Šta je ostalo od Jugoslavije
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 43

Tema: Šta je ostalo od Jugoslavije

 1. #1
  Primećen član
  Učlanjen
  03.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  928
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Šta je ostalo od Jugoslavije

  Interesantan teks. A koliko su u pravu?

  Šta je ostalo od Jugoslavije

  Između traume i nostalgije
  Kako je oko 30 intelektualaca s prostora nekadašnje SFRJ, iz Amerike i Evrope, tokom dvodnevne rasprave na tribini Univerziteta Kolumbija u Njujorku videlo postjugoslovenski kulturni prostor

  Plakat kojim se najavljuje skup na Univerzitetu Kolumbija

  Od našeg stalnog dopisnika
  Njujork – Jugoslavije već odavno nema – neki bi rekli da je „na đubrištu istorije” – ali i dalje postoji. Ne samo u uspomenama onih koji su u njoj proveli deo svojih života, nego i kao predmet proučavanja. Zašto je nastala, kako je opstajala i zašto je nestala, odnosno traumatično se raspala? I šta je od nje, ne više u državnoj formi, nego od ideja, ostalo.

  U njujorškom Univerzitetu Kolumbija, jednom iz Ajvi lige najprestižnijih obrazovnih ustanova ne samo Amerike, nego i sveta, održan je 26. i 27. marta dvodnevni skup posvećen upravo ovoj temi – šta je ostalo (ili postalo) od Jugoslavije. Zvanični naslov konferencije koja je ukupila oko 30 intelektualaca s prostora nekadašnje SFRJ, iz Amerike i iz Evrope, glasio je „Ex uno plures” – „iz jednog mnoštvo” na latinskom – a njena tema bila je „Postjugoslovenski kulturni prostori i Evropa”.

  Formalno, tema je bila kultura, ali okvir je ipak bila politika. Na skupu održanom u sali na 15. spratu Instituta „Hariman”, dela univerziteta koji je najstarije mesto u Americi gde se proučavaju istočna Evropa i Balkan, dva puna dana, u osam tematskih celina, o bivšoj Jugoslaviji i njenim tekovinama raspravljali su pre svega oni koji se time profesionalno bave: profesori univerziteta kako sa eksjugoslovenskog prostora, tako i sa istočnoevropskih katedri američkih i evropskih institucija visokog obrazovanja. Kao što se moglo i očekivati, mnogi imaju „balkanska” prezimena, što znači da su početno obrazovanje stekli u Jugoslaviji, a karijere zatim nastavili „u dijaspori”.

  Izneti su različiti pogledi na ono što je bilo i što se sada dešava, kroz naučni post mortem počivše države koja je dugo imala specijalno mesto ne samo u regionu, nego i u Evropi i na planeti. I koja se na „specijalni”, dramatičan način i raspala, dospevši i tim završnim činom u centar svetske pažnje.

  Ceo bivši jugoslovenski prostor je danas međutim ponovo ujedinjen – u svom stremljenju ka Evropskoj uniji. Jedan deo je tamo već stigao (Slovenija), drugi je pred vratima (Hrvatska), treći su u čekaonici (Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina). Kosovo je po jednim tumačenjima formalni deo Srbije, po drugima nezavisna država, priznata „kvalitetno” ali ne i „kvantitetno”.

  Nacionalističke oluje su prohujale, ostavile neprijatne uspomene i duboke ožiljke – ali šta je danas, kada je sve različito, ostalo ipak zajedničko? Da li se nastavlja međusobno razdvajanje započeto raspadom, ili su sve različitosti „potrošene”, pa se svi ponovo okreću sličnostima?

  Evo šta se o tome moglo čuti pre sedam dana u Njujorku.

  Tvrdi i mekani nacionalizam

  Intonaciju skupu, kao uvodničar, dala je profesorka Marija Todorova, profesor istorije na Univerzitetu Ilinois. Poreklom Bugarka, ona je poznati ekspert za pitanja nacionalizma, kulturne istorije, komunizma i postkomunizma.

  Njeno izlaganje bilo je emotivno obojeno već svojim naslovom „Moja Jugoslavija”. Bilo je to podsećanje šta je nekadašnja država južnih Slovena sve značila, ali i precizna analiza posledica koje je ostavila. Profesorka Todorova je govorila o razlaganju na sastavne delove etničke mešavine koja je nekada postojala, o tome da je i nacionalizam deo identiteta, kao i da je sam identitet isključiv, kao i nacionalizam. Objašnjavala je pojmove „jakog” i „slabog” nacionalizma, predočivši pri tom da je srpski nacionalizam u kategoriji „jakih” – zajedno sa američkim.

  Rat u Jugoslaviji odsekao je od nje druge delove Balkana, ali je i nju samu pocepao po etničkim odnosno nacionalnim šavovima. Ali kad se sve sleglo – ostali su poslejugoslovenski omeđeni kulturni prostori. Da li međutim sve ostaje na granicama novih nacionalnih država ili se nešto i preliva?

  Možda je suštinsku karakteristiku tih prostora – ili tog prostora – ima elemenata da se kaže i jedno i drugo – najtačnije opisao profesor Davor Beganović s Univerziteta Konstanc (Nemačka), koji je, govoreći o savremenoj bosanskoj književnosti, njene vrednosne koordinate smestio „između traume i melanholije”. Tako je, u stvari, protekao i ceo skup: u analizi tvrdih činjenica raspada i opstajanju onoga što je nekad povezivalo i što u izvesnoj meri jugoslovenskih prostor na neki način spaja i danas.

  Ceo problem je iz zanimljivog ugla sagledao profesor Aleksandar Jerkov s Filozofskog fakulteta u Beogradu. „Možemo li da traume prošlosti prevladamo samo ulaskom u EU, što sada izgleda da je jedino rešenje za eks-Ju, ili članstvo treba da nam bude odobreno samo ako sami pronađemo bolji način da komuniciramo jedni sa drugima i postanemo post-Ju”, pita se Jerkov. „Da li će biti dovoljno da se u tom procesu primene drevne isceliteljske moći kulture, da li je dovoljno da čitamo iste knjige i pevamo evropske himne umesto naših nacionalnih pesama da bi smo se lepo osećali?”

  Profesor Jerkov bez zlobe opominje da i kad svi budemo u Evropi može da se dogodi da problemi budu privremeno zatrpani, kao što je to bio slučaj u bivšoj Jugoslaviji. Nismo li, uostalom, već bili u dve „unije” i dobro znamo šta se dogodilo posle. Ako godinama posle konflikta ne možemo da se složimo ni oko čega, konstatuje Jerkov, treba li onda jednostavno da zaboravimo na traumu – verujući da se neće ponoviti – i da pobedimo u političkoj utakmici pridruživanje EU po svaku cenu, jačajući kulturnu razmenu u nadi da će nas na kraju zbližiti. Nije li to bilo ponuđeno, pa i bilo dostupno, pre raspada bivše Jugoslavije? 2. #2
  Primećen član
  Učlanjen
  03.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  928
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Neizbežan kraj nemoguće zemlje

  Naravno, neizbežna tema je bio i sam raspad. Da li je bio neizbežan? Dejan Đokić, istoričar prve Jugoslavije, viši predavač na Katedri za istoriju i direktor Centra za proučavanje Balkana na Londonskom univerzitetu, ne veruje u „istorijski determinizam” i u svakom slučaju dovodi u pitanje neophodnost da se Jugoslavija raspadne kako se raspala, nasilno, uprkos tome što je stvaranje novih država po pravilu nasilan proces.

  On nije ponudio definitivan odgovor ni na staro pitanje da li je klica kraja Jugoslavije posejana već na samom njenom početku, kad je osnivana: odgovor na ovo, kao i na sva druga pitanja po njemu je „višeslojan”. Kombinacija mnogih faktora doprinela je i njenom stvaranju i i njenom raspadanju. Da li je Jugoslavija bila „veštačka tvorevina” kako mnogi često konstatuju? Svaka država je veštačka, kaže Đokić, države naslednice SFRJ u tom pogledu nisu ništa „prirodnije” od nje.

  Za Dina Vuletića, koji je tek stekao doktorat iz moderne evropske istorije na Kolumbiji, jugoslovenski model je bio dobar sve dok je postojao onaj drugi (istočni) od koga je bio bolji. Gordon Bardoš, pomoćnik direktora Instituta „Hariman”, izneo je svoj zaključak o raspadu kao „neizbežnom” ishodu za jednu „nemoguću” zemlju. To što su se nekako istovremeno, mada manje dramatično, raspali i Sovjetski Savez i Čehoslovačka, po njemu govori o „urođenim strukturnim slabostima komunističkih federalnih sistema”. A da li bi demokratska Jugoslavija imala više šansi? Po Dejanu Đokiću, Jugoslavija nikad nije bila demokratska država, dok Gordon Bardoš predočava brojke po kojima je od 73 godine koliko je trajala, neku vrstu demokratije Jugoslavija u svim svojim inkarnacijama imala samo 11 godina.

  „Ono što se dogodilo bilo je neizbežno zato što se dogodilo”, sažeo je naknadnu pamet istorije profesor Endrju Vehtel sa američkog Severozapadnog univerziteta, dok je u diskusiji posle izlaganja jedan učesnik citirao aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivicu Dačića da bratstvo i jedinstvo još postoji i da se održava na eksjugoslovenskom prostoru: održavaju ga kriminalci.

  Nadnacionalni kulturni sloj

  Donekle otrežnjujuća je bila poruka Aleksandra Jerkova da „samo entuzijazam koji je oslobođen prošlosti i koji izražava dobrodošlicu budućnosti… može da ima pravi uticaj na kulturnu sferu i u krajnjem ishodu preokrene tok stvari”. Jerkov kaže da moramo jedni druge da pozovemo da iznesemo ono najgore o nama jer je „solidna osnova za svaki budući razvoj da počnemo da otkrivamo sopstvene slabosti”.

  Zoran Milutinović, viši predavač i šef Katedre za istočnoevropske jezike i kulturu na London juniversiti koledžu, smatra međutim da Jugoslavije nije bila prosti zbir svojih sastavnih nacionalnih kultura, već da je tokom sedam decenija svog postojanja uspela da stvori jedan nadnacionalni, zajednički kulturni sloj u kome je učestvovala cela zemlja. Milutinović taj sloj ilustruje primerima ratnog filmskog epa Veljka Bulajića, na čijoj odjavnoj špici su imena koja ne mogu da se striktno ukalupe ni u jednu pojedinačnu kulturu jugoslovenskih komponenti, ostajući pri tom pod pokroviteljstvom svih. U nejezičkim umetničkim formama, jugoslovenskom sloju pripadala je „Medijala”, umetnici koji nisu predstavljali nikoga drugog osim sebe samih.

  Najupečatljiviji primer u pozorištu bio je Ljubiša Ristić sa svojom KPGT trupom (KPGT: skraćenica za „kazalište, pozorište, gledališče, teatar”), koja je okupila glumce, pisce, reditelje i scenografe u samosvesnoj nadnacionalnoj umetničkoj ideologiji i postala simbol zajedničke kulture u bivšoj Jugoslaviji.

  Drugi važan primer, po Milutinoviću, jeste izvođenje „Hrvatskog Fausta” u beogradskom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, predstave koja je okupila hrvatskog dramskog pisca, makedonskog reditelja, slovenačkog scenografa i srpske glumce. Pozorište je u stvari bilo sfera u kojoj je najlakše ostvarivano zajedništvo, gotovo u podjednakoj meri kao u popularnoj kulturi, koja je bila „istinski jugoslovenska”: cela zemlja je slušala „Bijelo dugme”, „Leb i sol”, „Ju grupu” i „Buldožer”. Fahreta Jahić, odnosno Lepa Brena, bila je svuda popularna, a takođe i Zana Nimani, Đorđe Balašević, Josipa Lisac i Zdravko Čolić.

  Celu zemlju je zasmejavao Miodrag Petrović Čkalja, a pored njega i Nela Eržišnik, koja je, iako iz Banjaluke, imitirala Zagorku iz Hrvatske. Nedeljnici „Start” iz Zagreba i NIN iz Beograda čitani su svuda i objavljivali tekstove autora iz svih delova Jugoslavije. Milutinović zatim navodi i „Praksis” i Korčulansku letnju školu, takođe kao primere zajedničke kulture. Intelektualci koji su u njima učestvovali nisu bili predstavnici svojih nacionalnih kultura, već sledbenici istih intelektualnih ciljeva.

  Čak je i književnost, koja zavisi isključivo od jezika, dozvoljavala i podržavala zajedničku kulturu. „Nemam u vidu samo pisce koji su istovremeno pripadali više nego jednoj nacionalnoj kulturi, kao što su Andrić i Desnica”, kaže Milutinović, „već i mnoge druge koji su svojim delima potvrđivali da je celo područje srpsko-hrvatskoj jezika funkcionisalo kao jedna zajednička književna kultura.” Tako je Krležin govor u Ljubljani bio događaj za svaku književnost jugoslovenskih nacija i imao svugde slično dejstvo. U „Istoriji srpske književnosti” Jovana Deretića, podseća Milutinović, Krleža se pominje podjednako često kao i Isidora Sekulić, a češće nego neki „kanonski” srpski pisci poput Momčila Nastasijevića i Branislava Nušića.

  Čak su i oni koji će, po ovom profesoru, „tokom osamdesetih i devedesetih postati tvrdokorni nacionalisti”, učestvovali u zajedničkoj književnoj kulturi: prvo izdanje romana „Kiklop” Ranka Marinkovića objavljeno je u Beogradu, na ijekavskom i štampano ćirilicom, „bosanski Srbin” Momo Kapor je do 1991. svoje knjige objavljivao u Zagrebu, na ekavskom i latinicom, a čak je i Dobrica Ćosić svoju knjigu „Stvarno i moguće” 1982. objavio u Rijeci.

  Svi ovi primeri međutim nisu indikator da je Jugoslavija uspela da sintetizuje ili ujedini sve nacionalne kulture u jednu, tvrdi Zoran Milutinović. Nacionalne kulture ostale su tamo gde su i bile, zaštićene složenim zakonodavstvom i republičkim finansiranjem. Opisani nadnacionalni kulturni sloj koji se s pravom može zvati jugoslovenskim isključivo je rezultat je iskoraka mnogobrojnih pojedinaca. Period od 1961. do 1991, koji uključuje bar 15 godina ekonomske stiske koja nije baš najpogodniji ambijent za kulturnu produkciju, bio je najbogatiji u svim nacionalnim kulturama Jugoslavije, čemu je bar delimično doprineo ovaj nadnacionalni kulturni sloj.

  Profesor Milutinović je na kraju bacio rukavicu izazova: „Uzmite bilo kojih 15 godina iz tog perioda i uporedite ih s postignućima eksjugoslovenskih kultura od 1995. do 2010, pa ćete videti šta je s nestankom Jugoslavije izgubljeno”.

  Milan Mišić

  http://www.politika.rs/rubrike/Tema-nedelje/Sta-je-ostalo-od-Jugoslavije/Izmedju-traume-i-nostalgije.lt.html

 3. #3
  Ističe se loki74 (avatar)
  Učlanjen
  30.11.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Univerzum
  Poruke
  2.259
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Daj manite se više naricanja za SFRJ, i sličnih tema. Nema je više, niti je većina ljudi želi, jel nam treba opet zajednička država s Hrvatskom, Crnom Gorom itd, znamo kako je to završavalo, generacije su plaćale taj lažni suživot i lažno bratstvo i jedinstvo.. stvarno ne razumem više te jugonostalgičare.. bolja je i najgora istina, nego živeti u laži..

 4. #4
  Poznat
  Učlanjen
  16.09.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.383
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Од Југославије остаде само Славија!


 5. #5
  Stara legenda BLAJBI (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U senci banana....
  Poruke
  85.315
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  2449

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Citat Original postavio loki74 Pogledaj poruku
  Daj manite se više naricanja za SFRJ, i sličnih tema. Nema je više, niti je većina ljudi želi, jel nam treba opet zajednička država s Hrvatskom, Crnom Gorom itd, znamo kako je to završavalo, generacije su plaćale taj lažni suživot i lažno bratstvo i jedinstvo.. stvarno ne razumem više te jugonostalgičare.. bolja je i najgora istina, nego živeti u laži..
  Vise se nece zvati Jugoslavija, zvace se drugim imenom, nesto malo ce biti korigovano, ali SUSTINA CE OSTATI - ISTA.
  Svi su i dalje na svojim mestima a ekonomski zakoni ce ih PRIMORATI da saradjuju.
  Dzabe je Jeremic u Kolumbiji..
  Kolumbija je daleko.
  "Dva najbolja prijatelja u zivotu su ti ogledalo i senka: ogledalo te nikada ne laze, a senka nikada ne napusta!"

 6. #6
  Poznat
  Učlanjen
  16.09.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.383
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Citat Original postavio Blajbinger Pogledaj poruku
  Vise se nece zvati Jugoslavija, zvace se drugim imenom, nesto malo ce biti korigovano, ali SUSTINA CE OSTATI - ISTA.
  Svi su i dalje na svojim mestima a ekonomski zakoni ce ih PRIMORATI da saradjuju.
  Dzabe je Jeremic u Kolumbiji..
  Kolumbija je daleko.
  И онда је мрмот умотао чоколаду...

 7. #7
  Primećen član
  Učlanjen
  13.08.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ca ce meni Akapulko...
  Poruke
  783
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Citat Original postavio Blajbinger Pogledaj poruku
  Vise se nece zvati Jugoslavija, zvace se drugim imenom, nesto malo ce biti korigovano, ali SUSTINA CE OSTATI - ISTA.
  Svi su i dalje na svojim mestima a ekonomski zakoni ce ih PRIMORATI da saradjuju.
  Dzabe je Jeremic u Kolumbiji..
  Kolumbija je daleko.
  Kažu Šarići da je blizo

 8. #8
  Buduća legenda Sanovnik (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na vodi
  Poruke
  31.818
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  853

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Citat Original postavio Blajbinger Pogledaj poruku
  Vise se nece zvati Jugoslavija, zvace se drugim imenom, nesto malo ce biti korigovano, ali SUSTINA CE OSTATI - ISTA.
  Svi su i dalje na svojim mestima a ekonomski zakoni ce ih PRIMORATI da saradjuju.
  Dzabe je Jeremic u Kolumbiji..
  Kolumbija je daleko.
  Ali su Madjarska , Rumunija i Bugarska blizu .

  Ni Grcka nije daleko, a tu je i Republika Srpska .

 9. #9
  Buduća legenda Sanovnik (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na vodi
  Poruke
  31.818
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  853

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije


 10. #10
  paja1408 nije na forumu
  ucim istoriju kako bi sagledao sadasnjost i predvideo buducnost
  Buduća legenda paja1408 (avatar)
  Učlanjen
  03.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.567
  Reputaciona moć
  562

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  od jugoslavije su ostale samo uspomene....
  formiranje jugoslavije je bio samo eksperiment za kasnije nastajanje EU....da li ce EU prevazivci eksperimentalnu fazu ostaje da se vidi...
  jugoslavija se moze uporediti sa nekom starom zgradom---koja smeta u dvoristu kako domacinu tako i komsiji...da bi se enterijer promenio trebalo ju je srusiti i izgraditi novu kucu....samo ostaje da se vidi da li su sve arhitekte zadovoljne sa planiranjem...

 11. #11
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.03.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  10.049
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  ..od Jugoslavije su ostali samo ovi *****tori sto su tada bili mladi, lepi Tiovi 'mladinci da njajuke kako je bilo do jaja, a sad ni trava nije zelena kao nekad..

 12. #12
  Iskusan
  Učlanjen
  14.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.739
  Reputaciona moć
  159

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Hteli mi to ili ne ali cemo opet biti zajedno u EU.I samo se postavlja pitanje zasto smo izgubili ovih dvadeset godina i citavu jednu generaciju izgubljenih ljudi.

 13. #13
  paja1408 nije na forumu
  ucim istoriju kako bi sagledao sadasnjost i predvideo buducnost
  Buduća legenda paja1408 (avatar)
  Učlanjen
  03.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.567
  Reputaciona moć
  562

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Citat Original postavio toz972 Pogledaj poruku
  Hteli mi to ili ne ali cemo opet biti zajedno u EU.I samo se postavlja pitanje zasto smo izgubili ovih dvadeset godina i citavu jednu generaciju izgubljenih ljudi.
  da..to ne zna objasniti nijedan politicar u bivsoj jugoslaviji....koja je bila potreba krvavog razbijanja pretece EU...da bi posle toliko krvi svi ponovo pohrlili zajednici naroda i drzava...??? racionalnog objasnjenja nema...a i narodi koji krvarise ga i ne traze...

 14. #14
  Elita
  Učlanjen
  15.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  N Bgd
  Poruke
  16.782
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  ЈУГОСЛАВИЈЕ ВИШЕ НЕМА МА КОЛИКО СРБИ КУКАЛИ ЗА ЊОМ - НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕМА ЈЕ!!!

  Који Вам је бре више, ако неко не треба да жали за Југом то су Срби, коштала нас је милионе живота, а шта смо добили за узврат то да нас сви мрзе и третирају као окупаторе!
  Што се самог текста тиче (ко ће то све да чита) чињеница је да се затрпавањем ништа неће решити, као ни уласком у ЕУ, али то је једноставно тако.......нисмо ми једини који су своја међусобна трвења ставили под тепих!

 15. #15
  Elita
  Učlanjen
  15.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  N Bgd
  Poruke
  16.782
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Citat Original postavio toz972 Pogledaj poruku
  Hteli mi to ili ne ali cemo opet biti zajedno u EU.I samo se postavlja pitanje zasto smo izgubili ovih dvadeset godina i citavu jednu generaciju izgubljenih ljudi.
  Није то ни близу исто, као што је подвала кад нам кажу да ће Косово бити у заједници са Србијом кад уђемо у ЕУ. ЕУ је заједница независних држава до којих свака, било када може да иступи из те заједнице, ЕУ је заједница, а не заједничка држава и то је више него битна разлика!!!!!

 16. #16
  Iskusan
  Učlanjen
  14.12.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.739
  Reputaciona moć
  159

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Kakva je razlika za prosecnog coveka da li je to zajednica ili zajednicka drzava?

 17. #17
  Poznat lav8 (avatar)
  Učlanjen
  23.03.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.061
  Reputaciona moć
  116

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Citat Original postavio Jasami Bicufin Pogledaj poruku
  Од Југославије остаде само Славија!

  I guzva u spicu!
  Vec su mnoge pale vlasti,pa ces i ti Bota pasti!

 18. #18
  paja1408 nije na forumu
  ucim istoriju kako bi sagledao sadasnjost i predvideo buducnost
  Buduća legenda paja1408 (avatar)
  Učlanjen
  03.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.567
  Reputaciona moć
  562

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Citat Original postavio zoran.dj1970 Pogledaj poruku
  ЈУГОСЛАВИЈЕ ВИШЕ НЕМА МА КОЛИКО СРБИ КУКАЛИ ЗА ЊОМ - НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕМА ЈЕ!!!

  Који Вам је бре више, ако неко не треба да жали за Југом то су Срби, коштала нас је милионе живота, а шта смо добили за узврат то да нас сви мрзе и третирају као окупаторе!
  Што се самог текста тиче (ко ће то све да чита) чињеница је да се затрпавањем ништа неће решити, као ни уласком у ЕУ, али то је једноставно тако.......нисмо ми једини који су своја међусобна трвења ставили под тепих!
  o mrtvacu sve najlepse...

 19. #19
  Ističe se Secikesa (avatar)
  Učlanjen
  19.09.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na planeti Saev u galaksiji Andromeda
  Poruke
  2.794
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Arhiv...
  Zivi u miru,spremaj se za rat.

 20. #20
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.03.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  10.049
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  ..ne okreci se sine..

 21. #21
  Aktivan član
  Učlanjen
  23.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  london
  Poruke
  1.477
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Citat Original postavio toz972 Pogledaj poruku
  Hteli mi to ili ne ali cemo opet biti zajedno u EU.I samo se postavlja pitanje zasto smo izgubili ovih dvadeset godina i citavu jednu generaciju izgubljenih ljudi.
  jugoslavija je mogla da udje u evropsku uniju jos 1950-ih godina ali su brozovi komunisti sprecili da se to desi.izgubili smo 60 godina

 22. #22
  Elita Konstantin Veliki (avatar)
  Učlanjen
  14.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.543
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  308

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Lol Sabor o Jugi i to u New Jorku

  Od Juge su ostali ljudi koji su je doziveli i Jugoslovizam.

 23. #23
  Elita Konstantin Veliki (avatar)
  Učlanjen
  14.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.543
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  308

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Citat Original postavio toz972 Pogledaj poruku
  Hteli mi to ili ne ali cemo opet biti zajedno u EU.I samo se postavlja pitanje zasto smo izgubili ovih dvadeset godina i citavu jednu generaciju izgubljenih ljudi.
  Samo sto ne postoji EU Identitet kao kod Jugoslavije.

 24. #24
  Elita
  Učlanjen
  15.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  N Bgd
  Poruke
  16.782
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Citat Original postavio Hygieia Pogledaj poruku
  jugoslavija je mogla da udje u evropsku uniju jos 1950-ih godina ali su brozovi komunisti sprecili da se to desi.izgubili smo 60 godina
  Е па да смо ушли 50 онда Словенија, Хрватска и остала боранија никада не би постале самосталне државе ЕУ то не би дозволила!

 25. #25
  Poznat
  Učlanjen
  16.09.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.383
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Šta je ostalo od Jugoslavije

  Citat Original postavio zoran.dj1970 Pogledaj poruku
  Е па да смо ушли 50 онда Словенија, Хрватска и остала боранија никада не би постале самосталне државе ЕУ то не би дозволила!
  Можда ће звучати глупо, али вероватно је боље овако...

Slične teme

 1. Pad Jugoslavije - na B92 u 16:40 Ponedeljkom
  Autor Slaven777 u forumu Politika
  Odgovora: 77
  Poslednja poruka: 30.01.2008., 11:37
 2. Oznaka Kr. Jugoslavije
  Autor maglaj u forumu Numizmatika i filatelija
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 17.04.2006., 23:17
 3. RASPAD JUGOSLAVIJE
  Autor vzeoy7y9 u forumu Politika
  Odgovora: 40
  Poslednja poruka: 26.10.2005., 11:09
 4. karta ex-jugoslavije
  Autor davidmamo u forumu Prirodne nauke
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 19.09.2004., 21:50

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •