Светосавље као филозофија
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Светосавље као филозофија

 1. #1
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Question Светосавље као филозофија

  Шта мислите о овој филозофији?

  СВЕТОСАВСКА ФИЛОСОФИЈА СВЕТА

  Изненађење је бити човек, и то—двоструко изненађење: бити човек у овако грандиозној и загонетној васиони. Ви то не осећате? ви то не увиђате? Замислите: до овога тренутка ви нисте постојали, и неко вас сада, али у овом вашем младићском узрасту, са овим вашим сазнањем, са овим вашим апаратом осећања, са овим бројем чула, одједном изведе из небића у биће и — спусти у ову дворану. Како бисте се осећали? Гле, светлост је свуда око вас. Шта бисте помислили о њој? Нема сумње, она би за вас била нешто врло необично, врло фантастично, читаво драматично изненађење. А боје, а толике боје око вас, шта би сте помислили о њима? Та и оне су, свака за себе и све скупа, нешто врло необично, врло фантастично, врло драматично. Па бисте угледали један другога! Шта бисте помислили о себи и о друговима око себе? — Чудна, необична, фантастична бића: све само изненађење до изненађења, а можда и — привиђење до привиђења!
  Изађете ли из ове дворане на улицу, гле: над вама пукло бескрајно плаво небо, око вас врве људи, јуре аутомобили, промичу трамваји, потскакују деца, гегају старци ... Како бисте се осећали, и шта бисте помислили о свему томе? — Изненађење до изненађења, зар не? привиђење до привиђења, зар не? Па још: сунце пламти над вама, полако одмиче западу, нестаје га, и гле, тама покрије све; а из тамноплавих небеса навиру безбројни ројеви звезда... Шта је све то? — Изненађење до изненађења,... безбројна изненађења ... Већ сте уморни од њих; а нешто мили у вама, смањује вам самосазнање, сужава самоосећање, и ви тонете у неки мрак, у неку таму, нешто као да вас вуче у небиће, и ви бисте викали у помоћ, али, беспомоћни, већ не осећате себе као себе, као живо биће ... Сан је овладао вама ... Сан? Шта је то сан? Није ли то враћање у небиће? Но гле, ти си се пробудио из сна. Опет си улетео у биће, из небића у биће. И спопада те питање: када човек може да спава и сања, није ли и сам од исте материје од које и сан?
  Господо, загледајте у људско око ... Какав је то радознали немирко који неуморно лети од ствари до ствари, од боје до боје? А мисао? Још већи немирко и од нашег ока; стално у покрету, у вихору, У лету, у полету ка...? Мисао — какво изненађење! Мислити? О! то је таква уметност; сигурно: уметност над уметностима. А осећање? Ту је тек чудотворна радионица, најчудотворнија у свим световима ... Обратите пажњу на мисао: како настаје у вама, како се рађа, како наилази? откуда то она долази: из неке непрозирне пратмине или из неке светле дубине? Мисао, то је најтајанственији незнанко у теби. А осећање? — други незнанко поред првога, не мање тајанствен од њега. А инстинкт? — То је нека тама у мени која бежи од сваке светлости; а хвата те, вуче у неке дубине, у неке несагледне тмине. Где је човек највише присутан, где га има највише: у мислима, у осећањима или у инстинктима? По свему, човека има најмање у телу, више у мислима, највише у осећањима.
  Моћи мислити, то је изненађење, зар не? моћи осећати, то је друго изненађење, зар не? моћи видети, то је треће изненађење, зар не? моћи чути, то је четврто изненађење, зар не? Уосталом шта је то што није изненађење у човеку и у свету око човека? Ако човек иоле озбиљно посматра свет око себе и свет у себи, не може се отети наметљивим чињеницама које се све сливају у једно сазнање и једно осећање: овај свет је и у целини и у појединостима — бескрајно изненађење за свако мисаоно биће, а најпре за човека. Хтео или не, човек је као неки живи фотографски апарат који снимајући свет и чулима и срцем и душом, свим бићем осећа да је свет не само непрекидан него и бескрајан филм драматичних изненађења.
  А ми? — Ми смо изгубили то осећање света, јер смо се измалена постепено навикавали на овај свет, на његове појаве, на његова збивања. Уствари пак, ништа фантастичније од стварности, од наше земаљске стварности. Молим вас, загледајте само у мајушни цветић љубичице или у сићушно окце ластавице. Зар по своме саставу нису нешто фантастичније од свега што људи могу замислити? И најфантастичнији роман Жила Верна није ни приближно тако фантастичан као један мајушни цвет, акамоли као овај свет...
  Што човек више размишља о загонетности и интересантности овога света, све га више прогони мисао: стварност овога света је фантастичнија од свега најфантастичнијег и загонетнија од свега најзагонетнијег. Ни најдаровитија људска фантазија, па још подигнута на квадрилионити степен, не би могла замислити фантастичнији и загонетнији свет од овога у коме ми људи живимо.
  Претпоставите, овај свет не постоји. И неко надкозмичко Биће, по својој свемоћној вољи и необјашњивој жељи, одреди вас да по својој замисли створите свет. Притом, вама се оставља потпуна слобода и замисли и акције. Највише Биће би вас снабдело материјалом који би вам био потребан за стварање света. Да ли бисте пристали да будете архитект таквога света? Шта бисте поставили као темељ, шта унели као материјал, шта одредили као циљ? Каква бисте све бића измислили, у какве их сфере и атмосфере ставили? Да ли бисте извесним бићима дали мисао и осећање, или бисте им место мисли и осећања дали нешто друго? Зар бисте у неку врсту бића унели тугу, бол, сузе, љубав? Колико бисте, на пример, дали чула бићу које би личило на човека? Не бисте ли погрешили ако му дате мањи број чула но што човек има; и још више погрешили ако му дате већи број? А шта би тек било, ако бисте му место једног срца ставили у груди десет? Када у свима појединостима израдите и подробно разрадите план свога света, јесте ли сигурни, да нисте нешто главно пропустили? О, сигурни сте, сигурни и ви и ја, да сте морали макар нешто пропустити, због чега би се ваш свет срушио пре но што би био готов. 2. #2
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Question Re: Светосавље као филозофија

  Да не би замарао целу књигу преузмите овде!

  http://www.scribd.com/doc/4592854/-


  Ваше мишљење?

 3. #3
  Zainteresovan član Depresivni optimista (avatar)
  Učlanjen
  05.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Niš
  Poruke
  127
  Reputaciona moć
  30

  Podrazumevano Re: Светосавље као филозофија

  Justinu se mora odati priznanje za nadahnuto pisanje. Ovo je, po meni, izuzetno kvalitetan i mudar tekst, ali ipak ne pokrece nikakvu diskusiju, jer je vise deskriptivno-asocijativni, nego polemisuci. Justin nigde ne pokrece problem boga, vere, hriscanstva, niti bilo sta sto bi se sudaralo sa bilo cijim stavovima. Iako ovakvu predstavu sveta retko ko ima, ipak je u svima nama prisutna. Oko nekih tacaka bi doslo do razmimoilazenja koja su vec poznata, a ticu se tog nadkosmickog Bica, medjutim, to su klasicne filosofske rasprave koje smo vec imali na raznim temama...
  Za spokojstvo je dovoljno prihvatati misljenje vecine. Nikada nemojte biti spokojni!

Slične teme

 1. Филозофија уметности
  Autor Marqueaux u forumu Filozofija
  Odgovora: 31
  Poslednja poruka: 02.08.2011., 12:20
 2. Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 17.02.2010., 08:24
 3. Odgovora: 132
  Poslednja poruka: 12.06.2009., 06:30
 4. Зашто баш филозофија?
  Autor Tegularijus u forumu Filozofija
  Odgovora: 34
  Poslednja poruka: 27.05.2005., 01:06

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •