1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота
Strana 1 od 8 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 199

Tema: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

 1. #1
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  http://www.scribd.com/doc/20649302/Dimitrije-Najdanovic-Ravna-Gora-Zablude-i-Samounistenje

  http://www.tvrdjava.org/knjige/Dimitrije%20Najdanovic%20-%20Ravna%20Gora,%20zablude%20i%20samounistenje.pdf


  ПРВО ИЗНЕНАЂЕЊЕ
  Ратни злочинци

  ДРУГО ИЗНЕНАЂЕЊЕ
  “Равногорска демократија”

  ТРЕЋЕ ИЗНЕНАЂЕЊЕ
  Равна Гора главни сарадник партизанског комунизма

  ЧЕТВРТО ИЗНЕНАЂЕЊЕ
  Близанци

  ПЕТО ИЗНЕНАЂЕЊЕ
  Највећа заблуда

  ШЕСТО ИЗНЕНАЂЕЊЕ
  Сан и јава

  СЕДМО ИЗНЕНАЂЕЊЕ
  Ликвидација Драже Михаиловића

  ОСМО ИЗНЕНАЂЕЊЕ
  Краљ и равногорци


 2. #2
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.364
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Ето ти га сад, прво керенштинци сад и крџалије почеле...Ц ц ц...

 3. #3
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.364
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Изволите крџалије специјално за вас критика.

  О ДЕЛУ НАЈДАНОВИЋА „РАВНА ГОРА, ЗАБЛУДЕ...“

  Пише: Александар Динчић

  У рату, а понајвише ако је он попрпимио облике грађанског, пропаганда је по правилу најбоља храна. Ово посебно треба рећи за оне који су од тог рата видели само корист. Kратко и јасно, да преживе под нечијом заштитом-конкретно немачком.
  Лако је писати памфлете и критике заваљен у удобну фотељу, окружен послугом, а пред вратима и стражаром, који ти бди двадесет четири часа. Лако је размишљати у затвореној просторији, затворених прозора и спушених ролетни, али много је тешко писати критику ако си напољу и ако видиш шта се догађа.

  Љотићевски мислилац, Димитрије Најдановић је свој политички памфлет против Равногорског покрета писао исто онако као што су писали и комунисти после рата: замишљањем. Није ни чудо, јер им се циљеви у многоме поклапају. За њих је важио пре рата исти принцип : били су забрањени.

  Изгледа да је масовност Светосавског конгреса у селу Ба, Најдановићу додатно бола очи па је решио мало да се поигра истином, пишућу онако како је он замислио, а не онако како је заиста. Разуме се, да је сазнао шта се спрема, послао би одмах камионе и камионе Немаца да провале тамо и похватају „мањину“, како је он наводи.
  Па ипак, и то није прошло без последица, јер су Немци у Београду похватали већи број делегата, један број отрпемили у Маутхаузен, а други мало даље од Бањичког логора-у Јајинцима. То Најдановић не пише, а нема ни потребе, јер ово је само критички осврт на равногорце какви су били.
  Пошто није ни знао да ће се конгрес одржати и добио је само резултате конгреса, почео је своју причу. Да је видимо.

  Најдановић конкретно износи бујицу некритичких оцена и непроверених података. Нападајући равногорце, он каже како „нема ни једног човека који ће данас нешто рећи лепо о четницима“ (стр. 23). А да ли је он то проверио па тако пише?
  Пошто је овај памфлет писан вероватно после Светосавског когреса, да видимо како Немци мисле о томе како народ „не подржава равногорце“. У извештају немачког сс мајора Карла Крауса, оног истог који ће пред комунистима изјавити да су Немци желели споразум са Дражом, али да он такав споразум са њима није желео, каже се:

  „Михаиловићева организација данас је један стварни фактор о одлучивању судбине српског народа. Није важно шта се мисли у Београду, већ је важно шта се мисли у унутрашњости, у најширим народним слојевима....“

  Ово је писано 10. јунуара 1944, дакле пре Светосавског конгреса.

  Најдановић понавља познату љотићевску флоскулу да се равногорци не боре против комуниста, да равногорски терор неумитно доводи до комунистичког јачања, итд.
  Врло занимљиво гледиште, али да видимо и то.
  У немогућности да каже како то заправо љотићевци само речју, а не и конкретном акцијом сузбијају комунизам, Најдановић све окреће наглавачке. Јер, баш у то време када он пише, догађају се силни порази комуниста од равногораца. Али када човек гледа преко спуштене ролетне, толико и види.
  Ево неких примера који не иду њему у прилог. Рецимо, у јулској операцији 1944. у Топлици и Јабланици четници су убили комуниста колико љотићевци нису убили за време читавог рата!
  А ово је слика и прилика љотићеваца:

  ПОЛОЖАЈ

  24.јун 1943
  Слободне Шуме и Планине
  Горски штаб (врло лоше читљиво-прим АД)

  23.јуна 1944 године убијен је у Београду курир наше организације Михаило Марковић, казанџија из Књажевца, Убио га је љотићевац-каплар Војислав по налогу пуковника Грујића.
  Документа покојника су заплењена. Добровољци и Гестапо спроводе истрагу. И овом приликом скрећем пажњу свима да се у Београд мање упућују курири и да курири буду обазриви.
  Српски Државну Стражу потпуно смо избушили.
  На случај инвазије Балкана Немци имају намеру да похватају велики број таоца, а исто тако да разоружају Српску Државну Стражу и Граничну стражу. Водите рачуна о овоме, Нека се наши људи чувају да не буду хватани за таоце, а С.Д.С и Граничну стражу прихватити чим буде опасност од разоружавања.


  Командант, мајор
  Горски Штаб бр (слабо
  читљиво, вероватно неко из Књажевачког корпуса-прим АД)
  (ИаН, мф.6, бр.577)

  Сваки документ иде против Најдановићевих констатација, па нећемо се више замарати њима.

  Својом демагогијом, својствено љотићевским васпитачима, он заобилази суштину ствари и врти се у круг. Пошто се некритички осврће према свом писању, не види да се затворио у лавиринту, да протиуречи самом себи и да се једноставно губи у мору којештарија. Тако му је прича једном речју један неистинити позоришни комад, јер га, као уосталом и све љотићевце, документа обарају и не иду му у прилог.
  Али, иако документа не иду у прилог, зашто мало не причати којештарије. Народ воли филозофске приче, нарочито од љотићеваца, а у истину бежи од њих као Ђаво од крста тада.

  Када Најдановић прозива равногорце „паразитима“ неумитно се поставља питање шта су они? По његовој дефиницији, инсекти који живе на туђ рачун. Па да ли равногорци или љотићевци живе на туђ рачун? Питање за њега и његове симптаизере и читаоце.

  Најдановић се храни незасито критикама о енглеској лажној најави инвазије у Југославији (стр. 24). Демагогу не треба друго. Довољно је да се не обистини оно што је он прижељкивао и ето материјала за писање. Исти је то случај и са његовим учитељом Димитријем Љотићем. Пошто је и он трефнуо да ће у случају непотписивања Тројног пакта Југославија бити раскомадана, после се хвалио како је он све то предвидео. У истину, трефнуо је као задрти немачки савезник да ће се то догодити и догодило се. Што Љотић није рекао за чији рачун је то трефнуо и што је одбио место у влади генерала Илића, то ником ништа. Требао је да се одрекне величања Немаца и да подеси свој став према савезницима. Али, он то није могао да прихвати и тако није ушао у владу. Чудно да то Најдановић не спомиње, а био је уредник љотићевског гласила „Наша Борба“. Но, пошто је ово памфлет против равногораца, нема потребе дотицати се љотићеваца. Али, ако се направи мало паралела, добија се изврнута слика. Но и то је политика. Некада се и трефне и погоди, а промашај постаје погодак. За демагоге и филозофе бољег материјала нема. Зна одлично Најдановић како би он и читава његова скупина прошли да су се којим случајем савезници искрцали и рат био скраћен за две године.

  Пошто тога није било, па је одахнуо, он каже да су равногорци жигосали Милана Недића и прогласили примирје са Немцима (стр. 24). Најдановић очигледно сада гледа да увуче и равногорце у своју прљаву работу и да их усмери на пут којим су љотићевци кренули још у јесен 1941. године. Следећи ту његову логику, равногорци су криви што нису прихватили љотићевску руку помирења. А шта је та иста љотићевска рука радила и пре тих примирја, њега то не занима и то вешто заобилази. Шта ће тек радити у Београду летњих месеци исте године када пише, ни тога се не тиче.

 4. #4
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.364
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  У свом памфлету пише о „неколико изненађења“. Чиме се он то изненађује?
  Нисмо видовњаци, али знамо да читамо документа. По њима, не изненађује се он равногорским некритикама, већ равногорском популарношћу у народу, а што дословно сликају и немачки извештаји, који су преживели чишћење.
  Другим речима, ако ти народ окрене леђа и подржава те 1%, најбољи лек је мало га демагошки замајавати и причати му приче из 1001 ноћи. То може да упали, али у мислима, а у њима је и живео и писао Најдановић. Народ тако није мислио како он покушава да прикаже.

  Својим накарадним причама о потопу енглеског брода и исмејавању савезника (стр. 27), Најдановић заправо показује да је боље везати се за Хитлера и да је то прави пут. Учитељ треба да учи своју децу како да иду правим путем, а не да скрену са њега. За конфорнисте које штите кордони швапских есесоваца и приде абверовци до коначног раскида са Гестапом, ово је заиста прави пут, али народ тим путем не иде. Најдановић му га слика и показује као прави уметник.

  Најдановић као киша обилази несрећу априлског рата (стр.32). По њему, много је фактора пресудило слому. Овде је могао да се надовеже на Љотићеве визије и пре рата да ће све бити општа пропаст. Међутим, где су љотићевци били у време априлског рата, то се њега такође не тиче.

  Као и сва љотићевска пропаганда, његова уста су пуна критика на рачун Јевреја. Користи и израз „Јудоинтернационална Југославија“. Али, пошто су их на зборашким предавњаима тако учили и тако пунили главу, ово није без чуђења. Главно је било уништити Јевреје који, у сарадњи са комунистима, имају одговорност за почетак великог рата. Тако је писао Љотић пре рата, а Најдановић га је свакако следио.
  Да ли би се оваквим типовима глава охладила да су којим случајем потаманили све Јевреје на овој земаљској кугли и направили још коју кристалну ноћ? Остали би онда комунисти, као други део скупине која је изазвала ратни конфликт. А шта са њима? Зашто Најдановић овако воли да држи лекције и придике, а његови љотићевци не сузбијају комунизам у Србији, који у то време лагано буја? Ко сузбија комунизам? Најдановић преко своје пропаганде га свакако сузбија у машти, али то нико и не гледа и не вреднује. Комунизам по документима сузбијају баш ти равногорци, које овај оптужује да практично отварају пут комунизму.

  Некритичка оцена је и она да се тобоже Дража увалио у интернационалну сплетку (стр. 33). Најдановић то доказује да се утопио са разним јудеомасонеријским групама, које се показују као демократе и да практично они руководе њиме, као марионетом.
  Уме ли Најдановић нешто друго да каже или приложи у прилог ове своје лажне констатције или да само понавља отрцану љотићевску фразу, која је комплетно продукт Гебелсове пропаганде. Љотић је већ покушао овом формулом, да Јевреји финансирају Дражу и његов покрет. Добио је одговор какав доликује „Њега не треба убијати, него му ударити сто по туру. Само га батине могу излечити“. Четничка батина је , иако је Најдановић представља као насилничко средство, један користан лек да се усијана глава опамети. Јер, удара се по ногама и мало више, па ти сва памет одмах одоздо дође у главу. Љотић је стасао за једну такву педагошку меру још одавно, али на његову срећу није се нашао у тој позицији.

