Da li Izrael treba da napadne Iran
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 28

Tema: Da li Izrael treba da napadne Iran

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  28.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pančevo
  Poruke
  199
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Da li Izrael treba da napadne Iran

  Filip Ejdus
  07.03.2010.

  Jedan od najopasnijih bezbednosnih izazova današnjice predstavlja mogućnost da Islamska Republika Iran razvije nuklearno naoružanje. Razloga za zabrinutost nemaju samo Amerika i Evropa, koje sa Iranom imaju veoma zategnute odnose još od islamske revolucije 1979, već i ostale bliskoistočne države. Razvijanjem nuklearnog oružja Iran bi postao regionalni hegemon, čime bi bila poremećena veoma osetljiva politička i vojna ravnoteža snaga na Bliskom Istoku. Politička ravnoteža snaga bila bi pomerena u korist islamskog fundamentalizma, koji već dugo tinja i preti da se rasplamsa po čitavom regionu šireg Bliskog Istoka, koji se prostire od Zapadne Sahare do Pakistana. Vojna ravnoteža snaga bila bi pomerena u korist Irana. Arapske države, a pre svih Saudijska Arabija, dobile bi snažan podsticaj da i one razviju kapacitete za nuklearno odvraćanje, što bi ubrzo moglo da pokrene spiralu trke u naoružanju i dovede do nuklearizacije čitavog regiona.

  Dan kada će Iran imati sposobnost da napravi nuklearnu bombu sve je bliži. Uprkos ekonomskim sankcijama, diplomatskim pritiscima i vojnim pretnjama Iran je, prema svim raspoloživim saznanjima, uključujući tu i ona do kojih je došla Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), nastavio da obogaćuje uranijum. U septembru prošle godine otkriveno je novo nuklearno postrojenje nedaleko od grada Koma. Nemački list Spiegel je krajem januara ove godine objavio i deo poverljivog obaveštajnog dosijea, prema kome postoji tajna vojna grana iranskog nuklearnog programa direktno odgovorna iranskom ministru odbrane. Konačno, na trideset jednu godišnu od islamske revolucije, 11. februara ove godine, iranski predsednik Mahmud Ahmedinedžad je izjavio da je Iran postao “nuklearna država”. Iako je Iran obogatio uranijum do nivoa od čak 20%, Ahmedinedžad je tom prilikom saopštio da za sada ne postoji odluka da se napravi nuklearna bomba. Međutim, nuklearni eksperti procenjuju da je vreme koje je Iranu neophodno da uranijum obogati do nivoa potrebnog za atomsku bombu sada postalo izuzetno kratko.

  Ukoliko Iran u poslednjem trenutku ne odustane od daljeg obogaćivanja uranijuma, što je teško očekivati, procenjuje se da će imati sposobnost da napravi nuklearnu bombu već tokom 2010. Po svemu sudeći SAD nisu spremne da vojnom intervencijom zaustave Teheran. Obaminoj administraciji trenutno su zavezane ruke, zbog ekonomske krize i ratova u Avganistanu i Iraku. Međutim, dok je iranski nuklearni program za Vašington samo jedna od mnogih spoljnopolitičkih glavobolja, za jednu drugu državu ovo može biti pitanje života i smrti, a to je Izrael.

  Iranski predsednik je u nekoliko navrata pozvao na uništenje jevrejske države. Izrael se pribojava da bi Teheran svoju tehnologiju iknow-how za razvoj nuklearnog naoružanja mogao dati Hamasu i Hezbolahu - organizacijama koje finansijski i vojno podržava i koje takođe pozivaju na uništenje Izraela. Ovakav scenario, iako za sada malo verovatan, u Jerusalimu se sve više tumači kao egzistencijalna pretnja po opstanak jevrejske države. Ahmedinedžadovo negiranje Holokausta pogađa Izraelce u najbolniju tačku i svakako da ne doprinosi smirivanju strasti. Izrael je više puta ponovio da će, ukoliko diplomatija ne urodi plodom, morati vojnim sredstvima da spreči Iran da dođe u posed atomskog oružja. Izraelska javnost gotovo da nepodeljeno podržava svoju Vladu u ovim namerama.

  Pojedini analitičari smatraju da uprkos pretnjama, Izrael nije spreman da izvrši napad na Iran bez američkog zelenog svetla. Međutim, Izrael je već dva puta i to veoma uspešno, preduzimao slične preventivne operacije bez prethodnog dogovora sa SAD. Prvi put to je bilo 1981, kada je izraelska avijacija uništila nuklearni reaktor Osirak u Iraku, a drugi put septembra 2007, kada je bombardovan nuklearni kompleks Al Kibar u Siriji.

  Ipak, okolnosti mogućeg napada na Iran danas su radikalno drugačije od onih koje su postojale 1981. i 2007. Irak je 1981. bio u ratu (sa Iranom), a nuklearni reaktor Osirak već je bio oštećen od strane iranskih snaga. Iran danas nije ni sa kim u ratu i ima nuklearna postrojenja na barem šesnaest mesta, od kojih su dva glavna u Natancu i Komu ukopana duboko ispod površine zemlje. Nuklearno postrojenje Al Kibar u Siriji bilo je dobrim delom na površini, a čuvali su ga ruski sistemi Tor-M1, koji su inače zaduženi i za protivvazdušnu odbranu Irana. 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  28.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pančevo
  Poruke
  199
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Teheran je još 2007. sklopio sa Mosvkom ugovor o kupovini anti-raketnih sistema S300, koji bi uspeh izraelske vazdušne operacije učinili neizvesnim. Rusija je zbog pritiska SAD dugo odugovlačila sa isporukom ovog naoružanja Iranu, ali je 19. februara ove godine zamenik spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Rijabakov najavio ispunjavanje ugovornih obaveza svoje države. Moguće je da se radi samo o diplomatskom manevru Moskve, koji ima za cilj podizanje uloga u strateškom nadmetanju sa Vašingtonom oko postavljanja antiraketnog štita u Istočnoj Evropi, kao i oko daljeg širenja NATO. Ukoliko se ipak radi o ozbiljnoj nameri Moskve da antiraketni sistem S300 zaista isporuči Iranu, to bi moglo da pokrene preventivnu izraelsku intervenciju, koja ima mnogo veće šanse za uspeh pre nego što pomenuti sistem bude instaliran u Iranu.

  Uprkos ozbiljnosti iranske pretnje, samostalna preventivna vojna intervencija predstavljala bi za Izrael krupnu stratešku grešku sa neizvesnim i potencijalno nesagledivim posledicama po sam Izrael i po ceo Bliski istok.

  Prvo, postavlja se pitanje da li bi izraelski napad uopšte bio uspešan. Glavna iranska nuklearna postrojenja nalaze se ukopana duboko ispod zemlje. Osim toga, ova postrojenja zaštićena su debelim betonskim bunkerima koje je veoma teško probiti čak i uz pomoć preciznih bombi za rasturanje podzemnih bunkera. Čak iako bi savršeni uslovi neophodni za obogaćivanje uranijuma u poznatim postrojenjima bili privremeno onemogućeni bombardovanjem, nije poznato da li i gde sve Iran poseduje tajna postrojenja. Takođe, nuklearna postrojenja u Iranu se nalaze na 1500 do 1700 km udaljenosti od izraelskih vazduhopolovnih baza, što je mnogo dalje od Osiraka i Al Kibara. Izraelski avioni bi morali da se probiju kroz vazdušni prostor nekoliko susednih država (Jordan-Irak, Saudijska Arabija-Irak, Sirija-Turska) pre nego što stignu do Irana, gde bi ih čekao gust sistem iranske protiv vazdušne odbrane. Šanse za delimično veći uspeh imao bi stoga napad balističkim raketama Jeriho. Problem je u tome što se mesta sa kojih bi se ovakve balističke rakete lansirale nalaze u blizini naseljenih mesta, te bi samo lansiranje Iranci mogli rano da otkriju.

  Drugo, čak i ukoliko bi bio uspešan, izraelski napad ne bi mogao trajno da uništi iranske nuklearne kapacitete, već bi samo mogao možda privremeno da ih onesposobi. Zagovornici intervencije tvrde da bi time bilo kupljeno vreme od šest meseci do tri godine, tokom kojih bi možda bilo postignuto diplomatsko rešenje. Postavlja se pitanje da li bi Iran nakon izraelske intervencije bio više zainteresovan da odustane od nuklearnog oružja nego što je to slučaj danas. Sva je prilika da bi se dogodilo upravo obrnuto. Nijedna nuklearna sila u istoriji nije bila napadnuta. Zbog toga je nuklearno oružje, najmoćnije sredstvo odvraćanja od spoljne agresije, dobilo epitetvelikog izjednačivača moći u međunarodnim odnosima (Great Equalizer). Bez obzira koliko je mala konvencionalna vojna moć jedne države, nuklearno oružje se pokazalo kao najbolji garant njenog opstanka u međunarodnom sistemu. Zbog toga, ukoliko je Iran do sada potajno i postepeno radio na razvoju kapaciteta za stvaranje nuklearne bombe, nakon izraelskog napada iranski napor bio bi brži i odlučniji. Izraelska vojna operacija ne bi predstavljala kraj nego novi početak nuklearnog vojnog programa u Iranu, koji bi se verovatno i povukao iz Ugovora u neširenju nuklearnog oružja (NPT).

  Treće, izraelski napad bi sigurno izazvao odmazdu Irana protiv Izraela i to na više načina. Najpre, moglo bi se očekivati da Iran direktno napadne Izrael svojim balističkim raketama Šahab 3, u čijem se dometu nalaze svi izraelski gradovi. Čak i ukoliko anti raketni sistemi Patriot i zaustave ove projektile pre nego što dopru do izraelske teritorije, Iran može pokrenuti raketne napade indirektno preko Hezbolaha i Hamasa protiv kojih Izrael nema adekvatnu zaštitu. Asimetrična iranska odmazda verovatno bi bila usmerena i protiv koalicinih snaga u Iraku i Avganistanu.

  Četvrto, velika je verovatnoća da bi izraelski napad na Iran ojačao poziciju Mahuda Ahmedinedžada i konzervativne vladajuće elite na štetu reformističkih snaga. To bi se dogodilo, bilo kroz nacionalno ujedinjenje iranskog naroda oko vlasti, bilo krvavim obračunom sa unutrašnjim neprijateljem pod okriljem vanrednog stanja. Takav razvoj bi na duži rok podrio autentične reformske potencijale koji se u poslednje vreme ispoljavaju u iranskom društvu. Ovo bi omogućilo dalju radikalizaciju islamske revolucije u unutrašnjoj i u spoljnoj politici Irana.

  Postoje indicije da i sam iranski režim iz tog razloga priželjkuje izraelski napad. Nedavno je New York Times otkrio deo izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), po kome je dve tone obogaćenog uranijuma preneto iz podzemnih skladišta na površinu, navodno radi održavanja reaktora u Teheranu koji proizvodi izotope za medicinsku opremu. Prema izveštaju ove organizacije, za održavanje ovog reaktora je potrebno daleko manja količina, pa se postavlja pitanje pravog motiva ovog poteza. To je navelo pojedine analitičare da posumnjaju da se zapravo radi o pokušaju Iranske revolucionarne garde da izazove izraelsku vojnu intervenciju, kako bi se pažnja svetske javnosti preusmerila sa represije nad opozicijom koja se usledila nakon osporavanih predsedničkih izbora održanih u junu prošle godine.

  Peto, napad na Iran bi dodatno destabilizovao čitav region. Najpre, izraelsko-palestinski mirovni proces bio bi još snažnije zakovan za mrtvu tačku. Raketni napadi Hamasa iz Gaze i Hezbolaha iz Libana bi sigurno izazvali izraelsku odmazdu koja bi dodatno radikalizovala Palestince i produbila krizu legitimiteta Fataha na Zapadnoj obali. Postavlja se pitanje i kakva bi bila reakcija okolnih arapskih država na izraelski napad. Nije tajna da arapske države na Iran ne gledaju sa prevelikim simpatijama. Režimi u ovim državama takođe vide iranski nuklearni program kao pretnju po sopstvenu bezbednost, a neke možda čak i priželjkuju izraelski napad. Ipak, “arapska ulica” bi u slučaju iransko-izraelskog rata mogla u Ahmedinedžadu videti heroja borbe protiv cionističke okupacije, što bi islamski teroristi iskoristili za napade u Egiptu, Jordanu, Jemenu i drugim državama Bliskog istoka. Dovoljno je da jedna arapska država bude uvučena u konflikt (npr. Liban ili Sirija), pa da izraelsko-iranski rat spiralno odvede u opšti regionalni sukob. Ništa ne ujedinjuje tako snažno kao spoljni neprijatelj. Amr Musa, generalni sekretar Arapske lige stoga je i upozorio da bi izraelski napad na Iran “zapalio Bliski istok”.

  Šesto, u slučaju rata sa Izraelom Iran bi verovatno zatvorio moreuz Hormuz kroz koji prolazi većina svetske nafte. Ovo bi dovelo do naglog skoka cena ovog energenta na svetskom tržištu, što bi na trenutnu recesiju i svetsku ekonomsku krizu došlo kao so na ranu. SAD bi u tom slučaju donele odluku da samostalno ili u okviru NATO vojno intervenišu kako bi obezbedile slobodan protok nafte kroz Persijski zaliv. Argument da se bezrezervna podrška Izraelu kosi sa američkim nacionalnim interesima, koji se u SAD poslednjih nekoliko godina sve snažnije čuje, dobio bi novu potvrdu. Dodatna demonizacija Izraela na Zapadu svakako da bi išla na ruku svim njegovim neprijateljima.

  Za Izrael u ovom trenutku postoji samo jedna stvar gora od iranskog nuklearnog oružja, a to je unilateralni izraelski napad na Iran. Najbolji ishod bio bi da Iran odustane od svog nuklearnog programa, u zamenu za snažne bezbednosne garancije i ekonomsku pomoć Zapada. Ukoliko tako nešto nije moguće, za Izrael i za ostatak sveta bi bilo bolje da počnu da se spremaju da žive u svetu u kome Islamska republika Iran ima nuklearnu bombu. I da se nadaju da, kako tvrdi otac teorije međunarodne politike Kenet Volc, «nacije koje poseduju nuklearno oružje veoma se trude da ga koriste odgovorno».

 3. #3
  Elita Moderna Pevacica (avatar)
  Učlanjen
  27.01.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Haiti
  Poruke
  15.846
  Reputaciona moć
  191

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Mislim da ne bi trebalo sam Izrael da napadne Iran, nego da se napravi koalicija protestantskih drzava Evrope, Amerike i Australije, kao i drugih zemalja, koje su propatile zbog islamskog terorizma i da sravne Iran sa zemljom.
  Ja kazem istinu i niko mi ne veruje. A sta da lazem...?
  Ceterum censeo Russiam esse delendam.

  Beban, napolje!

 4. #4
  Iskusan
  Učlanjen
  31.08.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  срце у Бања Луци, душа у Москви, тело у Београду
  Poruke
  5.868
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Не треба. Иран треба да нападне Израел.

 5. #5
  Gazija nije na forumu
  Nije bitno sa koje si strane drug,ako im i danas verujes, onda si lud
  Iskusan Gazija (avatar)
  Učlanjen
  01.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Dzamahirija :D
  Poruke
  6.100
  Reputaciona moć
  98

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Zavisi, vidjecemo sta ce biti u cetvrtak kada igraju Makabi - Partizan, ako pobedi Makabi onda nek napadnu, ionako ce nayebati :mrgren:

 6. #6
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  ТРЕБА, ИЗРАЕЛ РУЛЛ... треба протерати мухамеданце у меку..све редом!  “Mors tua, vita mea”

 7. #7
  Владан ИПХ nije na forumu
  Сећај се краја свога, и нећеш сагрешити довека!
  Veoma poznat Владан ИПХ (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.210
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Нека крвожедне, ратнохушкачке, примитивне, животињске и острашћене главе на челу УСА и Израела, мало оладе од жеље за проливањем невине крви, јер рат само продубљава проблеме, место да их решава.

  Нека неко објасни тим умоболним људима и њиховим присталицама да се ватра не гаси бензином нит да се крвопролићем штите сопствени интереси.

  Не може твоја корист да буде на туђу штету, јер бумеранг воли да се враћа онима који га одашиљу.

  КО СЕ МАЧА ЛАТИ, ОД МАЧА ЋЕ ДА СТРАДА!

 8. #8
  Iskusan
  Učlanjen
  31.08.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  срце у Бања Луци, душа у Москви, тело у Београду
  Poruke
  5.868
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Citat Original postavio Владан ИПХ Pogledaj poruku

  КО СЕ МАЧА ЛАТИ, ОД МАЧА ЋЕ ДА СТРАДА!
  Важи само за оне слабе, не за САД и Израел.

 9. #9
  Владан ИПХ nije na forumu
  Сећај се краја свога, и нећеш сагрешити довека!
  Veoma poznat Владан ИПХ (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.210
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Citat Original postavio Уго Чавез Pogledaj poruku
  Важи само за оне слабе, не за САД и Израел.
  Важи за све, јер Бог управља ПРИЛИКАМА И ВРЕМЕНИМА.

  У тренутку може да им се деси погибао због витлања мачем и нуклеарном претњом нејаким Палестинцима.

  Не заборави Бога и Његов утицај на све што постоји и што тек треба да постане.

 10. #10
  Iskusan
  Učlanjen
  31.08.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  срце у Бања Луци, душа у Москви, тело у Београду
  Poruke
  5.868
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Citat Original postavio Владан ИПХ Pogledaj poruku
  Важи за све, јер Бог управља ПРИЛИКАМА И ВРЕМЕНИМА.

  У тренутку може да им се деси погибао због витлања мачем и нуклеарном претњом нејаким Палестинцима.

  Не заборави Бога и Његов утицај на све што постоји и што тек треба да постане.
  Бог је ствароио свет и он ће га ускоро и уништити. У међувремену се не меша.

 11. #11
  Aktivan član ubootfahrer (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Auf dem Atlantik, Auf dem weiten Meer
  Poruke
  1.695
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Citat Original postavio Владан ИПХ Pogledaj poruku
  Нека крвожедне, ратнохушкачке, примитивне, животињске и острашћене главе на челу УСА и Израела, мало оладе од жеље за проливањем невине крви, јер рат само продубљава проблеме, место да их решава.

  Нека неко објасни тим умоболним људима и њиховим присталицама да се ватра не гаси бензином нит да се крвопролићем штите сопствени интереси.

  Не може твоја корист да буде на туђу штету, јер бумеранг воли да се враћа онима који га одашиљу.

  КО СЕ МАЧА ЛАТИ, ОД МАЧА ЋЕ ДА СТРАДА!
  Recimo da se donekle slažem sa tvojom parolama o krvožednim i ratnohuškačkim itd. glavama u SAD i Izraelu.

  Međutim, dali stvarno misliš da taj i takav Iran kad jednog dana bude posjedovao nuklearno oružje neće biti onaj koji će ga i prvi upotrebiti u nekom nijma svetom ratu?

  Ja lično se naježim kad pomislim na Ahmadinedžada sa prstom na nuklearnom okidaču.
  Bad people are punished by society's law and all good people...
  are punished by Murphy's law.

 12. #12
  Владан ИПХ nije na forumu
  Сећај се краја свога, и нећеш сагрешити довека!
  Veoma poznat Владан ИПХ (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.210
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Citat Original postavio Уго Чавез Pogledaj poruku
  Бог је ствароио свет и он ће га ускоро и уништити. У међувремену се не меша.
  Бог не уништава, него узима или даје ПО ЗАСЛУГАМА.

  Створитељ није уништитељ. Мораш мало Православље да изучаваш, да би знао ко је Бог (Истина, Пут и ЖИВОТ) И како нам је заповедио да живимо, размишљамо и устројавамо здраве односе према свима и свему.

 13. #13
  Stara legenda mmaher (avatar)
  Učlanjen
  23.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  89.114
  Tekstova u blogu
  34
  Reputaciona moć
  3007

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Citat Original postavio Moderna Pevacica Pogledaj poruku
  Mislim da ne bi trebalo sam Izrael da napadne Iran, nego da se napravi koalicija protestantskih drzava Evrope, Amerike i Australije, kao i drugih zemalja, koje su propatile zbog islamskog terorizma i da sravne Iran sa zemljom.
  devojko...ti si pevaljka...uvati se za mikrofon i nemoj mnogo da njashke...glupa si!
  ja navijam za bracu Ahmeda i Nedzada!
  Postupaj tako da svaki tvoj cin moze da se upotrebi kao univerzalni princip.

 14. #14
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Citat Original postavio ubootfahrer Pogledaj poruku
  Recimo da se donekle slažem sa tvojom parolama o krvožednim i ratnohuškačkim itd. glavama u SAD i Izraelu.

  Međutim, dali stvarno misliš da taj i takav Iran kad jednog dana bude posjedovao nuklearno oružje neće biti onaj koji će ga i prvi upotrebiti u nekom nijma svetom ratu?

  Ja lično se naježim kad pomislim na Ahmadinedžada sa prstom na nuklearnom okidaču.
  Slažem se sa napadom Izraela na Iran ali samo pod uslovom da im uništi sva nuklearna postrojenja da ne ostane ništa od njih.

 15. #15
  Владан ИПХ nije na forumu
  Сећај се краја свога, и нећеш сагрешити довека!
  Veoma poznat Владан ИПХ (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.210
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Citat Original postavio ubootfahrer Pogledaj poruku
  Recimo da se donekle slažem sa tvojom parolama o krvožednim i ratnohuškačkim itd. glavama u SAD i Izraelu.

  Međutim, dali stvarno misliš da taj i takav Iran kad jednog dana bude posjedovao nuklearno oružje neće biti onaj koji će ga i prvi upotrebiti u nekom nijma svetom ratu?

  Ja lično se naježim kad pomislim na Ahmadinedžada sa prstom na nuklearnom okidaču.
  Недај да те плаше бабарогама, да би тај ирационални страх рационализовали бедним оправдањима (изговорима за насиље). То су ти све опасне барабе, који знају како се креира коликтивно јавно мњење, које има сасвим друго значење у реалности. Недо Бог рат никоме, поготову нуклеарни.

  И Ахмениџад је помрачењак, али тренутно прст на нуклеарном обарачу држе луди масони и кабалисти маде ин УСА+Израел.

  Погледај само колико су ратова у 20ом веку водили Амери, а колико муџе, па ћеш да видиш ко је реална опасност за обичне људе.

  И наравно сети се 99. ко нас је обогатио осиромашеним уранијумом.

 16. #16
  Владан ИПХ nije na forumu
  Сећај се краја свога, и нећеш сагрешити довека!
  Veoma poznat Владан ИПХ (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.210
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Citat Original postavio mmaher Pogledaj poruku
  devojko...ti si pevaljka...uvati se za mikrofon i nemoj mnogo da njashke...glupa si!
  ja navijam za bracu Ahmeda i Nedzada!
  Није девојка него дечко који се представља као девојка, извало га је један форумаш.

  Не треба острашћено навијати, него ладне и здраве главе наћи правилан однос према свему, који мора укључивати узајамно поштовање и тежњу ка МИРУ.

  Рат само мафији корист (материјалну) доноси, али свим па и њима доности духовну штету (мржњу, неразумевање, острашћеност и сл...).

  Те болести треба лечити по Божијем рецепту, који чува Истинско Православље.

 17. #17
  Legenda
  Učlanjen
  20.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  55.149
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  ne treba...

 18. #18
  Aktivan član ubootfahrer (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Auf dem Atlantik, Auf dem weiten Meer
  Poruke
  1.695
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Citat Original postavio Владан ИПХ Pogledaj poruku
  Недај да те плаше бабарогама, да би тај ирационални страх рационализовали бедним оправдањима (изговорима за насиље). То су ти све опасне барабе, који знају како се креира коликтивно јавно мњење, које има сасвим друго значење у реалности. Недо Бог рат никоме, поготову нуклеарни.

  И Ахмениџад је помрачењак, али тренутно прст на нуклеарном обарачу држе луди масони и кабалисти маде ин УСА+Израел.

  Погледај само колико су ратова у 20ом веку водили Амери, а колико муџе, па ћеш да видиш ко је реална опасност за обичне људе.

  И наравно сети се 99. ко нас је обогатио осиромашеним уранијумом.

  U posljednjih 50+ godina ti masoni i kabalisti nisu došli u iskušenje da taj nuklerani okidač i povuku.

  Što se realne opasnosti tiče, po nas su opasni i jedni i drugi. razlika između njih je samo u tome što bi te jedan umlatio sikirom, a drugi krstarećom raketom.

  Vrlo dobro se sjećam 99 i obogaćivanja, a šta ako efendija Nedžad jednog dana dođe do zaključka da bi zbog te 99, a i nekih drugih godina, trebalo da nas malo osiromaši obogaćenim uraniumom made in Iran
  Bad people are punished by society's law and all good people...
  are punished by Murphy's law.

 19. #19
  Владан ИПХ nije na forumu
  Сећај се краја свога, и нећеш сагрешити довека!
  Veoma poznat Владан ИПХ (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.210
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Citat Original postavio ubootfahrer Pogledaj poruku
  U posljednjih 50+ godina ti masoni i kabalisti nisu došli u iskušenje da taj nuklerani okidač i povuku.

  Što se realne opasnosti tiče, po nas su opasni i jedni i drugi. razlika između njih je samo u tome što bi te jedan umlatio sikirom, a drugi krstarećom raketom.

  Vrlo dobro se sjećam 99 i obogaćivanja, a šta ako efendija Nedžad jednog dana dođe do zaključka da bi zbog te 99, a i nekih drugih godina, trebalo da nas malo osiromaši obogaćenim uraniumom made in Iran
  Ја сам за то да ми Срби и грађани Србије заступамо само сопствене СРБСКЕ интересе, а нека се великим чепе и подводе нације које имају дугогодишњи стаж ИДЕОЛОШКИХ проститутки.

  Ми треба да се окренемо Богу и себи, а нека незнабожци траже аминаше међу пропалим народима (онима без свести о Правоживљу и миру Божијем).

 20. #20
  Владан ИПХ nije na forumu
  Сећај се краја свога, и нећеш сагрешити довека!
  Veoma poznat Владан ИПХ (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.210
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  И заборављаш да су једнио Амери (тј. луди полуЈевреји у Америци + малоумни аминаши) били за то да се бацио нуклеарка на обезглављене Јапанце 45.

  Дакле, зна се ко се не либи да милионе ''части'' радијацијом у име ''очувања мира и безбедности''.

  Плус она криза на Куби 60 и неке, тај је било чупаво, умало лудаци да испоље своју крвожедну болест.

 21. #21
  Stara legenda mmaher (avatar)
  Učlanjen
  23.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  89.114
  Tekstova u blogu
  34
  Reputaciona moć
  3007

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Citat Original postavio Владан ИПХ Pogledaj poruku
  Није девојка него дечко који се представља као девојка, извало га је један форумаш.

  Не треба острашћено навијати, него ладне и здраве главе наћи правилан однос према свему, који мора укључивати узајамно поштовање и тежњу ка МИРУ.

  Рат само мафији корист (материјалну) доноси, али свим па и њима доности духовну штету (мржњу, неразумевање, острашћеност и сл...).

  Те болести треба лечити по Божијем рецепту, који чува Истинско Православље.
  Istina.pametno zborish.ja navijam za mir,ali ako biram izmedju jevreja i Irana,biram Iran...ako treba mogu i da obrazloshim,ali mi se ne duzhi...a i tema nije o tome...
  najbolje bi bilo da niko nikoga ne napada i da svi zhivimo u miru,ljubavi i slozi...Bozhe daj!
  Postupaj tako da svaki tvoj cin moze da se upotrebi kao univerzalni princip.

 22. #22
  Elita
  Učlanjen
  30.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.563
  Reputaciona moć
  497

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Citat Original postavio Владан ИПХ Pogledaj poruku
  Није девојка него дечко који се представља као девојка, извало га је један форумаш... ...
  u pm koji mazohizam
  mora da je demokrata

 23. #23
  Владан ИПХ nije na forumu
  Сећај се краја свога, и нећеш сагрешити довека!
  Veoma poznat Владан ИПХ (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.210
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Citat Original postavio mmaher Pogledaj poruku
  Istina.pametno zborish.ja navijam za mir,ali ako biram izmedju jevreja i Irana,biram Iran...ako treba mogu i da obrazloshim,ali mi se ne duzhi...a i tema nije o tome...
  najbolje bi bilo da niko nikoga ne napada i da svi zhivimo u miru,ljubavi i slozi...Bozhe daj!
  Тако је братко, молитве Богу за мир треба упућивати. Жив и здрав ти мени био и остао.

  Мудрост је уклањати се од зла и чинити добро.

  Ако имаш два зла (нпр лудаке на власти у Израелу и у Ирану) одабери ниједног.

  Ми треба да смо за Христову Србију, а не за антихристов НСП и њихове главне играче, психопате и умоболнике.

  Ево једна лепа молитва:

  Молитва друга светом Георгију Победоносцу

  Свети, славни и свехвални великомучениче Георгије! Сабрани у храму Твом и приклоњени пред светом иконом Твојом, ми молимо Тебе познатог посредника наших жеља: Моли с нама и за нас милосрдног Господа; да нас по неизмерној доброти Својој милостиво услиши; да не превиди наше молитве односно нашег спасења и живота, и да нам дарује победу над видљивим и невидљивим непријатељима вере наше и спасења нашег. И опет припадајући Теби, свети победоношче ми Те молимо: даном Ти благодаћу укрепи у борбама православне хришћане; разруши силу насрнулих непријатеља; нека се постиде и посраме, и безочност њихова нека се сломи; нека познаду да ми имамо божанску помоћ; свима што су у невољама и опасностима укажи своју многомоћну заштиту; и умоли Господа Бога, свих твари Саздатеља, да нас избави од вечних мука, да бисмо, исповедајући Твоје заступништво, једнако прослављали Оца и Сина и Светога Духа, сада и свагда и кроза све векове. Амин!

 24. #24
  Elita
  Učlanjen
  30.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.563
  Reputaciona moć
  497

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  @tema, izrael treba da poravna iran avionima.
  ništa kopnene trupe, nije neophodno.

 25. #25
  Владан ИПХ nije na forumu
  Сећај се краја свога, и нећеш сагрешити довека!
  Veoma poznat Владан ИПХ (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.210
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: Da li Izrael treba da napadne Iran

  Citat Original postavio velke712 Pogledaj poruku
  @tema, izrael treba da poravna iran avionima.
  ništa kopnene trupe, nije neophodno.
  Али они би нуклеаркама, а облак радијације, у ком правцу дуне, њега ће да ''обогати'' радиоактивним молекулима.

  Тај рат може да есклалира у трећи светски, а то ваљда не би волео.

  Живи ти се још ваљда?

Slične teme

 1. Da li Izrael treba da napadne Iran?
  Autor Droid u forumu Politika
  Odgovora: 202
  Poslednja poruka: 08.11.2009., 05:02
 2. Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 04.08.2009., 19:46
 3. Bajden: SAD neće sprečavati Izrael da napadne Iran
  Autor gost 23146 u forumu Politika
  Odgovora: 50
  Poslednja poruka: 06.07.2009., 19:45
 4. Iran i Izrael, zaoštravanje odnosa
  Autor Bojan_BRT u forumu Politika
  Odgovora: 60
  Poslednja poruka: 26.05.2009., 23:14
 5. Iran bi mogao da napadne SAD atomskom bombom
  Autor Karamazov u forumu Politika
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 18.12.2008., 00:39

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •