукљана и других црногорских србофоба.Током Другиг светског рата Штедимлија је био високи функционер геноцидне НДХ задужен за пропаганду. Један је од креатора тзв. „Хрватске православне цркве“. Током 1945. скривао се у Аустрији, где га хапсе припадници совјетских служби и интернирају у Сибир. Југославији је изручен 1955, када је и осуђен на 8 година затвора. Већ 1959. бива ослобођен, када га у заштиу узима књижевник Мирослав Крлежа, хрватски националиста близак режиму Јосипа Броза, који га ангажује као сарадника у Лекикографском заводу Хрватске.  Interesantno bi bilo cuti, da je toponim toga podrucja bio Kuro Tres,kako bi
  im se nacija zvala ?

 4. #4
  Domaćin Serdar Scepan Radojevic (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ГШ СОВК
  Poruke
  3.578
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  "… Tamo gdje odzvanja naša riječ, gdje se još glagolja i gdje se još, kao stari zlatnik, obrće naša riječ, znaj čedo moje, da je to naša država bez obzira na to ko u njoj vlada…“

 5. #5
  Domaćin
  Učlanjen
  01.04.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sandzak
  Poruke
  4.971
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  naravno da crnogorci postoje kao narod i nacija cim postoji i medjunarodno priznata drzava crna gora.
  ne razmuijem stvarno ponekad sta vi zamisljate

 6. #6
  Elita
  Učlanjen
  12.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Argeș
  Poruke
  16.552
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  Citat Original postavio Mrdaywalker Pogledaj poruku
  naravno da crnogorci postoje kao narod i nacija cim postoji i medjunarodno priznata drzava crna gora.
  ne razmuijem stvarno ponekad sta vi zamisljate
  priznanje, drzavnost nemaju veze sa etnickom pripadnoscu. za etnicku pripadnost ne mozes da se opredelis niti je to stvar dnevne politike.
  za nacionalnu pripadnost, da, mozes da se smatras i pingvinom i da ti je jezik pingvinski, niko ti to pravo ne osporava.

 7. #7
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.743
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1661

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  Citat Original postavio Mrdaywalker Pogledaj poruku
  naravno da crnogorci postoje kao narod i nacija cim postoji i medjunarodno priznata drzava crna gora.
  ne razmuijem stvarno ponekad sta vi zamisljate
  Да ли ико спори државност Црне Горе?


  када се први пут јавља "црногорски" народ (а да не значи географску одредницу) ?

  1945.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 8. #8
  Lesandar nije na forumu
  An Unexpected Force Which Suddenly Appears and Resolves the Matter
  Elita Lesandar (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  22.332
  Reputaciona moć
  426

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  Citat Original postavio Mrdaywalker Pogledaj poruku
  naravno da crnogorci postoje kao narod i nacija cim postoji i medjunarodno priznata drzava crna gora.
  ne razmuijem stvarno ponekad sta vi zamisljate
  Али ми твоја локација нешто сумњива. Јел и то међународно признато или очекујеш?
  "Velika seoba Slovena" i autohtonost Albanaca na Balkanu su lice i naličje iste "medalje" .

 9. #9
  Domaćin wsox (avatar)
  Učlanjen
  18.10.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ljubuški
  Poruke
  4.051
  Reputaciona moć
  83

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  Citat Original postavio Mrdaywalker Pogledaj poruku
  naravno da crnogorci postoje kao narod i nacija cim postoji i medjunarodno priznata drzava crna gora.
  ne razmuijem stvarno ponekad sta vi zamisljate

  ma fali im "drugo"oko u glavi pa protestiraju!!Na krsti Crnogorci preuzeli dežurnu pljuvačnicu od Hrvata

  p.s.naravno da su Nacija i Narod
  Poslednji put ažurirao/la wsox : 09.04.2010. u 11:14

 10. #10
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.743
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1661

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  Citat Original postavio Lesandar Pogledaj poruku
  Али ми твоја локација нешто сумњива. Јел и то међународно признато или очекујеш?
  Нада се.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 11. #11
  Ističe se
  Učlanjen
  23.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Cetinje
  Poruke
  2.824
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano hahahahahaha  Čuvena Matica Srpska iz Novog Sada, nije znala da postoje Srbi u Crnoj Gori 1825. godine.
  Nabraja đe zive Srbi, al ih ne nalazi u Crnoj Gori.  Srba dakle, te 1825. godine nema u Crnoj Gori, to ne kažu Jevrem i Milo vec Matica Srpska iz Novog Sada!
 12. #12
  Domaćin Ilinoida (avatar)
  Učlanjen
  09.10.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  У твом компјутеру...
  Poruke
  4.769
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  84

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  црногорска нација не постоји, постоје само Срби, један исти народ
  Косово је срце Србије

 13. #13
  Iskusan
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u tihoj noći, sasvim blizu.
  Poruke
  5.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: hahahahahaha

  Citat Original postavio D U K Lj A N I N Pogledaj poruku


  Čuvena Matica Srpska iz Novog Sada, nije znala da postoje Srbi u Crnoj Gori 1825. godine.
  Citat Original postavio D U K Lj A N I N Pogledaj poruku
  Srba dakle, te 1825. godine nema u Crnoj Gori, to ne kažu Jevrem i Milo vec Matica Srpska iz Novog Sada!
  Матица српска је основана 1826. године у Пешти.

  Citat Original postavio D U K Lj A N I N Pogledaj poruku
  Srba dakle, te 1825. godine nema u Crnoj Gori...
  Не, "само" су словено-сербско колено.

 14. #14
  Domaćin Serdar Scepan Radojevic (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ГШ СОВК
  Poruke
  3.578
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: hahahahahaha

  Citat Original postavio D U K Lj A N I N Pogledaj poruku


  Čuvena Matica Srpska iz Novog Sada, nije znala da postoje Srbi u Crnoj Gori 1825. godine.
  Nabraja đe zive Srbi, al ih ne nalazi u Crnoj Gori.  Srba dakle, te 1825. godine nema u Crnoj Gori, to ne kažu Jevrem i Milo vec Matica Srpska iz Novog Sada!  Mitropolit Danilo, rodonačelnik dinastije Petrović Njegoš, napisao je svojom rukom na rukopisnom jevanđelju, izrađenom na pergamentu, sledeće:
  "Danilo, vladika cetinjski, Njegoš, vojevodič srpskoj zemlji, kupi ovo svetoje jevangelije cenoju zlatnu 5 u Ivana Kaluđerovića s Risna, preneseno od zemlji moldavskije njekotorim kupcem. I semu mi od našega truda upravismo srebro - obraz Hritov i 4 jevanđelista i s druge strane počeh od srebra pet - u sve pečah 10 i priložih ga u Patrijaršiji pećkoj hramu Voznesenija Hristova..." (Ljubomir Stojanović, Stari srpski zapisi i natpisi, Beograd, knjiga úú, strana 91).

  U cetinjskim "Zapisima", za oktobar 1939, objavljen je prepis sledećeg teksta, pisanog rukom mitropolita Danila:
  "Va ljeto 7207 (1698) mjeseca julija 17 na neđelju Svetih otec, da jet vjedomo kako kupih siju duše spasniju knjigu Žitije Svetogo Savi, prvago arhiepiskopa i učitelja srbskago az grešni i smireni Danil, narečeni vladika cetinjski..."

  Na Mitrovdan 1714. godine, mitropolit Danilo je uputio ovu poruku Crnogorskom zboru i glavarima:
  "Mila bi mi bila smrt da ste vi htjeli da svi ujedinjeni izginemo časno i slavno, kao što je to učinio sam Knez Lazar i Miloš Obilić koji ubi cara na Kosovu, pa najzad i sam pogibe sa svojim gospodarom i svih sedam hiljada boraca - što nas Crnogorce dovelo u ove krše - ostavivši poslije sebe slavu i čast... Kao što sami znate, u vaše vrijeme, za teškog bečkog rata, koliko je hrabrih Srba, Grka i Bugara, Ugara i Njemaca propalo.." (Gligor Stanojević, Crna Gora u doba Vladike Danila, Cetinje, 1955).

  Mitropolit Danilo piše u Beču, 2. decembra 1714, Gavrilu Golovkinu, predstavniku ruskog cara Petra Velikog, kod cara Austrije:
  "A sada mene su ovdje zaustavili... Ne znam šta će biti od mog života u tuđem carstvu, jer bih ja prvo sebe obeščastio, a zatim naša srpska plemena, kada bih molio pomoć od drugih država, i rugale bi nam se druge vjere..." (Gligor Stanojević, Crna Gora u doba Vladike Danila, Cetinje, 1955).

  Mitropoliti Sava i Vasilije. U pismu patrijarha srpskog Atanasija i crnogorskog mitropolita Save Petrovića Njegoša, datiranom 25. maja 1752, na Cetinju u "Rezidenciji cetinjskih mitropolita", koje je u Rusiju nosio arhimandrit (potonji mitropolit) Vasilije Petrović Njegoš, uz ostalo, piše:
  "... Naročito je svakog saučešća dostojna srpska zemlja koja ne samo da je svakog svog prava lišena, nego i stalno leži pod nogama protivnika, i njena stradanja i uzdahe teško je opisati...

  Jedina slobodna knjaževina crnogorska koja je svoju vjeru i hrabrost, kao i ranije, uvjek gotova pokazati cijelom našem slovenosrpskom narodu..." (Politički i kulturni odnosi Rusije sa jugoslovenskim zemljama u XVII veku, Moskva, 1984, str. 159).

  Mitropolit Vasilije Petrović Njegoš, u svojoj "Istoriji o Crnoj Gori", koja je odštampana u Moskvi, na ruskom jeziku, 1754, uz ostalo, kaže:
  "Za velike grijehove naše, a osobito za ubistvo mladoga cara Uroša, Bog se je razgnjevio i dopuštio te su Turci zavladali gotovo cijelijem srpskim carstvom...

  ... Crna Gora naseljena je većinom doseljenicima, koji u ove gore dobježaše poslije propasti carstva srpskoga. Svako takvo pleme pamti i svog rodonačelnika koji se je preselio u Crnu Goru, svako pleme ima, u narodnom predanju, svoju istoriju; svako priča kad su se doselili u Crnu Goru njegovi stari, ko su oni bili, odakle su se doselili itd. Privešću nekoliko primjera. Njegoš na primjer pričaju kako su ispod Njegoša planine, iz Hercegovine (to je sada nikšićki kraj - B.J.), došla dva brata - Erak i Raič, pa se naselili u Njeguše od kojijeh se je i prozvalo mjesto Njeguši, a od ova dva brata postala su dva jaka sela: Erakovići i Raičevići...

  Mitropolit Vasilije je izjavio ruskom knjazu Aleksandru Galjicinu, 1765, da je u vezi sa zahtevom Turaka da im Crna Gora plati harač, rekao ovima da je Crna Gora odveć siromašna. "Vi ste, Turci, uzeli Crnogorcima i ostalim Srbima carstvo, prostrane zemlje i gradove, šta hoćete od nas koji živimo u ovim gorama". (Gligor Stanojević, n. djelo, str. 126).
  http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=360295

  Poslednji put ažurirao/la Serdar Scepan Radojevic : 08.04.2010. u 20:32
  "… Tamo gdje odzvanja naša riječ, gdje se još glagolja i gdje se još, kao stari zlatnik, obrće naša riječ, znaj čedo moje, da je to naša država bez obzira na to ko u njoj vlada…“

 15. #15
  Iskusan
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u tihoj noći, sasvim blizu.
  Poruke
  5.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  Ма, људи, све то није битно. Човек поставља шта пише Матица српска 1825. године у Новом Саду, а Матица српска тад није ни постојала! Основана је тек 1926.

  А у то време није ни била у Новом Саду, него у Пешти, дакле дупли ћорак и дупла испала.

 16. #16
  Elita NEPOBEDIVO SUNCE (avatar)
  Učlanjen
  21.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  internet
  Poruke
  21.790
  Reputaciona moć
  555

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  Ko gorce uzima za ozbiljno , taj je gori od njih(znachi crnji) , a sto se tiche njihove istorije treba pogledati sta je onaj samuraj napisao o njima
  P.S
  Kada se kod nekog naroda zene briju ,tada sa tim narodom neshto nije u redu
  Sve je ovo laz pa cak i to !!!

 17. #17
  Domaćin Serdar Scepan Radojevic (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ГШ СОВК
  Poruke
  3.578
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  Veliki Vojvoda Mirko Petrovic - Junacki Spomenik
  http://www.scribd.com/doc/21455975/V...nacki-Spomenik


  "Vaso'vići, moja braćo draga!
  Čujete li tresku i grmljavu
  Oko naše srpske Gore Crne,
  Crne Gore i ravnijeh Brdah,
  I kako se kolju Crnogorci
  I Brđani, na glasu junaci,
  Sa Turcima na svakoju stranu?
  Turska ih je sila oklopila,
  Mi sjedimo, ništa ne činimo!
  I nama se sultan potežio,
  Posla' nam je dvije paše svoje
  I za njima dvadeset hiljadah;
  No junački da ih dočekamo
  Na svijetle sablje i gadare,
  Pa što kome bog i sreća dade!
  "… Tamo gdje odzvanja naša riječ, gdje se još glagolja i gdje se još, kao stari zlatnik, obrće naša riječ, znaj čedo moje, da je to naša država bez obzira na to ko u njoj vlada…“

 18. #18
  Obećava cekrkli coklama (avatar)
  Učlanjen
  17.10.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na Vujadinovoj glavi
  Poruke
  93
  Reputaciona moć
  29

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  KyrBa o postenju, vojnik o skracenju i Vracarac o Crnogorcima...

  Kakav kompleksas...

 19. #19
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  31.03.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  312
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  И што је наслов под наводницима? кад ћете се већ једном научити да треба да поштујете друге да би поштовали вас?

 20. #20
  Elita NEPOBEDIVO SUNCE (avatar)
  Učlanjen
  21.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  internet
  Poruke
  21.790
  Reputaciona moć
  555

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  Citat Original postavio ljubi se Pogledaj poruku
  И што је наслов под наводницима? кад ћете се већ једном научити да треба да поштујете друге да би поштовали вас?
  Aj' priznaj da se zajehbavash ?
  Sve je ovo laz pa cak i to !!!

 21. #21
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  53.741
  Reputaciona moć
  1348

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  ovaj opet podmece tudje nepotpisane tekstove
  The Show Must Go On...

 22. #22
  Veoma poznat Watchman (avatar)
  Učlanjen
  21.09.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Oklen City
  Poruke
  12.854
  Reputaciona moć
  440

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  Citat Original postavio Mrdaywalker Pogledaj poruku
  naravno da crnogorci postoje kao narod i nacija cim postoji i medjunarodno priznata drzava crna gora.
  ne razmuijem stvarno ponekad sta vi zamisljate
  Svašta se danas naziva narod i nacija.

 23. #23
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  31.03.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  312
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  Citat Original postavio NEPOBEDIVO SUNCE Pogledaj poruku
  Aj' priznaj da se zajehbavash ?
  За тебе је поштовање других народа зајебанција??

 24. #24
  Veoma poznat Watchman (avatar)
  Učlanjen
  21.09.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Oklen City
  Poruke
  12.854
  Reputaciona moć
  440

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  Citat Original postavio ljubi se Pogledaj poruku
  За тебе је поштовање других народа зајебанција??
  Ma nije to narod nego odrod.

 25. #25
  Elita NEPOBEDIVO SUNCE (avatar)
  Učlanjen
  21.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  internet
  Poruke
  21.790
  Reputaciona moć
  555

  Podrazumevano Re: "црногорска" нација

  Citat Original postavio ljubi se Pogledaj poruku
  За тебе је поштованје других народа зајебанција??
  Daj bre polako sa tim nazivom "Narod" !!!
  Mislish da moze jedno selo sebe da naziva Narod........................mislim , moze da se naziva narod , ali Narod
  Sve je ovo laz pa cak i to !!!

Slične teme

 1. Odgovora: 140
  Poslednja poruka: 07.02.2009., 20:15
 2. Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 12.06.2008., 23:02
 3. Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 19.09.2007., 03:34
 4. ТИСУЋГОДИШЊА НАЦИЈА
  Autor Koschei.Besmertnii u forumu Politika
  Odgovora: 63
  Poslednja poruka: 03.09.2007., 23:40

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •