Integracija Kosova na dugom štapu

Pet zemalja EU ne priznaje nezavisnost Kosova, pa nema ni mogućnosti da bude usvojen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Unutar Evropske unije postoji saglasnost da Kosovo treba da ostane u okviru procesa reformi i proširenja, ali to ne znači da će poput država regiona brzo da stigne do Brisela. „Unutar Evropske unije nema saglasnosti o tome da je Kosovo država, sa kojom se razvijaju odnosi na principu mogućeg ulaska u EU. Ali postoji saglasnost da se ne ostavi prazan prostor nepokriven integrativnim oblicima”, kaže za „Politiku” Milica Delević, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije.

Integracija Kosova u EU nije nešto što je prioritet Briselu, izričit je Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

Na Kosovu je, kako objašnjava Janjić, specifičan proces prisustva EU, preko Euleksa, i uopšte, angažovanja međunarodne zajednice. To je neka vrsta nadgledane nezavisnosti i „prvi prioritet je članstvu u Ujedinjenim nacijama”.

„Kad će Kosovo biti u EU – to je nešto što je na dugom štapu, očigledno dužem nego kada je reč o Srbiji i drugom zemljama regiona”, ocenjuje on, dodajući da za države EU koje su priznale nezavisnost ne smatzraju da ej Kosovo trenutno na dnevnom redu. „S tog stanovišta, kada govore o zajedničkoj evropskoj perspektivi regiona, misle i na Kosovo. Ali kada govore o neposrednom procesu ulaska u EU, to se ne odnosi na Kosovo, a odnosi se na Srbiju”, objašnjava Janjić.

Juna 2003. godine, na samitu u Solunu, ustanovljen je poseban mehanizam za pridruživanje za ovaj protektorat Ujedinjenih nacija. Od tog trenutka, prema rečima Olivera Ivanovića, državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, postoji poseban mehanizam za pridruživanje Kosova. Od 2005, odnosno 2006. godine sastavlja se i redovni izveštaj o napretku u procesu integracije ka EU.

Sada se za Kosovo radi Studija izvodljivosti koja inače treba da da sliku ekonomskih, političkih, demokratskih i institucionalnih reformi. U državama regiona zapadnog Balkana, nakon usvajanja ove studije, sledilo je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ivanović tvrdi, međutim, da Kosovo ne može da stigne do SSP-a. „Pretpripremne radnje mogu da rade. Ali, SSP ne mogu da dobiju bez saglasnosti svih u EU, u kojoj vlada pravilo da se ključne odluke donose konsenzusom”, ističe državni sekretar. Vladimir Todorić, direktor Pravnog foruma, misli da će biti pronađen način da Kosovo bude integrisano u Evropu.

U ovom trenutku, Evropska komisija sa kosovskim vlastima praktično radi na tri polja. Prvo je izveštaj o napretku u procesu evropskih integracija. Druga tema odnosi se na trgovinsku oblast, koja se zapravo, tiče saradnje u regionu, a treća, je vizna liberalizacija.

„Izveštaj o napretku, koji predstavlja političku priču teče, ali druge dve oblasti su „gotovo blokirane”, tvrdi Ivanović.

Kad je reč o odnosima u regionu, on podseća da je CEFTA sporazum potpisao Unmik Kosovo, i da je taj sporazum sada „prilično zapao u teškoće”. S obzirom na to da Albanci pokušavaju da promovišu, državu, Ivanović je skeptičan je i u pogledu postizanja, inače dugo najavljivanog, regionalnog sporazuma o transportu.

I oko vizne liberalizacije za Kosovo, prema njegovoj oceni, ima jako puno problema. „Prosto, ne postoji vladavina prava, nema pravne sigurnosti”, kaže on, naglašavajući i da zemlje koje nisu priznale Kosovo neće potpisati sporazum o readmisiji, neophodan za ukidanje viza.

Kad je reč o kontroli migracija, Janjić misli da je stanje na Kosovu bolje nego što je bilo pre deset, petnaest godina, da instutucije i propisi postoje, ali da je praksa problematična. I dalje je Kosovo, kaže on, jedno od tranzitnih i regrutnih oblasti za ilegalne migracija. Stoga, ni on ne vidi mogućnost da bi Kosovo uskoro moglo da dobije viznu liberalizaciju. Iako prištinske vlasti žele da im vize budu ukinute, u julu ove godine, smatra da će se na viznoj liberalizaciji raditi i iduće godine.

[B]Ukidanje viza zavisi i od Srbije[/B]

Vizna liberalizacija za Kosovo zavisi i od Srbije.

„Kao što se od Srbije tražilo da za svoju viznu liberalizaciju uspostavi saradnju sa Kosovom, i Kosovo je to prihvatilo, sada će morati da se uspostavi neki režim i sloboda prolaska kroz Srbiju za vlasnike kosovskih pasoša, automobila i drugih prevoznih sradstava”, kaže Dušan Janjić.

Janjić, u najavi predsednika Borisa Tadića o novoj fleksibilnijoj politici vidi mogućnost da to bude rešeno, jer se sa Kosova, mimo Srbije, na drugi način ne može doći do Evrope.

B. Č.


Prištinska vlast veruje da je put u EU siguran

Kosovska Mitrovica – „Kosovo će biti deo integracija cele regije zapadnog Balkana i neće zaostati u procesu evropskih integracija. Evropska perspektiva Kosova je sigurna. To je mnogo puta do sada rečeno od strane visokih zvaničnika evropske Unije. Vlada Kosova ima jasnu perspektivu u pogledu toga i sva Ministarstva predano rade na tom putu.”

Ovo je za „Politiku” kazao Memlji Krasnići, portparol vlade Kosova, naglašavajući da vlasti trenutno rade u tri specifične oblasti, kako bi se unapredile evropske aspiracije. Krasnići kaže: „Dobili smo upitnik za trgovinu za EU, očekujemo sporazum o viznim liberalizacijama, a imamo i progres u dijalogu za stabilizaciju i asocijaciju”.

– Ovo su tri ključne oblasti koje se već dešavaju kod nas, jer upravo završavamo odgovore vezane za upitnik o trgovini, koji će, nadam se, najkasnije biti završen u naredne dve nedelje. Sva ministarstva rade i po pitanju sporazuma o viznoj liberalizaciji, a s obzirom da proces ulaska u EU podrazumeva mnogo stvari, svi su predano prišli rešavanju stvari koje se tiču evropske perspektive. Istakao je Krasnići, podvlačeći da je put Kosova u Evropu „već sasvim siguran”.

B. R.

http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Integracija-Kosova-na-dugom-shtapu.lt.html