Опет скандал од милион $: лобирање у САД
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Опет скандал од милион $: лобирање у САД

 1. #1
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Опет скандал од милион $: лобирање у САД

  Корумпиране игре на релацији Београд-Чикаго


  Скандал српског "лобирања" у САД


  Досадашња лобирања Србије у САД окарактерисана су као уходану шему за пребацивање новца у приватне џепове. Да ли је и нови уговор од милион долара годишње склопљен са фирмом APS (Advanced Practical Solutions) дискредитованог бившег адвоката Миланом Петровићем, само „уходану шему“ да паре склизну у џеп министра иностраних послова Вука Јеремића, који је за сарадњу са АПС једини задужен.
  Пише: Срђа Трифковић  Текстови Џејмса Џатраса и моје маленкости на тему српског лобирања у Америци, објављени првих дана марта на сајту Фондације лорда Бајрона за балканске студије (www.balkanstudies.org), изазвали су бујицу питања са разних страна о „лобистичком“ дилу Владе Србије са главним скупљачем пара бившег гувернера Илинија Рода Благојевића, дискредитованим бившим адвокатом Миланом Петровићем, као и његовом фирмом APS (Advanced Practical Solutions) из Чикага. Београдски дневник Борба је овим поводом лобирање београдске владе у САД својевремено окарактерисао као уходану шему за пребацивање у приватне џепове новца који припада грађанима Србије. Све шта смо у међувремену сазнали на ову тему само потврђује тачност наведене тврдње: реч је о прворазредном скандалу, вредном преко милион долара годишње, који више не може и не сме да буде прећуткиван.


  Ко је Милан Петровић? – По сазнањима високотиражног Чикаго Сан-Тајмса (10. април 2008.) Милан Петровић је био главни прикупљач пара за тадашњег гувернера Рода Благојевића. Он је током година прикупио скоро два милиона долара за смењеног гувернера коме се сада суди за корупцију и злоупотребу положаја. Током суђења једном другом Благојевићевом пријатељу, Тонију Рецку, специјални агент FBI Вилијам Виленборг је сведоцио да је Петровић прикупио 1.963.485 долара за Благојевића, а Рецко “само” 1.437.350!
  Наравно, такав се труд богато награђује. Према писању Чикаго Трибјуна, када је Балгојевић дошао на власт 2003. лобирање за здравство у Илиноју постало је уносан бизнис пун ликова из Благојевићевог окружења међу којима је био Милан Петровић. Часопис Илиној ишус који издаје Центар за државну политику Универзитета Илиноја у Спрингфилду такође је истраживао Петровићеву улогу у Благојевићевом окружењу и указао на његово лобирање за фирме које су профитирале од Благојевићеве иницијативе за државно спонзорисање здравственог осигурања деце.
  Како је писала београдска Борба 13. августа 2009, Петровић је умешан у бројне афере, изгубио је дозволу за бављење адвокатуром у држави Индијани, а 2001. године био је у таквој финансијској кризи да су он и његова жена тражили заштиту од банкротства. По писању тог листа, велика непознаница у каријери Милана Петровића је посао који је склопио с међународном гигантском компанијом CH2M Hill LLC:
  CH2M Hill је напрасно одлучио 2004. да постане клијент APS, иако је Петровићева фирма почела да ради само годину дана пре тога, као почетничка група лобиста. Зашто је гигантска транспортно-грађевинска фирма изабрала Петровића за посредника, мада је био до гуше у дуговима, остало је непознато до данас. Наиме, 05. априла 2001, Петровић је поднео захтев за заштиту од банкротства, а 23. маја исте године, добровољно је предао своју дозволу за бављење правом у држави Индијана, јер је био под истрагом дисциплинске комисије врховног суда Индијане. Петровић се тада правдао да је знао за истрагу која се водила против њега и признао је да су "наведене чињенице случаја тачне", те да због тога "не би могао успешно да спроведе своју одбрану" уколико се подигне оптужница. Факте тог случаја је запечатио суд у Индијани и они нису познати јавности. Петровић никада није оптужен за било које наводе из случаја, а није познато због чега. Чудном случајношћу, те исте 2001, он се придружио тиму тадашњег конгресмена Рода Благојевића, као консултант. У то време, Благојевић се кандидовао за гувернера Илиноиса… Благојевићев "човек за новац" донирао је 20.000 долара 2006. године кампањи демократе Била Ричардсона, за реизбор гувернера Новог Мексика. То би било у реду да није откривено да је Петровић у исто време заступао и фирму ЦДР Фајненшал Продактс, која је била под корупционашком истрагом државне пороте Новог Мексика.
  Како је 24 априла прошле године известио Блумбергов информативни сервис, Петровићев клијент ЦДР био је под истрагом федералних власти због корупције у Њу Мексику. Гувернер Ричардсон, да се подсетимо, повукао је своју кандидатуру за комерцијалног секретара у Обамином кабинету када се сазнало за ову истрагу.
  се тиче уговора са фирмом CH2M, непознанице заправо и нема. Према писању NWI.com портала (највећи медијски сајт северозападне Индијане) од 21. децембра 2008, државна управа за путеве Илиноја платила је тој фирми преко два милиона долара за уговор о студији развоја северозападног аутопута; укупна зарада фирме од уговора са државом Илиној износи око 11 милиона долара.


  На позитивној страни, са становишта његових финансијера, Петровић нипошто не може да буде оптужен за националистичка скретања. Један од запослених у његовој фирми, по имену Шћипе (Shqipe) Османи, наводи се у федералној листи донатора политичким кандидатима као извор прилога од $7.750 у 2004. и као приложник $2.300 кампањи Хилари Клинтон у 2008. Ово указује да је Петровић доследни поборник мултиетничке толеранције. Свака му част…


  Реакције у Србији – Посебно је интересантно да је Влада Србије на уговор са Петровићем ставила ознаку “строго поверљиво” – што значи да он не сме да се објави у српским медијима – иако је тај исти уговор свакоме доступан на сајту америчког Министарства правде. Некоме је у Београду стало да се детаљи око уговора сакрију од јавности. Он је усвојен тајним закључком који је у име Владе Србије потписала генерална секретарка Тамара Стојчевић, иако се о томе никада није дискутовало ни на једној седници Владе: Расим Љајић, министар рада и социјалне политике, рекао је тим поводом да "стварно" не зна ништа о томе. Из џепа осиромашеног народа Србије милион долара је по кратком поступку плаћено Петровићу, кришом и у строго конспиративном духу.
  Како нас је летос упознала београдска Борба, под ознаком "Строго поверљиво" Влада Србије је 30. априла прошле године донела Закључак (под бројем 00-197/2009-001), којим се прихвата ангажовање Advanced Practical Solutions LLC. Прву траншу од 85.000 долара Тамара Стојчевић уплатила је већ 01. маја, само дан по доношењу Закључка, а новац је обезбеђен из текуће буџетске резерве – одакле се, како стоји у Закону о буџетском систему, новац узима за отклањање последица поплава, суша, земљотреса и других елементарних непогода, као и за ванредне догађаје који могу да угрозе живот и здравље људи и проузрокују штету већих размера:
  Иако у Закључку стоји да су за координирање целокупног посла овлашћени Кабинет председника Владе Мирка Цветковића, Министарство спољних послова и Генерални секретаријат Владе, за спровођење уговора с консултантском кућом Милана Петровића задужен је лично Вук Јеремић, министар спољних послова… Неколико министара Владе Србије је у незваничном разговору потврдило "Борби" да никада нису видели документ према којем Србија америчкој фирми за лобирање плаћа 85.000 долара месечно. За сада јавност у Србији остаје без одговора шта садрже одредбе уговора о лобирању, за шта се лобира, одакле идеја да се такав посао повери човеку чијег је бившег клијента анатемисала администрација актуелног председника САД Барака Обаме, зашто је одлука тајна, као и зашто се троше паре из текуће буџетске резерве кад је земља пред банкротом. "Борба" није успела да ступи у контакт с Миланом Петровићем, власником фирме "Advanced Practical Solutions LLC" из Чикага, с обзиром да се на број телефона искључиво јавља аутоматска секретарица која каже да "господин Петровић није у могућности да преузме позив".
  Да случај буде још интересантнији, по писању овог листа, три дана пре него што је Влада Србије донела тајни закључак о ангажовању фирме сумњивог кредибилитета APS, уговор с њеним власником Миланом Петровићем већ је био потписан и оверен у америчком министарству правде, под бројем 5933.

  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.
 2. #2
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Опет скандал од милион $: лобирање у САД

  Реакције
  Реаговања српских политичара и виђених лица на јавној сцени прошлог лета била су бурна целом ширином политичког спектра – од левице преко центра до деснице.


  Александар Вучић, заменик председника Српске напредне странке, сматра случај скандалозним: "Неопходно је да нам Влада објасни на основу чега је потписан тај уговор, одакле ће се он финансирати и зашто је баш ова фирма одабрана да лобира за Србију. Невероватно је да власт ћути… Скандалозно је да се не зна ништа конкретно”. Према његовим речима, сума која се помиње у уговору је мала за озбиљно лобирање, што показује да то није озбиљна фирма и да од тог лобирања неће бити ништа.
  Веља Илић, лидер Нове Србије, сматра да је још једна афера од милион долара "страшна прича" у којој он види "велико прање новца". "Лобирање је Србији, свакако, потребно, али не овако срамно. Паре су опет непотребно потрошене у време када Србија грца и бори се да преживи а њени грађани не знају шта их сутра чека. За то време наш министар спољних послова Вук Јеремић изгледа као неки дечкић који ето тако путује по свету. Све је то велики скандал", оценио је Илић.
  Драган Тодоровић, шеф посланичке групе Српске радикалне странке (СРС) у Скупштини Србије, каже да је овај уговор, као и сваки уговор који је ова Влада Србије потписала, криминалан, зато што је у сваком од њих најважније који ће министар да узме провизију". И за Тодоровића је спорно на који начин је одабрана фирма APS и да ли фирма Милана Петровића може да обезбеди било какву корист.
  Драган Шормаз, републички посланик Демократске странке Србије, оценио је да актуелна српска Влада није никада паметно потрошила паре за добро својих грађана: "Верујем да су то унапред бачене паре и зато би државна ревизија требало да провери тај уговор, као и то из којих средстава ће се он реализовати. Влада је много пута доказала да је неспособна и да не брине за добробит грађана, а ово је још један од таквих доказа", оценио је Шормаз.
  Владан Батић, скупштински посланик Демохришћанске странке Србије и бивши министар правде, каже да је одабир лобистичке фирме веома важан: "Овако, с обзиром да је Милан Петровић имао додирних тачака с Родом Благојевићем, тешко је да ће лобирање бити успешно", оценио је Батић.
  Ненад Прокић, посланик Либерално демократске партије, упозорио је да је стављање ознаке тајности на уговор о лобирању сумњив потез Владе Србије: "Да би било легитимно, морало би бити транспарентно, да се зна за шта се лобира, колико новца се одваја у ту сврху, којој фирми и како је, коначно, то одлучено… Спровођење лобирања мора бити транспарентно, подложно провери, морају постојати извештаји, као и завршни рачун. Требало би проверити не баца ли се уговором новац кроз прозор у рођачку фирму".
  Душан Јањић, директор Форума за етничке односе, изненађен је што је Влада Србије склопила уговор с агенцијом Милана Петровића: "Није проблем што Србија тражи лобисте у другим државама, ја подржавам идеју о лобирању како би се нашле заједничке интересне тачке с Америком, али с обзиром на то да је та агенција компромитована, сматрам да је Влада направила рискантан избор". Он милион долара на годишњем нивоу за лобирање у САД сматра смешном цифром, али верује да је "Влада свакако могла да направи бољи избор". "Увек сам шокиран кад видим кога то Србија бира за лобирање", закључио је Јањић.
  Учесници у овој прљавој работи можда су се понадали да се слегла прашина и да њихове махинације могу проћи непримећено од српске јавности у земљи или дијаспори. Преварили су се. Овај случај неће нестати са радарских екрана. Афера тек почиње. Клупко није ни почело да се размотава. Када буде размотано, не треба да нас изненади да буде посла за пореске управе, истражне органе и тужилаштва, на обе стране Атланског океана.
  Срђа Трифковић
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 3. #3
  Iskusan
  Učlanjen
  20.11.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nord på
  Poruke
  5.083
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Опет скандал од милион $: лобирање у САД

  I posle vam drugi krivi po onoj narodnoj ''de ces na Moravu kad neznas da plivas" !

 4. #4
  Elita Halix (avatar)
  Učlanjen
  19.09.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na sedmom spratu...
  Poruke
  16.114
  Reputaciona moć
  359

  Podrazumevano Re: Опет скандал од милион $: лобирање у САД

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Корумпиране игре на релацији Београд-Чикаго


  Скандал српског "лобирања" у САД


  Досадашња лобирања Србије у САД окарактерисана су као уходану шему за пребацивање новца у приватне џепове. Да ли је и нови уговор од милион долара годишње склопљен са фирмом APS (Advanced Practical Solutions) дискредитованог бившег адвоката Миланом Петровићем, само „уходану шему“ да паре склизну у џеп министра иностраних послова Вука Јеремића, који је за сарадњу са АПС једини задужен.
  Пише: Срђа Трифковић  Текстови Џејмса Џатраса и моје маленкости на тему српског лобирања у Америци, објављени првих дана марта на сајту Фондације лорда Бајрона за балканске студије (www.balkanstudies.org), изазвали су бујицу питања са разних страна о „лобистичком“ дилу Владе Србије са главним скупљачем пара бившег гувернера Илинија Рода Благојевића, дискредитованим бившим адвокатом Миланом Петровићем, као и његовом фирмом APS (Advanced Practical Solutions) из Чикага. Београдски дневник Борба је овим поводом лобирање београдске владе у САД својевремено окарактерисао као уходану шему за пребацивање у приватне џепове новца који припада грађанима Србије. Све шта смо у међувремену сазнали на ову тему само потврђује тачност наведене тврдње: реч је о прворазредном скандалу, вредном преко милион долара годишње, који више не може и не сме да буде прећуткиван.


  Ко је Милан Петровић? – По сазнањима високотиражног Чикаго Сан-Тајмса (10. април 2008.) Милан Петровић је био главни прикупљач пара за тадашњег гувернера Рода Благојевића. Он је током година прикупио скоро два милиона долара за смењеног гувернера коме се сада суди за корупцију и злоупотребу положаја. Током суђења једном другом Благојевићевом пријатељу, Тонију Рецку, специјални агент FBI Вилијам Виленборг је сведоцио да је Петровић прикупио 1.963.485 долара за Благојевића, а Рецко “само” 1.437.350!
  Наравно, такав се труд богато награђује. Према писању Чикаго Трибјуна, када је Балгојевић дошао на власт 2003. лобирање за здравство у Илиноју постало је уносан бизнис пун ликова из Благојевићевог окружења међу којима је био Милан Петровић. Часопис Илиној ишус који издаје Центар за државну политику Универзитета Илиноја у Спрингфилду такође је истраживао Петровићеву улогу у Благојевићевом окружењу и указао на његово лобирање за фирме које су профитирале од Благојевићеве иницијативе за државно спонзорисање здравственог осигурања деце.
  Како је писала београдска Борба 13. августа 2009, Петровић је умешан у бројне афере, изгубио је дозволу за бављење адвокатуром у држави Индијани, а 2001. године био је у таквој финансијској кризи да су он и његова жена тражили заштиту од банкротства. По писању тог листа, велика непознаница у каријери Милана Петровића је посао који је склопио с међународном гигантском компанијом CH2M Hill LLC:
  CH2M Hill је напрасно одлучио 2004. да постане клијент APS, иако је Петровићева фирма почела да ради само годину дана пре тога, као почетничка група лобиста. Зашто је гигантска транспортно-грађевинска фирма изабрала Петровића за посредника, мада је био до гуше у дуговима, остало је непознато до данас. Наиме, 05. априла 2001, Петровић је поднео захтев за заштиту од банкротства, а 23. маја исте године, добровољно је предао своју дозволу за бављење правом у држави Индијана, јер је био под истрагом дисциплинске комисије врховног суда Индијане. Петровић се тада правдао да је знао за истрагу која се водила против њега и признао је да су "наведене чињенице случаја тачне", те да због тога "не би могао успешно да спроведе своју одбрану" уколико се подигне оптужница. Факте тог случаја је запечатио суд у Индијани и они нису познати јавности. Петровић никада није оптужен за било које наводе из случаја, а није познато због чега. Чудном случајношћу, те исте 2001, он се придружио тиму тадашњег конгресмена Рода Благојевића, као консултант. У то време, Благојевић се кандидовао за гувернера Илиноиса… Благојевићев "човек за новац" донирао је 20.000 долара 2006. године кампањи демократе Била Ричардсона, за реизбор гувернера Новог Мексика. То би било у реду да није откривено да је Петровић у исто време заступао и фирму ЦДР Фајненшал Продактс, која је била под корупционашком истрагом државне пороте Новог Мексика.
  Како је 24 априла прошле године известио Блумбергов информативни сервис, Петровићев клијент ЦДР био је под истрагом федералних власти због корупције у Њу Мексику. Гувернер Ричардсон, да се подсетимо, повукао је своју кандидатуру за комерцијалног секретара у Обамином кабинету када се сазнало за ову истрагу.
  се тиче уговора са фирмом CH2M, непознанице заправо и нема. Према писању NWI.com портала (највећи медијски сајт северозападне Индијане) од 21. децембра 2008, државна управа за путеве Илиноја платила је тој фирми преко два милиона долара за уговор о студији развоја северозападног аутопута; укупна зарада фирме од уговора са државом Илиној износи око 11 милиона долара.


  На позитивној страни, са становишта његових финансијера, Петровић нипошто не може да буде оптужен за националистичка скретања. Један од запослених у његовој фирми, по имену Шћипе (Shqipe) Османи, наводи се у федералној листи донатора политичким кандидатима као извор прилога од $7.750 у 2004. и као приложник $2.300 кампањи Хилари Клинтон у 2008. Ово указује да је Петровић доследни поборник мултиетничке толеранције. Свака му част…


  Реакције у Србији – Посебно је интересантно да је Влада Србије на уговор са Петровићем ставила ознаку “строго поверљиво” – што значи да он не сме да се објави у српским медијима – иако је тај исти уговор свакоме доступан на сајту америчког Министарства правде. Некоме је у Београду стало да се детаљи око уговора сакрију од јавности. Он је усвојен тајним закључком који је у име Владе Србије потписала генерална секретарка Тамара Стојчевић, иако се о томе никада није дискутовало ни на једној седници Владе: Расим Љајић, министар рада и социјалне политике, рекао је тим поводом да "стварно" не зна ништа о томе. Из џепа осиромашеног народа Србије милион долара је по кратком поступку плаћено Петровићу, кришом и у строго конспиративном духу.
  Како нас је летос упознала београдска Борба, под ознаком "Строго поверљиво" Влада Србије је 30. априла прошле године донела Закључак (под бројем 00-197/2009-001), којим се прихвата ангажовање Advanced Practical Solutions LLC. Прву траншу од 85.000 долара Тамара Стојчевић уплатила је већ 01. маја, само дан по доношењу Закључка, а новац је обезбеђен из текуће буџетске резерве – одакле се, како стоји у Закону о буџетском систему, новац узима за отклањање последица поплава, суша, земљотреса и других елементарних непогода, као и за ванредне догађаје који могу да угрозе живот и здравље људи и проузрокују штету већих размера:
  Иако у Закључку стоји да су за координирање целокупног посла овлашћени Кабинет председника Владе Мирка Цветковића, Министарство спољних послова и Генерални секретаријат Владе, за спровођење уговора с консултантском кућом Милана Петровића задужен је лично Вук Јеремић, министар спољних послова… Неколико министара Владе Србије је у незваничном разговору потврдило "Борби" да никада нису видели документ према којем Србија америчкој фирми за лобирање плаћа 85.000 долара месечно. За сада јавност у Србији остаје без одговора шта садрже одредбе уговора о лобирању, за шта се лобира, одакле идеја да се такав посао повери човеку чијег је бившег клијента анатемисала администрација актуелног председника САД Барака Обаме, зашто је одлука тајна, као и зашто се троше паре из текуће буџетске резерве кад је земља пред банкротом. "Борба" није успела да ступи у контакт с Миланом Петровићем, власником фирме "Advanced Practical Solutions LLC" из Чикага, с обзиром да се на број телефона искључиво јавља аутоматска секретарица која каже да "господин Петровић није у могућности да преузме позив".
  Да случај буде још интересантнији, по писању овог листа, три дана пре него што је Влада Србије донела тајни закључак о ангажовању фирме сумњивог кредибилитета APS, уговор с њеним власником Миланом Петровићем већ је био потписан и оверен у америчком министарству правде, под бројем 5933.
  Losa propaganda...
  “Ponosni smo na srpsko porijeklo i crnogorsku državnost, na slavnu istoriju srpskog naroda. Zato i vjerujemo u zajedničku budućnost i prosperitet.” - Milo Djukanović

 5. #5
  Elita
  Učlanjen
  07.10.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Aleksincu
  Poruke
  17.590
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Опет скандал од милион $: лобирање у САД

  Kazem ja, sklopili dil Toma i Vucic s Amerima i sad ce rokada.

  Odletese zuti samo tako, al' sta ce za nas da se promeni...

Slične teme

 1. Милион потписа....Па шта?
  Autor МАЧАК u forumu Politika
  Odgovora: 25
  Poslednja poruka: 08.03.2010., 03:09
 2. Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 23.09.2009., 16:00
 3. СКАНДАЛ У БиХ!
  Autor Marty Misterija u forumu Politika
  Odgovora: 22
  Poslednja poruka: 12.05.2009., 13:50
 4. Odgovora: 80
  Poslednja poruka: 09.03.2008., 16:42
 5. ЛОБИРАЊЕ
  Autor PAC-PAC u forumu Politika
  Odgovora: 15
  Poslednja poruka: 12.07.2005., 23:21

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •