Prisustvom Srbija priznaje Kosovo

Halix

Elita
Poruka
16.206
Prisustvom Srbija priznaje Kosovo

19. mart 2010. | 20:26 | Izvor: B92

Beograd -- Prisustvo Srbije na Brdu kod Kranja znači implicitno priznanje nezavisnosti Kosova, kaže politički direktor Ministarstva spoljnih poslova, Borko Stefanović.

"U situaciji kada imate šefa države koji treba da prisustvuje jednom neformalnom skupu koji ne organizuje EU, cena koju bi Srbija platila bila bi prevelika, naročito pred završetak rasprave pred Međunarodnim sudom pravde", rekao je Stefanović gostujući u Vestima B92.

On je naveo da bi Priština to koristila da pokaže da je Beograd na taj način implicitno priznao nezavisnost Kosova.

"Srbija ne može sebe da dovede u situaciju da naruši svoj integritet i Ustav“, rekao je Stefanović.

On je dodao da interes Srbije nije da guši Kosovo niti njegovo prisustvo na regionalnim skupovima, ali je i interes Srbije da takozvano Kosovo ne bude predstavljeno na simetričan način sa drugim učesnicima.

"Fraza 'dobrosusedski odnosi sa Kosovom' ne izaziva nikakve posledice po stav Srbije o Kosovu niti ima posledice po naš evropski put. Pitanje Kosova je van pitanja dobrosusedstva, jer Kosovo ne može da bude sused Srbije. Posledica neučestvovanja na ovom skupu neće biti i neće dobrineti evrointegracijama", rekao je on.

Stefanović je naveo da je Srbija pokušala da iznađe način da učestvuje na Konferenciji i predložila niz mogućnosti, koje su bile skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 i dodao da je uslov bio da sa predstavnicima Kosova budu i predstavnici Unmika.

"Uvek ćemo insistirati na našim stavu. Spremni smo da se dogovaramo oko svih opcija, ali ono što je 'crvena linija' to je prisustvo predstvnika Unmika koje je će govoriti pre predstavnika privremenih institucija Kosova", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, to ne znači da Srbija Kosovu brani učešće u regionalnim organizacijama, ali da je neophodno da to bude pod određenim uslovima "da ne bi došlo do bilo kakvog priznanja njihove državnosti".

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=03&dd=19&nav_id=418997

Ajde patriote...da imate temu za veceras...da vam ne bude dosadno...laku noc...
 

Back
Top