Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 28

Tema: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

 1. #1
  Primećen član
  Učlanjen
  28.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Jelašića "oterale" devizne rezerve?
  26. mart 2010. | 01:12 | Izvor: B92, Beta, Danas, Tanjug
  Beograd -- Guverner Narodne banke Radovan Jelašić podneo je ostavku jer u Vladi ozbiljno razmišljaju da deo deviznih rezervi iskoristi za podsticanje privrednog razvoja.

  Kako saznaje Danas od dobro obaveštenih izvora bliskih guverneru, Vlada je sve bliža ideji koju su izneli uticajni privrednici na nedavno održanom Biznis forumu na Kopaoniku, da se deo rezervi iskoristi kao depozit države u bankama na osnovu kojih bi one imale neku vrstu garancije i obavezu da odobravaju povoljnije kredite kompanijama.

  Međutim, kako Danas saznaje, guverner Jelašić oštro se protivio bilo kakvom smanjivanju deviznih rezervi jer bi to, uz povećanu potrošnju države, dugoročno moglo da ima ozbiljne posledice po ekonomiju zemlje.

  Naime, visina deviznih rezervi važan je pokazatelj sposobnosti države da servisira svoje obaveze pa bi njihovo smanjenje, između ostalog, moglo da umanji i kreditni rejting Srbije što za sobom povlači niz negativnih efekata. Tako nešto odvratilo bi investitore da ulažu, a pogotovo finansijske institucije da pozajmljuju Srbiji sredstva koja su joj još uvek potrebna za održavanje makroekonomske stabilnosti.

  Sa manjkom deviznih sredstava na kraju bi morao da se suoči guverner jer bi usledilo slabljenje dinara za šta bi verovatno ponovo bio okarakterisan kao glavni krivac.

  Ekonomista Miladin Kovačević smatra da se novac iz deviznih rezervi ne može jednostavno uzeti i pustiti u promet i podseća da je osnovna funkcija rezervi da obezbede spoljnu likvidnost i da služe kao najvažniji instrument monetarne politike, kojim će se sprečavati preterane fluktuacije kursa i šokovi na deviznom tržištu.

  Što se tiče mogućnosti da se rezerve koriste kao depoziti, koji bi poslužili radi obezbeđivanja sredstava za kreditiranje, Kovačević napominje da je slična stvar urađena u Kini, koja ima ogromne devizne rezerve i koja je jedan njihov deo iskoristila za kupovinu američkih državnih zapisa.

  “Sad, druga je stvar da li neko vidi sličnost između jedne male Srbije i Kine“, kaže Kovačević i dodaje da u uslovima krize nije verovatno da ćemo se lako osloboditi depresijacijskih pritisaka, zbog čega su devizne rezerve ključna kočnica destabilizaciji i zato ih treba trošiti vrlo oprezno.

  Kovačević smatra da bi bilo moguće uraditi preciznu analizu kojom bi se projektovala dinamika trošenja deviznih rezervi, nakon čega bi mogle da se sagledaju mogućnosti za preusmeravanje budućih priraštaja u deviznim rezervama ka depozitima, tako da se trenutna sredstva ne diraju.

  Zoran Grubješić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, kaže da je po pitanju načina trošenja deviznih rezervi bliži stavu guvernera Jelašića da ne bi trebalo koristit rezervei za podsticanje privrede, već da bi trebalo da služe osnovnim namenama, kao što su održavanje devizne likvidnosti i stabilizacija kursa.

  „Nisam pristalica toga da se ta sredstva drugačije koriste. To bi oslabilo našu monetarnu poziciju, a postoji i opasnost da se padne ispod nivoa donje granice visine deviznih rezervi, koji je dogovoren sa MMF-om. Korišćenje rezervi za pomoć privredi bi bio loš signal i uticalo bi na gubljenje nezavisnosti monetarne politike, što bi odbilo investitore, mada je moguće da bi privuklo špekulante“, uveren je Grubješić.

  Jelašić: Nemam ugovoren posao

  Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić i dalje ne želi da iznosi detalje o razlozima svoje ostavke, ali kaže da je ostavku podneo iz ličnih razloga i da nema ugovoren novi posao.

  "Ja shvatam da je nemoguće u ovoj zemlji objasniti da neko ide iz ličnih razloga, kao i da je nemoguće objasniti da već nemam ugovoreni posao, ali, evo, mogu da se zakunem", rekao je Jelašić i rekao da još nije tražio posao, i da niko iz Vlade Srbije sa njim nije razgovarao o mogućnosti novog posla.

  On je u izjavi novinarima negirao da je podneo ostavku zbog toga "što mu je kap u prepunoj čaši" bila odluka Vlade o odobravanju subvencioniranih potrošačkih kredita, navodeći da ti krediti čine samo 2,5 odsto postojeće kreditne mase.

  Jelašić dodaje da Srbija mora da vodi računa o tekućoj potrošnji i da ne sme da troši više nego što se zaradi. Odlazeći guverner ostao je dosledan u upozorenjima da prekomerna javna potrošnja može Srbiju voditi "ka grčkom scenariju". Posebno je važno da se sredstva investiraju, a ne da odlaze na tekuću potrošnju, poručio je on.

  On je ocenio da Srbija ima novac za investicije i založio se za investiranje jer će tako državi ostati putevi i hidroelektrane, a biće privučeni i strani ulagači. Jelašić je rekao da je problem u nedostatku planova za nove investicije, eksproprijaciji zemljišta i tenderima i da je trebalo da neki ovogodišnji projekti već počnu da se sprovode.

  Jelašić je rekao da je dugi vremenski period na snazi bio "kreditni bum" i nova zaduživanja, dok su prihodi od privatizacije i to više od 50 odsto završavali u budžetu, a onda umesto u investicije, ta sredstva si odlazila u javnu potrošnju.

  Rast bruto domaćeg proizvoda Srbije ostvarivan je na račun sektora usluga, a generisao ga je i uvoz robe i potrošnja te uvezene robe u zemlji, kazao je on i podsetio da je sve to imalo za posledicu povećanje prihoda budžeta od poreza na dodatu vrednost i od carina, što je ciklično stvaralo nove prihode za javnu potrošnju.

  On je rekao i da bi, ako dođe do povećanja plata i penzija za samo jedan odsto, trebalo za to godišnje izdvojiti sedam milijardi dinara.

  O ostavci guvernera

  Jedan od zagovornika stabilnije domaće valute, predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kaže da su procene pri reakcijama NBS i guvernera bile neblagovremene i da se često moglo brže reagovati, dok direktorka Biznis Info grupe i ekonomska novinarka Biljana Stepanović, međutim, smatra da su ovakve kritike neutemeljene.

  U javnosti ne jenjavaju spekulacije o tome zbog čega je guverner NBS podneo ostavku. Uglavnom se svi slažu da je odlazeći guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić odluku o stavci doneo zbog brojnih pritisaka, kako političara tako i biznismena, da brani kurs dinara.

  "Ono što su naše kritike bile jeste da su i procene pri reakcijama bile neblagovremene i da su reakcije bile često poslednične a ne preventivne, kao i da se u tom momentu nekada moglo reagovati brže i efikasnije i da bi te štete bile manje", rekao je Bugarin i dodao da je od guvernera "traženo da imamo jedan predvidiv okvir u kome je moguće planirati makar na mikro planu ili makar na godišnjem nivou”.

  Biljana Stepanović, međutim, smatra da su ovakve kritike neutemeljene i ukazuje na činjenicu da su devizne rezerve ograničen resusrs, koji se mora pažljivo koristiti.

  "Nekako mi je upadalo u oči da se svi stalno obrušavaju na NBS i svi čekaju da im banka nekim čarobnim štapićem reši problem-evo znate kurs je toliki i toliki. Dobro, ali kolika nam je javna potrošnja, koliki nam je budž deficit, koliki je rast naše privrede i šta je to što smo uradili da bismo imali veći priliv a manji odliv, da imamo manji pritisak na kurs?", kaže ona.

  "Pa u danu kada je Jelašić podneo ostavku NBS je prodala 40 miliona evra zbog nervoze i pritiska na kurs. Dakle, stotine miliona evra su prodate za odbranu kursa- pa mogli smo sve da prodamo i šta bismo sada radili“, dodaje Biljana Stepanović.

  http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=03&dd=26&nav_id=420346
  --------

  Znaci Jelasic je podneo ostavku zbog Miskovica, Kostica i ostalih tajkuna koji su pobedili . Dobice uskoro nase devize na sluzenje, doduse u vidu depozita za kredite, al kad oni kredit ne vrate , naravno banka ce uzeti devizni depozit drzave. 2. #2
  Primećen član
  Učlanjen
  28.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  REALNE DEVIZNE REZERVE SRBIJE SAMO 2.4 milijarde evra!

  Neto rezerve 3,24 milijarde dolara

  Prema podacima portala ekonomija.org ukupne devizne rezerve NBS-a su na kraju januara iznosile 14,8 milijardi dolara, od čega su neto rezerve, posle odbijanja potraživanja banaka od NBS-a, depozita države i obaveza prema MMF-u, iznosile 3,24 milijarde dolara. Potraživanja banaka u rezervama učestvuju sa 8,18 milijardi dolara, državni depoziti čine 1,18 milijardi, a obaveze prema MMF-u 1,59 milijardi dolara.
  Toliko o tim silnim rezervama kojim se hvale.Malo vise od 2 milijarde eura.Drzavne rezerve cele drzave manje nego sto vredi Telekom!
  Poslednji put ažurirao/la Sopocanac : 26.03.2010. u 09:57

 3. #3
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  jelasic je skapirao da srbija ide prema grckom scenariju, i na vreme napusta brod, zao mi je ovog jadnog naroda, veruje vlasti koja ga je dovela na ivicu gladi i propasti....
  ...

 4. #4
  Primećen član
  Učlanjen
  28.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  sad kad miskovic i kompanija dobiju pare na ruke ostace nam devizne rezerve od samo 1 i nesto milijarde.

  bankrot stvarno nikad nije bio blizi

 5. #5
  Elita SANDRINAbg (avatar)
  Učlanjen
  25.11.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Dedinje,Лика дала седам Генерала и Јованку за Тита Маршала
  Poruke
  16.682
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Нема шта њима неко да даје...они то сами узму , а и тако су им сви ови службеничићи у малом задњим џеповима, вире им ногице из тајкунске задњице са увек пруженом руком за милостињу

 6. #6
  nikadvise90te nije na forumu
  Изазван догађајима-доста ћутања и одобравања
  Aktivan član nikadvise90te (avatar)
  Učlanjen
  29.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.971
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  61

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  И кад сви знамо све.......требали да седимо и чекамо егзекуцију.....или да свако узме по једну ''обогаћену'' мотку........мислим да је крајње време дошло!!!!!
  Никад више ни 2000-те, и тако деценију за деценијом
  Е, па доста, прво мотка па онда карантин

 7. #7
  Aktivan član HELIX 14 (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.512
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Vaš guverner je podnio ostavku iz istih razloga zbog kojih je jedina svijetla točka hrvatske monetarne politike, guverner NBH Rohatinski, nekoliko puta prijetio ostavkom.
  A to je pritisak na novčanu emisiju.
  Rohatinski je tu za razliku od Jelašića izuzetno tvrd i stvorio je pozitivno mišljenje o sebi u širokom javnom mijenju.
  Koliko sam uspio shvatiti vama je tečaj već otklizao na oko 100 dinara za euro.
  Vjerovatno su ga pritiskali da pusti još dinara u opticaj što bi izazvalo efekt pada kursa i manjak deviza.
  Zato i traže da pusti devizne rezerve.
  Varijanta jedan je da će se bez puštanja deviznih rezervi pojaviti crni kursevi i zbogom stabilnost.
  Varijanta 2 da pusti dinare što će izazvati inflatorni efekt nakojem će najviše profitirati najbogatiji a najviše nahebati najsiromašniji.
  Očigledno su pritisci na Jelašića bili neizdrživi.
  Slični pritisci su bili na kraju ex SFRJ kad je Milošević upao u monetarni fond i jednostavno opljačkao ostatke ostataka.

 8. #8
  Buduća legenda Sanovnik (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na vodi
  Poruke
  31.818
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  853

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Novac iz fonda a razvoj , su , pri tom pokupili tajkuni . Beogradske i Novosadske lopine .
  A to je fond za razvoj .
  Sta li ce oni da razvijaju ./
  Poslednji put ažurirao/la Sanovnik : 26.03.2010. u 10:43

 9. #9
  mar_comm nije na forumu
  Читам ... чудим се !!! Глупост границе нема !!!
  Elita
  Učlanjen
  15.06.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.312
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  449

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Citat Original postavio HELIX 14 Pogledaj poruku
  Vaš guverner je podnio ostavku iz istih razloga zbog kojih je jedina svijetla točka hrvatske monetarne politike, guverner NBH Rohatinski, nekoliko puta prijetio ostavkom.
  A to je pritisak na novčanu emisiju.
  Rohatinski je tu za razliku od Jelašića izuzetno tvrd i stvorio je pozitivno mišljenje o sebi u širokom javnom mijenju.
  Koliko sam uspio shvatiti vama je tečaj već otklizao na oko 100 dinara za euro.
  Vjerovatno su ga pritiskali da pusti još dinara u opticaj što bi izazvalo efekt pada kursa i manjak deviza.
  Zato i traže da pusti devizne rezerve.
  Varijanta jedan je da će se bez puštanja deviznih rezervi pojaviti crni kursevi i zbogom stabilnost.
  Varijanta 2 da pusti dinare što će izazvati inflatorni efekt nakojem će najviše profitirati najbogatiji a najviše nahebati najsiromašniji.
  Očigledno su pritisci na Jelašića bili neizdrživi.
  Slični pritisci su bili na kraju ex SFRJ kad je Milošević upao u monetarni fond i jednostavno opljačkao ostatke ostataka.
  Све, још и некако ... али ово си баш лупио ....
  Него, није ти замерити ... Вероватно си у то време тек био родитељима у плану (а можда ни то) ...
  А школство је чудо, медији још веће ...
  "Коме закон лежи у топузу,
  трагови му смрде нечовијештвом ..."

 10. #10
  Elita
  Učlanjen
  30.01.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.563
  Reputaciona moć
  497

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Citat Original postavio HELIX 14 Pogledaj poruku
  Vaš guverner je podnio ostavku iz istih razloga zbog kojih je jedina svijetla točka hrvatske monetarne politike, guverner NBH Rohatinski, nekoliko puta prijetio ostavkom.
  A to je pritisak na novčanu emisiju.
  Rohatinski je tu za razliku od Jelašića izuzetno tvrd i stvorio je pozitivno mišljenje o sebi u širokom javnom mijenju.
  Koliko sam uspio shvatiti vama je tečaj već otklizao na oko 100 dinara za euro.
  Vjerovatno su ga pritiskali da pusti još dinara u opticaj što bi izazvalo efekt pada kursa i manjak deviza.
  Zato i traže da pusti devizne rezerve.
  Varijanta jedan je da će se bez puštanja deviznih rezervi pojaviti crni kursevi i zbogom stabilnost.
  Varijanta 2 da pusti dinare što će izazvati inflatorni efekt nakojem će najviše profitirati najbogatiji a najviše nahebati najsiromašniji.
  Očigledno su pritisci na Jelašića bili neizdrživi.
  Slični pritisci su bili na kraju ex SFRJ kad je Milošević upao u monetarni fond i jednostavno opljačkao ostatke ostataka.
  milošević je poslednji upao u narodnu banku, pre njega to su uradili i slovenci i hrvati.
  oni su povukli ono što su mislili da je njihov deo novca iz ondašnje narodne banke.
  sloba se samo poveo za njihovim primerom.
  toliko o istini.

 11. #11
  Aktivan član HELIX 14 (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.512
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Citat Original postavio mar_comm Pogledaj poruku
  Све, још и некако ... али ово си баш лупио ....
  Него, није ти замерити ... Вероватно си у то време тек био родитељима у плану (а можда ни то) ...
  А школство је чудо, медији још веће ...
  Imaš 50 godina gotovo smo vršnjaci već sam ti to rekao.
  S druge strane pišeš tek toliko da pišeš jer o problemu očigledno nemaš pojma.
  Evo pokušaću ti objasniti.
  I Hrvatska i Srbija pogotovo imaju strukturne probleme a ne probleme koje je izazvala svijetska recesija.
  Što je i logično.
  Obje zemlje imaju zanemariv izvoz u EU a kamoli u svjetskim okvirima i ne znam kakva bi to kriza poremetila zemlje koje su ionako o robnoj razmjeni sa svijetom beznačajne.
  Ti problemi se zovu previše ljudi ovisnih o budžetu.
  Previše penzionera.
  Previše previlegiranih koji čekaju svaki mjesec novac od države.
  Da bi ih snabdjela država se zaduživala i servisirala iste.
  Sad kad na financijskom tržištu nema više love ( vidi Grčku ) a do tada nisi riješio taj strukturni problem, ostaju ti isti rashodi koje ne možeš financirati.
  I onda se javljaju razni pametnjakovići koji problem misle riješiti isključivo monetarnom politikom i politikom tečaja.
  To smo imali na kraju Markovićeve ere.
  Pa je njegov fiksni tečaj od 1:7 otklizao na 1:9 a kasnije ako se ne varam i na 1:13
  Kada ni to nije bilo dosta Srbija koja je imala u to vrijeme najviše buđetskih potrošača cca 800 000 poljloprivrednika, JNA, RSUP itd te ostali državni službenici i umirovljenici u panici da narod ne izađe na ulice ( a taman su pripremili scenarij za riješenje krize u SFRJ ) ušli su monetarni fond ex države i ukrali cca 2 mlrd $ što je sada pitanje sukcesije.

  Dakle ono iz 1990 Miloševićevo riješenje neki danas zagovaraju na način da se pusti jednostavno u opticaj više dinara i s tim da se plate obveze ili da se oslobode devizne rezerve kao što ih je i Milošević "oslobodio".

  Jel sada jasnije ???

 12. #12
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.246
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  661

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Citat Original postavio velke712 Pogledaj poruku
  milošević je poslednji upao u narodnu banku, pre njega to su uradili i slovenci i hrvati.
  oni su povukli ono što su mislili da je njihov deo novca iz ondašnje narodne banke.
  sloba se samo poveo za njihovim primerom.
  toliko o istini.
  too slobi je mitska prica, nije nikada dokazana

  slo i cro jesu

  poslednji koji je upao u narodnu banku, pa jos sa oruzjem, je dimkic. nema spora, ili neko misli drugacije_
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 13. #13
  Aktivan član HELIX 14 (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.512
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Citat Original postavio velke712 Pogledaj poruku
  milošević je poslednji upao u narodnu banku, pre njega to su uradili i slovenci i hrvati.
  oni su povukli ono što su mislili da je njihov deo novca iz ondašnje narodne banke.
  sloba se samo poveo za njihovim primerom.
  toliko o istini.
  Može neki dokaz s linkom za tu tvrdnju ?

 14. #14
  Veoma poznat john doe (avatar)
  Učlanjen
  07.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Тамо где је лепо живети
  Poruke
  13.948
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  204

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Mani se Tihi tih prica sa izdajnickog, fasistickog, antisrpskog, lazljivog b92... I sam znas da lazu Vrati se ti lepo Kuriru...
  Срећни народи својој деци у наслеђе остављају будућност, а несрећни прошлост.

 15. #15
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.246
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  661

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Citat Original postavio HELIX 14 Pogledaj poruku
  Može neki dokaz s linkom za tu tvrdnju ?
  sta ce link?

  slo i cro su bile separatisticke i izazvale su rat sirokih razmera, ne birajuci sredstva. i dok su bile jos sistemu daj link da nisu drpile pare

  srbija je bila deo jugoslavije, velike, i jugoslavijom, do kraja su upravljale republike kroz vazece yu organe, primer te nakarde je mesic, gde je i sam na kraju dao cuvenu izjavu ´izvrsio sam zadatak, jugoslavija je razbijena´
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 16. #16
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Citat Original postavio nikadvise90te Pogledaj poruku
  И кад сви знамо све.......требали да седимо и чекамо егзекуцију.....или да свако узме по једну ''обогаћену'' мотку........мислим да је крајње време дошло!!!!!
  svako iole inteligentan kapira sta se sprema, tajkuni oce da zarade obaranjem kursa.
  ...

 17. #17
  Veoma poznat Tzar (avatar)
  Učlanjen
  23.03.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.206
  Reputaciona moć
  422

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Citat Original postavio HELIX 14 Pogledaj poruku
  Vaš guverner je podnio ostavku iz istih razloga zbog kojih je jedina svijetla točka hrvatske monetarne politike, guverner NBH Rohatinski, nekoliko puta prijetio ostavkom.
  A to je pritisak na novčanu emisiju.
  Rohatinski je tu za razliku od Jelašića izuzetno tvrd i stvorio je pozitivno mišljenje o sebi u širokom javnom mijenju.
  Koliko sam uspio shvatiti vama je tečaj već otklizao na oko 100 dinara za euro.
  Vjerovatno su ga pritiskali da pusti još dinara u opticaj što bi izazvalo efekt pada kursa i manjak deviza.
  Zato i traže da pusti devizne rezerve.
  Varijanta jedan je da će se bez puštanja deviznih rezervi pojaviti crni kursevi i zbogom stabilnost.
  Varijanta 2 da pusti dinare što će izazvati inflatorni efekt nakojem će najviše profitirati najbogatiji a najviše nahebati najsiromašniji.
  Očigledno su pritisci na Jelašića bili neizdrživi.
  Slični pritisci su bili na kraju ex SFRJ kad je Milošević upao u monetarni fond i jednostavno opljačkao ostatke ostataka.
  Zna taj kako da izdrzi pritisak. Kad je izdrzao da ne proda vilu na Dedinju po 3 puta vecoj ceni od one po kojoj ju je kupio...
  Are we sane or have we lost it once again
  We can only hope this day will come to an end

 18. #18
  Elita SANDRINAbg (avatar)
  Učlanjen
  25.11.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Dedinje,Лика дала седам Генерала и Јованку за Тита Маршала
  Poruke
  16.682
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Citat Original postavio Tzar Pogledaj poruku
  Zna taj kako da izdrzi pritisak. Kad je izdrzao da ne proda vilu na Dedinju po 3 puta vecoj ceni od one po kojoj ju je kupio...  p.s. Mora da si slucajno izostavio navodnike kod kupio

 19. #19
  Primećen član
  Učlanjen
  28.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Citat Original postavio john doe Pogledaj poruku
  Mani se Tihi tih prica sa izdajnickog, fasistickog, antisrpskog, lazljivog b92... I sam znas da lazu Vrati se ti lepo Kuriru...
  ovo je Danas

  b92 samo prenosi pisanje danasa

  a ekonomija.org kaze ostalo jos samo 2.4 milijarde evra za igranje sa kursom

 20. #20
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Citat Original postavio Sopocanac Pogledaj poruku
  ovo je Danas

  b92 samo prenosi pisanje danasa

  a ekonomija.org kaze ostalo jos samo 2.4 milijarde evra za igranje sa kursom
  najebali smo kao taoci
  ...

 21. #21
  Zaslužan član goxy (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Milion kilometara od nigde...
  Poruke
  103.646
  Reputaciona moć
  3373

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Kako znaju sopoćnaci gde leži zec
  Myles Bennett Dyson

 22. #22
  Aktivan član HELIX 14 (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.512
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Citat Original postavio 27E Pogledaj poruku
  sta ce link?

  slo i cro su bile separatisticke i izazvale su rat sirokih razmera, ne birajuci sredstva. i dok su bile jos sistemu daj link da nisu drpile pare

  srbija je bila deo jugoslavije, velike, i jugoslavijom, do kraja su upravljale republike kroz vazece yu organe, primer te nakarde je mesic, gde je i sam na kraju dao cuvenu izjavu ´izvrsio sam zadatak, jugoslavija je razbijena´
  Dobar si sugovornik ne šta ?
  Napišeš glupost do boli i još pitaš da zašto TI to trebaš potvrditi ??
  E vidiš ja ću ti dati link u kojem Vaš posljednji guverner NB SFRJ kaže ko je upao i koliko ukrao .

  http://www.yurope.com/nasa-borba/arhiva/Apr98/1204/1204_9.HTM


  Prvi put na mesto guvernera NBJ Vlatkovica je Skupstina SFRJ izabrala 15. maja 1986. godine. Na tom polozaju nasledio je Radovana Makica, guvernera iz BiH. Mada je te godine vec bilo nestasica roba i benzina, a inflacija se zahuktavala, to je ipak bilo zlatno doba u odnosu na ono sto ce uslediti.
  Drzava je vidljivije pocela da se rusi tek nakon Osme sednice CK SKS 1987. godine, otkad su poceli i antibirokratski mitinzi. Drasticno osipanje pocelo je 1991. kada je Skupstina Srbije protivzakonito donela odluku da nelegalno emituje 18,3 milijarde dinara, sto je bilo oko 1,4 milijarde dolara. To je predstavljalo oko 50 odsto emisije novca predvidjene za 1991. godinu za celu SFRJ. Poucena iskustvom Srbije, i Crna Gora je izvrsila upad u monetarni sistem zemlje i uzela nesto vise od dve milijarde dinara. Devizne rezerve samo za dva meseca tada su se smanjile za 1,6 milijardi dolara i pale na 6,8 milijardi dolara. Umesto da zahteva raspravu i podigne prasinu u Skupstini SFRJ kojoj je jedino bio odgovoran, ili da podnese ostavku, Vlatkovic je samo sa svojim viceguvernerima odrzao konferenciju za stampu...

 23. #23
  Zaslužan član goxy (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Milion kilometara od nigde...
  Poruke
  103.646
  Reputaciona moć
  3373

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Mislim da je skroz ok radio...Možda i najbolji od 91.-ve...Pored čarobnjaka Avrama
  Myles Bennett Dyson

 24. #24
  Aktivan član HELIX 14 (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.512
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  Citat Original postavio daxt Pogledaj poruku
  svako iole inteligentan kapira sta se sprema, tajkuni oce da zarade obaranjem kursa.
  Točno.
  Povrh svega zarađivati će i na tečajnim razlikama.

 25. #25
  Primećen član
  Učlanjen
  28.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jelasic podneo ostavku jer vlada Srbije zeli da deo deviznih rezervi da tajkunima

  tajkuni oce da uzmu jos ovo malo deviznih rezervica da ih potrose, a onda sto kazu "rasturamo se kud koji mili moji - neko na sejsele, neko na maldive, neko na bali, neko na kubu itd" a srpski narod ostaje jadan gladan bedan i opljackan da vraca dugove u decenijama koje dolaze.

Slične teme

 1. Guverner Jelasic podneo neopozivu ostavku
  Autor lav8 u forumu Politika
  Odgovora: 208
  Poslednja poruka: 25.03.2010., 03:13
 2. Sanader podneo ostavku!
  Autor Enchanted u forumu Politika
  Odgovora: 555
  Poslednja poruka: 11.07.2009., 21:45
 3. Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 02.11.2007., 15:24
 4. Piksi podneo ostavku
  Autor tab503 u forumu Fudbal
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 21.10.2007., 01:21
 5. Labus podneo ostavku
  Autor PredatorBG11 u forumu Politika
  Odgovora: 80
  Poslednja poruka: 19.05.2006., 12:44

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •