Smenjeni kosovski ministri bez objašnjenja o razrešenju

Tanjug | 02. 04. 2010. - 15:34h

Smenjeni kosvski ministri ni drugi dan posle razrešenja nisu dobili objašnjenje zbog čega je to učinjeno, tvrdeći da taj čin ne ukazuje da je Kosovo društvo koje stremi demokratiji.

"U svakoj normalnoj demokratskoj zemlji, kada se ministar smenjuje, njemu se saopštavaju razlozi smene ili otpuštanja", rekao je listu "Koha ditore" bivši ministar za državnu upravu Arsim Bajrami.
On se slaže da je smena ministra pravo premijera na osnovu ustava, ali smatra da bi trebalo da dobije proveru njegovog rada i bilo kakvo objašnjenje.
I bivša ministarka pravde Nekibe Keljmendi je kazala da je otpuštena bez ikakvog objašnjenja, navodeći da je od visokih zvaničnika njene partije - Demokratskog saveza Kosova - čula da bi trebalo da podnese ostavku i da će, ako to ne uradi, biti smenjena.
Kosovski premijer Hašim Tači je pre dva dana smenio šest ministara i njihova mesta imenovao nove. U okviru rekonstrukcije vlade, uspostavljeno je i ministarstvo za evropske integracije.Dva bivša kosovska premijera, Ramuš Haradinaj i Agim Cceku, smatraju da najnovije promene u vladi neće doneti ništa novo i da se radi o pokušaju "produženja života već pokojne vlade".
"Mislim da je u interesu zemlje da ove godine budu održani izbori, jer bi time prestali negativni trendovi upravljanja. Rekao sam da vlada Hašima Tačija boluje od raka koji se zove korupcija", kazao je Haradinaj.
Cceku smatra da restruktuiranje predstavlja još jednu "sapunicu u vladi Kosova" i da nedavne promene ne ispunjavaju očekivanja međunarodne zajednice.
Američki ambašador u Prištini Kristofer Del je, međutim, pozdravio promene u kosovskoj vladi.
"Verujemo da će promene u vladi biti pozitivne. Imaćemo dobru saradnju u budućnosti, uključujući i nove ministre”, rekao je Del.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/183525/Smenjeni-kosovski-ministri-bez-objasnjenja-o-razresenju