Srbija neće prihvatiti podržavljenje Kosova, centralizaciju BiH i ulazak u NATO, iako deo međunarodne zajednice to želi, jer takvo rešenje nije demokratsko i ne obezbeđuje dugotrajan mir i stabilnost, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.
"Postoji jedan broj analitičara, jedan broj izuzetno snažnih glasova u svetu koji na Balkan gleda kroz naočare napravljene devedesetih godina.
Oni kažu postoje tri problema i nude sledeća rešenja: Kosovo treba podržaviti, BiH treba centralizovati i sve zemlje regiona uvesti u NATO", rekao je Jeremić, dodavši da "demokratski izabrano rukovodstvo Srbije ne može da se složi sa tim".
"Ne možemo da se složimo sa podržavljenjem Kosova, ne možemo da podržimo centralizaciju Bosne protivno volji naroda i entiteta i ova zemlja (Srbija) je na demokratski način donela odluku da bude vojno neutralna", istakao je šef srpske diplomatije, obraćajući se studentima "Megatrend" univerziteta.
Jeremić je rekao da je zadatak Srbije da kroz dijalog sa svojim evropskim i evroatlantskim partnerima dođe do rešenja koje nije suprotno demokratskoj volji građana Srbije.
"Neće biti lako, neki od naših partnera imaju ukorenjeno drugačije mišljenje i mi moramo biti staloženi i odmereni, ali nijednog trenutka ne smemo izgubiti iz vida šta su naše crvene linije i gde želimo ovu zemlju da odvedemo."
Prema njegovim rečima, ova godina je jedna od prelomnih godina u istoriji i Srbija mora da nađe svoje mesto u svetskoj multilateralnoj politici.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/181945/Srbija-protiv-clanstva-u-NATOu-drzave-Kosovo-i-centralizacije-Bosne