Конструктивна опозиција или ПАРТИЈА У РЕЗЕРВИ?
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Конструктивна опозиција или ПАРТИЈА У РЕЗЕРВИ?

 1. #1
  МАЧАК nije na forumu
  ЧУВАР ИДЕОЛОГИЈЕ ЧЕТНИЧКОГ ПОКРЕТА
  Buduća legenda МАЧАК (avatar)
  Učlanjen
  01.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  БЕСКРАЈНО ПЛАВИ КРУГ И У ЊЕМУ ЗВЕЗДА
  Poruke
  25.127
  Tekstova u blogu
  153
  Reputaciona moć
  2358

  Podrazumevano Конструктивна опозиција или ПАРТИЈА У РЕЗЕРВИ?

  http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Konstruktivna-opozicija.sr.html

  Конструктивна опозиција
  Да ли је Србија добила конструктивну опозицију, питање је које је неколико аналитичара постављало пошто је Либерално-демократска странка неколико пута подржала владу у парламенту. „Конструктивна опозиција” није појам из комунистичког једнопартијског система већ је појава сасвим уобичајена у земљама развијене демократије.
  Деведесетих година прошлог века опозиција се у Србији доживљавала искључиво као радикална, односно апсолутни опонент власти. Ако би део опозиције сарађивао с властима, онда би по правилу био део власти или би се обавезао на подршку у парламенту. У оба случаја је опозиција уживала корист, што материјалну што нематеријалну, на пример, није блаћена на државној телевизији. Странке, попут радикала, могле су преко ноћи да се од сарадника власти претворе у бруталног опонента.
  У овом веку, на известан начин, Демократска странка је била конструктивна опозиција, за време кохабитације Војислава Коштунице и Бориса Тадића.
  Данас се појам конструктивне опозиције најчешће везује за ЛДП и СНС.
  Владимир Гоати, директор Транспарентности Србија, каже да код нас недостаје конструктивна опозиција. „Велика Британија је карактеристичан пример где лидер опозиције има једну фунту већу плату од премијера. Тамо опозиција не негира све оно што предлаже влада, а нарочито се не противи потписивању конвенција и сличних докумената и нико због тога не мисли да су они уз власт. У Британији је цивилизован изборни систем са слободним мандатом, а премијер има две шансе да казни ’непослушне’ посланике. Једна је да на следећим изборима партија не подржи ’непослушне’ посланике а друга да сазове ’брзе изборе’ за две недеље и одстрани их.”
  Гоати каже да је ЛДП конструктивна опозиција, а промену СНС-а оцењује као нецеловиту иако су еволуирали од антисистемске позиције. „Одустали су од територијалних захтева и изјашњавају се за ЕУ. Ипак, увек ће остати сумња, не само зато што околина тешко прихвата промене, већ зато што њихова еволуција није потпуна. Поставља се и питање њиховог индентитета јер су дошли у близину ДСС-а, а они су велика странка, а већа риба гута мању. Антисистемска опозиција су радикали који су остали доследни предоктобарским идејама.”
  Зоран Остојић, члан председништва ЛДП-а, не мисли да су они конструктивна опозиција. „Ми гласамо за законе који су добри и у складу с политиком странке. Да су на власти СРС и СНС не бисмо гласали за њихове законе и не бисмо били конструктивна опозиција. Ми ћемо и даље подржавати све што је у складу с политиком ЛДП-а.” На који начин ЛДП покушава да утиче на власт? Да ли власт прихвата неке од њихових захтева, да ли комуницира са странком или појединцем? „Ништа од тога се не дешава”, каже Остојић. „Власт не прихвата оно што нуди опозиција. ЛДП је пре годину дана предложио закон о заштити дискриминације и власт га је игнорисала. А онда су за годину дана они предложили свој истоимени закон.”
  Да ли је ЛДП неким својим потезима „спасао” власт и да ли је „чувају” зато што мисле да ако би нека друга странка дошла на власт одвела Србију у другом правцу? „Никада нисмо спасили власт.
  Гласали смо за оне акте који се слажу с нашом политиком, а ако је то помогло власти онда је то друго. Ова влада је призната од Брисела као проевропска, а с нама у опозицији су и другачије странке. Наша позиција је специфична. Опозиција смо власти за оно што је антиевропско и споро, али смо опозиција и СНС-у, СРС-у, ДСС-у и НС-у, у свему што је политика, осим када је у питању демократија у парламенту, процедура или самовоља власти. Владу смо подржали када су на дневном реду били одмрзавање ССП-а, визна либерализација или реформа правосуђа, али ми у суштини помажемо себи и нашим бирачима, којих је више него што добијемо гласова. Ако не бисмо помагали ДС-у, помагали бисмо СНС-у, СРС-у и ДСС-у. Ми смо опозиција ДС-у када је у питању економска и спољна политика. Ми смо и за ванредне изборе али када званично постанемо кандидат за чланицу ЕУ.”
  Драган Тодоровић, заменик председника СРС-а, каже да је опозиција ту да контролише поступке власти и да поправи оно што може. „Азбука опозиције је да увек буде против закона о буџету – јер га предлаже влада, а опозиција је ту да уочи све мане”. Да ли опозиција која је мало уз власт ипак боље пролази? Тодоровић каже да постоје тренуци у којима опозиција подржава неке поступке власти. „На пример, ми смо подржали Закон о продужењу путних исправа. Али, садашња гарнитура на власти је таква да не постоји ниједан разлог због којег би их подржавали.” Тодоровић неће да говори о томе које странке се могу сврстати у конструктивну опозицију. „Не могу да будем објективан. Када бисмо ми једни друге оцењивали, не бисмо ни били живи. То је само на грађанима да процене.”
  У овом тренутку у Србији ниједна странка не би волела да је прогласе конструктивном опозицијом. Тај појам, који помаже аналитичарима да разврстају понашања на политичкој сцени, испашће из употребе онда када у Србији постане нормално да и опозиција може да подржи неке потезе власти.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Нит су вода, нит су вино....Нешто између....Нису у власти,
  али су ту, кад затреба да власти помогну, да изгласа нешто,
  што никако не би прошло у Скупштини....
  Лепо смишљена перфидна игра владајуће гарнитуре....
  Појам КОНСТРУКТИВНА ОПОЗИЦИЈА, не постоји нигде у свету.
  Али код нас пролази нешто, што ни једна озбиљна држава не може да прихвати.
  Конструктивна опозиција....жалосно и смешно...
  Пре ће бити, ПАРТИЈА У РЕЗЕРВИ.....како би сви ови, што су засели
  у скупштинске клупе, у њима остали што дуже.....
  А НАРОД.....КО ПИТА НАРОД....ОН ЈЕ СВОЈЕ УЧИНИО НА ИЗБОРИМА...
  ГЛАСАО ЈЕ И ИЗГЛАСАО.....
  ЗА ПРАВОГ МАЧКА, СВАКИ МЕСЕЦ ЈЕ ФЕБРУАР

  АХ ДА.... ВИШЕ ОД УСТАША МРЗИМ УСТАШКЕ ЈАТАКЕ 2. #2
  МАЧАК nije na forumu
  ЧУВАР ИДЕОЛОГИЈЕ ЧЕТНИЧКОГ ПОКРЕТА
  Buduća legenda МАЧАК (avatar)
  Učlanjen
  01.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  БЕСКРАЈНО ПЛАВИ КРУГ И У ЊЕМУ ЗВЕЗДА
  Poruke
  25.127
  Tekstova u blogu
  153
  Reputaciona moć
  2358

  Podrazumevano Re: Конструктивна опозиција или ПАРТИЈА У РЕЗЕРВИ?

  КОНСТРУКТИВАН СЛУЧАЈ БРОЈ 1
  Од тренутка када се почело говорити о томе да Скупштина Србије треба да донесе декларацију о осуди злочина у Сребреници, лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма је тврдио да његова партија неће гласати за такав документ ако не буду осуђени и сви други злочини почињени на простору бивше Југославије.
  КОНСТРУКТИВАН СЛУЧАЈ БРОЈ 2
  ПУПС-у су, пак, тражили да из овог документа буде изостављена реч геноцид како би га њихови посланици подржали. И једнима и другима коалиција чији су део мора на неки начин изаћи у сусрет. Декларација о Сребреници само је последњи у низу уступака који је Демократска странка као стожерна странка владајућег блока чини мањим партијама како би неки документ, закон или одлука прошла скупштину.
  КОНСТРУКТИВАН СЛУЧАЈ БРОЈ 3
  „Први буџет 2008. године је донет уз помоћ гласова Српске радикалне странке којој је обећано враћање мандата које су узели ’напредњаци’. Буџет за 2009. годину је усвојен са срамотном већином од 127 гласова и то тако што су за њега гласала двојицa посланика који нису изашли на изборе”, каже Миливојевић.
  КОНСТРУКТИВАН СЛУЧАЈ БРОЈ 4
  Уцењивања је, истиче, било и у вези са војвођанским статутом. ДС је попустиo захтевима дела своје странке у Војводини, али и Лиге социјалдемократа Војводине толико да се вероватно и сам председник Тадић постидео такве „капитулације” па је тог дана када је усвојен статут он у Сремској Митровици отварао Сирмијум. И са регионализацијом је направљен компромис у корист бошњачких странака па је број региона промењен такорећи преко ноћи.
  На крају се све своди на трговину
  У Србији је проблем што ниједна странка нема тврду идеологију и не држи се неких принципа већ сви гледају да од других уштину део бирачког тела, шта показују истраживања јавног мњења, и онда се додворавају бирачима. Тако се на крају све своди на трговину, каже Зоран Лучић.
  ЗА ПРАВОГ МАЧКА, СВАКИ МЕСЕЦ ЈЕ ФЕБРУАР

  АХ ДА.... ВИШЕ ОД УСТАША МРЗИМ УСТАШКЕ ЈАТАКЕ

 3. #3
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.218
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: Конструктивна опозиција или ПАРТИЈА У РЕЗЕРВИ?

  Pa u sustini ova vlada ima najjacu rezervu do sada , mada tu rezervu iako tako deluje ne cini SNS koji se uvlaci Tadicu zbog drugih stvari ,pre svega zbog moguce neke buduce zajednicke vlasti , a i zbog uvlacenja zapadu , a rezervu cine LDP i SRS kojima nije nikako u interesu da bude izbora
  Cedi je prilicno nesiguran cenzus i moze vrlo lako da se desi da ga ne predje , sto on i dobro zna tako da ce verovatno cuvati ovu vladu i mandate ko zenicu oka , a jos verovatno dobija i dobar kesh da tu i tamo uleti kao pomoc sa svojim poslanicima
  Sa druge strane SRS mozda i predje cenzus , iako ni oni nisu bas sigurni , al bilo kako bilo opet i oni odlicno znaju da ovaj broj poslanika vise nikad nece imati ni priblizno , tako da umesto sadsnjih 58 ili koliko vec , mozda mogu da osvoje najvise 15 do 20 sto je drasticno manje para iz budzeta nego sada i njima nikako ne odgovaju izbori ,
  Pogotovo sto ako se Seselj ne vrati do istih moze se lako desiti da i oni izduvaju za cenzus , tako da ce i oni cuvati ovu vladu po svaku cenu , iako su formalno i javno protiv svega sto vlast predlozi ,postoje ozbiljne indicije da dobijaju tajno pare od rezima za pljuvanje SNS-a i za potrebe Seseljeve odbrane ...
  Poslednji put ažurirao/la al bundy : 04.04.2010. u 16:46
  The Show Must Go On...

 4. #4
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  216
  Reputaciona moć
  31

  Podrazumevano Re: Конструктивна опозиција или ПАРТИЈА У РЕЗЕРВИ?

  Citat Original postavio al bundy Pogledaj poruku
  postoje ozbiljne indicije da dobijajiu tajno pare od rezima za pljuvanje SNS-a i za potrebe Seseljeve odbrane ...
  Питам се колико је пара било потребно да Тома и Вучић од људи који би "живот дали за Младића"(Вучић) постану европејци спремни да Младића изруче Хагу.

 5. #5
  Veoma poznat Enchanted (avatar)
  Učlanjen
  07.11.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.930
  Reputaciona moć
  144

  Podrazumevano Re: Конструктивна опозиција или ПАРТИЈА У РЕЗЕРВИ?

  SRS i LDP su sigurno džokeri ove vlasti, samo što za Čedu nisam sigurna da mu daju keš ili se zaista plaši izbora.

 6. #6
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.218
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: Конструктивна опозиција или ПАРТИЈА У РЕЗЕРВИ?

  Citat Original postavio BGD_ Pogledaj poruku
  Питам се колико је пара било потребно да Тома и Вучић од људи који би "живот дали за Младића"(Вучић) постану европејци спремни да Младића изруче Хагу.
  Pa nije mnogo verovatno , jajare su to , kontam da se prodaju za sicu ...
  The Show Must Go On...

 7. #7
  paja1408 nije na forumu
  ucim istoriju kako bi sagledao sadasnjost i predvideo buducnost
  Buduća legenda paja1408 (avatar)
  Učlanjen
  03.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.567
  Reputaciona moć
  562

  Podrazumevano Re: Конструктивна опозиција или ПАРТИЈА У РЕЗЕРВИ?

  opozicija u srbiji postoji samo dok ne utvrdi cenu svojih licnih uverenja...kad je utvrdi ceka da joj vlast baci kosku sa kojom se zadovolji neka partiska ili licna ambicija...i igranka ide dalje...

Slične teme

 1. Опозиција у расулу
  Autor systemofadown u forumu Politika
  Odgovora: 22
  Poslednja poruka: 01.10.2016., 12:46
 2. ДС ће ускоро бити опозиција
  Autor gost 186118 u forumu Politika
  Odgovora: 56
  Poslednja poruka: 08.11.2010., 02:16
 3. Постоји ли у Србији опозиција
  Autor gost 186118 u forumu Politika
  Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 18.12.2009., 13:23
 4. Odgovora: 63
  Poslednja poruka: 18.12.2009., 04:41
 5. Опозиција се неће ујединити
  Autor МАЧАК u forumu Politika
  Odgovora: 46
  Poslednja poruka: 29.11.2009., 09:20

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •