НВО из БЈРЦГ - ЦПЦ
Prikazujem rezultate 1 do 17 od 17

Tema: НВО из БЈРЦГ - ЦПЦ

 1. #1
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano НВО из БЈРЦГ - ЦПЦ

  Обиље чињеница, грађе, докумената о НВО ЦПЦ су у свакој земљи, сем у БЈРЦГ, заправо позив правосудним органима да ураде свој дио посла. БЈРЦГ се у европским оквирима третира као држава са неуређеним и врло корумпираним правним системом, па се стога питање односа цркве и државе не разматра као примарно. Међутим, јасно је да се то питање мора ријешити у процесу приступања Европској Унији, када ће држава бити приморана да у потпуности призна права канонској и васељенској цркви .

  Примјетно је да раст чланства и утицаја НВО ЦПЦ не иде очекиваним темпом. Одређене стране обавјештајне службе које имају легитиман задатак, усклађен са интересима својих држава, да промијене идентитетску, а тиме и политичку мапу БЈРЦГ, имају посебан акценат на НВО ЦПЦ. У складу са тим, ове службе често служе као регрутни центри за попуну чланства ове невладине организације. Међутим, и раније, а норочито у последње вријеме се јавља проблем налажења адекватних ''кадрова''. Како су многа, свјеже понуђена имена, од стране обавјештајаца, била римокатоличке вјероисповијести, остао је мањи број оних који себе сматрају православним, што је неопходан параван за наставак активности НВО ЦПЦ. Као могућа рјешења су предожени: архимандрит Андрија Јововић-Вујисић, мисионар Грчке Православне Цркве и професор на универзитету у Порторику ( нису постигли договор око трансфера за прелазак у НВО ЦПЦ , јер је износ био виши од милиона) , Милан Радуловић бивши теолог СПЦ а сада свештеник у неком огранку Украјинске цркве са сједиштем у јужној Дакоти. Господин Радуловић није прихватио фиксан износ трансфера већ је тражио проценат у односу на утврђену добит, што је Мираш Дедеић одбио. На списку кандидата се нашло и врло егзотично име, Клаудио Фабиан Гаго Роза, нижи банкарски чиновник у Буенос Аиресу . Иако није до краја јасно по ком ''критеријуму'' је дотични господин позван, он је ипак прихватио нагодбу за удруживање , добивши статус члана Управног одбора НВО ЦПЦ са псеудонимом Горазд Гломазић, епископ за Аргентину и Америку са цивилним намјесником, Хуан Карлосом Лаковићем.

  Протојереј мр Велибор Џомић: Пиони у великој игри

  Без сумње, и распоп Дедеић, и которски бискуп, и барски надбискуп су само пиони у овој великој игри. Селектор овог тима и командант унијатског напада није у Црној Гори. Додуше, није ни далеко. Ватикан је у Италији, а Италија је близу Црне Горе - могао би, само да хоће, да констатује један од црногорских политичких демагога. Не бавим се глобалним заверама и не оптерећујем се њима, али намера и амбиција ватиканског селектора, као и понашање, тј. спиновање овог новокомпонованог тима многе почиње да забрињава.

  Један сам од од скромних хроничара римокатоличке подршке црногорским распопима. Да поменем само да је Которска бискупија распопима преко своје хуманитарне агенције поклонила једну кућу у Котору како би је претворили у распопско збориште. И бискуп Илија Јањић је лично учествовао у градитељству распопског зборишта. Бискуп је њихов велики и гласовити задужбинар. Поклонио им је звоно како би православне у Котору преко распопа позивао на одрицање од православне вере и приклањање римском папи. Анатемисани распоп Мираш Дедеић и бискуп Илија Јањић су се, пре и после тога, јавно и тајно сретали, целивали, човечали, вечерали, наздрављали, хвалили, слушали оргуље, лакуноћали, честитали, певали, шетали и међусобно признавали свакаквим чиновима, па и, како би бискуп рекао, тзв. благданским јавним честиткама!

  Све су пробали и у свему су се опробали, али се доскоро нису међусобно одликовали. Пре неки дан су, баш пред католички Ускрс, и то урадили. Распоп Дедеић је у которској катедрали Светога Трифуна, након одслужене мисе, а у присуству которског бискупа, примио некакав орден Светог Лазара Јерусалимца. Најсрећнији је, наравно, био бискуп. Хиљадугодишњи сан римокатоличких прелата се остварио и то баш за време бискупа Јањића. Псеудоправославни поглавар или анатемисани распоп након „мисе благодарнице“ прима орден у римокатоличкој цркви, а бискуп сија и поцупкује од среће и задовољства због свега што ће му у будућности уручити. Иначе, тзв. ред Св. Лазара Јерусалимца је, како сам сазнао, невладина организација која је недавно регистрована у Министарству унутрашњих послова Црне Горе. Она, дакле, има исти правни статус као и Дедеићева невладина организација која је регистрована у цетињској полицији.

  У контексту међународних активности НВО ЦПЦ, често се помиње и Антонио де Росо, рашчињени и анатемисани свештеник Католичке цркве, који је одлучио да се окрене ''православљу'' и стога формриао на породичном имању у близини Рима ''Италијанску православну цркву'' . На том имању је понудио постојеће стамбене капацитете за азиланте НВО ЦПЦ у складу са утврђеним предлогом пословне сарадње. Како утврђени уговор није функционисао дошло је до прекида сарадње. У том контексту се највише помиње боравак азиланта Бојовића који је према одређеним изворима заплијенио компромитујући видео материјал који се односи на Мираша Дедеића као и и добар број докумената из самостана Антонија Де Росоа. У регистру његовог боравка се помињу и физички обрачуни, као и слупани аутомобили што ће изгледа добити епилог пред италијанским судовима.

  О раскиду сарадње, Антонио де Росо је обавијестио све црногорске медије износећи чињенице и згроженост према врховном жрецу Мирашу Дедеићу , истичући да се Мираш бави „ђавољом работом“. Све доказне материјале је уступио правосуђу што је укупно девета тужба против Дедеића. Подсјетимо, тужбу је поднијела Цариградска Патријаршија , Епархија и епископ Спиридон Грчке Цркве , Црквена заједница и парохијска Управа, Центар за Социјални рад, јавни тужилац због обљубе ментално заостале дјевојке, а ту је и имовинска расправа са супругом Розаном која га условљава за развод брака итд.

  Занимљиво је споменути још једног уваженог пословног партнера НВО ЦПЦ, самопрокламованог Бугарског патријарха Инокентија који је наслиједио чувеног Пимена. Управо је Инокентије извршио симониу (хиротонију за новац) над предсједником НВО ЦПЦ Мирашем Дедеићем. Инокентије је након распродавања бројних добара цркве, које је у међувремену био запосјео, тренутно врло успјешан у угоститељском бизнису а отворио је и неколико ноћних клубова. Од његових следбеника остао је само извјесни Гервасије који се није покајао и вратио у окриље патријарха Максима , канонске Бугарске Православне Цркве .

  Ред Лазара Јерусалимца

  Транзитна НВО, усклаћена са транзиционим карактером БЈРЦГ, је од самог почетка покушавала да састави устав , статут или план рада који би допринио имиџу озбиљности и био обавезујући за све актере организованог удруживања. Више нацрта и радних верзија устава су одбачене јер унутар НВО нису могли наћи формулу обједињавања православља и пословне философије. Пошто нису успјели наћи православну организацију сличних карактеристика, чије би документе узели као еталон, оријентисали су се тражењу правилника о раду и дјеловању појединих секти. Удружење ''Ред Лазара Јерусалимца'' се показало као најпогодније за поменути траснплатацију темељних правних докумената.

  Како се упорно тражила личност већег ''формата'' која би се представила као јако појачање за посусталу НВО, рјешење је понудила (иначе врло заинтересована) њемачка обавјештајна служба BND у сарадњи са аустријском војном обавјештајнаом службом HNA (Heeresnachrichtenamt). Наиме, ријеч је о човјеку чији се прави идентитет крије, а предстаља се као архиепископ kоторски и приморски Симеон. За тог господина се зна да је промиејнио неколико ''епископата'' у разним расколничким католичким организацијама. Након тога се, прије двадесетак година , повезао са грчким старокалендарцима и био код њих у Синоду неколико година, да би га и они избацили отуд прије пар година, непосредно прије него што се повезао са Мирашем. Тренутно, у Бечу, ради при полицији као нека врста социјалног радника. На званичним пријемима Амбасаде Црне Горе у Бечу увијек је добијао почасно мјесто као тобожњи представник цркве. У тим изразима уважавања је нарочито предњачио Веско Гарчевић, сада политички директор МУП Црне Горе, док ту праксу није прекинуо конзул Милан Мрваљевић из Будве. Контраверзни ''архиепископ'' Симеон је посебно значајан јер се сматра да би своје везе из пребогате секташке каријере могао понудити Управном одбору НВО ЦПЦ који вапи за ''новим рјешењима''.

  Он је тај који је предложио приступање НВО ЦПЦ реду Лазара Јерусалимског што се убрзо и догодило. Клечећи на кољенима, Управни одбор НВО ЦПЦ са Мирашем на челу, су прочитали заклетву пред Великим Канцеларом , првим оперативцем реда (The Grand Vicar and President of the Supreme Council H.S.H. Dr hc Vittorio Galoppini (цивилни поглавар) , H.E. Monsignore Ronald Philippe Bär O.S.B Former Bishop of Rotterdam, The Netherlands Former Bishop of Military Ordinary, (духовни поглавар). Након положене заклетве , кандидате су огрнули црним плаштом , са осмокраким (тзв. малтешким) зеленим крстом, а потом их је Велики канцелар, ритуално им додирујући рамена мачем, произвео у витезове таме. На крају су им уручена обиљежја и ордени .

  Затим је услиједила регистрација овог реда Лазара Јерусалимског у регистар НВО Владе Црне Горе код ресорног министарства. Сазанјемо да су преговори са будистима и пентакостарцима у завршној фази и чека се формално парафирање.

  Коначна верзија статута коју су саставили Мирашеви лазаревци, подразумијева да НВО води и предсједава ''духовни'' и цивилни поглавар . ''Духовни'' вођа би остао Мираш а цивилни ће највјероватније бити Стево Вучинић. Статут је усвојен 31. октобра ове године. Малобројни, који су имали увид у ово ремек дјело права, културе и религије, зачуђено указују на свега тридесетак одредби, а у поређењу са статутом локалног ловачког друштва који има близу 60.

  http://in4s.net/x/index.php?view=article&catid=58:cg&id=14303:2009-11-26-23-28-33&option=com_content&Itemid=181
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву? 2. #2
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: НВО из БЈРЦГ - ЦПЦ

  Статут је, кажу упућени, ''звек'', а на Цетињу се већ више година препричава едно духовито питање њиховог суграђанина: „Турци славе Бајрам и Рамазан, ми Црногорци и Срби крсну славу и Божић , а шта ли слави „владика“ Мираш, за име Светог Петра?
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 3. #3
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: НВО из БЈРЦГ - ЦПЦ

  evo sad ti narkomani prave i hrvatsku pravoslavnu crkvu, dakle mrcogorci su najvci neprijatelji srbije u regionu, rame uz rame sa ustasama....
  ...

 4. #4
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: НВО из БЈРЦГ - ЦПЦ

  Citat Original postavio daxt Pogledaj poruku
  evo sad ti narkomani prave i hrvatsku pravoslavnu crkvu, dakle mrcogorci su najvci neprijatelji srbije u regionu, rame uz rame sa ustasama....
  Могу само да се сложим.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 5. #5
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.238
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: НВО из БЈРЦГ - ЦПЦ

  BJRCG koji li je kompleksas ovu debilnu krilaticu smislio
  The Show Must Go On...

 6. #6
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: НВО из БЈРЦГ - ЦПЦ

  Citat Original postavio al bundy Pogledaj poruku
  BJRCG koji li je kompleksas ovu debilnu krilaticu smislio
  немам појма.
  имаш линк.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 7. #7
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: НВО из БЈРЦГ - ЦПЦ

  Citat Original postavio daxt Pogledaj poruku
  evo sad ti narkomani prave i hrvatsku pravoslavnu crkvu, dakle mrcogorci su najvci neprijatelji srbije u regionu, rame uz rame sa ustasama....
  Шта мислиш, Колико ли је тура глисерима пуних цигарета требало направити да би се све то НВО зезање финансирало?
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 8. #8
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: НВО из БЈРЦГ - ЦПЦ

  Citat Original postavio vracaracc Pogledaj poruku
  Шта мислиш, Колико ли је тура глисерима пуних цигарета требало направити да би се све то НВО зезање финансирало?
  to zna milo, sigurno ima u svom blokcetu
  ...

 9. #9
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: НВО из БЈРЦГ - ЦПЦ

  Citat Original postavio daxt Pogledaj poruku
  to zna milo, sigurno ima u svom blokcetu
  Има дигитрон марке CASIO
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 10. #10
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: НВО из БЈРЦГ - ЦПЦ

  A i kraqa imaju

  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 11. #11
  Aktivan član VladimirPutin89 (avatar)
  Učlanjen
  11.01.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na dalekom Sibiru!
  Poruke
  1.288
  Reputaciona moć
  41

  Podrazumevano Re: НВО из БЈРЦГ - ЦПЦ

  Citat Original postavio al bundy Pogledaj poruku
  BJRCG koji li je kompleksas ovu debilnu krilaticu smislio
  Бољи назив је СРЦГ (Српска Република Црна Гора)

 12. #12
  Ističe se
  Učlanjen
  23.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Cetinje
  Poruke
  2.766
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano Amfilohijev đak

  Jelisej Lalatović koji pravi Hrvstaku Pravoslavnu Crkvu je đak Amfilohijeve bogoslovije na Cetinju!


  NIKŠIĆANIN JELISEJ LALATOVIĆ IZABRAN ZA ČELNIKA NEPOSTOJEĆE HRVATSKE CRKVE
  Mirašev đak hrvatski poglavar


  Nikšićanin Jelisej Lalatović, sljedbenik raspopa Miraša Dedeića, imenovan je za predsjednika takozvane Hrvatske pravoslavne crkve. Ta organizacija osnovana je u Zadru, s ciljem, kako je kazao Lalatović, da okuplja pravoslavce koji ne žele da se poistovjećuju sa Srbima. Namjera organizatora je da ta organizacija preraste u vjersku zajednicu Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Hrvatska pravoslavna zajednica zastupa iste ideje kao i Ante Pavelić i ustaška NDH, koja je fizički likvidirala veliki dio srpskog življa, a preostali dio htjela je da uništi stvarajući "Hrvatsku pravoslavnu crkvu".
  Inicijativu za osnivanje ovakve organizacije prije tri mjeseca je pokrenuo sin, kako mediji tvrde, ustaškog oficira iz Drugog svjetskog rata Ivo Matanović, koji je formirao njenu prethodnicu, takozvanu hrvatsku pravoslavnu zajednicu.
  Profesor na cetinjskoj bogosloviji i istoričar religije mr Budimir Aleksić je kazao da je osnovanje te zajednice beznačajna stvar i da taj događaj i ne zaslužuje neki komentar.
  - Znamo da je u Drugom svjetskom ratu Ante Pavelić osnovao crkvu čiji je ideolog bio crnogorski ustaša Savić Marković Štedimlija, koji je uređivao zvanično glasilo te organizacije "Glas pravoslavlja". Dakle, tada iza tog poduhvata je stajala hrvatska ustaška država. Danas, pak, imamo sličnost u tom smislu što se opet jedna osoba iz Crne Gore našla u toj priči i projektu, ali je razlika što danas hrvatska država ne stoji iza toga. I baš zbog toga je taj poduhvat bizaran i beznačajan - kaže Aleksić.
  Govoreći o Jeliseju Lalatoviću, on kaže da je "riječ o osobi koja je bila đak cetinjske bogoslovije i koja je izbačena iz škole zbog kleptomanije, o čemu postoji dokumentacija".
  - Potom se priklonio Mirašu Dedeiću i njegovoj organizaciji čiju je kasu opustošio, a zatim netragom nestao.
  Sociološko tumačenje, imajući u vidu profil njegove ličnosti, bilo bi da je u doba ekonomske krize u svijetu i regionu čovjek našao najjednostavniji način da dođe do nekih sredstava za život. Umjesto da otvori kafić, on osniva crkvu sa uvjerenjem da će se neko naći ko će iz antisrpskih razloga finansirati jedan sitni projekat, koji ne košta puno, a u određenoj mjeri ide u pravcu dezintegracije pravoslavlja - tvrdi Aleksić.
  U razgovoru za hrvatske medije Jelisej Lalatović kaže da je njihov primarni cilj obnova i oživljavanje Hrvatske pravoslavne crkve. On je izrazio nadu da će hrvatska država i cjelokupna javnost obnavljanje Hrvatske pravoslavne crkve doživjeti kao "duhovnu potrebu dijela svojih stanovnika i priznati je kao primarnu i glavnu pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj".
  - Veliki je broj pravoslavaca u Hrvatskoj koji ne žele da ih se poistovjećuju sa Srbima. Oni su Hrvati i mi im moramo omogućiti slobodu vjere, a njihovoj djeci nesmetano pohađanje pravoslavnog vjeronauka. Glavni cilj je da naša udruga preraste u vjersku zajednicu, Hrvatsku pravoslavnu crkvu, kakva je i postojala – rekao je Jelisej.
  Doktor Dimitrije Kalezić, rektor Pravoslavnog teološkog fakulteta u Beogradu, kaže da se radi o organizaciji koja, očigledno, ima političke, a ne crkvene ambicije.
  - U Drugom svjetskom ratu tu „crkvu" je predvodio raščinjeni ruski vladika Germogen, a sada bi trebalo ispitati ko se krije iza te organizacije. Tog Iva Matanovića bi trebalo pitati da pokaže svoju krštenicu. Crkva se ne može formirati ako se to ne radi po crkvenim kanonima, ne može biti autokefalna ako ne dobije blagoslov najmanje trojice episkopa i dozvolu od majke crkve. Po svemu sudeći, radi se o političkoj instrumentalizaciji vjere i crkve kakva se dogodila i u Crnoj Gori, formiranjem takozvane Crnogorske pravoslavne crkve - smatra Kalezić.

  Jelisej zatire srpstvo

  Čelnik takozvane Hrvatske pravoslavne crkve Jelisej kaže da oni ne osnivaju novu vjersku zajednicu, već je obnavljaju.
  - Zato će ona biti uspostavljena već za godinu dana, kada će Hrvatska pravoslavna crkva biti potpuno nezavisna od Beograda i od bilo koga drugoga, i proglašena za primarnu i glavnu pravoslavnu crkvu u državi Hrvatskoj. Očekujem da će Srpska pravoslavna crkva praviti probleme, posebno u vezi sa vjerskim objektima u Hrvatskoj. Svi sakralni i vjerski objekti u Hrvatskoj su kulturna baština Republike Hrvatske i njima ne može raspolagati Srpska pravoslavna crkva, ona je samo korisnik, osim u onima koje je sama izgradila - rekao je Jelisej.

  Srbi uznemireni

  Vijest da je u Zadru najavljeno osnivanje tzv. Hrvatske pravoslavne crkve (HPC) izazvala je uznemirenost kod sveštenstva i pravoslavnih Srba u Hrvatskoj, saopštila je juče Informativna služba eparhije dalmatinske.
  Eparhija dalmatinska apelovala je na "organe pravne države i nadležna ministarstva Hrvatske, da zaštite objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve, kao i naše vjernike od eventualnog uznemiravanja i napada, što su neki od čelnika ovoga fantomskoga udruženja najavili".
  "Mi se iskreno nadamo da ovo udruženje, koje se vezuje za najmračniji period novije istorije Hrvatske - zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera, neće moći da bude registrovano u nadležnim institucijama današnje Hrvatske - koja se nalazi pred vratima ulaska u Evropsku uniju", navedeno je u saopštenju eparhije. (Tanjug)

  Isključen zbog nemorala

  Tzv. Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) ogradila se juče od bilo kakve povezanosti sa igumanom Jelisejom (Lalatovićem) i njegovim aktivnostima na osnivanju Hrvatske pravoslavne crkve.
  Stevo Vučinić agenciji Beta kazao je da je Lalatović bio član, ali da je prije nekoliko mjeseci isključen iz te crkve "zbog podsticanja nemorala, nereda i nemira".

  Otimaju srpsku imovinu

  Episkop gornjokarlovački Gerasim je istakao da negiranjem Srba i srpske crkve i njihovim brisanjem sa istorijskog spiska postojanja ovo udruženje želi da se dokopa srpske imovine u Hrvatskoj, koja nije mala i zanemarljiva, odnosno srpske zemlje, srpskih domova, crkava i crkvenih objekata.
  - Cilj im je da otimaju tuđe, kao da su malo oteli u Drugom svjetskom ratu, poslije u komunističkoj vladavini, a zatim i poslije sramnog protjerivanja Srba 1995. godine, kada je tuđmanovska vlada dala ustaškim emigrantima svu srpsku imovinu, koju ni do danas nijesu vratili prijašnjim vlasnicima - rekao je Gerasim.
  U Hrvatskoj, naglasio je Gerasim, postoji više ustaških udruženja koja su registrovana devedesetih godina i nesmetano djeluju.


  D. ŽIVKOVIĆ

 13. #13
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: Amfilohijev đak

  Citat Original postavio D U K Lj A N I N Pogledaj poruku
  Jelisej Lalatović koji pravi Hrvstaku Pravoslavnu Crkvu je đak Amfilohijeve bogoslovije na Cetinju!


  NIKŠIĆANIN JELISEJ LALATOVIĆ IZABRAN ZA ČELNIKA NEPOSTOJEĆE HRVATSKE CRKVE
  Mirašev đak hrvatski poglavar


  Nikšićanin Jelisej Lalatović, sljedbenik raspopa Miraša Dedeića, imenovan je za predsjednika takozvane Hrvatske pravoslavne crkve. Ta organizacija osnovana je u Zadru, s ciljem, kako je kazao Lalatović, da okuplja pravoslavce koji ne žele da se poistovjećuju sa Srbima. Namjera organizatora je da ta organizacija preraste u vjersku zajednicu Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Hrvatska pravoslavna zajednica zastupa iste ideje kao i Ante Pavelić i ustaška NDH, koja je fizički likvidirala veliki dio srpskog življa, a preostali dio htjela je da uništi stvarajući "Hrvatsku pravoslavnu crkvu".
  Inicijativu za osnivanje ovakve organizacije prije tri mjeseca je pokrenuo sin, kako mediji tvrde, ustaškog oficira iz Drugog svjetskog rata Ivo Matanović, koji je formirao njenu prethodnicu, takozvanu hrvatsku pravoslavnu zajednicu.
  Profesor na cetinjskoj bogosloviji i istoričar religije mr Budimir Aleksić je kazao da je osnovanje te zajednice beznačajna stvar i da taj događaj i ne zaslužuje neki komentar.
  - Znamo da je u Drugom svjetskom ratu Ante Pavelić osnovao crkvu čiji je ideolog bio crnogorski ustaša Savić Marković Štedimlija, koji je uređivao zvanično glasilo te organizacije "Glas pravoslavlja". Dakle, tada iza tog poduhvata je stajala hrvatska ustaška država. Danas, pak, imamo sličnost u tom smislu što se opet jedna osoba iz Crne Gore našla u toj priči i projektu, ali je razlika što danas hrvatska država ne stoji iza toga. I baš zbog toga je taj poduhvat bizaran i beznačajan - kaže Aleksić.
  Govoreći o Jeliseju Lalatoviću, on kaže da je "riječ o osobi koja je bila đak cetinjske bogoslovije i koja je izbačena iz škole zbog kleptomanije, o čemu postoji dokumentacija".
  - Potom se priklonio Mirašu Dedeiću i njegovoj organizaciji čiju je kasu opustošio, a zatim netragom nestao.
  Sociološko tumačenje, imajući u vidu profil njegove ličnosti, bilo bi da je u doba ekonomske krize u svijetu i regionu čovjek našao najjednostavniji način da dođe do nekih sredstava za život. Umjesto da otvori kafić, on osniva crkvu sa uvjerenjem da će se neko naći ko će iz antisrpskih razloga finansirati jedan sitni projekat, koji ne košta puno, a u određenoj mjeri ide u pravcu dezintegracije pravoslavlja - tvrdi Aleksić.
  U razgovoru za hrvatske medije Jelisej Lalatović kaže da je njihov primarni cilj obnova i oživljavanje Hrvatske pravoslavne crkve. On je izrazio nadu da će hrvatska država i cjelokupna javnost obnavljanje Hrvatske pravoslavne crkve doživjeti kao "duhovnu potrebu dijela svojih stanovnika i priznati je kao primarnu i glavnu pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj".
  - Veliki je broj pravoslavaca u Hrvatskoj koji ne žele da ih se poistovjećuju sa Srbima. Oni su Hrvati i mi im moramo omogućiti slobodu vjere, a njihovoj djeci nesmetano pohađanje pravoslavnog vjeronauka. Glavni cilj je da naša udruga preraste u vjersku zajednicu, Hrvatsku pravoslavnu crkvu, kakva je i postojala – rekao je Jelisej.
  Doktor Dimitrije Kalezić, rektor Pravoslavnog teološkog fakulteta u Beogradu, kaže da se radi o organizaciji koja, očigledno, ima političke, a ne crkvene ambicije.
  - U Drugom svjetskom ratu tu „crkvu" je predvodio raščinjeni ruski vladika Germogen, a sada bi trebalo ispitati ko se krije iza te organizacije. Tog Iva Matanovića bi trebalo pitati da pokaže svoju krštenicu. Crkva se ne može formirati ako se to ne radi po crkvenim kanonima, ne može biti autokefalna ako ne dobije blagoslov najmanje trojice episkopa i dozvolu od majke crkve. Po svemu sudeći, radi se o političkoj instrumentalizaciji vjere i crkve kakva se dogodila i u Crnoj Gori, formiranjem takozvane Crnogorske pravoslavne crkve - smatra Kalezić.

  Jelisej zatire srpstvo

  Čelnik takozvane Hrvatske pravoslavne crkve Jelisej kaže da oni ne osnivaju novu vjersku zajednicu, već je obnavljaju.
  - Zato će ona biti uspostavljena već za godinu dana, kada će Hrvatska pravoslavna crkva biti potpuno nezavisna od Beograda i od bilo koga drugoga, i proglašena za primarnu i glavnu pravoslavnu crkvu u državi Hrvatskoj. Očekujem da će Srpska pravoslavna crkva praviti probleme, posebno u vezi sa vjerskim objektima u Hrvatskoj. Svi sakralni i vjerski objekti u Hrvatskoj su kulturna baština Republike Hrvatske i njima ne može raspolagati Srpska pravoslavna crkva, ona je samo korisnik, osim u onima koje je sama izgradila - rekao je Jelisej.

  Srbi uznemireni

  Vijest da je u Zadru najavljeno osnivanje tzv. Hrvatske pravoslavne crkve (HPC) izazvala je uznemirenost kod sveštenstva i pravoslavnih Srba u Hrvatskoj, saopštila je juče Informativna služba eparhije dalmatinske.
  Eparhija dalmatinska apelovala je na "organe pravne države i nadležna ministarstva Hrvatske, da zaštite objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve, kao i naše vjernike od eventualnog uznemiravanja i napada, što su neki od čelnika ovoga fantomskoga udruženja najavili".
  "Mi se iskreno nadamo da ovo udruženje, koje se vezuje za najmračniji period novije istorije Hrvatske - zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera, neće moći da bude registrovano u nadležnim institucijama današnje Hrvatske - koja se nalazi pred vratima ulaska u Evropsku uniju", navedeno je u saopštenju eparhije. (Tanjug)

  Isključen zbog nemorala

  Tzv. Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) ogradila se juče od bilo kakve povezanosti sa igumanom Jelisejom (Lalatovićem) i njegovim aktivnostima na osnivanju Hrvatske pravoslavne crkve.
  Stevo Vučinić agenciji Beta kazao je da je Lalatović bio član, ali da je prije nekoliko mjeseci isključen iz te crkve "zbog podsticanja nemorala, nereda i nemira".

  Otimaju srpsku imovinu

  Episkop gornjokarlovački Gerasim je istakao da negiranjem Srba i srpske crkve i njihovim brisanjem sa istorijskog spiska postojanja ovo udruženje želi da se dokopa srpske imovine u Hrvatskoj, koja nije mala i zanemarljiva, odnosno srpske zemlje, srpskih domova, crkava i crkvenih objekata.
  - Cilj im je da otimaju tuđe, kao da su malo oteli u Drugom svjetskom ratu, poslije u komunističkoj vladavini, a zatim i poslije sramnog protjerivanja Srba 1995. godine, kada je tuđmanovska vlada dala ustaškim emigrantima svu srpsku imovinu, koju ni do danas nijesu vratili prijašnjim vlasnicima - rekao je Gerasim.
  U Hrvatskoj, naglasio je Gerasim, postoji više ustaških udruženja koja su registrovana devedesetih godina i nesmetano djeluju.


  D. ŽIVKOVIĆ
  Ето.............ЦПЦ и ХПЦ две братске секте.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 14. #14
  Ističe se
  Učlanjen
  23.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Cetinje
  Poruke
  2.766
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano Re: НВО из БЈРЦГ - ЦПЦ

  Đak Amfilohijeve bogoslovije! Amfilohije ga vaspitao!

 15. #15
  Buduća legenda vracaracc (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Врачар, тамо где још увек постоји комшилук
  Poruke
  37.812
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  1662

  Podrazumevano Re: НВО из БЈРЦГ - ЦПЦ

  Citat Original postavio D U K Lj A N I N Pogledaj poruku
  Đak Amfilohijeve bogoslovije! Amfilohije ga vaspitao!
  ..........али Мило платио.
  Зашто да будем политички коректан када могу да будем у праву?

 16. #16
  Domaćin oki1987 (avatar)
  Učlanjen
  24.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na obali reke Belice.
  Poruke
  4.685
  Reputaciona moć
  131

  Podrazumevano Re: НВО из БЈРЦГ - ЦПЦ

  BJRCG hahah komplekasu

 17. #17
  МАЧАК nije na forumu
  ЧУВАР ИДЕОЛОГИЈЕ ЧЕТНИЧКОГ ПОКРЕТА
  Buduća legenda МАЧАК (avatar)
  Učlanjen
  01.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  БЕСКРАЈНО ПЛАВИ КРУГ И У ЊЕМУ ЗВЕЗДА
  Poruke
  25.127
  Tekstova u blogu
  153
  Reputaciona moć
  2358

  Podrazumevano Re: НВО из БЈРЦГ - ЦПЦ

  А ево како бирају ПАТРИЈАРХА У ХРВАТСКОЈ....
  Tradicionalni izbor hrvatskog patrijarha po Ustavu HPC iz 1942. praktički je isti, osim što Sveti Arhijerejski Sabor saziva Poglavnik Nezavisne Države Hrvatske, nakon čega episkopi biraju trojicu kandidata, od kojih Ministarstvo pravosuđa NDH dvojicu osuđuje na smrt strijeljanjem, a trećeg predlaže Poglavniku na imenovanje. Iznimno, ukoliko u Hrvatskoj trenutačno nema Poglavnika ni hrvatskih episkopa, dovoljno je da se na Svetom Arhijerejskom Saboru u nekoj zadarskoj gostionici pojavi jedan kandidat, između kojega se onda bira novi patrijarh, i to tako što tajnik Inicijativnog odbora udruge HPC iz Jevanđelja izvlači omotnicu s arhimandritskim pečatom i hiljadu evra
  ЗА ПРАВОГ МАЧКА, СВАКИ МЕСЕЦ ЈЕ ФЕБРУАР

  АХ ДА.... ВИШЕ ОД УСТАША МРЗИМ УСТАШКЕ ЈАТАКЕ

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •