http://www.e-novine.com/drustvo/35843-etnika-tuga-pregolema-prava-ima-penzije-nema.html
Partizani i četnici u Strazburu
Četnička je tuga pregolema, prava ima al' penzije nemaSud za ljudska prava u Strazburu moraće najverovatnije da preseče partizansko-četnički sukob u Srbiji, koji još traje jer partizani ne žele da svedoče u ime bivših četnika kako bi potvrdili njihovo učešće u ratu. Poslanik SPO se žali i najavljuje da će zatražiti izmene zakona

Iako je Srbija još juna 2005. izjednačila prava učesnika NOB i četnika, borci svojim eskiviranjem onemogućavaju formiranje komisije koja bi dodeljivala Ravnogorske spomenice i penzije, a kako stvari stoje, šanse da partizani promene stav su male ili nikakve.
Tako će, ako uskoro borci ne pošalju svoje delegate u komisiju za odlučivanje o pravima pripadnika pokreta Draže Mihailovića ili vlada umesto njih za članove imenuje predstavnike Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta, slučaj će morati rešavati sud u Strazburu, piše novosadski Dnevnik.
Predstavnici SUBNOR upozoravaju da ne prihvataju da partizani budu izjednačeni s onima koji su tokom rata bili na drugoj strani, i da borci nikad neće biti svedoci "ravnogorcima", koji bez dva svedoka ne mogu ostvariti pravo na penziju iz Drugog svetskog rata.
A dokazivanje pripadnosti Ravnogorskom pokretu izgleda ovako: oni koji hoće da podnesu zahtev za penziju moraju "privesti" dva svedoka koji će potvrditi da su od 1941. do 1944. bili četnici. Kako je malo živih četnika, pripadnost Čičinom pokretu mogu potvrditi partizani. A oni ni posle više od šest decenija, mada su i sami u poznim godinama, ne pristaju na to da svedočenjem omoguće penziju bivšim protivnicima.
Predsednik SUBNOR Srbije general Slavko Popović poručuje da se ne plaši tužbe, ali i upozorava da ravnogoraca više i nema jer ih je 90 odsto 1944. stupilo u Narodnooslobodilačku vojsku, tako da, kad neko pokuša da dokaže svoj status ravnogorca, jednostavno ne postoji neko ko bi to mogao potvrditi.
Kao ilustraciju Popović je ponudio "istinitu priču o jednom četniku iz okoline Vranja" koji je došao da traži Ravnogorsku spomenicu i podneo zahtev opštinskim organima, a kad su ga upitali da li ima nekog ko bi mogao da posvedoči u njegovu korist, odgovorio je: "Nemam, sve gi potepaste". Zato Popović tvrdi da borci neće promeniti stav i da je cela kampanja neozbiljna.
Predsednik Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i poslanik Srpskog pokreta obnove u Skupštini Srbije Aleksandar Čotrić, s druge strane, poručuje da će tužiti SUNBOR zbog blokade formiranja komisije koja treba da dodeljuje izuzetno mesečno primanje i Ravnogorske spomenice.
On najavljuje da će zahtevati od Vlade Srbije da izmeni uredbu za ostvarivanje statusa ravnogoraca jer smatra da u komisiji ne smeju da odlučuju predstavnici SUBNOR već njegove asocijacije. Čotrić je upozorio da će se asocijacija na čijem je čelu, ako sve bude odbijeno, žaliti sudu u Strazburu da on "prizove pameti" borce koji pet godina onemogućavaju i ono malo preostalih četnika da bar pri kraju života dobiju penziju.