Tema o fiatu, je pokazala srpsku dilemu. Demokrati su obecali evropski standart i dobru ekonomsku politiku, a o ekonomiji nisu imali pojma.

Dinkic pricao kako moderne zemlje netrebaju industriju. Sta danas vidimo da mediteranske zemlje koje su taj moderni primer sledeli redom ulazu u probleme. U cemu je stos. Dok su nemci, belgijanci i skandinavci povecali plate samo toliko da bi pokrilo inflaciju, spanci, italjani, grci i.t.d su povecali debelo plate. Ne samo privatnici, nego i drzavna administracija je dobila svake godine vise nego prethodne.

Plate su brze rasle nego produktivnost i inflacija. Nemcima je u isto vreme produktivnost dosta brze rasla nego plate. Nemacki proizvodi svugde u zemljama u evropi su odgurali domacu proizvodnju.

Nemci su isto mnogo investirali u svoje fabrike, da uvek najmodernije imaju. Jedan nemacki radnik je znao dosta vise proizvoditi nego italjanac a daleko je manje bio skup.

To je sve pocelo za agendom 2010 kad je nemacka tesko stedila, sindikati su se odrzali strajkova zbog vecih plata, inflacija je ugusena. Inflacija je dosta manja bila nego u celoj evrozoni. Socijalne reforme kao penzija za tek 67 godina su zapoceni.

Sta Srbija treba je jasno. Nisu samo politicari krivi nego i narod. U Srbiji mora biti proizvodnja jeftinija nego bilo gde u okruzenu. Drzava treba da se bori vec jednom protiv inflacije, da daje subvencionira modernizaciju fabrika, i srpski radnici moraju da naviknu da vise rade a manje pare primaju.

To se mora uraditi. Bez toga nece pomoci ni EU, nit putin ili bilo ko drugi.