Samoglasnici?
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Samoglasnici?

 1. #1
  Poznat Hriscanin.Hriscanin (avatar)
  Učlanjen
  09.08.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.460
  Reputaciona moć
  115

  Post Samoglasnici?

  ovo su saoglasnici iz svih jezika:

  A, E, I, O, U, R, Ü, Ö, Ä, æ, ø, å

  Imam pitanje zasto S, Š i Z nisu samoglasnici evo primera:

  Psssssssst, šššššššššššš, Zzzzzzzzzzum!!! a R je samoglasnik ako izuzetak a zaszo to nisu ond ai ovi? kad je ista fora kao i kod R.RRRRRRRRRr.

 2. #2
  Zainteresovan član Arya^^ (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Valjevo
  Poruke
  488
  Reputaciona moć
  34

  Podrazumevano Re: Samoglasnici?

  S i ovi ostali ne spadaju u samoglasnike zato sto prilikom njihovog izgovora vazdusna struja nailazi na prepreke i tako se stvara glas Kada izgovoris A, E, I, O ili U, vazduh slobodno prolazi od pluca do usta (ne nailazi na prepreke) ^_^

  У фонетици, самогласник (такође вокал) је назив за глас у говорном језику који се ствара без запреке у говорном тракту тако да ваздушна струја слободно пролази од плућа до усана.
  swimming in a fish bowl

 3. #3
  Primećen član M. Rokvić (avatar)
  Učlanjen
  20.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  549
  Reputaciona moć
  37

  Podrazumevano Re: Samoglasnici?

  То за шта сугеришете да су самогласници већ има име - фрикативи. То су они сугласници код којих ваздушна струја слободно пролази без препреке, али трепери кроз уске теснаце створене у устима: Ф, В, С, Ш, Х итд. - сваки онај сугласник који можете "континуално изговорити".

  Самогласници су гласови код којих ваздушна струја пролази без икаквих препрека, али и без икаквих теснаца. У ту групу код нас спадају само А, Е, И, О, У.

  Р није фрикатив због тога што у "ррррр" нема континуалног звука, већ се између сваког Р праве екстремно кратке и једва чујне паузе, па се стога изговара "р-р-р-р-р" исто као и када бисте могли толико брзо да говорите т-т-т-т или д-д-д-д.

  Слично фрикативима имате и назале, а то су сулгасници који се такође могу континуално изговарати, али струја не иде ни директно без препреке, ни кроз теснаце већ - кроз нос. То су гласови М и Н.

  Овде имате и једну занимљивост. Пробајте да континуално изговарате Ч и ослушните шта се чује као континуалан звук - чује се Ш! Заправо, покушајем да кажете "ччччч", изговорићете "чшшшш". То је због тога што је глас Ч састављен сливањем два гласа у један - Т и Ш. Т је алвеолар, сугласник настао директном препреком језика и непца, а Ш је фрикатив који се може континуално изговарати. Због тога увек када кажете Ч, чује се једно кратко Ш на крају, а при покушају да то Ч изговарате континуално, само ћете успети да продужите оно Ш.

  Глас Ч се назива африката, а у групу са њим спадају још и Ћ, Ђ и Џ. Покушајте сами да видите спајањем којих гласова су настале африкате Ћ, Ђ и Џ и који се глас чује ако се покуша њихов континуални изговор.
  Као да су звезде мале све у твоје очи стале
  Тако твоје очи горе, лепше него рујне зоре

  - М. Роквић

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •