Potpredsednik SPO i ministar za dijasporu za SVEDOK:
Srpski pokret obnove je više od stranke
Piše: Milan Dinić

U razgovoru za "Svedok", Srđan Srećković, ministar za dijasporu, potpredsednik stranke i dugogodišnji najodaniji saradnik Vuka Draškovića, kaže da će u ovoj godini stranka doneti ključne odluke u nastojanju da povrati ugled i mesto koje joj po istorijskom doprinosu i značaju pripada. Ističe da je SPO svestan svojih grešaka, ali te greške nisu koštale državu, već samu stranku, i da je bez obzira na sve, čvrsto uveren u njen budućnost.
- Potpuno sam siguran da će SPO biti važan faktor i narednih dvadeset godina. Verujem da ova godina može da bude prekretnica za SPO. Ovo je godina u kojoj trebamo da definišemo desetogodišnju strategiju stranke. Moja želja, kao potpredsednika stranke i najbližeg saradnika Vuka Draškovića, jeste da definišemo političku platformu evropske srpske desnice i da SPO u organizacionom smislu modernizujemo tako da može da opstane bez obzira na to koji će ga ljudi za 10 ili 15 godina voditi.
Svedok: Kako gledate na činjenicu da SPO danas, dvadeset godina posle osnivanja, ne predstavlja respektabilniji politički faktor u Srbiji?
Srđan Srećković: Daleko od toga da ne predstavljamo važan politički faktor. Deo smo vladajuće koalicije i učestvujemp vladi a svaki naš stav i javni istup ima posebnu specifičnu težinu. Dali smo značajan doprinos pobedi evropskih snaga na izborima 2008. koji su predstavljali prekretnicu za Srbiju. Ipak, posle 5. oktobra 2000. SPO nije vodeća snaga reformske Srbije, ali se nadam da će se to promeniti i mi intenzivno radimo na tome.
S: Vuk Drašković je doveo SPO do vrha. Da li je on i najzaslužniji što je SPO dotakao dno?
S.S: Odgovornost i za uspeh i za neuspeh je uvek delom subjektivna, a delom objektivna. Svi mi, koji utičemo na vođenje i kreiranje politike SPO, odgovorni smo i za uspon i za pad. I pored svih svojih uspona i padova, jasno je da je SPO nešto posebno i nešto više od klasične političke stranke u Srbiji. Naši politički potezi su bili delom i neracionalni jer smo građanima Srbije pokušavali da govorimo uvek istinu iako im se nekada to i nije dopadalo.
S: Navedite primer...
S.S: Setite se na primer samo 1990. godine, kada smo građanima Srbije obznanili da je "Bože pravde" srpska himna i da je naš grb dvoglavi orao sa krunom Nemanjića. Tada smo bili označeni kao velikosrpski hegemonisti. Danas su to zvanični simboli Srbije i sa ponosom svi građani Srbije stoje pred njima . Posebno mi je drago što danas uz tu himnu i zastavu stoje i funkcioneri SPS-a koji su nas nekada optuživali za promovisanje tih simbola. Bili smo anatemisani i kad smo govorili da se naši nacionalni interesi ne brane ratom već mudrom diplomatijom i uz pomoć tradicionalnih saveznika mislivši pre svega na SAD i zemlje članice EU. Bili smo na stubu srama i kada smo rehabilitovali djenerala Mihailovića i njegovu vojsku i kada smo u zemlju posle 50 godina vratili porodicu Karadjordjević i kada smo se borili protiv tajkunizacije i ekonomskog uništenja Srbije, i kada smo pokušavali da sprečimo sumanutu odluku da udjemo u rat sa celim svetom, i kada smo upozoravali naše prijatelje iz nove vlasti nakon 5.oktobra da će isti oni koji su pokušavali da pre 2000.godine ubiju Vuka Draškovića pokušati da točak istorije vrate unazad-na žalost ubili su premijera Djindjića......
S: Šta vidite kao najveću zaslugu SPO?
S.S: Istorijska je činjenica da smo posle pedeset godina autoritarnog sistema upravo mi započeli demokratske procese u Srbiji i da smo ključno doprineli odlasku ideologije koja nas je bacila na margine Evrope. To nam niko i nikada ne može osporiti!
S: Kako onda objašnjavate neuspeh stranke posle 2000. godine?
S.S: Naš stranački neuspeh je posledica činjenice da nakon 5. oktobra nismo uspeli na najbolji način da se prilagodimo novim okolnostima. Ipak, greške u našoj politici koštale su isključivo nas same, a ne građane Srbije i na to smo ponosni....
S: Vuk Drašković veoma negativno gleda na politiku koja je u Srbiji vođena posle 2000. godine. Koliko njegov stav opterećuje poziciju i manevrisanje SPO na političkoj sceni?
S.S: Mislim da je opšta ocena svih nas koji smo se borili za demokratske promene, da period od 2000. do 2010. nije doneo onakve rezultate kakve smo očekivali.
S: Ali SPO je učestvovao u dve vlade posle 2000. godine?!
S.S: Jesmo učestvovali i smatram da smo dali doprinos da se vodi mnogo evropskija i modernija politika nego što bi to bilo da nismo bili u tim vladama. Setite se perioda od 2004. do 2007. godine kada je jedini prevropski glas bio glas Vuka Draškovića kao ministra spoljnih poslova i glas naših ministara u vladi. Mislim da smo tada dali veliki doprinos da Srbija ostane na evropskom putu iako je bilo snaga u vladi koje su želele da Srbiju zauvek udalje od EU.
S: Šta je to SPO učinio učešćem u dve vlade nakon 2000. godine, a što ne bi bilo učinjeno bez vas?
S.S: Vlada Vojislava Koštunice je pod našim pritiskom, da ne kažem ucenom, usvojila zakon o izjednačavanju prava pripadnika partizanskog i ravnogorskog pokreta. Da nije bilo nas ne bi bio usvojen Zakon o rehabilitaciji žrtava političkog progona. Da nije bilo nas nikada ne bi bio potpisan sporazum sa NATO zbog čega je Vuk Drašković žestoko napadan, a da toga nije bilo dans ne bismo biči članica Partnerstva za mir, što sada mnogi zaboravljaju. U vreme ove vlade, uveren sam, zaokružićemo proces ispravljanja istorijskih nepravdi, biće otkriveno i dostojno obeleženo mesto na kojem je skončao život general Mihailović i biće donet zakon o restituciji. Ovoga nikada ne bi bilo da SPO nije grčevito insistirao na ovim pitnajima,to gradjani Srbije treba da znaju kao što treba da znaju da ćemo uvek zastupati politiku najbržih mogućih evroatlantskih integracija.

S.S: Uvek sam uz SPO i politički program stranke. Karakteristika SPO-a je da građanima Srbije uvek govori istinu, onakva kakva ona jeste. Ipak, mislim da suštinska razlika po tom pitanju ne postoji.
S: Može li SPO da opstane i posle Vuka Draškovića?
S.S: Mi ove godine imamo izborni Sabor stranke. Moja želja, a verujem da je to stav i ogromne većine Gradskih i Opštinskih odbora, je da Vuk nastavi da vodi SPO, ali i da u stranku uvedemo novi duh, nov način komunikacije sa medijima i da rukovodstvo stranke osvežimo novim, mladim ljudima. Ako želimo uspešno da menjamo Srbiju, moramo da menjamo i sebe.
S: Na čemu temeljite taj optimizam? Šta je to što SPO ima i što će ga vratiti na političku scenu?
S.S: SPO ima kredibilitet, istorijsku ulogu i zasluge koje nam niko ne može oduzeti. To je važna osnova za budućnost. Imamo politiku moderne prozapadne desničarske stranke koja je spremna da Srbiju menja brže nego što je to bio slučaj do sada. Mislim da taj program, koji još uvek nije dovoljno utemeljen u javnom mnjenju, ima budućnost. Kao što se profiliše demokratska levica, tako treba da se profiliše i prozapadna desnica.
S: Ali istraživanja mnjenja i rezultati na izborina i ne pokazuju da je SPO baš neophodan Srbiji danas?
S.S: Na lokalnim izborima koji su nedavno održani u Kosjeriću izašli smo samostalno i osvojili osam odsto glasova. I u Kostolcu koji nam je tradicionalno nenaklonjen samostalno smo osvojili oko šest odsto. Pre neki dan smo u Negotinu u koaliciji sa DS-om ubedljivo pobedili. Naš izborni potencijal je mnogo veći nego što zlonamerna i od bogatijih stranaka plaćena istraživanja pokazuju.
S: Hoćete da kažete da bi SPO bolji rezultat ostvario kada bi samostalno izašao na izbore?
S.S: To je stvar političke procene i donosićemo svoje odluke u zavisnosti od događanja u Srbiji. Nema sumnje da je DS strateški partner SPO i budućnost Srbije vidim između partnerstva demokratske levice koju predvodi DS i proevropske desnice u kojoj će, verujem, SPO imati veoma važnu ulogu.

Stav pojedinihi ministara u vladi blizak
stavu SPO oko potrebe ulaska u NATO

# Ova vlada će sigurno ići u pravcu intenziviranja aktivnosti unutar Partnetrstva za mir. Uveren sam da će u toku ove godine biti otvorene i kancelarije Ministarstva odbrane i MSP pri sedištu NATO u Briselu

S: Pomenuli ste neizmeran doprinos SPO na putu evro-atlantskih integracija. Da li je sadašnja vlada zaista neutralna po pitanju članstva u NATO?
S.S: Mislim da je vojna neutralnost pitanje medijske interpretacije. Da biste bili neutralni nije dovoljna jednostrana odluka, već to moraju prihvatiti i zemlje okruženja i zemlje u EU i NATO.
S: Da li vlada prihvata tu politiku neutralnosti imajući u vidu da Vi, koji se zalažete za ulazak u NATO, sedite u njoj?
S.S: U ovom trenutku pitanje ulaska u NATO, na moju žalost i žalost SPO, još uvek se ne postavlja. Mi smo članica Partnerstva za mir. Postoje mnoge mogućnosti koje još uvek nisu iskorišćene za produbljivanje saradnje sa NATO . Ova vlada će sigurno ići u pravcu intenziviranja aktivnosti unutar Partnetrstva za mir. Uveren sam da će u toku ove godine biti otvorene i kancelarije Ministarstva odbrane i MSP pri sedištu NATO u Briselu.
S: Ko u ovom trenutku u vladi zagovara ulazak u NATO?
S.S: U ovom trentku o tome se ne razgovara jer to pitanje nije na dnevnom redu, ali ima stranaka i ministara čiji je lični stav blizak stavu SPO – da jednog dana postanemo članica NATO saveza jer je to naš državni i nacionalni interes. Važno je da se o tome otvori debata i da se na racionalan način razgovara o svim predsnotima i nedostacima angažovanja unutar NATO. Tom pitanju se mora pristupiti ozbiljno, bez manipulacija i zloupotrebe emocija građana Srbije.
S: Pomenuli ste da su i neki ministri za ulazak u NATO. Koji su to ministri?
S. S: Doći će vreme kada će oni sami to reći. SPO ima hrabrosti da govori istinu čak i kada to nije politički popularno.