Francuski piloti u Srbiji 1914-15
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Francuski piloti u Srbiji 1914-15

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  02.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  43
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Francuski piloti u Srbiji 1914-15

  Koliko pilota i avijona su Francuzi poslali u prvom svetskom ratu u Srbiju da nam pomognu? Kad su stigli, koliko su se zadržali, koliko su bilu uspešni? I jel bio među njima neki poznatiji pilot?

  Nešto sam nacuo o tome ali ništa konkretno pa rekoh da pitam. 2. #2
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Francuski piloti u Srbiji 1914-15

  Ima ceo feljton KRILA SRBIJE, Borisa Ciglića, u Večernjim novostima... evo jednog nastavka.

  PRVU vazdušnu borbu vodili su iznad Smedereva, 27. aprila 1915. godine, narednik Marsel Tiruen i njegov mehaničar-strelac, kaplar Viktor Žanio, razmenivši nekoliko puščanih metaka sa austrougarskim dvosedom, pri čemu je njihov avion pogođen jednim kuršumom u gornje krilo. Neprijateljska letelica prvi put je bila meta Francuza u toku večeri, kada su kapetan De Laranti-Tolozon i mehaničar-strelac kaplar Žan Kope bombardovali aerodrom u Zemunu.

  Visok nivo aktivnosti eskadrila je imala 29. aprila kada je pored tri izviđanja, izvedeno šest borbenih letova tokom dana i dva u noćnim satima, prilikom kojih su bombardovani hangari na zemunskom aerodromu i monitori na Dunavu kod Zemuna, pri čemu je Koroš dobio direktan pogodak. Prilikom noćnog napada u sajle kod stajnog trapa na jednom aeroplanu zakačila se bomba. Nakon bezuspešnih pokušaja kapetana De Laranti-Tolozona da je se reši oštrim manevrima, izviđač kapetan Andre Mortire je izašao iz gondole, legao na krilo i krajnjim naporom otkačio bombu. Od sledećeg dana, meta napada postao je i aerodrom u Bavaništu. Do kraja aprila, francuski avijatičari su izvršili preko 40 borbenih letova, ali je već prvih dana maja intenzitet letenja donekle smanjen. Inače, od dolaska eskadrile, u zvaničnoj komunikaciji pojavilo se nekoliko različitih srpskih naziva za nju. Da bi se izbegle zabune, odlučeno je da zvaničan naziv jedinice na srpskom bude Francuska aeroplanska eskadrila.

  Kako bi zona izviđanja eskadrile obuhvatila istočnu Slavoniju i Podrinje, 6. maja je pomoćno letelište kod Šapca snabdeveno gorivom i mazivom da bi moglo da bude upotrebljeno kao stanica za međusletanje; na ovo letelište prvi su sleteli 15. maja narednik Tiruen i kapetan Tilan.

  Narednik Žozef Sere i njegov mehaničar-strelac, kaplar Gaston Miloš, su 8. maja dva puta bombardovali i zasuli strelicama neprijateljski balon koji je podizan iza Zemuna. Istog dana Vrhovna komanda je naredila da se zbog učestalih napada neprijateljske avijacije na luku Prahovo, preko koje je u Srbiju stizala opskrba iz Rusije, tamo detašira jedno odeljenje sa dva aviona. Zemaljski ešelon odeljenja ukrcan je istog dana u voz, a tri dana kasnije u Prahovo su preleteli Luj Polan sa mehaničarom Andreom Lestradeom i Žozef Sere sa Gastonom Milošem.

  Nedugo po pojavi francuskih aeroplana, iz Černovica je otišla 4. letačka satnija koja je vršila napade na Prahovo, Kladovo i Kraljevac, te se početkom juna odeljenje vratilo na Banjicu. Zapravo, ulaskom Italije u Veliki rat na strani Antante, 23. maja, odloženi su planovi o novoj invaziji na Srbiju, a veliki broj austrougarskih jedinica, među njima i 2. i 4. letačka satnija, povučene su na italijansko ratište. Na frontu prema eskadrili MF.99S, u jednom trenutku ostala je samo 9. letačka satnija u Bavaništu. Tokom juna, iz Banata su počeli da sporadično dejstvuju nemački 66. letački odred i Nemačko-turski letački odred, snabdeven aeroplanima koji nisu mogli da budu prebačeni u Otomansku imperiju, a 21. juna u Novi Sad je stigla 15. letačka satnija. I pored ovih pojačanja, Francuska aeroplanska eskadrila se do polovine septembra sasvim ravnopravno nosila sa neprijateljskom avijaciom.

  U međuvremenu su sa Banjice, kad su vremenske prilike to dozvoljavale, nastavljena izviđanja i snimanja Podrinja, istočne Slavonije, Srema i južnog Banata, čime je Vrhovnoj komandi omogućavano da stekne jasnu sliku o snazi i namerama neprijatelja. Tim izviđanjima je ustanovljeno da se dva austrougarska korpusa izvlače sa Srpskog fronta i da im kao zamena stižu nemačke trupe.
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 3. #3
  Moderator Сребрена (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Сједињене српске државе
  Poruke
  5.067
  Reputaciona moć
  252

  Podrazumevano Re: Francuski piloti u Srbiji 1914-15

  У Француској су школовани наши први пилоти, напр.

  Kada je počeo Prvi balkanski rat 1912. godine,..
  Sa školovanja u Francuskoj tada se vratila grupa od šest pilota..
  http://www.mojheroj.com/heroj.aspx?h=168
  http://www.mojheroj.com/heroj.aspx?h=134

  "1912. godine, u Francusku su upućeni prvi dobrovoljci na obuku u letenju, šest oficira i podoficira. Obuka je trajala četiri meseca.
  U Francuskoj su, takođe, kupljeni i prvi avioni anri farman i blerio. U Srbiju su dopremljeni januara 1913. godine, a na Turopoljskom polju kraj Niša napravljen je prvi aerodrom. Tada je formirana i Vazduhoplovna komanda u čijem sastavu su bile balonska četa, golubija stanica i aeroplanska eskadra.Eskadra je ucestvovala i u balkanskim ratovima.
  Ako tražimo ime najuspešnijeg pilota na Solunskom frontu, zašto ne Mihajlo-Mišel Marinković ?
  Kao podoficir Srpske vojske zbog umešanosti i učešću u "Kragujevačkoj pobuni", morao je da napusti zemlju i kao vojnik od zanata, obreo se u Francuskoj gde je stupio u "Legiju stranaca". Završava pilotažu i raspoređen u eskadrilu Dep 4. Prekomandovan je u francusku avijaciju Istočne vojske, na području Solunskog fronta.
  Početkom 1918. godine, u činu poručnika, postao je prvi komandant Prve srpske eskadrile (eskadrila AR 521)....Mihajlo-Mišel je nakon rata nastavio i završio svoju karijeru u francuskom vazduhoplovstvu kao major i komandant vazduhoplovne grupe. Tako da i na njega možete komotno gledati kao na "Francuza".
  http://www.mycity-military.com/Vojna-istorija/Srpski-piloti-u-Prvom-svetskom-ratu.html


  Mihajlo Petrović je naš prvi školovani pilot aviona. Završio je francusku pilotsku školu „Farman". Njegova pilotska diploma FAI (Međunarodne vazduhoplovne federacije) nosi broj 979 od juna 1912. godine, a kod nas broj jedan.

  Jovan Jugović, vazduhoplovni poručnik-pilot, sa diilomom FAI broj 1.013 iz avgusta 1912. godine, drugi je naš pilot aviona školovan takođe u školi „Farman".

  Miodrag Tomić, vazduhoplovni podnarednik-pilot, treći je naš školovani pilot aviona, sa diplomom FAI broj 1.026. Završio je francusku vazduhoplovnu školu „Blerio", avgusta 1912. godine.

  Živojin Stanković, vazduhoplovni potporučnik-pilot, četvrti je naš školovani pilot, sa diplomom broj 1.027 francuske pilotske škole „Blerio" iz avgusta 1912. godine.

  Miloš Ilić, vazduhoplovni poručnik-pilot, peti je srpski školovani pilot aviona, sa diplomom FAI broj 1.028. Završio je francusku pilotsku školu „Blerio" avgusta 1912. godine.

  Vojislav Novičić, vazduhoplovni podnarednik-pilot, šesti je srpski školovani pilot, sa diplomom FAI broj 1.047. Završio je francusku pilotsku školu „Farman" u septembru 1912. godine.
  Фотографије и текст о пилотима
  http://www.paluba.info/smf/licnosti/prvi-piloti-srpske-vojske/

Slične teme

 1. POSLEDNJI DANI... od 1914.god.
  Autor besmrtna u forumu Religija
  Odgovora: 2009
  Poslednja poruka: 03.04.2014., 17:29
 2. Piloti
  Autor GromHellscream u forumu Muzika
  Odgovora: 38
  Poslednja poruka: 12.12.2009., 11:12

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •