Tadić: Samo država koju priznaju UN može da bude članica EU

28. mart 2010. | 10:35

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć u Briselu da samo država koju priznaju Ujedinjene nacije može postati članica Evropske unije, naglasivši da je "jako dobro" što to što Srbija ne priznaje Kosovo nije prepreka za pregovore Srbije o članstvu u EU.Srbija nastoji da nađe kompromisno rešenje za Kosovo koje može doneti stabilnost regionu, istakako je Tadić na završnoj konferenciji za novinare, posle rasprave o Zapadnom Balkanu na "Briselskom forumu".

Predsednik Srbije je rekao da "srpski i albanski građani naše južne pokrajine" takođe treba da uđu u Evropsku uniju, uz opasku da je Srbija spremna na kompromis i da je fleksibilna, a da ima mogućih rešenja.

Tadić je istakao da je nedavno s hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem razmotrio kako dve zemlje, u okviru novog međusobnog "evropskog partnerstva", mogu uticati na rešavanje ključnih izazova u regionu, kao što su problemi Bosne i Hercegovine, Kosova ili granica.

Srpski predsednik je učestvovao u raspravi o Zapadnom Balkanu, zajedno s Josipovićem, evropskim komesarom za proširivanje Štefanom Fileom i američkim senatorom Džonom Vojnovićem.

Tadić i Josipović:Sarađujemo u duhu evropskog partnerstva


Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović izjavili su u Briselu da su vlasti dve zemlje rešene da "u duhu evropskog partnerstva" sarađuju u rešavanju međusobnih pitanja i regionalnih problema, s ciljem da se celom Zapadnom Balkanu olakša pridruživanje Evropskoj uniji.

Tadić i Josipović su posebno naglasili spremnost da pomognu u prevazilaženju političkog zastoja u Bosni i Hercegovini, bez nametanja rešenja spolja, kao i da vlasti Srbije i Hrvatske još temeljnije sarađuju u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao zla koje moraju iskoreniti sve zemlje regiona da bi uspostavile vladavinu prava i usvojile evropske vrednosti.

Tadić je posebno ukazao na to da organizovani kriminal vuče korene, novac i strukture iz vremena ratnih zločina u proteklom razdoblju.

Josipović je, rekavši da je bio profešor krivičnog prava, upozorio da kriminalci sarađuju bez obzira na granice, ali je istakao da je već uspostavljena jako dobra saradnja pravosudnih organa i policija Srbije i Hrvatske.

"To je naš strateški interes", objasnio je hrvatski predsednik, naglasivši da je to prevashodno bitno za same građane dve zemlje, jer "svesni smo opasnosti da organizovani kriminal ugrožava i naš politički i ekonomski život".

Tadić je rekao da je bitka protiv organizovanog kriminala "jedan od najtežih izazova" i predočio da je Srbija tu ostvarila krupne rezultate, počela da suzbijanjem organizovanog kriminala "izvozi bezbednost" i, pored ostalog, sarađuje s obaveštajnim službama Velike Britanije i SAD i u borbi protiv međunarodnih mreža trgovaca drogom.

Na okruglom stolu o Zapadnom Balkanu američki senator Džon Vojnović je veoma pohvalno pomenuo saradnju srpskih i američkih obaveštajno-policijskih agencija u suzbijanju organizovanog kriminala i posebno krijumčarenja droge.

Evropski komesar za prošenje Štefan File istakao je da veruje da će prestati da se govori o "zamoru od proširivanja" EU i da će to, pored političkog, jasnije biti shvaćeno i kao tehničko pitanje ispunjavanja uslova i nužnih reformi.

Predsednik Srbije je rekao da se u nekim evropskim krugovima govori o "zamoru od proširenja", ali je ocenio da to može da se odagna jedino potpunom reformom pravosuđa, jačanjem sposobnosti državne uprave, suzbijanjem korupcije i organizovanog kriminala.

Tadić je naveo i da je ekonomska kriza ta koja otežava napredak, zaključivši da su, ipak, za evropski put Srbije ključne reforme i dovršetak saradnje s Haškim sudom, uz nastojanja da se uhapse preostali optuženi za ratne zločine.

http://www.emg.rs/vesti/srbija/117522.html