Kfor obustavlja obuku KBS-a

7. mart 2010. | 19:36 | Izvor: Beta

Priština -- Komandant Kfora Markus Bentler odlučio je da do daljnjeg obustavi obuku Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) i podršku KBS, saopštila je komanda NATO na Kosovu.

U saopštenju se navodi da je ta "mera preduzeta kao reakcija na pojavljivanje počasne garde KBS-a u formi oružane vojne formacije" tokom manifestacije posvećene bivšoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova, održane 5. marta u Prištini.

"To nije u skladu sa položajem KBS-a kao formacije koja nema vojni status. Osim toga, NATO zastava je bila istaknuta za vreme svečanosti što nije prihvatljivo jer je Kfor statusno neutralan", piše u saopštenju komande Kfora.

Bentler se juče sastao sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem, kao i sa ministrom BSK Fehmijem Mujotom i komandantom BSK Suljejmanom Selimijem.

Portparol Kfora Hans Peter Buh rekao je posle toga da je komanda Kfora odlučila da "privremeno obustavi podršku i aktivnosti vezane za obuku Kosovskih bezbednosnih snaga i podršku KBS".

Počasna garda BSK se pojavila naoružana na početku manifestacije "Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova" koja je počela u petak u Prištini i biće završena u Drenici.

Manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom Tačija.

Reagujući na odluku komandanta Kfora, službenici Tačijevog kabineta rekli su da "niko ne može tražiti od Kosova da se ne ponaša kao nezavisna i suverena država".

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=03&dd=07&nav_category=640&nav_id=416148

Kako ce Frankestajn da obuzda svoje zmorce...ostaje da se vidi...jer se vidi da pocinje da otkazuje poslusnost...