  „Еминентни“ српски мислилац, као што га најављује издавач у уводном делу каже како је равногорски покрет временом постао терористичка организација (стр.3Cool.
  Ово би изгледало као када би Французи за њихов покрет отпора рекли да је терористички. То чак и квислинг Патен није изјавио, али од српских јаничара не може се друго очекивати. Јер, ко није уз нас, тај је против нас. Чему се Најдановић нада?
  Најдановић мало окреће појмове. Он каже како народ равногорце зове јаничарима, а заправо народ је тако звао љотићевце. Зашто?
  Зна се шта су били јаничари. Турци су одводили Србе и обучавали их да служе за њихове војне потребе. Тако су и љотићевци по селима збирали Србе, одводили их по њиховим касарнама и преваспитавали да служе Немцима и њиховим интересима. Шта је то? Комплетно јаничарство.

  Најдановић препричава комунистичку пропаганду, па по томе и није далеко од њихових писања. После априлског рата се по њему расула југословенска војска и шаку људи је окупио неко и прозвао се за вођу новог покрета отпора. Најдановић има две велике грешке. Није шака људи, већ велики број бивших официра, подофицира и редова. И није се тај што их је окупио самопрогласио за вођу већ га је легитимна институција за то прогласила. Она постоји, јер је извршена само делимична капитулација где је влада наставила свој рад ван земље. Међутим, Најдановићу смета што је тако било. Кратко и јасно.
  Он сада покушава да ниподаштава ту чињеницу, да је обори и да се тобоже каже како нема никог ко је легитиман, сем можда њих-љотићеваца. Држећи придику о равногорском тероризму, он заборавља да немачка документа од јуна 1943. окрећу плочу по том питању. Од тада се може у врло малом броју случаја наћи израз „банде ДМ“. Користи се Михаиловићева организација, а није редак и појам Југослованска војска Равне Горе и ЈВуО. Разумљиво је да Немци стављају банде ДМ, када им ови нешто гадно напакосте-то више за пропаганду. А, љотићевци, који не читају документа већ филозофирају, узимају све здраво за готово, па чак користе и термин „терористичка“. Тај термин чак и Немци, ни у једном свом документу који постоји не наводе за равногорце.
  Овде се поставља питање.“ Ко ће да вреднује каква је Дражина војска била?“ Немци, који се стално сударају с њом или демагози љотићевци, који хоће да се прикажу јединим легитимним органима?

 5. #5
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.364
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Уопште, и читав памфлет Најдановића тежи ка том циљу-омаловажавању четника.

  -Љотићевцима равногорци сметају зато што имају популарност у народу.
  -Љотићевцима равногорци сметају зато што их подржава 95% српског народа.
  -Љотићевцима равногорци сметају, јер се ови једини боре против комуниста, а ови само филозофирају.
  -Љотићевцима равногорци сметају, јер су окупили више партија, сазвали један народни-демократски конгрес и изгласали резолуцију.

  Када говори о „равногорским терорима по селима“ (прве странице), Најдановић пише као да је он био у селу и чуо те приче. А у истину, љотићевци нису ни мрдали по селима сами. Када их прате Немци и Бугари, то је већ нешто друго. У таквим бестидним хајкама на сељаке, који пружају уточиште четницима, после силних тортура, љотићевци користе те исказе који њима очигледно иду у прилог, јер од сто ухваћених, један ће причати и што није тачно само да би спасио сопствену кожу.
  Тако Најдановић један пример умножава на хиљаду и један. А и за тај један пример он нема доказа него трефи и циља, па шта погоди.
  Уосталом, тако се и писала љотићевска верзија о равногорцима-недокументовано и некритички.

  Његова прича се наставља када Стевана Мољевића приказује као масона. По некада се треба запитати да ли су љотићевци учили нешто друго осим масона, масонерије, јудомасонерије и слично. Пошто знамо ко је по њиховој теорији крив за почетак највећег светског конфликта, питамо се, а ко је још. Јер, таква пропаганда не зна за реч „стани“, „размисли“ и сл. Човека који је рођен у Бања Луци, који бежи испред усташког ножа назвати масоном? Овде Најдановић циља на Српски културни клуб. То је сигурно. Вероватно је и он масонски, јер помиње у том контексту и Драгушу Васића. Значи и др Андрић, Слободан Јовановић, Слободан Драшковић, Војислав Вујанац, Никола Стojановић и други су масони.
  Даље. Он убиство Краља Александра цени као убиство двојице масона?
  Да ли он има доказа да је Влада Черноземски Герин био масон?
  Најлакше је лупнути нешто и остати жив. По дефиницији имагинације, прогласити Мау Це Тунга за кривца Првог светског рата није грешка.

  Најдановић доста помиње такозване равногорске присилне мобилизације, које доводе сељаке у тежак положај да трпе све то. (стр.5) Узмимо у обзир да Најдановић нема ни елементарних знања о томе шта је Равногорски покрет, а шта ЈВ, и запитајмо се да ли Најдановић изједначава војску и политику како би преко политичара критиковао и старешине и борце или се само прави неук?
  Присилне мобилизације не постоје када је легитимна војска у питању. Зна се како је мобилизација прописана. Законом Војске Краљевине Југославије. То Најдановић одлично зна, али...
  Најдановић каже како равногорци народу треба само да дају пушке, па да ће их ови одмах очистити, или како он то каже: ликвидирати (стр.5)
  Има ли уопште смисла одговорити на ово? Народ чува пушке и са пушкама иде у легитимну војску. Љотићевци са туђим пушкама иду по селима и одузимају народу те исте пушке, а Немци обично такве убијају без икаквих суђења, јер су затечени са оружјем. То су побуњеници и не подлежу женевској конвенцији. Такав је немачки суд био тада.
  Каква иронија?
  Најдановић се доста устремио на одлуке Башког конгреса како ће се злочинцима после рата судити? Не мучи то њега за џабе. Зна одлично да у ту категорију улазе и они за које и пише овај пропагандни памфлет.

  Најдановић критикује равногорце што нису на конгресу усвојили одлуку о обједињавању свих националних снага.
  Да ли се Најдановић прави неук или неупућен, то се не може открити, али је факат да је Михаиловић нудио такав вид сарадње онога тренутка када су комунисти почели да примају усташе у својим редовима. Ако ови могу усташе, зашто ми не можемо љотићевце. Било је то у време другог савезничког блефа-искрцавања на Јадрану, у јесен 1943. године. Како су љотићевци вратили на тај апел?
  Конкретно, у неким градовима су преко ноћи излепили плакате „Смрт Дражи Михаиловићу!“ Пре тога су мало очистили и нелојалне недићевце, зајахали на њихове положаје као комплетни вазали и сада Најдановић тражи неко уједињење националних снага?
  Док је писао овај памфлет, он свакако зна ко је учествовао у подухвату „Хајка“. Једном ширем подухвату, који је коштао много равногорских глава. А учествовали су љотићевци са својим господарима. О каквом он уједињење мисли и кога критикује?

  Када говори о „болесној демократији“, Најдановић изгледа упућује читаоца да су све те политичке партије оболеле, а да је вероватно Збор најздравија.
  Каже како равногорци народу уместо благостања нуде хаос, анархију и још српских глава. Ако се може равногорски покрет прогласити као један демократски покрет, то свакако не може да стоји за љотићевце. По њиховом учитељу, Љотићу, демократија је трула, јер су се у њу увукле масонске групе које је растурају и разједају.
  Пре рата, Љотић је заговарао „сталешку државу“. Можда је ово био разлог што су покушали да га отерају у душевну болницу. Сам каже како га је Бог спасио да не оде тамо, јер је видео сву његову снагу.

  Користећи термин „лажна демократија“ (стр. 9), Најдановић изгледа жели рећи како је сва та демократија застранила под ударцима великог рата.

  Да Најдановић не познаје суштину ствари довољно показује критика што Дража није напустио Србију, отишао у Босну и тамо сузбијао усташка дивљања.
  Ово Најдановића не мучи тек онако. Зна он да су равногорци привукли народ уза се, а да су љотићевци по том питању остали празних рукава. У случају да је испунило оно на шта се жали, свакако би љотићевци упрегли народ у своја кола, а где би та кола на крају отишла, то нико и не може да претпостави. Поред тога, ако он критикује Дражу што није прешао Дрину, зашто не постави себи питање: „А зашто Љотићевци нису прешли Дрину и отишли да бране народ?“ Па они се прозивају за Југословене, славе 1. децембар 1918. и у чему је онда проблем? Недићевци су могли да одржавају ред и мир, као што су га одржавали. Љотићевци су само стварали немир. Али, због трулости демократских начела у које је српски народ дуго веровао треба да остану васпитачи и да му избију из главе те заблуде и те бубице. Ако неће милом, онда ће и силом.

  Најдановић, цитирајући неколико одлука Башког конгреса, дотиче тачку по тачку. Наравно, на сваку има замерку, али погледајмо ону која се тиче КПЈ и пртизана.
  Најдановић упорно повезује нужност сарадње из 1941. године, као сарадњу 100% искрену између комуниста и четника. Али, када већ каже како је „пукла тиква“ и почео грађански рат, зашто не каже шта су љотићевци, ватрени противници комуниста учинили да истерају комунисте из Србије. Нису учинили ништа, јер су Немци сачекали да се истроше и четници и комунисти и да их скупа поразе, прве делимично, а друге комплетно.
  Тако да ова његова примедба не стоји.

  Жалосна је Најдановићева констатација да су четници својим терором практично отворили пут комунистима. Где је доказ за то?
  Што нису љотићевци нападали и нападали комунисте, као четници?
  Шта Најдановић филозофира?
  Он користи очигледно спољнополитичку ситуацију која иде комунистима на руку (савезници их снабдевају, бацају им оружје, опрему, итд), да би окривио равногорце за такав положај у коме се налази Србија. То је у неку руку непоштено, али као што рекох, демагозима не треба много да почну да пишу. Довољно је да се поклопе коцкице и да кажу: тачно је тако како смо говорили да ће бити.
  А зашто је тако, то се нас не тиче. Битно да је тако. Какву би љотићевски демагози песму певали у случајуда није било тако. Кратку и јасну: „Беж`те, беж`те љотићевци“.


  На крају, он сумира осам изненађења, на којима се и базира његова критика. Шта Најдановић закључује?
  Закључује да је равногорство велики промашај. По чему? Ни по чему, а по њему, јер тако кажем ја.


  И наравно, да не мисле људи како прича у празно, он ставља и један документ из Подгорине о терору равногораца. Ради се о четничком документу, којег су љотићевци вероватно заробили у својој акцији на оне с ким желе да се уједине и створе национални блок отпора.
  Ми из тог документа требамо да закључимо да су равногорци у Подгорини били „лоши момци“, па када су они лоши, лоши су и они у Поцерини, у Шумадији, у Јужној Србији, итд.
  Бесмислица!

 6. #6
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.364
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Закључак

  Најдановић има закључак, али због таквог концепта писања, његов текст жуди за репликом, јер сваки политички памфлет, који је лажан, не поткрепљен чињеницама, документима, слабо и површно обрађен, тражи одговор.
  Ово је политички памфлет де факто де јуре. Сличан оним љотићевским пре рата, што их је можда и стајало онаквог катастрофалног резултата на изборима.
  Народ их није ни слушао, а они су митинговали и причали. Папир све трпи.
  Чак и када се пише неки политички памфлет да се противник оцрни, треба имати границу и одвојити-може ово, а не може оно. Код оваквих људи то се и не поставља, јер људи гледају свет преко спуштене ролетне и наравно не виде шта се догађа напољу.

  И још нешто за крај. Примећујем да већина форумаша, који бране лик и дело Димитрија Љотића препричавају баш Најдановићеву пропаганду и следе је. Тек сам видео после прочитаног дела где је лежао зец.
  Не ваља им. Није добра и подложна је критикама за једно 200 куцаних страна. Ја сам дао само неке делове и то оне најважније.
  http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=10407

 7. #7
  Zainteresovan član BugBug (avatar)
  Učlanjen
  10.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Budisin
  Poruke
  342
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Равногорски устанак је био од првих оружаних покрета у Европи.
  Омео је немачке снаге и одложио њихов напад на Русију.

  О каснијим поступцима четника можемо расправљати да ли су били добри или лоши.
  Али равногорски устанак треба да има своје заслужно место у историји.

 8. #8
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Talking Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Citat Original postavio Ненад Pogledaj poruku
  Закључак

  Најдановић има закључак, али због таквог концепта писања, његов текст жуди за репликом, јер сваки политички памфлет, који је лажан, не поткрепљен чињеницама, документима, слабо и површно обрађен, тражи одговор.
  Ово је политички памфлет де факто де јуре. Сличан оним љотићевским пре рата, што их је можда и стајало онаквог катастрофалног резултата на изборима.
  Народ их није ни слушао, а они су митинговали и причали. Папир све трпи.
  Чак и када се пише неки политички памфлет да се противник оцрни, треба имати границу и одвојити-може ово, а не може оно. Код оваквих људи то се и не поставља, јер људи гледају свет преко спуштене ролетне и наравно не виде шта се догађа напољу.

  И још нешто за крај. Примећујем да већина форумаша, који бране лик и дело Димитрија Љотића препричавају баш Најдановићеву пропаганду и следе је. Тек сам видео после прочитаног дела где је лежао зец.
  Не ваља им. Није добра и подложна је критикама за једно 200 куцаних страна. Ја сам дао само неке делове и то оне најважније.
  http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=10407
  економиста Самарџић и учитељ Динчић критикују ДОКТОРА ФИЛОЗОФИЈА НА БЕРЛИНСКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ! Најдановића


 9. #9
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.364
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Па добро, оспори их али аргументовано. Шта у Динчићевој критици није тачно?

 10. #10
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Question Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Citat Original postavio Ненад Pogledaj poruku
  Па добро, оспори их али аргументовано. Шта у Динчићевој критици није тачно?

  Шта је уствари хтела ЈВУО?

  Сарађивала је и са комунистима и са окупатором и са домобранима и зеленашима и са балистима и са љотићевцима,све комбинације.


  Сарадња Љотићеваца и Дражиноваца-фотографије:


 11. #11
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.364
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Прво није тачан израз ЈВУО, већ само ЈВ или ВЧО ЈВ(Војно Четнички Одреди Југословенске Војске) и првенствено је хтела ослобођење земље. Подела на војску у отаџбини, ван отаџбине и у заробљеништву је била на снази само 3-4 месеца. Сарадња са комунистима је првенствено дошла ради дипломатског ограничавања њихових снага. Што се тиче окупатора, са Немцима у Србији никад није било сарадње већ само прогона четника од стране Немаца, Бугара, СДК, РЗК и Пећанчеваца , док је сарадња са Италијанима била првенствено у циљу заштите народа. Такође Немци у НДХ су сматрали четнике час као пријатеље, час као непријатеље, рецимо Источнобосанске четнике су прогањали и слали усташе на њих, али су Западнобосанске толерисали. Међутим, ни они ни Италијани никад нису знали да су они под Дражином командом јер су се четници представљали као самоникли неависни одреди. Са домобранима је дошло до сарадње првенствено у Западној Босни, јер су четници били најслабији и требало је спречити усташки геноцид, а како су домобрани били под непосредном немачком контролом они су били подесни за споразуме. За зеленаше осим споразума Ђуришића и Дрљевића знам да су их четници прогонили јер су зеленаши били у савезу са комунистима. Сарадња са балистима не постоји, односно нисам нашао документ који би могао да је потврди. Са СДК сарадња је почела врло касно тек око августа 1944, до тад је између ЈВ и СДК беснео рат, али су зато четници сарађивали са 90% СДС тј. убацили су своје људе у готово све структуре СДС и са њима сарађивали против комуниста почев од краја 1943.

 12. #12
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Post Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Citat Original postavio Ненад Pogledaj poruku
  Прво није тачан израз ЈВУО, већ само ЈВ или ВЧО ЈВ(Војно Четнички Одреди Југословенске Војске) и првенствено је хтела ослобођење земље. Подела на војску у отаџбини, ван отаџбине и у заробљеништву је била на снази само 3-4 месеца. Сарадња са комунистима је првенствено дошла ради дипломатског ограничавања њихових снага. Што се тиче окупатора, са Немцима у Србији никад није било сарадње већ само прогона четника од стране Немаца, Бугара, СДК, РЗК и Пећанчеваца , док је сарадња са Италијанима била првенствено у циљу заштите народа. Такође Немци у НДХ су сматрали четнике час као пријатеље, час као непријатеље, рецимо Источнобосанске четнике су прогањали и слали усташе на њих, али су Западнобосанске толерисали. Међутим, ни они ни Италијани никад нису знали да су они под Дражином командом јер су се четници представљали као самоникли неависни одреди. Са домобранима је дошло до сарадње првенствено у Западној Босни, јер су четници били најслабији и требало је спречити усташки геноцид, а како су домобрани били под непосредном немачком контролом они су били подесни за споразуме. За зеленаше осим споразума Ђуришића и Дрљевића знам да су их четници прогонили јер су зеленаши били у савезу са комунистима. Сарадња са балистима не постоји, односно нисам нашао документ који би могао да је потврди. Са СДК сарадња је почела врло касно тек око августа 1944, до тад је између ЈВ и СДК беснео рат, али су зато четници сарађивали са 90% СДС тј. убацили су своје људе у готово све структуре СДС и са њима сарађивали против комуниста почев од краја 1943.
  Југословенска војска је капитулирала,Дража је требао да се преда,или не?
  Ако је већ толики јуноша па више воли "гроб него роб" и "рат него пакт" или ако у "његовом речнику не постоји реч капитулација" нема проблема само што је слао децу и изазивао репресалије?

  Читај о дражиновцима и из других извора Самарџић и Динчић за све налазе оправдање јесте сарађивали су са италијанима али због Усташа,јесте сарађивали су са Недићевцима али то је ипак била "Легализација" јесте сарађивали су са љотанским кокошарским крџалијама али и то је било "бушење љотићевских редова",јесте сарађивали су са домобранима "али због муниције"...

  Е мој ненаде Србенде Ђуришић,Ђујић су видели где их води левичарска републиканска комунистичка екипа Васић-Газда Живко-Дража и напустили ЈВУО.

  Узгред легитимни четнички војвода је био Пећанац,а Дража је пре рата у кафани певао анти-монархистичке револуционарне песме.

 13. #13
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.364
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Пази, капитулација је била непотпуна јер ју је само војска потписала, не и влада, па према томе, она није право валидна. Мислим да је најправилнији назив ВЧО ЈВ(објаснио сам). Дража је добио овлашћење да води покрет отпора пошто су војводе Бирчанин и станковић заробљени а Пећанац кренуо са Немцима. Што се тиче репресалија, Дража их није желео, нажалост јачање комуниста га је натерало да покрене устанак 1941.
  Даље, шта је спорно у томе што су четници у НДХ сарађивали са Италијанима и домобранима ради заштите сопствених глава? И шта је спорно у томе што су недићевци давали четницима све-од пушака преко саботажно диверзантског материјала, па ви љоте их ипак не зовете гибаничарима као четнике? Како то-грдите четнике што су се у Србији борили против Немаца, а не грдите СДС која им је то директно омогућавала? Што се тиче СДК остајем при својој тврдњи-сарадње пре августа 1944(ако не рачунам Ђуришића који се ставио под директну команду СДК) није било.
  Ђуришић је сам крив, могао је да се повлачи или преко Херцеговине или преко четничких територија на Мањачи и Вучијаку и да се споји са ДЧД уместо што је склапао споразуме са црногорским усташом Секулом, док се Ђујић повлачио ка Словенији јер другог излаза није било. Дража је то одобрио и наложио му да стави под своју команду словеначке белогардејце и СДК.
  За Пећанца сам већ рекао него кад је то Дража у кафани певао антимонархистичке песме?

 14. #14
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Post Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Citat Original postavio Ненад Pogledaj poruku
  Пази, капитулација је била непотпуна јер ју је само војска потписала, не и влада, па према томе, она није право валидна. Мислим да је најправилнији назив ВЧО ЈВ(објаснио сам). Дража је добио овлашћење да води покрет отпора пошто су војводе Бирчанин и станковић заробљени а Пећанац кренуо са Немцима. Што се тиче репресалија, Дража их није желео, нажалост јачање комуниста га је натерало да покрене устанак 1941.
  Даље, шта је спорно у томе што су четници у НДХ сарађивали са Италијанима и домобранима ради заштите сопствених глава? И шта је спорно у томе што су недићевци давали четницима све-од пушака преко саботажно диверзантског материјала, па ви љоте их ипак не зовете гибаничарима као четнике? Како то-грдите четнике што су се у Србији борили против Немаца, а не грдите СДС која им је то директно омогућавала? Што се тиче СДК остајем при својој тврдњи-сарадње пре августа 1944(ако не рачунам Ђуришића који се ставио под директну команду СДК) није било.
  Ђуришић је сам крив, могао је да се повлачи или преко Херцеговине или преко четничких територија на Мањачи и Вучијаку и да се споји са ДЧД уместо што је склапао споразуме са црногорским усташом Секулом, док се Ђујић повлачио ка Словенији јер другог излаза није било. Дража је то одобрио и наложио му да стави под своју команду словеначке белогардејце и СДК.
  За Пећанца сам већ рекао него кад је то Дража у кафани певао антимонархистичке песме?
  Дража је био предратни комуниста и седео је са бољшевиком у кафани и ћутао бољшевик је кренуо да пева песме,жандарми су извадили револвер и кренули ка столу у том тренутку устаје дража и пиштољем лупа о сто и пита пијан: "Има ли већег Србина од мене?!" жандарми се повлаче...


  Него о сарадњи Добровољаца и дражиноваца:

  1942

  Стицајем трагичних околности Србија, у којој током 1942. године
  није било значајнијих партизанских снага, постала је поприште
  сукоба између добровољаца (за које се у народу све више
  користио и назив љотићевци) и четника под командом Драгољуба
  Михаиловића.


  На територији Западне Србије добровољачке јединице су, у
  садејству са Немцима, жандармеријом и четницима Драгољуба
  Михаиловића напали на Ваљевски, Посавски, Сувоборски и
  Космајски партизански одред
  , који су се из Босне по наређењу
  25
  Главног партизанског Штаба за Србију вратили на своје терене. У
  овој акцији уништени су сви партизански одреди, осим Ваљевског
  који је из обруча успео да се извуче благодарећи Немцима, који су
  се са својих положаја повукли услед велике хладноће.


  1943


  Током 1943. године добровољачке јединице водиле су на терену
  борбу како са партизанима, тако и са четницима Драгољуба
  Михаиловића.

  1944

  Љотић је тек 17. маја 1944. године успео да се састане у селу
  Брђане код Горњег Милановца са генералом Мирославом
  Трифуновићем Дроњом, Михаиловићевим командантом за Србију.
  После тродневних преговора дошло је до споразума у коме је
  договорена заједничка борба против комунизма и договор о
  међусобној сарадњи. Сарадња ће кулминирати септембра 1944.
  године, у јеку најжешћих борби у Србији


  1945

  Почетком априла 1945. године јединице Четврте армије ЈА кренуле
  су у офанзиву на територију Истре и Словеначког приморја

  Преостали део СДК и остале националне снаге ступиле су у борбу у
  околини Илирске Бистрице 18. априла 1945. године

 15. #15
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.364
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Па о том догађају не мора да значи да је урадио из комунистичког убеђења можда је само бранио пријатеља.
  Што се тиче за 1942. у питању су Пећанчеви четници: Брајевић, Папић, Тешмановић и мислим Шкава.
  1944. се нису састали Љотић и Трифуновић већ неки Недићев изасланик не сећам се тачно имена помиње се у Дражи 4 великом, одн. Дражи 10 малом у делу ,,Немачка игра са Недићем.'' Споразума није било.

 16. #16
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Citat Original postavio Ненад Pogledaj poruku
  Па о том догађају не мора да значи да је урадио из комунистичког убеђења можда је само бранио пријатеља.
  Што се тиче за 1942. у питању су Пећанчеви четници: Брајевић, Папић, Тешмановић и мислим Шкава.
  1944. се нису састали Љотић и Трифуновић већ неки Недићев изасланик не сећам се тачно имена помиње се у Дражи 4 великом, одн. Дражи 10 малом у делу ,,Немачка игра са Недићем.''
  Баш ми је чудно што не знаш да је Дража био левичар.

  Љотић је покушао под лажним именом да се састане са Дражом,али му је овај спремао атентат,а Мушицки је спасио живот Чичи једном приликом:

  Одмах по окончању операција против партизанских јединица на
  територији Западне Србије немачка војна сила напала је јединице
  под контролом Драгољуба Михаиловића. Самога Михаиловића је о
  томе обавестио командант СДК Коста Мушицки, па је ВК Краљевске
  војске у Отаџбини за моменат избегла заробљавање.
  Коста Мушицки био је због овога ухапшен у Чачку 9. децембра.
  Брзом интервенцијом Милана Недића и Димитрија Љотића
  Мушицки је успео да избегне преки војни суд. Ускоро је пуштен на
  слободу под условом да више не може да командује СДК. Милан
  Недић је уместо Мушицког за команданта СДК поставио
  потпуковника Илију Кукића. Мушицки се вратио на своје старо
  командно место тек крајем 1942. године, када су Београд
  напустили они Немци из главне команде којима је случај Мушицки
  био познат.
  Иако је Драгољуб Михаиловић баш уз помоћ власти у Београду
  избегао хапшење, он је од 25. јануара до 6. јуна 1942. године
  упутио Југословенској влади у Лондону петнаест депеша у којима
  је због сарадње са окупатором нападао Љотића Недића и Пећанца.
  То је и један од разлога што је Влада у једном од својих "З"
  емитовања (слово "з" је значило заклати) ставила под то слово и
  Милана Недића. Сам Димитрије Лотић никада у емисијама радио
  Лондона није поменут, мада постоји могућност да је наређење да и
  за овог човека важи слово "З" стигло Михаиловићу тајним
  каналима.

 17. #17
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.364
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Опет кажем то не мора да значи да је Дража био левичар.
  Ово за Мушицког сам чуо да је доставио анонимку, мада ако је неко стварно спасао живот Дражи то су мајори Мишић и Фрегл и матори Калабић који му је доставио лажну легитимацију на име босанског избеглице.
  З је значило заплашити а не заклати, ево о томе овде.

  СЛОВО З, ''ЦРНЕ ТРОЈКЕ'', ПОЧЕТАК КАМПАЊЕ О ''КОЉАЧИМА...''
  http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?p=159162#159162

 18. #18
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Post Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Citat Original postavio Ненад Pogledaj poruku
  Опет кажем то не мора да значи да је Дража био левичар.
  Ово за Мушицког сам чуо да је доставио анонимку, мада ако је неко стварно спасао живот Дражи то су мајори Мишић и Фрегл и матори Калабић који му је доставио лажну легитимацију на име босанског избеглице.
  З је значило заплашити а не заклати, ево о томе овде.

  СЛОВО З, ''ЦРНЕ ТРОЈКЕ'', ПОЧЕТАК КАМПАЊЕ О ''КОЉАЧИМА...''
  http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?p=159162#159162  Димитрије Љотић и Милан Недић су радили све време да
  обједине све националне снаге у борби против комуниста, и поред
  не ретких сукоба између добровољаца и четника. Особа преко које
  су Љотић и Михаиловић успостављали међусобну везу био је чика
  Илија Михајловић
  , бивши председник Народне скупштине и
  потпредседник ЈНС. Први састанак који је чика Илија уговорио био
  је маја 1943. године на нивоу високих делегата. Љотић је на
  састанак послао Бошка Костића, док је Михаиловићев делегат био
  Чеда Вујовић, првак Демократске странке из чачанског краја. На
  овом састанку постигнут је начелни споразум о прекиду свих
  непријатељстава.Преговори око састанка Димитрија Љотића и
  Драгољуба Михаиловића отегли су се све до септембра 1943.
  године.

 19. #19
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.364
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  За ово о Бошку Костићу ћу да поставим Динчићев пост.

  Што се тиче Бошка Костића, њега су равногорци требали да смакну на путу за Цариград. Постоји Дражина депеша која дословно каже: „Бошко Костић, Љотићев секретар пошао за Цариград. Приредите (или, приредићемо му) дочек какав доликује“.
  С тим што је Динчић погрешно назвао Цариброд Цариград-лапсус калами.
  Док је Илија Михајловић колико ја знам био Дражин шпијун убачен код Недића ако се не варам.

 20. #20
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Post Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Citat Original postavio Ненад Pogledaj poruku
  За ово о Бошку Костићу ћу да поставим Динчићев пост.

  Што се тиче Бошка Костића, њега су равногорци требали да смакну на путу за Цариград. Постоји Дражина депеша која дословно каже: „Бошко Костић, Љотићев секретар пошао за Цариград. Приредите (или, приредићемо му) дочек какав доликује“.
  С тим што је Динчић погрешно назвао Цариброд Цариград-лапсус калами.
  Док је Илија Михајловић колико ја знам био Дражин шпијун убачен код Недића ако се не варам.
  Односи између Димитрија Љ отића и Драгољуба Михаиловића
  успостављени су у лето 1941. године

  Љотић је одмах започео акцију прикупљања материјалне помоћи
  равногорском покрету која је Михаиловићу послата по другом
  Михаиловићевом емисару поручнику Пипану (лажно презиме
  Перић).

  Преговори око састанка Димитрија Љотића и
  Драгољуба Михаиловића отегли су се све до септембра 1943.
  године.

  Тада је успостављена веза која је са Михаиловићеве стране била
  веома проблематична и непроверена. Упркос томе Љотић је
  половином октобра 1943. године кренуо на састанак, сам возом за
  Ужице. Претходно је себи набавио лажна документа под именом
  професор Петровић. Када је требало да крене из Ужица дошао је
  код њега мајор Петровић, и саопштио му да га Михаиловић не
  може примити, пошто је спречен хитним пословима. Петровић му је
  предложио да се заједно врате у Београд. Тек у Београду Петровић
  му је рекао да га је вратио из Ужица јер му је Михаиловићев
  капетан Радовић-Кондор спремао убиство из заседе. Михаиловић је
  Љотићу у једном каснијем писму саопштио да му је ту "Бог помогао
  да се спасе замке".

 21. #21
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.364
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Немам коментар, једноставно са четничке стране нисам нашао документ који то може да потврди.

 22. #22
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Exclamation Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Citat Original postavio Ненад Pogledaj poruku
  Немам коментар, једноставно са четничке стране нисам нашао документ који то може да потврди.
  Између Михаиловића и Љ отића је
  успостављена и радио-телеграфска веза. Постоји више разлога
  због којих Михаиловић није кренуо за Словенију. депеше које је
  Михаиловић примао из Србије слали су му органи ОЗН-е у којима
  му се предочавало опште незадовољство народа новом влашћу), па
  је озбиљно намеравао да се тамо са својим јединицама врати.
  Следећи разлог било је Михаиловићево убеђење да ће се снаге
  западних савезника искрцати на територију јужног Јадрана

  Постоје
  докази да Михаиловић није са најискренијим намерама приступио
  обједињавању националних снага


  Михаиловићева нетрпељивост према Љотићу донела је негативне
  резултате јер је допринела слабљењу националних снага у
  Словенији, и њиховом коначном поразу. На крају, и њему је та
  сујета дошла главе.

  Најочитији пример био је телеграм датиран на
  31.01.1945. године у коме је Михаиловић рекао: "Нас јако
  интересује пристизање заробљеника из Немачке у редове
  31
  Љотићеваца. У даном моменту ми ћемо их лако пребацити на нашу
  страну и зато обавештавајте нас тачно о броју овога људства...".  Ђенерал Недић

  „Ви вашом безумном акцијом изазивате одмазде окупатора. За једну немачку главу узима се сто србских. Јел то хоћете ви? Желите ли ви стрељање србског народа? Кажите шта хоћете? Ви бежите у шуму, а остављате незаштићене своје миле и драге, родитеље и породице, село и град. Хоћете ли њих да доведете у опасност? ... Шта сте постигли досадашњим својим радом и акцијом? Само зло. Само уништење. Само безбројне угашене српске животе. Само тешку проливену крв. Србску крв.“

 23. #23
  Primećen član
  Učlanjen
  12.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  905
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Док је Илија Михајловић колико ја знам био Дражин шпијун убачен код Недића ако се не варам.
  Moguće je da se varaš. Ilija je od početka bio u Beogradu a pre toga je bio poznat po pravičnosti. Naravno, Draža je cenio sve koji su bili cenjeni u narodu. Kada je moj pradeda pitao svog strica zašto se ne sklanja sa svojima u Englesku između ostalog je rekao : "Zašto da bežim, ja nisam prekršio zakon". U zatvoru u Aranđelovcu je odabrao da mu narod sudi jer je računao da će ga sagrađani poštedeti jer je mnoge Aranđelovčane spasao banjice. Moja prababa je bila tog dana u Aranđelovcu kada mu je rulja presudila : na smrt. Uistinu, pravda nije zadovoljena. U to vreme je uhvaćen i moj pradeda preko kojeg se oružje valjalo za Topolske četnike (za Karađorđa a za kojeg mi je rečeno da je bio pod komandom Nikole Kalabića). Vidiš, Ilija Mihailović nije morao da bude špijun zato što su svi oni radili , manje-više, za Četnike Draže Mihailovića. Bila je to ispravna borba.

 24. #24
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.364
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Дража је покушавао да добије оружје од СДК 1945. А ево зашто није отишао у Словенију:

  У Словенију није хтео јер нема хране за толико војске, јер је то подразумевало везивање за Немце, а они сигурно губе, јер је знао да Немци само користе Љотића за одбарну свог јужног фронта, јер би толика војска била сабијена у кланцима а муниције за фронталну борбу више није било довољно итд. Зато је само Ђујићу одобрио одлазак.

  Депеша је тачна јер је Дража наложио Ђујићу да под своју команду стави словеначке белогардејце и СДК. Ово за нетрпељивост није тачно, тј. пораз је стигао јер више нико није имао довољно муниције ни људства.

  Што се тиче Недићеве депеше поново кажем, да комунисти нису ојачали не би било ни 100 за 1.

 25. #25
  Ističe se Svecovek (avatar)
  Učlanjen
  16.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Славија - уједињена царевина свију Словена.
  Poruke
  2.220
  Tekstova u blogu
  117
  Reputaciona moć
  51

  Exclamation Re: 1941-1946 Равна Гора Србска заблуда и Србска срамота

  Citat Original postavio Ненад Pogledaj poruku
  Дража је покушавао да добије оружје од СДК 1945. А ево зашто није отишао у Словенију:

  У Словенију није хтео јер нема хране за толико војске, јер је то подразумевало везивање за Немце, а они сигурно губе, јер је знао да Немци само користе Љотића за одбарну свог јужног фронта, јер би толика војска била сабијена у кланцима а муниције за фронталну борбу више није било довољно итд. Зато је само Ђујићу одобрио одлазак.

  Депеша је тачна јер је Дража наложио Ђујићу да под своју команду стави словеначке белогардејце и СДК. Ово за нетрпељивост није тачно, тј. пораз је стигао јер више нико није имао довољно муниције ни људства.

  Што се тиче Недићеве депеше поново кажем, да комунисти нису ојачали не би било ни 100 за 1.
  Ојачали су зато што сте их ви прогласили легалном антифашистичком герилом.
  Рекли сте народу после састанка Ћопави загорац-Дража да Срби могу слободно да изабрану хоће ли под крст или пентаграм.

Strana 1 od 8 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. Република Србска
  Autor Marty Misterija u forumu Politika
  Odgovora: 195
  Poslednja poruka: 03.02.2011., 23:28
 2. Србија-Србска
  Autor Marty Misterija u forumu Politika
  Odgovora: 30
  Poslednja poruka: 08.06.2006., 15:02
 3. Равна Гора
  Autor Apache11 u forumu Politika
  Odgovora: 77
  Poslednja poruka: 08.05.2006., 00:35
 4. Србска ЕТА / ИРА????
  Autor Marty Misterija u forumu Politika
  Odgovora: 55
  Poslednja poruka: 12.04.2006., 14:15

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •