Демографска катастрофа Србије

Pogledaj rezultate ankete: Koliko imate djece

Glasova
21. Ne možete glasati na ovu anketu
 • 1

  7 33,33%
 • 2

  6 28,57%
 • 3

  4 19,05%
 • 4

  1 4,76%
 • 5

  0 0%
 • 6

  0 0%
 • vise od 6

  3 14,29%
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 32

Tema: Демографска катастрофа Србије

 1. #1
  Domaćin RSmusliman (avatar)
  Učlanjen
  01.09.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Banjaluka - Republika Srpska
  Poruke
  3.688
  Reputaciona moć
  68

  Podrazumevano Демографска катастрофа Србије

  Није више изузетак да се у породилишту у 24 сата не роди ниједна беба, није изненађење ни да је просечна Српкиња већ ушла у пету деценију, нити што одавно бројимо више старих него младих.
  Нејасно је, међутим, то што се олако прихвата изостанак државне стратегије која би спречила демографску катастрофу. Епилог: разводи побеђују венчања, абортуси рађања, а самачка домаћинства велике, традиционалне породице...
  Док један део стручне јавности каже да је овај тренд очекиван, јер делимо судбину целог европског континента, други упозоравају да нам прети изумирање...

  Према попису из 1950. године, било нас је 5,9 милиона, а демографи процењују да ће нас исто толико бити и 2050. То значи да је читав један век, у коначном збиру, прошао - без рађања.
  - Битку са белом кугом не смемо да изгубимо, а нисмо ни почели да се боримо - упозорава социолог Биљана Спасић, ауторка књиге „Зашто Срби нестају“. - У овој се борби, у један фронт, морају ујединити патриотизам, политика и капитал. Залуд нам све државне политике ако нема људи.
  А људи је све мање. Попис из 2002. године каже да је Србија имала 7,5 милиона становника, а 2008. нас је било 150.000 мање. Дакле, за шест година је нестао град величине Крагујевца. Само у 2008. години однос рођених и умрлих је 33.620 у корист умрлих, што је град величине Ћуприје или Ивањице...
  Са негативним природним прираштајем суочавају се сви окрузи у Србији осим Рашког, где је већинско муслиманско, и Пчињског, где је велики удео албанског становништва.
  Новац
  Док су бројке неумољиве и не остављају простор за полемику, копља се ломе око тражења криваца. Највише је оних који оптужују - новац. Недостатак пара млади парови најчешће наводе као разлог за несамосталност. Због малих примања и незапослености неће напустити родитељско гнездо, тешко ће се одлучити за заједнички живот, а још теже да „појачају“ презиме. Има, међутим, социолога који се све гласније питају - да ли је баш све у новцу?
  - Сви као разлог наводе економску ситуацију. Не мислим да је то прави разлог, јер се у време сиромаштва рађало знатно више деце. Данас богати домови имају једно или немају ниједно дете. И даље највише рађа сиротиња - објашњава Биљана Спасић. - Моја истраживања показују да је заправо главни разлог то што патимо од недостатка љубави. Себични смо, егоистични и нисмо спремни на жртву, а рађање и васпитавање детета управо то захтева. Егоистични смо толико да има све више парова који се, тобоже, воле, али не желе да имају потомство. Истраживање је показало да су у 93 одсто разлози искључиво хедонистичке природе.
  Помера се и граница рађања. Сада је из жениних двадесетих прешла у тридесете године. Кумује и велики број развода.
  - То такође показује да нисмо спремни на компромис. А без брака нема ни потомства. Брак рађа децу - закључује Спасићева.
  Такође, пита се наша саговорница, како ћемо охрабрити родитеље ако им нудимо најскупљу беби опрему у Европи, а једнократни родитељски додатак за прво дете уместо да буде највећи - понижавајуће је низак.
  Криза
  Постајемо све старија нација. Просечна старост становника Србије била је 1953. године 29,9 година. У 2008. се просек, код жена, попео на
  42,2 године. А демографи кажу да ће просечна старост половином овог века достићи 52 године.
  Тада ће нас сустићи низ геронтолошких проблема. Биће потребно више домова за старе него породилишта и обданишта заједно! А мали број запослених неће моћи да издржава огроман број пензионера.
  Зато многи виде спас управо у држави. Републичка влада је, додуше, показала расположење да побољша „крвну слику“ земље. Исписана је серија докумената и изгласан
  низ одлука, али мало је вајде од тога. Последњи „папир“ у који су сви полагали наду била је Стратегија за подстицање рађања, усвојена пре две године. У њој је био побројан низ мера које би помогле младим паровима да се одлуче на родитељство.
  Циљеви су подељени у два пакета: на директну финансијску подршку и на помоћ око усклађивања рада и родитељства. Држава се обавезала да ће увећати износ родитељског додатка, као и додатке за друго, треће и четврто дете, чија би исплата требало да буде једнократна уместо уситњена на рате, као данас. Предложена је исплата пуне зараде за трудничко боловање, бесплатни уџбеници за треће и четврто дете, повољнији стамбени кредити за парове до 35 година...
  У Стратегији је наведено и да ће се учинити све да се млади родитељи подстакну у запошљавању, да ће се појачати инспекцијски надзор послодаваца због дискриминације породиља, да ће се раширити мрежа предшколских установа, обезбедити помоћ родитељима чија деца имају тешкоће у развоју... Амбициозно замишљени планови остали су, ипак, само на нивоу идеје.
  - Стратегија је у 2009. години требало да почне да се примењује. Десила се, међутим, светска економска криза и многи планови су одложени - објашњава Предраг Петровић, начелник Одељења за послове у области популационе политике у Министарству рада и социјалне политике. - Све мере су везане за новац и управо је то кључни проблем. Буџет је био рестриктиван, без икакве могућности да се прошири. А ови предлози захтевају огромна средства. Само да би се једнократно исплаћивао родитељски додатак за друго, треће и четврто дете, као што је случај за прво, неопходне би нам биле четири милијарде, а још ако би се увећао, како је предвиђено Стратегијом, то би коштало осам милијарди динара.
  Зато је, према тумачењу Петровића, исплата у ратама подношљивија, иако ни она није једноставна.
  - Када би се те мере сада примењивале, оне би изазвале драстичан удар на буџет. При том би се то морало унети у закон, дакле, неопходно би било усвојити и допуне важећег закона. А све то додатно кошта и дуго траје - наставља Петровић. - За финансијску подршку породици већ сада се из буџета издвајају 32 милијарде динара и то је огроман новац. Једноставно нисмо имали простор за ново проширења права.
  Проблем
  Све је мање оних који имају разумевања за државне омашке, макар оне биле „само“ у процени.
  - Не знам да ли су у питању средства, или ресурси, или кадровски проблеми, али пошто Статегија постоји, у њој треба тражити шта држава може и треба да учини како би подстакла рађање. Стратегија рађања мора хитно да почне да се спроводи, да се предузму радикалне мере у овом најважнијем државном питању - сматра Драгана Соћанин, председница удружења „Родитељ“. -Држава би морала, пре свега, да покаже да је искрена. Када већ покрене иницијативу, оснује разна тела, пише стратегије, да све то заиста и спроведе, а не да све остане само на папиру.
  У овом удружењу напомињу да подстицање рађања није проблем једнократних помоћи или трајања породиљског одсуства. У питању је национални проблем који се стварао дуго, деценијама, као последица низа других друштвених проблема.
  Колико ће у будућности бити помака - нема одговора, али има сумњичавости. Судећи према енергији која се улаже у решавање овог проблема, мали су изгледи да се погреши у песимистичким прогнозама. Последња је да ћемо до краја века имати упола мање становништва него данас.
  Држава без слуха
  Драгана Соћанин наводи многе примере где су улагања симболична, али држава ни за њих нема слуха.
  - Много је мајки које имају проблем да скупе сва документа потребна за материјалну помоћ државе, јер немају кога да пошаљу. Мајке које имају компликације после порођаја једноставно не могу да стигну, а да не говоримо о озбиљнијим здравственим проблемима мајке или бебе. Тако за помоћ не могу да аплицирају управо они којима је најпотребнија. Ако желимо да подстичемо рађање мора да постоји свест да су неке ствари лакше ако постанеш родитељ, да ти је нешто олакшано - а не отежано.
  Односно, да је твоје да се бавиш дететом, а држава ће се сама побринути за свој део уместо да мајка или отац или родбина изигравају курире између различитих државних служби.
  Села опустела
  Права слика демографске катастрофе највише се огледа у селима. У Заводу за проучавање села израчунали су да ће у Србији у наредних 15 године чак 700 села остати без становника. Већ данас у сваком од њих живи мање од 100 мештана. У њима су, махом, остали најстарији.
  Krajina je srce Srbije 2. #2
  Buduća legenda C0NSIGLIERI (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Yukon
  Poruke
  26.865
  Reputaciona moć
  1308

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Da, ali ce zato svi da zive u Beogradu
  Sta ti je malogradjanski mentalitet
  A Mari usque ad Mare

 3. #3
  Domaćin RSmusliman (avatar)
  Učlanjen
  01.09.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Banjaluka - Republika Srpska
  Poruke
  3.688
  Reputaciona moć
  68

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  i u RS lose stanje
  Krajina je srce Srbije

 4. #4
  Buduća legenda C0NSIGLIERI (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Yukon
  Poruke
  26.865
  Reputaciona moć
  1308

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Pa gde ti je u anketi "Nemam decu" ... mislim da je takvih najvise
  A Mari usque ad Mare

 5. #5
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Комунистичка Аграрна реформа можда главни кривац отерала 8 милиона Срба са села.
  "Свуда около су издаја, кукавиштво и лаж" Цар Николај II

 6. #6
  Domaćin RSmusliman (avatar)
  Učlanjen
  01.09.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Banjaluka - Republika Srpska
  Poruke
  3.688
  Reputaciona moć
  68

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Citat Original postavio SlovesniFilozof Pogledaj poruku
  Комунистичка Аграрна реформа можда главни кривац отерала 8 милиона Срба са села.
  ali i ovaj ekstremni matrijalizam posljednih 15 - 20 godina
  Krajina je srce Srbije

 7. #7
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Citat Original postavio SlovesniFilozof Pogledaj poruku
  Комунистичка Аграрна реформа можда главни кривац отерала 8 милиона Срба са села.
  Citat Original postavio RSmusliman Pogledaj poruku
  ali i ovaj ekstremni matrijalizam posljednih 15 - 20 godina
  Kao da neko smisljeno radi na smanjenju broja Srba.

  Osim ove dve cinjenice ( nagla industrijalizacija i materijalizam), sada ne treba potceniti ni globalizam (tranziciju), gde se bukvalno radi na "odstranjenju" svih 'nepozeljnih i viska" (penzioneri i nezaposleni; a medju potonjima ima mnogo jos sposobnih za reprodukciju).

 8. #8
  Elita
  Učlanjen
  22.07.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  gde su kuće male krečene u belo
  Poruke
  15.163
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Stvarno imaš više od šestoro dece...?
  Svaka čast
  Ja sam još uvek u fazi poricanja kad je u razmatranju treće

 9. #9
  Domaćin
  Učlanjen
  24.02.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.946
  Reputaciona moć
  95

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Kao da neko smisljeno radi na smanjenju broja Srba.

  Kao da ne radi?Ja kad god pomenem antisrpsku zaveru svi me dočekaju na nož!Izmislio je nisam a sve što se događa deluje tako isplanirano da nema mesta sumnjama!Uzgred,kako čovek da se odluči na rađanje dece ako je svaki dan pijan ili nadrogiran,uz to i nezaposlen....Pa kad bi pomrli odjednom svi roditelji korenje bi se jelo!!A da radi malo ko i hoće!!!Ne isplati se kažu raditi,pogotovo na selu...svi 'oće u BG,tamo je dobro...!

 10. #10
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  a jel mogu ja da ucestvujem u anketi????????

 11. #11
  Iskusan
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u tihoj noći, sasvim blizu.
  Poruke
  5.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Фали опција 0 (нула), јер нас демографски не убијају ни кечеви ни двојке, већ нуле.

  То је она стара клетва, дабогда имао, па немао...

  Постали смо нација са прохтевима. Ти прохтеви нису велики, скромни су, али смо се на њих навикли и више не можемо да функционишемо... а те најосновније скромне ствари - више немамо.

  1. Желимо нормално радно место, а не да 24 сата дневно и 7 дана недељно гриземо за динар и ловимо прилике за зараду од данас до сутра

  2. Желимо да се стамбено осамосталимо

  3. Желимо такав посао да нам мимо њега остане неколико сати дневно да проведемо у стварима које волимо... А те ствари ем ђто коштају, ем што посао и ако га имамо, може психички и физички да нас убије за остатак дана

  4. Ако имамо децу, желимо да тој деци обезбедимо више него што смо ми имали, а не можемо да им обезбедимо ни исто толико

  5. Желимо зараду такву да не грцамо у дуговима, већ да нам преостане мало да штекамо за море, аутомобил, технику итд.

  Ништа од овога немамо. Знам за младе парове који немају децу јер још увек живе код својих и једноставно не смеју... Чекају тренутак када ће имати средства да живе самостално. Знам за младе парове са једним или двоје деце који би радо имали и треће, па и четврто, али немају ни простора за то.

  Ово нису оправдања, ово су објашњења. Данас у бракове рано може да ступа и пуно деце да има углавном онај ко није окусио сласти модерног живота.

  Кад смо као нација били најрепродуктивнији? Када се живело на селу, када се гардероба преносила са генерације на генерацију, када се није знало за боље од тешког физичког рада по цео дан за кору 'леба и када су људи говорили "хвала Богу" и за ту кору 'леба што би имали.

  Када није било "забављања", па гледања да ли једно другом одговарамо, да ли се слажемо, да ли функционишемо... Него када је једини начин да млад човек има секс био да се ожени, а развода није било. Па, брајко, кад се млад ожениш и изјарцате се само једно на другом, па након 4-5 година кад једно другом досадите у исто време имате и 3-4 заједничке деце, онда нема назад, нема нових заљубљивања, нема раскида и мувања... нечега што се код нас са раних 20-их преместило и на касне 20-те, а сада већ залази и у 30-те.

  А и не убија нас мали број деце, него што се та деца добијају КАСНО. Двоје деце би било сасвим довољно, да их свако добије са 20-ак година. Па до 70-те већ будеш прадеда, колико се генерација изродило. А ако са 35-40 имаш и троје, четворо, а мораш до 70-те да чекаш да би прво унуче видео, то јесте велик број деце, али се преспоро "штанцују" и опет наталитет у паду, а просечна старост расте.

 12. #12
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Демографском КАТАСТРОФОМ као и демографском ЕКСПЛОЗИЈОМ директно управљају, осмишљавају и финансирају МОЋНИЦИ СА ЗАПАДА СТАЛНИМ ПОСТАВЉАЊЕМ СВЕ НОВИХ И НОВИХ УЦЕНА И ЗАХТЕВА - па погледајте какве је економска ситуација у Србији, ко њоме руководи и ко њоме управља И СВЕ ЋЕ ВАМ БИТИ ЈАСНО. Погледајте ниво здравства, погледајте цене свега што је потребно једном детету... и опет гласајте за црвено-жуту банду...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 13. #13
  Elita
  Učlanjen
  12.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  20.450
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Sloba i Mira bi taj problem do sad rešili.... Uvezli bi 10 miliona Kineza i opet bi zaratili sa celim regionom...

  Lagano...

 14. #14
  Stara legenda BLAJBI (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U senci banana....
  Poruke
  85.242
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  2448

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Citat Original postavio adem_ks Pogledaj poruku
  a jel mogu ja da ucestvujem u anketi????????
  Ti ne mozes.

  Taj broj nije obuhvacen anketom.
  "Dva najbolja prijatelja u zivotu su ti ogledalo i senka: ogledalo te nikada ne laze, a senka nikada ne napusta!"

 15. #15
  Aktivan član
  Učlanjen
  18.02.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.973
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Sve dok:

  - "nema potrebe da se ukida PDV na proizvide za bebe"-B. Djelic,
  - treba vise novca da das na birokratiju nego sto ces dobiti "stimulansa",
  - sve dok u vrtic mozes da upises dete samo ako imas debelu vezu,
  - ova drzava ne radi nista da omoguci ponovno zaposlenje zenama koje su posao izgubile jer nisu mogle da se vrate poslu, a upravo zbog prethodne crtice,
  - se propagiraju neprirodni polni odnosi,
  - dok ne dobijemo visoko svesnu i vlast koja ce se okrenuti Srpskom narodu, a ne nekom svetskom bloku,

  nece biti malih Srba, niti buducnosti.

  A, sto se tice toga da svi nastoje da zive u Beogradu, mnogi bi ziveli na selu kada bi bilo stimulansa. Bojim se da se radi upravo suprotno. Stimulise se UVOZ poljoprivrednih proizvoda. Ali, za to je potrebna ozbiljna nacionalna strategija. Ja ne vidim kad ce biti bolje. Ubi nas tajkunizacija.

 16. #16
  Veoma poznat
  Učlanjen
  16.06.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Леландз
  Poruke
  10.094
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  A kad se uopšte stimulisao izvoz.Kad je uvoz jeftiniji.

 17. #17
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Srbija nema ozbiljnu vlast koja bi se pozabavila natalitetom, vlada je retardirana i infantilna. Rusija je usla u plus sa natalitetom posle 2 godine mera i kampanje, to je dokaz da moze da se odradi posao ako se donesu pravi potezi.
  ...

 18. #18
  Veoma poznat
  Učlanjen
  16.06.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Леландз
  Poruke
  10.094
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Uvesti Ruse

 19. #19
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Citat Original postavio Marga Rita Pogledaj poruku
  Uvesti Ruse
  putina za premijera.....
  ...

 20. #20
  Elita peti ligament (avatar)
  Učlanjen
  22.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  19.479
  Reputaciona moć
  288

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Citat Original postavio adem_ks Pogledaj poruku
  a jel mogu ja da ucestvujem u anketi????????
  Pa naravno, lijepo ti piše:
  Демографска катастрофа Србије

 21. #21
  Aktivan član
  Učlanjen
  18.02.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.973
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Citat Original postavio Marga Rita Pogledaj poruku
  A kad se uopšte stimulisao izvoz.Kad je uvoz jeftiniji.
  Stimulisao se kad je dugorocno bio u interesu nacije i zemlje uopste. Posto kod nas nema dugorocno, onda nema ni stimulisanja bilo cega osim Delta Holdinga i slicnih.

 22. #22
  Buduća legenda Psihologue (avatar)
  Učlanjen
  11.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  36.316
  Reputaciona moć
  410

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Citat Original postavio C0NSIGLIERI Pogledaj poruku
  Pa gde ti je u anketi "Nemam decu" ... mislim da je takvih najvise
  Ebesh anketu kad nema dece

 23. #23
  Elita
  Učlanjen
  30.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.563
  Reputaciona moć
  497

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  kad na to dodaš i one što su pobegli iz srbije devedesetih dobiješ najcrnju moguću sliku stanja.
  rapidan pad i starenje populacije se rešavaju dugoročnom strateškom politikom,
  ali kod nas nema stratega među političarima, sve taktičari.
  i to oni kratkovidi.

 24. #24
  Veoma poznat
  Učlanjen
  16.06.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Леландз
  Poruke
  10.094
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  Zar ne treba narod da bude strateg.Što očekivati od političara? Kod šiptara nema strategije,a ima ih.Dobro možda zato jer kradu od soc pomoći.

 25. #25
  Domaćin RSmusliman (avatar)
  Učlanjen
  01.09.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Banjaluka - Republika Srpska
  Poruke
  3.688
  Reputaciona moć
  68

  Podrazumevano Re: Демографска катастрофа Србије

  ljudi da zumiramo ko sto kaze Sojic SAMO SEX SRBINA SPASAVA
  Krajina je srce Srbije

Slične teme

 1. Грб и застава Србије
  Autor Slaven777 u forumu Istorija
  Odgovora: 4807
  Poslednja poruka: 24.11.2017., 16:05
 2. Имиџ Србије
  Autor gost 186661 u forumu Politika
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 16.10.2009., 22:11
 3. Две Србије
  Autor AAPL u forumu Politika
  Odgovora: 54
  Poslednja poruka: 24.02.2008., 05:01
 4. КРОАТИЗАЦИЈА СРБИЈЕ
  Autor Pobunjenik u forumu Politika
  Odgovora: 130
  Poslednja poruka: 10.12.2005., 17:02
 5. Центри су нам катастрофа
  Autor Ljuba82 u forumu Košarka
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 22.08.2004., 15:55

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •