Не треба Србији нови гувернер, већ монетарни суверенитет
Prikazujem rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Не треба Србији нови гувернер, већ монетарни суверенитет

 1. #1
  Aktivan član Astral-Blade (avatar)
  Učlanjen
  06.08.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.683
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Не треба Србији нови гувернер, већ монетарни суверенитет

  На питање зашто Србија не може да добије своју државну развојну банку, које су му недавно упутили домаћи привредници, одлазећи гувернер Радован Јелашић мртав-хладан одговара:

  "Ако је неко спреман да положи депозит на штедњу са каматом од нула одсто онда је могуће да постоји банка која ће нудити кредите са интересом од два до три процента. Сви би хтели да новац ороче по камати већој од девет, а да зајам не плате по већој од седам. У тој рачуници нешто не штима."

  Ово је наравно подмукла лаж и верзија за неуку јавност (чак и ону "стручну") навиклу да слепо верује „ауторитетима“, док у реалности ствари стоје сасвим другачије. Ево шта о креирању новца у уџбенику „Финансије“, поднаслов „Стварање и поништавање новца“, каже његов колега Војин Бјелица, банкар и професор на економском факултету, бивши председник Савета НБС:

  "Кредитна активност банака омогућава да банка ствара новац на тај начин што монетизује своју активу. Најчешћи и најтипичнији случај креирања новца је када банка одобрава кредит неком од својих коминтената." И још додаје: "Са гледишта функције креирања новца, није битно да ли се кредит одобрава у књигама или у готовом!"

  Дакле, пословне банке саме стварају новац и то књишки или безготовински. Не треба им никаква штедња! Ово их чини емисионим установама на исти начин као што су то централне банке, с том разликом што емитују другачију врсту новца. Да ли се такав новац пушта у оптицај безусловно (debt-free) или као кредит је друго питање. Наравно да је приватним "банкарима" у интересу да штанцују искључиво кредите, јер се камате сливају у њихове џепове, а друштво постаје зависно од комерцијалних банака.

  Ако знамо да банке рутински креирају новац из ничега на текућим и другим пролазним рачунима уз нулте трошкове, јасно је да камате на такве кредите немају никакве везе са висином каматних стопа на штедне улоге и да се овакве грубе обмане јавности користе као параван за невидљиву контролу друштва уз стицање астрономских профита буквално низашта. Зашто банке онда примају новац на штедњу? Пре свега зато што морају, јер би људи у супротном почели да постављају незгодна питања у вези порекла њихових кредита.

  Прикупљање штедње и касније одобравање зајмова по већој цени је за приватне банкаре дуго био главни извор зараде, све док нису открили начин да се у тајности баве и емисијом новца (кредита) из ничега. Додатни мотив је што на тај начин долазе до готовине коју не могу саме да стварају и која их, барем у Србији, обично кошта јефтиније него да су је зајмили од централне банке због високе референтне каматне стопе. Прикупљањем штедње имају потребан алиби пред лаицима и економистима испраног мозга, а трошкове у виду плаћања камате покривају обављајући неутралне банкарске послове попут платног промета, мењачких послова итд, као и онај део активних који се односи на новац који заиста и поседују прикупљањем депозита.

  Све преко тога је чист екстра профит, злоупотреба и предност какву други привредни субјекти могу само да сањају – да не раде ништа, а присвајају попут пијавица новац и туђе створене вредности тако што свој обртни капитал креирају из ничега! И не само то, већ на најдиректнији начин утичу на привредне токове и животни стандард грађана Србије, јер они одређују ко може и под којим условима добити кредите, да ли их уопште може добити, за које сврхе итд, а ако из било којих разлога престану са експанзијом кредита, привреда пуца по свим шавовима, јер дугови са припадајућим каматама и даље висе као мач над главом, а нових кредита за њихово сервисирање више нема. У таквој ситуацији дужници су остављени на милост и немилост изложени свакојаким уценама, тужбама, опасношћу да им заплене имовину, предузећа одлазе у стечај, радници се масовно отпуштају, док им властодршци преко медија сервирају причу како је проблем у њима, како је привреда неконкурентна, како треба смањити јавну потрошњу, приватизовати сва предузећа, чак и она од стратешког значаја, свакакве изговоре ће смислити, само неће народу рећи истину о новцу и банкама.

  Без обзира на висину каматне стопе, која у случају свеже емитованог новца, тј. кредита из ничега никако не би смела бити висока, Јелашић прећуткује да би се у случају државних развојних банака ове камате сливале у републички буџет за потребе грађана ове земље, уместо у џепове страних приватних „банкара“, чиме затварамо круг и креирамо један стабилан извор за финансирање јавне потрошње. На овај начин новац се враћа у промет (што данас није случај) и то широком кругу корисника неоптерећен било каквим каматама и дуговањима, што повећава куповну моћ становништва и благотворно делује на домаћу привреду. Буџетски дефицит и неликвидност постају прошлост, као и актуелни "кредити за ликвидност" који су сами по себи тешка небулоза и нуспродукт узурпираног монетарног система. Пошто приватне банке дефакто контролишу српски банкарски систем и врше емисију динара мимо знања јавности и противно свим законима, Јелашић као њихов чиновник и саучесник само говори јавности оно што се од њега очекује, ни мање ни више. Нема сумње да ће се на исти начин понашати и његов наследник, ако му је стало до каријере, новца, титула, лажних звања и признања. Српски народ и држава су ту само колатерална штета.

  Као да све то није било довољно, дан касније у медијима је осванула вест где овај несуђени глумац наставља да засипа српску јавност новим бисерима као део унапред смишљене, режиране представе. Овај пут уследила је феноменална изјава да „стране банке нису износиле профит из Србије“, (таман посла, сви знамо да су овде из хуманитарних разлога) уз образложење да су оне не само задржале, већ и повећале своју „изложеност“ према Србији на основу тзв. бечке иницијативе и договора из марта прошле године.

  Ова тврдња је потпуно бесмислена и представља наставак бесомучног лагања јавности, пошто те банке нису реинвестирале своје профите како бивши гувернер сугерише, већ су нове кредите једноставно креирале из ничега, што им отвара простор да своју зараду несметано трансферишу у иностранство. Ни ту није крај обманама, јер ако у прилогу погледате кретање ликвидне динарске масе (М1 новчани агрегат), коју поред готовине чини и тзв. књишки или безготовински новац и то у далеко већем износу од око 144 милијарде динара према последњим подацима за фебруар месец (НБС користи назив трансферабилни депозити, „да се Власи не досете“), видећете да нема говора о одржању кредита на истом нивоу, а камоли о њиховом повећању, јер је динарска маса скоро сво време испод репера званог децембар 2008. након чега је и уследио стрмоглав пад кредитне активности, да би после час расла, час опадала, али није премашила поменути ниво све до децембра 2009. када је поред веће емисије банкарског новца, емитована и значајна количина новчаница. Међутим, већ у јануару и фебруару, опет је нестала велика количина динара из оптицаја, тачније преко 20 милијарди динара.

  Због чега долази до оваквог повлачења новца? Чак и без интервенција монетарних власти или куповине девиза за отплату иностраних дугова, до повлачења динара из оптицаја долази услед једноставне, али у јавности слабо познате чињенице да је готово целокупна динарска маса емитована као главница разноразних кредита (најчешће безготовинских, дакле из ваздуха), што значи да су укупни дугови увек већи од распложиве количине новца у оптицају управо за износ камате и да је сав тај новац само привремено у оптицају јер мора се вратити његовим емитерима, тако да по логици ствари новац временом нестаје из оптицаја сваком отплатом рате, као да га никада није ни било. Остаје само камата лажним банкарима чије плаћање ствара додатни притисак и неликвидност у систему и тако све више отежава враћање преосталих дугова, уколико нема сталне експанзије кредита. Пошто је у данашњем узурпираном новчаном систему ток новца прекинут и контролисан на самом свом извору од стране шачице превараната (приватника), а не друштва коме новац као јавно добро припада и треба да служи, држава постаје вештачки зависна од сталног дотока њихових из ничега створених кредита. 2. #2
  Aktivan član Astral-Blade (avatar)
  Učlanjen
  06.08.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.683
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: Не треба Србији нови гувернер, већ монетарни суверенитет

  Већ сам поменуо и није згорег поновити да је емисија књишког, тј. банкарског новца потпуно незаконита и у случају приватних банака крајње неморална и дугорочно погубна за друштво. Не само што се закони из ове области крше или игноришу, они су и писани да би се у тајности могли несметано заобилазити. Ово је постигнуто једноставним прећуткивањем постојања треће врсте новца у форми текућих и других пролазних рачуна. Другим речима, штампање новца насупрот увреженом веровању је тек споредни и често маргиналан начин емисије новца. Ипак, и поред овако доминантног положаја у динарској маси и самим тим огромног значаја у робно-новчаном промету што се може проверити увидом у новчане агрегате, многе ће шокирати чињеница да ни један Закон не помиње, нити признаје његово постојање?!

  Наиме, у члану 53. Закона о НБС, став 2 пише: "Народна банка Србије има искључиво право издавања новчаница и кованог новца у Републици Србији."

  Дакле, нигде се не помиње безготовински (књишки или банкарски) новац који доминира у ликвидној динарској маси. Предлагач закона је тако сакрио од народних посланика и српске јавности постојање треће врсте новца, чијим емитовањем се бави неко други. Ово је додатно замаскирано у Закону о банкама, члан 4. где су јавност и посланици доведени у заблуду непотпуним навођењем послова које банка обавља:

  1) депозитне послове (примање и полагање депозита); 2) кредитне послове (давање и узимање кредита); 3) девизне, девизно-валутне и мењачке послови; 4) послове платног промета; 5) издавање платних картица; 6) послове с хартијама од вредности (издавање хартија од вредности, послови кастоди банке и др); 7) брокерско-дилерске послове; 8) издавање гаранција, авала и других облика јемства (гаранцијски посао) 9) куповину, продају и наплату потраживања (факторинг, форфетинг и др); 10) послове заступања у осигурању; 11) послове за које је овлашћена законом (да креира новац свакако није, прим. аут.)

  Креирање свежег новца (кредита) из ничега, као најважнији посао и дефакто извор моћи и богатства за приватне банкаре је изостављен, наравно "случајно и грешком". Читалац закона који је несвестан постојања безготовинског новца упада у замку да поверује како су прикупљени депозити основ за давање кредита, што наравно није истина, али је јавност доведена у заблуду да тако верује.


  Трећа у низу обмана јесте тврдња да је НБС независна (сем од домаћих установа и институција друштва, што је ван памети), иако се притом "господа" из НБС уопште не либе да на свом сајту објаве како већ увелико раде на примени тзв. базелских стандарда и прописа о „адекватности капитала" којима се на најдиректнији начин ограничава кредитна активност банака, што у условима свеопште задужености значи само једно – неподношљиве дугове и деструкцију економије. Ове прописе иначе доноси БИС (Bank for International Settlement) са седиштем у Швајцарској (Базел), која је приватна банка, има чак и своју приватну гарду и над којом ни једна Влада у свету нема ингеренцију. О каквој се "независности и државности" ту онда ради? И да ли је ова врста подобности, послушништва и „услугe“ српском друштву урачуната у гувернерску плату од 4000€ или су за то предвиђени посебни бонуси?

  У сваком случају, све ово се одвија под покровитељством установе зване „Народна банка“ која је народна само у називу и чији главни задатак је да пружа логистичку и медијску подршку лажним банкарима и узурпаторима који су од државе преотели њено суверено право и обавезу – да емитује сопствену валуту у било којој форми, јер је то темељна претпоставка економског просперитета и истинске слободе у једном друштву. Гувернер је у целој причи само протоколарна личност, ПР менаџер са задатком да замајава народ и извршава туђе налоге, док све конце заправо вуку стране приватне банке као главни емитери и креатори динарске масе. Зато је оставка гувернера и долазак новог човека на ту функцију само козметичка промена и прилика да се оперу руке, а сва кривица за стање у економији пребаци на неодговорну и корумпирану Владу. За носиоце монетарне власти и скривене господаре ово је свакако пожељан исход, јер док њихови штићеници и даље несметано дивљају по Србији кривотворећи кредите, гладан народ ће имати чиме да се забавља и кога да криви. Избори долазе и пролазе, странке се мењају, али без монетарног суверенитета и државних развојних банака, све је то само још једна луткарска представа.

  Корисни линкови:

  http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Jelashic-otvorio-dushu-pred-kriticharima.lt.html

  http://www.smedia.rs/biznis/detalji.php?id=11240

  http://www.nbs.rs/export/internet/latinica/80/80_2/novcani_agregati_2009.pdf

  http://www.nbs.rs/export/internet/latinica/80/80_2/novcani_agregati_2010.pdf

  http://www.webofdebt.com/articles/big_brother_basel.php

  http://www.webofdebt.com/articles/basel.php

  http://www.nbs.rs/internet/latinica/55/55_2/index.html

 3. #3
  Elita
  Učlanjen
  12.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Argeș
  Poruke
  16.552
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Не треба Србији нови гувернер, већ монетарни суверенитет

  odlican tekst.

  na zalost, nas guverner moze da racuna na neznanje mase, koja nema blage veze kako se kreira novac u duznickom sistemu i Fractional-reserve banking

  jos je usadjeno misljenje da banke pozajmljuju novac iz stednje ili svoj novac. mozda, al samo 50-i deo recimo, ostalo je odstampano, stvoreno niizcega i jedino sto drzi vrednost tom novcu je sto mora da se vrati uz kamatu, koja i ne postoji u opticaju.

 4. #4
  Владан ИПХ nije na forumu
  Сећај се краја свога, и нећеш сагрешити довека!
  Veoma poznat Владан ИПХ (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.210
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: Не треба Србији нови гувернер, већ монетарни суверенитет

  Да ли је могуће спречити ову пљачку банкара, оглобљивањем те безготовинске масе, са нпр 1%?

  И зашто једино банкари не плаћају порезе (на своје пословање, трансакције и сл...)?

  Зашто само они могу да узимају (преко камата), а да ништа не дају?

  И како имплементирати порезе на банке?

 5. #5
  Владан ИПХ nije na forumu
  Сећај се краја свога, и нећеш сагрешити довека!
  Veoma poznat Владан ИПХ (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.210
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: Не треба Србији нови гувернер, већ монетарни суверенитет


 6. #6
  Elita
  Učlanjen
  12.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Argeș
  Poruke
  16.552
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Не треба Србији нови гувернер, већ монетарни суверенитет

  Citat Original postavio Владан ИПХ Pogledaj poruku
  Да ли је могуће спречити ову пљачку банкара, оглобљивањем те безготовинске масе, са нпр 1%?

  И зашто једино банкари не плаћају порезе (на своје пословање, трансакције и сл...)?

  Зашто само они могу да узимају (преко камата), а да ништа не дају?

  И како имплементирати порезе на банке?
  ma stvoren novac mora da prati privredni rast, rast proizvoda i usluga. privredni rast je nase bogatsvo, mi smo ga stvorili i dinar koji bi se odstampao da pokrije taj visak koji smo napravili svojim radom, za njega mi moramo da se zajmimo, da zajmimo novac koji je nas generalno i to uz kamatu!

  znaci kamata nije glavni problem, problem je sto je novac nas. a oni ga bato odstampaju po tim bankama pa nam ga pozajme uz kamatu.

  taj duznicki sistem, sistem kredita je jedna, ako ne i najveca prevera u celoj ljudskoj istoriji.

 7. #7
  Владан ИПХ nije na forumu
  Сећај се краја свога, и нећеш сагрешити довека!
  Veoma poznat Владан ИПХ (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.210
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: Не треба Србији нови гувернер, већ монетарни суверенитет

  Citat Original postavio 3nojavi Omladinac Pogledaj poruku
  ma stvoren novac mora da prati privredni rast, rast proizvoda i usluga. privredni rast je nase bogatsvo, mi smo ga stvorili i dinar koji bi se odstampao da pokrije taj visak koji smo napravili svojim radom, za njega mi moramo da se zajmimo, da zajmimo novac koji je nas generalno i to uz kamatu!

  znaci kamata nije glavni problem, problem je sto je novac nas. a oni ga bato odstampaju po tim bankama pa nam ga pozajme uz kamatu.

  taj duznicki sistem, sistem kredita je jedna, ako ne i najveca prevera u celoj ljudskoj istoriji.

  Знам то.

  Интересују ме механизми за демонтирање банкарске банде. Треба применити њихов систем ''пијавица'' на њима самима, исећи их сопствених мачем. Чини ми се да је то решење.

  Дакле, колики порез на банке и ко то да убира? (наравно отпуштање судија и челника држава се подразумева, апсана опционалано пожељна).

 8. #8
  Elita
  Učlanjen
  12.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Argeș
  Poruke
  16.552
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Не треба Србији нови гувернер, већ монетарни суверенитет

  Citat Original postavio Владан ИПХ Pogledaj poruku
  Знам то.

  Интересују ме механизми за демонтирање банкарске банде. Треба применити њихов систем ''пијавица'' на њима самима, исећи их сопствених мачем. Чини ми се да је то решење.

  Дакле, колики порез на банке и ко то да убира? (наравно отпуштање судија и челника држава се подразумева, апсана опционалано пожељна).
  sta znam, prvo masa treba da sazna o prevari da bi mogla da se pokrene.

  najbolji nacin demontiranja sistema belosvetskih krvopija je paralelna valuta, koju bi gradjani sami po svojim komunama uvodili i koja bi polako preuzela primat.

  sta je vrednost novca, obicnog papira nego nasa nabedjenost?

  to su ti banditi shvatili odavno i dobro su se omastili.

  red je sad mi da shvatimo, da je novac nas i da nama sluzi

 9. #9
  Aktivan član Astral-Blade (avatar)
  Učlanjen
  06.08.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.683
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: Не треба Србији нови гувернер, већ монетарни суверенитет

  Citat Original postavio Владан ИПХ Pogledaj poruku
  Да ли је могуће спречити ову пљачку банкара, оглобљивањем те безготовинске масе, са нпр 1%?
  Могуће је наравно, само треба неко да их притисне, а тај неко мора бити освешћен народ, јер од корумпираних политичара никаква вајда. Довољно би било да се само 3-5% популације дозове памети и сконта ту њихову превару, па би летело перје, а имамо и довољно катрана
  Citat Original postavio Владан ИПХ Pogledaj poruku
  И зашто једино банкари не плаћају порезе (на своје пословање, трансакције и сл...)? Зашто само они могу да узимају (преко камата), а да ништа не дају?
  Зато што им се може и што контролишу актуелни режим који их је и довео у Србију или је можда било обрнуто У сваком случају, међу народом и даље нема отпора јер су га убили у појам бесомучном пропагандом, а економска струка и "наука" је толико корумпирана и затрована, као вероватно није једна друга.
  Citat Original postavio Владан ИПХ Pogledaj poruku
  И како имплементирати порезе на банке?
  Најбоље, најправичније и најтранспарентније решење је да се емисијом свежег новца и кредита из ничега баве искључиво државне банке чија добит одалази у буџет. А ако би то радиле приватне банке као што је данас случај, онда им сав тај незаслужени профит треба опорезовати са 100% и опет паре вратити буџету где и припадају. Зараду нека остварују зајмећи новац који заиста и поседују, тј. прикупе. Трећа варијанта јесте да акционари приватних (емисионих) банка буду грађани Србије и да такве акције буду непреносиве, осим путем наследства (моја прим.) У Аустралији нпр. 1/3 становиништва или око 8 милиона људи су акционари у тамошњим приватним банкама, некада у власништву Владе, а банке плаћању високе порезе на корпоративну добит. Није идеално, али немерљиво боље него ово разбојништво и превару коју данас имамо у Србији, а богами и шире.

 10. #10
  Poznat Hedonista (avatar)
  Učlanjen
  21.09.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Helvetia
  Poruke
  9.258
  Reputaciona moć
  141

  Podrazumevano Re: Не треба Србији нови гувернер, већ монетарни суверенитет

  Elem, Boris kaže - da bi Telekom trebalo prodati da se više njime ne bi partijski upravljalo i zato što kompanija nema jasnu strategiju budući da se ona menja sa svakom promenom vlasti. Rečju, Srbija ne ume da vodi Telekom i zato joj ga u njenom interesu valja izbiti iz ruku. Aca je suviše fin čovek da bi rekao kako to treba prodati zato što smo kreteni. Samokritičan je i Tadić: sluša, kaže, ljude koji u svojim selima nemaju širokopojasni Internet, čime je, kaže, prekršeno njihovo ljudsko pravo. Telekom, koji krši ljudska prava potrošača, svakako valja prodati Dojče Telekomu, koji, po prilici, u svojoj istočnoevropskoj strategiji na visokom mestu drži do ljudskih prava, i u tome je posebno slab na uskopojasnog srpskog seljaka.

  Problem je, međutim, što sledeći logiku Borisove i Acine samokritičnosti, misao valja doterati do kraja: čak i više nego Telekomom, i Srbijom se upravlja rđavo, partijski i bez strategije. Više nego Telekom, Srbija krši pravo na informisanje građana, koji gledaju cenzurisane vesti i čitaju cenzurisane novine. I šta ćemo s tim?

  Razume se, sledeći tu ubitačnu logiku, Srbiju, kojom se loše upravlja, ne treba popravljati, nego prodati, pa nek' ide život. Sakupe nas ovako bedne, ubijene i krezave, izračunaju nam ebidu, saberu naše dugove, odbiju ih od ukupne cene, pa koliko ispadne. Elem, ako Telekom treba prodati i u tome se voditi argumentima Ace i Borisa, Srbiju po istoj logici treba proglasiti stranim protektoratom jer taj svet preko nema samo opasne menadžere nego i opasne političke lidere.

  Ni malo se ne šalim. Odvratni su mi domoljubni argumenti kojima ovdašnji tajkuni pravdaju svoju tranzicijsku alavost, ali da li bi zbog toga trebalo da mi bude simpatična teza kako Srbija mora da žrtvuje sve svoje resurse da bi postala deo razvijenog sveta.

 11. #11
  Владан ИПХ nije na forumu
  Сећај се краја свога, и нећеш сагрешити довека!
  Veoma poznat Владан ИПХ (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.210
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: Не треба Србији нови гувернер, већ монетарни суверенитет

  Могуће је наравно, само треба неко да их притисне, а тај неко мора бити освешћен народ, јер од корумпираних политичара никаква вајда. Довољно би било да се само 3-5% популације дозове памети и сконта ту њихову превару, па би летело перје, а имамо и довољно катрана
  Освећење народа, нема без стрпљивог и заједнички планираног рада на томе. Две главе су боље од једне. Поента је да се људи удружују око заједничких именитеља, јер само тако представљају респектабилну силу, наспрам банкарске олигархије.

  Појединачни покушају (попут овог твог или неког сличног), немају одјека без подршке.

  За почетак треба бар на форуму практиковати доктрину солидарности и подршке србским (финансијским) националним интересима.

  Зато што им се може и што контролишу актуелни режим који их је и довео у Србију или је можда било обрнуто У сваком случају, међу народом и даље нема отпора јер су га убили у појам бесомучном пропагандом, а економска струка и "наука" је толико корумпирана и затрована, као вероватно није једна друга.
  Изгледа обрнуто. Скинули су Слобу, јер није довољно ''сарађивао'' на пљачки народа.

  Најбоље, најправичније и најтранспарентније решење је да се емисијом свежег новца и кредита из ничега баве искључиво државне банке чија добит одалази у буџет. А ако би то радиле приватне банке као што је данас случај, онда им сав тај незаслужени профит треба опорезовати са 100% и опет паре вратити буџету где и припадају. Зараду нека остварују зајмећи новац који заиста и поседују, тј. прикупе. Трећа варијанта јесте да акционари приватних (емисионих) банка буду грађани Србије и да такве акције буду непреносиве, осим путем наследства (моја прим.) У Аустралији нпр. 1/3 становиништва или око 8 милиона људи су акционари у тамошњим приватним банкама, некада у власништву Владе, а банке плаћању високе порезе на корпоративну добит. Није идеално, али немерљиво боље него ово разбојништво и превару коју данас имамо у Србији, а богами и шире.
  Мислим да је национално акционарство најбоље решење, мада без отклањања корумпираних властодржаца, то неће имати никаковог ефекта.


  Дакле ништа без окупљања те критичне масе од 3%-5% едукованих, и солидарности међу истима.

  Потребан је отклон од егоцентризма и среброљубља, када је у питању заједничко добро. Другачији дух од данашњег нам треба у свести и душама.

 12. #12
  Elita Navar (avatar)
  Učlanjen
  30.09.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  twilight
  Poruke
  20.163
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Не треба Србији нови гувернер, већ монетарни суверенитет

  dobro je

 13. #13
  Elita Navar (avatar)
  Učlanjen
  30.09.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  twilight
  Poruke
  20.163
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Не треба Србији нови гувернер, већ монетарни суверенитет

  Citat Original postavio 3nojavi Omladinac Pogledaj poruku
  ma stvoren novac mora da prati privredni rast, rast proizvoda i usluga. privredni rast je nase bogatsvo, mi smo ga stvorili i dinar koji bi se odstampao da pokrije taj visak koji smo napravili svojim radom, za njega mi moramo da se zajmimo, da zajmimo novac koji je nas generalno i to uz kamatu!

  znaci kamata nije glavni problem, problem je sto je novac nas. a oni ga bato odstampaju po tim bankama pa nam ga pozajme uz kamatu.

  taj duznicki sistem, sistem kredita je jedna, ako ne i najveca prevera u celoj ljudskoj istoriji.
  takva emisija novca se plasira ne u potrosacke kredite nego u ..kako to kazu razvojne..tj daju se pare proizvodji...koja proizvede robu i tako napravi pokrice

 14. #14
  Elita Navar (avatar)
  Učlanjen
  30.09.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  twilight
  Poruke
  20.163
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Не треба Србији нови гувернер, већ монетарни суверенитет

  napokon jedan od zaista pametnih tema..

 15. #15
  Владан ИПХ nije na forumu
  Сећај се краја свога, и нећеш сагрешити довека!
  Veoma poznat Владан ИПХ (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.210
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: Не треба Србији нови гувернер, већ монетарни суверенитет

  Citat Original postavio Navar Pogledaj poruku
  napokon jedan od zaista pametnih tema..
  Квалитет теме, зависи од квалитета учесника, поготову постављача.

  На форуму има доста паметних људи, који знају и умеју, али нас Србе, нажалост уби негативна непотистичка селекција кадрова, која је усађена комунизмом (који је у духу - смрт за морал).

  Непотизам проузрокује фракционаштво, секташтво и пристрасност, тако да је једини лек за тај зли дух у људима, буђење духа солидарности, упућености једних на друге кроз заједничке циљеве, подршка моралу и искреној побожности (без калкулације).

  То мора ићи постепено, са трпљењем и радом на себи.

  Ништа без ''домаћих задатака'' и кориговања сопствених злих навика.
  Poslednji put ažurirao/la Владан ИПХ : 03.04.2010. u 18:50

Slične teme

 1. Да ли Србији ТРЕБА премијер ?
  Autor kisela bombona u forumu Politika
  Odgovora: 34
  Poslednja poruka: 05.12.2009., 21:11
 2. Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 07.11.2009., 23:19
 3. Треба ли Србији Косово?
  Autor john doe u forumu Politika
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 07.05.2008., 22:35
 4. Odgovora: 40
  Poslednja poruka: 12.06.2007., 20:20
 5. Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 15.12.2006., 21:45

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •