Генерал Коста Мушицки
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Генерал Коста Мушицки

 1. #1
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Post Генерал Коста Мушицки

  Рођен је 7. априла 1897. године у Славонском Броду.

  Потомак је старе српске племићске куће. Породица Мушицки је била потомак изданка епископа Горњокарловачког Лукијана Мушицког, који је живео у 19. веку.

  Гимназију је завршио у Загребу, да би по избијању Првог светског рата био мобилисан са 17 година у службу Аустро-Угарске Монархије.

  Ту је добио и чин водника и затим је учествовао у походу на Србију крајем 1914. године. Заробљен је у околини Колубаре и од тада се налазио у служби Српске војске. Заједно са осталим јединицама се повлачио преко Албаније. Из рата је изашао са чином потпоручника и одликован је "Карађорђевом звездом". По завршетку рата одлази на дошколавање. У чин инжењеријског капетана је унапређен 1931.

  У време владавине краља Александра Карађорђевића, капетан Мушицки је био његов лични ађутант, а касније и ађутант краљице Марије и краља Петра II Карађорђевића.

  У чин пуковника је унапређен 1937. године.

  Априлски рат га је затекао у родном граду. Након слома фронта 2. Армије код Загреба, пуковник Мушицки је ухапшен од стране нове Усташке власти и осуђен на смрт. Ипак, ослобођен је и пуштен на слободу након увида у његову ранију војничку каријеру. Из Загреба долази у Београд 13. априла 1941. где долази у контакт са пуковником Милошем Масаловићем и вођом покрета "ЗБОР" Димитријем Љотићем.
  У Београду остаје дуже време после окупације. На позив новоизабраног председника српске владе, генерала Милана Недића, пуковник Мушицки постаје командант Српског Добровољачког Корпуса (СДК) и командант добровољачке команде у Београду. На том положају је од 15. септембра 1941. па све до њеховог хапшења 7. децембра 1941.
  1943. поново се вратио на исту функцију и на њој остао све до расформирња одреда у Словенији 1945.
  Крајем 1941. командовао је чишћењем западне Србије од партизанских одреда. После легализације појединих четничких одреда у Србију, пуковник Мушицки је био главни координатор између Владе и ових одреда. Давао је легализованим одредима муницију, одећу и храну.
  Због оваквих мера, Немци су пуковника Мушицког ухапсили 7. децембра 1941. Под оптужбом да је помагао побуњенички покрет Драже Михаиловића, изведен је пред немачки Војни ратни суд у Београду и осуђен на казну смрти стрељањем.
  Само захваљујући интервенцији генерала Милана Недића, који запретио својом оставком, пуковник Мушицки је ослобођен смртне казне и осуђен је на једногодишњу затворску казну. Затворску казну је издржао у тамници београдског Гестапоа и пуштен је на слободу половином 1942.
  Унапређен је у чин ђенерала у августу 1944.
  Након притиска партизанских снага из Босне, ђенерал Мушицки одлази на састанак са ђенералом Михаиловићем у Коцељеву 17. септембра 1944.
  Напушта Београд 8. октобра 1944. и креће са својим јединицама према Словенији. 26. марта 1945. у Постојну је стигла делегација Драже Михаиловића која је имала задатак да саопшти ђенералу Мушицком да се од сада све његове снаге имају трансформисати у састав "Истакнутог дела Штаба Врховне Команде ЈВуО" на челу са генералом Миодрагом Дамјановићем.
  Овај споразум је званично потписан 27. марта 1945. у Илирској Бистрици и тиме је ђенерал Мушицки престао да врши улогу команданта СДК.
  8. јануара 1945. енглески војници су га ухапсили и спровели у логор Еболи у граду Риминију, да би га затим предали властима нове Југославије као ратног злочинца.
  Суђење ђенералу Мушицком одржано је на процесу против Драже Михаиловића од 10. јуна до 15. јула 1946. у Београду. Главна расправа оптуженом Мушицком одржана је 22. јуна.
  Коста Мушицки је оптужен да је као командант СДК одговоран за масовно стрељање таоца у Крагујевцу у октобру 1941., да је водио ворбу против НОП-а, да је сарађивао са Немцима у заједничкој борби против НОП-а, да је вршио злочине над домаћим становништвом и заробљеним борцима НОП-а, да је радио на оснивању школе командоса која је имала задатак да школује терористе и саботере нове државе и да је водио борбе против јединица Четврте Југословенске армије по повлачењу у Словенији.
  Осуђен је на казну смрти стрељањем која је извшена 17. јула 1946. у Београду.
  Место стрељања није објављено.
  "Свуда около су издаја, кукавиштво и лаж" Цар Николај II 2. #2
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Генерал Коста Мушицки

  Јунаци,
  Ја идем на пут у небеску Србију тамо где се налазе најбољи наши другови да се са њима ставим на чело јер тамо и спадам. Ви наставите започето дело и будите свима и свакоме пример како се живи и умире за Истину,Краља,Народ и Отаџбину.
  Другови,
  Истрајте до краја у светој борби за Истину и вазда имајте на уму,
  да вас ваши другови и ваш командант посматрају и у борби и у раду
  и прате и да су стално са вама.
  Живео Краљ!

  Командант СДК
  Ђенерал Коста Мушицки

  Ову наредбу,писану на једној цедуљици на други дан Божића 8.јануара 1946
  у згради енглеске команде у Риминију.
  "Свуда около су издаја, кукавиштво и лаж" Цар Николај II

 3. #3
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Генерал Коста Мушицки

  ДЕСЕТ ЗАПОВЕСТИ СРПСКИМ ДОБРОВОЉЦИМА

  Прво: Што се од вас тражи, то jе да љубави за страдалнички српски народ имате, да земљу своjу и народ своj волите пре свега и изнад свега. Та љубав треба да буде извор и утока свих ваших нада и жеља, мисли и осећања; jедном речjу, сав ваш живот и цео рад мора бити искључиво за добро српског народа, никако мимо њега, наjмање против њега. Том љубављу морате испунити срце своjе до те мере да у њему не остане ниjедан кутак у коме би се могла мржња заврежити, jер мржња, ма према коме, залива очи крвљу, те човек онда истину не може сагледати. Таква љубав биће увек непресушни извор нових снага са коjима ћете и наjтеже напоре лако поднети.

  Друго: Чега морате бити свесни jесте то да ви не располажете своjим животима, jер сте их ставили добровољно у службу српства и Србиjе. Патње и страдања српског рода, у свим краjевима где Срби живе, биће главни покретачи свих ваших напора, а ваши напори неће и не могу бити без жртава. На то морате бити спремни, тога морате бити свесни, jер без тога спасења народу нашем доиста нема. Зато спремност на жртву и висока свест о њоj треба да краси сваког оног коjи жели да носи часно име српског добровољца.

  Треће: Не смете бити самовољни. Оружjе коjе носите ниjе вам дато да будете господари над народом своjим, него да народу своме будете верне слуге. Не треба српском народу ни дахиjа ни зулумћара. Имао их jе и има их народ наш, нажалост, и превише. Српском народу треба бранилаца и заштитника, лучоноша и заштитника правде и истине. Он jе крваво поробљен, jезиво обесправљен, уништаваjу га и сатиру, децу му одводе да од њих ствараjу црвене jаничаре, куће пале, имања разараjу. Цвили и jауче упропашћена српска земља под крвавим мачем тирана.

  Српски народ данас чека ослобођење, спасење и васкрс. Он полаже све своjе наде у вас, српске добровољце; ви сте му jедина одбрана и jедина нада. Ако га ви изневерите помоћи му нема ни од куда. Он ће нестати у побеснелим стихиjама овога рата.

  Зато не престаjте ни часа мислити о своjим дужностима према народу.

  Четврто: Ни зловољци не смете бити, jер зловољом се никакво добро ниjе створило, а ви ступате у добровољце да само добре ствари радите. Будете ли зловољни постаће и српски народ зловољан према вама.

  Пето: Не смете бити ни маловољни. Дугачак jе пут наш и препун напора и тешкоћа. Ко на такав пут крене са мало воље, таj ће брзо своjу вољу истрошити, постаће безвољан, а такав, сигурно, до краjа пута неће стићи. А народу српском jе потребно да стигне до краjа, да пређе преко свих препрека и тешкоћа. То може постићи само онаj коjи има много воље. Зато се наоружаjте вољом.

  Из ваше вере, воље и одлучности треба да израста ваша снага. Србиjу треба ослободити, сjединити, поново уздићи до славе и сjаjа. Без вас то нико не може учинити. Снажите се, jачаjте се, челичите се, с вама су непобедивост, правда и Бог, коjи чине чуда кроз носиоце истине.

  Шесто: Морате бити jунаци. Ви слушате од ваших стариjих другова о jуначким борбама и хероjским подвизима српских добровољаца. Груди вам се надимаjу па би да jурнете, ношени младалачким бурним полетом, да покажете како и ви можете бити хероjи и jунаци. Али, да се не би погрешно разумели када говоримо о jунаштву, ми мислимо пре свега на оно наjвеће jунаштво: победити себе. То jунаштво ниjе jеданпут у години дана, или у месец дана, него стално неуморно jунаштво, сваког дана и сваког часа. То jе непрекидна будна стража над сваком своjом речjу, сваком мишљу, сваким поступком. Ако себе победите, победићете све противнике српског народа. Трудите се да такви jунаци будете.

  Седмо: Ваш став мора бити jасан. Питаће вас многи: за кога сте? – против кога сте? – Ваш одговор гласи: за српски народ. – За ослобађање његово од црвених тирана, за препород његов, за поновно ступање на напуштени хришћански и светосавски пут. А против свих оних коjи спречаваjу и ометаjу народу нашем да своj пут нађе. Не мрзимо никог, али нас нико не може спречити да своj народ безгранично волимо и да жртвама своjим свом народу извоjуjемо оно место под сунцем Божjим коjе он по вредности своjоj и по свем другом заслужуjе.

  Осмо: Питаће вас: ко jе с вама, добровољцима? Па ко би пре свега могао бити са људима добре воље до ли сам Свевишњи. Нису ли небески анђели обjављивали рођење Христово речима: "Слава Богу на висини и на земљи мир међу људима добре воље". Зато се трудите да будете доиста људи добре воље, jер докле год такви будете, имаћете моћни савез са Богом живим и никаква сила неће вас уништити. Божjом помоћу увек ћете побеђивати. Напустите ли добру вољу, гњев Божjи излиће се на главе ваше и никакво оружjе неће вам помоћи: бићете млевени и сатрвени. Настоjте зато да увек останете добровољци jер ћете само тако бити у милости Божjоj.

  Девето: Знаjте и запамтите: ви сте со и видело народу своме у наjтежим данима његовим. Не плашите се што вас jе мало, jер са мало соли много jела може се зачинити, а са мало светлости велике се просториjе могу осветлити. Зато испуните себе љубављу, наоружаjте се вером у Бога и правду Његову, и са много добре воље приступите делу спасавања српског народа, истраjно вршите своj посао. То jе пут и начин да зрачите блиставом светлошћу и растерате таму у коjу jе запао народ српски. Победите себе, чуваjте стражу над самим собом да со у вама не обљутави, да светлост ваша на згасне. Будите светли и чисти као девоjка, а неустрашиви и одважни као буjна планинска река. Крв jуначка, душа девоjачка.

  Десето: Имаjте увек у виду да су добровољци били главни инструмент спасавања српског народа. Добровољци су постали онда када већ скоро никакве наде ниjе било, када jе изгледало да српском народу нема спаса и да jе пропаст његова неминовна. Жртвама и напорима добровољаца изведено jе оно што се назива "српско чудо" – српски народ jе отргнут од ивице понора. На том великом делу добровољци су принели на жртву своjу наjлепшу младост, своjе наjбоље другове. Њихова жртва наш jе путоказ. Имаjте га стално пред очима. Ако би њих заборавили нека Бог заборави на нас.

  Предстоjи вам тежак посао. Треба довршити започето дело. Српски народ jе поробљен, расцепкан, стравично проређен. По светоj српскоj земљи бесни дивља и необуздана тираниjа безбожника. Са разних страна скупили су се зликовци и убице да истребе све што jе српско. Наша Отаџбина jе суновраћена у амбис понора, изложена неисказаним патњама и страдањима. Отаџбину треба спасавати, народ на прави светосавски пут извести, треба га изнутра обновити, повратити му снагу и замах, учинити га оним што jе био. Велике напоре и тешке жртве мораћете да уложите, ви српски доборовољци, да се то дело оствари. Судбина српског народа jе у вашим рукама.

  Заборавите на себе и своjе личне бриге и невоље jер су и сувише безначаjне према невољама српског народа.

  Своjом жртвом искупите бољи и сигуран живот српскоj Отаџбини. Све наде српског народа везане су за вас, не изневерите их.

  Тако вам Бог помогао!

  Командант, ђенерал Коста Мушицки, с.р.
  "Свуда около су издаја, кукавиштво и лаж" Цар Николај II

 4. #4
  Buduća legenda Sanovnik (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na vodi
  Poruke
  31.811
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  853

  Podrazumevano Re: Генерал Коста Мушицки

  @tema
  Срби немају Генерале .
  Срби имају само Ђенерале .

 5. #5
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Lightbulb Re: Генерал Коста Мушицки

  Citat Original postavio Sanovnik Pogledaj poruku
  @tema
  Срби немају Генерале .
  Срби имају само Ђенерале .
  Тачно моја грешка.
  "Свуда около су издаја, кукавиштво и лаж" Цар Николај II

 6. #6
  Buduća legenda Sanovnik (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na vodi
  Poruke
  31.811
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  853

  Podrazumevano Re: Генерал Коста Мушицки

  Citat Original postavio SlovesniFilozof Pogledaj poruku
  Тачно моја грешка.
  Sposobnost da se greska prizna , odlika je plemenitih ljiudi .

 7. #7
  Veoma poznat
  Učlanjen
  07.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Leibstandarte
  Poruke
  10.665
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Генерал Коста Мушицки

  Veliki čovek,Veliki vojnik,naka mu je Večna Slava.

 8. #8
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Генерал Коста Мушицки

  Одмах по окончању операција против партизанских јединица на
  територији Западне Србије немачка војна сила напала је јединице
  под контролом Драгољуба Михаиловића. Самога Михаиловића је о
  томе обавестио командант СДК Коста Мушицки, па је ВК Краљевске
  војске у Отаџбини за моменат избегла заробљавање.
  Коста Мушицки био је због овога ухапшен у Чачку 9. децембра.
  Брзом интервенцијом Милана Недића и Димитрија Љотића
  Мушицки је успео да избегне преки војни суд. Ускоро је пуштен на
  слободу под условом да више не може да командује СДК. Милан
  Недић је уместо Мушицког за команданта СДК поставио
  потпуковника Илију Кукића. Мушицки се вратио на своје старо
  командно место тек крајем 1942. године, када су Београд
  напустили они Немци из главне команде којима је случај Мушицки
  био познат
  "Свуда около су издаја, кукавиштво и лаж" Цар Николај II

 9. #9
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Генерал Коста Мушицки

  Витезови из светског рата
  Мушицкога Косте команданта,
  и чувари хришћанског морала
  Светосавске цркве и олтара ,
  добровољци из ратних дана
  храбра војска Недића Милана.
  1917. године, су совјетски бољшевици мучки побили руску Царску Породицу
  на челу са Царом Николајем II Романовим,
  а на исти тај дан, 1946. године, су југословенски комунисти погубили ђенерала Косту Мушицког,
  потомка србске племићске породице из Аустроугарске.
  "Свуда около су издаја, кукавиштво и лаж" Цар Николај II

Slične teme

 1. академик Коста Чавошки: "Шешељ побеђује хашког Минотаура"
  Autor оригиналан и непоновљив u forumu Politika
  Odgovora: 104
  Poslednja poruka: 08.03.2010., 16:54
 2. Генерал Понош код Јеремије
  Autor Миле саКлисе u forumu Politika
  Odgovora: 118
  Poslednja poruka: 15.10.2009., 23:44
 3. Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 21.12.2005., 17:07
 4. МАНОЈЛО МИЛОВАНОВИЋ ГЕНЕРАЛ -ПУК
  Autor Marty Misterija u forumu Politika
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 28.08.2005., 23:03
 5. Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 08.08.2005., 19:10

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •