Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 29

Tema: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

 1. #1
  Iskusan vorki (avatar)
  Učlanjen
  24.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Bjelovar, Hrvatska
  Poruke
  5.032
  Reputaciona moć
  83

  Podrazumevano Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Početkom 2. stoljeća u kršćanstvu su se pojavila kriva učenja koja su počela prljati čistu biblijsku istinu. Kao što je u Božjoj nadahnutoj Riječi bilo i prorečeno, nakon smrti apostola neki su se kršćani odvratili od istine i okrenuli se “izmišljenim pričama”. Oko 98. godine Ivan, posljednji apostol koji je još bio živ, upozorio je svoju braću na pogrešna učenja i na pojedince koji su “pokušavali zavesti” vjerne kršćane. Ubrzo su se unutar kršćanstva pojavili utjecajni pojedinci koji su kasnije bili nazvani apostolskim ocima. Kakav su stav oni imali prema pogrešnim vjerskim učenjima ? Jesu li poslušali od Boga nadahnuto upozorenje apostola Ivana ?

  Tko su bili apostolski oci ?

  Izraz “apostolski oci” odnosi se na kršćanske pisce za koje se smatra da su poznavali nekog od Isusovih apostola ili da su bili učenici kršćana koje su poučavali apostoli. Općenito govoreći, oni su živjeli od kraja 1. stoljeća do sredine 2. stoljeća. Neki od njih bili su Klement Rimski, Ignacije Antiohijski, Papija iz Hijerapola i Polikarp iz Smirne. U tom su razdoblju djelovali i pisci kojima se ne zna ime, a napisali su Didahe, Barnabinu poslanicu, Mučeništvo Polikarpovo i drugu Klementovu poslanicu. Danas je teško reći u kolikoj su se mjeri učenja apostolskih otaca podudarala s učenjima Isusa Krista. Oni su nesumnjivo željeli sačuvati ili promicati određeni oblik kršćanstva. Osuđivali su idolopoklonstvo i nemoralne postupke. Vjerovali su da je Isus Božji Sin i da je uskrsnuo. No nisu mogli zaustaviti snažnu bujicu otpadništva koja je sve više nadirala u kršćanstvo. Štoviše, neki od njih čak su i pridonijeli širenju otpadništva.

  Samo beznačajne preinake ?

  Unutar ranog “kršćanstva” pojavile su se različite struje čiji su pripadnici odstupili od onoga što su naučavali Krist i njegovi apostoli. Naprimjer za razliku od redoslijeda koji je Isus uveo kad je održao Gospodinovu večeru, poznatu i kao Posljednja večera, pisac djela Didahe preporučio je da se vino nudi prije kruha. Isti pisac naveo je da se onoga tko se želi krstiti, ako nema dovoljno vode da ga se uroni, može samo politi vodom po glavi. Osim toga poticao je kršćane da se drže određenih rituala, naprimjer da obavezno poste dva puta tjedno te da izgovaraju molitvu Očenaš točno tri puta na dan. Ignacije je naprimjer zastupao gledište da bi skupštinu trebalo drugačije organizirati, tako da je predvodi samo jedan biskup koji bi, prema njegovim riječima, služio “namjesto Boga”. Taj biskup bio bi nadređen ostalim svećenicima. Takve ideje otvorile su put drugim nebiblijskim učenjima koja su počela prodirati u kršćanstvo.

  Pretjerivanje, mučeništvo i idolopoklonstvo

  Neki su apostolski oci pri tumačenju Biblije počeli odlaziti u krajnost, što ih je odvelo u posve krive vode. Papija je cijenio istinu i često se pozivao na grčke knjige Biblije. No istovremeno je vjerovao da će tijekom prorečene Kristove Tisućugodišnje Vladavine svaki trs imati 10 000 loza, da će na svakoj lozi biti 10 000 grana, na svakoj grani 10 000 vitica, na svakoj vitici 10 000 grozdova, na svakom grozdu 10 000 zrna, a da će svako zrno davati 1 000 litara vina. Polikarp je bio spreman umrijeti mučeničkom smrću jer se nije htio odreći svoje vjere. Njega su, kako se smatra, poučavali apostoli i drugi koji su poznavali Isusa. On je često citirao Bibliju i, po svemu sudeći, nastojao je živjeti u skladu s kršćanskim načelima. No neki su Polikarpovi učenici bili toliko privrženi svom učitelju da je njihova odanost graničila s idolopoklonstvom. U Mučeništvu Polikarpovu stoji da su “vjernici” nakon njegovog pogubljenja žarko željeli dobiti njegove posmrtne ostatke. Držali su da su njegove kosti “skupocjenije od skupoga kamenja i dragocjenije od zlata”. Očito su vjerske zablude dotad već uvelike prodrle u kršćanstvo i zatrovale ga.

  Apokrifni tekstovi

  Neki apostolski oci prihvatili su pojedine apokrifne knjige kao nadahnute od Boga. Naprimjer Klement Rimski citirao je apokrifne knjige Mudrost i Juditu. U Polikarpovoj poslanici pisac se pozvao na Tobiju kako bi potkrijepio ideju da se čovjek davanjem milostinje može izbaviti od smrti. U 2. stoljeću na temelju lažnih evanđelja širile su se izmišljene priče o Isusovom životu, a apostolski su ih oci često citirali pokazujući time da su ih prihvatili kao istinite. Naprimjer Ignacije je citirao takozvano Evanđelje po Hebrejima. A o Klementu Rimskom u jednom priručniku stoji: “Čini se da Klement nije Krista upoznao iz evanđelja, već iz knjiga koje nisu dio biblijskog kanona.”

  Novi val vjerskih zabluda

  Apostolski oci služili su se mitovima, mističnim pričama i filozofijom kako bi objasnili kršćanska učenja, čime su omogućili prodiranje vjerskih zabluda u kršćanstvo. Tako je Klement kao dokaz uskrsnuća naveo mit o feniksu. Feniks je mitološka ptica za koju se vjerovalo da se rađa iz vlastitog pepela, a povezivala se s obožavanjem Sunca u egipatskoj mitologiji. Još jedan pisac koji je izvrtao biblijska učenja bio je autor Barnabine poslanice. On je Mojsijev zakon tumačio kao tekst alegorijskog značenja. Naučavao je da životinje koje su po Zakonu bile čiste — preživači s razdvojenim papcima — predstavljaju ljude koji uvijek iznova “žvaču” Božju Riječ, odnosno razmišljaju o njoj. Isti pisac smatrao je da razdvojeni papci simbolično ukazuju na to da pravednik “korača ovim svijetom”, ali ujedno željno očekuje život na nebu. Takva se tumačenja ne temelje na Bibliji.

  Svjedočanstvo apostola Ivana

  U 1. stoljeću apostol Ivan dao je sljedeće upozorenje: “Ljubljeni, ne vjerujte svakoj izjavi koju je navodno nadahnuo Bog, nego ispitajte potječu li takve izjave od Boga, jer su mnogi lažni proroci izašli u svijet!”. Te su riječi doista bile prikladne! Krajem 1. stoljeća mnogi su takozvani kršćani već napustili učenja koja su naučavali Isus i njegovi apostoli. Apostolski oci ne samo da nisu zaustavili bujicu otpadništva već su joj i sami doprinijeli. Svojim su otpadničkim idejama zatrovali čistu biblijsku istinu. Apostol Ivan o takvim je pojedincima napisao: “Tko god ide predaleko i ne ostaje u Kristovom učenju, nema Boga”. Svima koji iskreno žele saznati istinu iz Božje Riječi ovo je nadahnuto upozorenje kristalno jasno.

  Propovjednik dobre vijesti o Božjem kraljevstvu 2. #2
  Veoma poznat R.Žiskar (avatar)
  Učlanjen
  17.07.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.674
  Reputaciona moć
  233

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  А тема дискусије је?
  "Свим људима вера у Бога усађена је у срце. Лажу они који кажу да не вјерују у Божје постојање"
  Луције Енеј Сенека млађи

 3. #3
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  U pitanju je objašnjenje zašto treba odbaciti sve modifikacije hrišćanstva pre otvaranja štamparije u Bruklinu.

 4. #4
  Zainteresovan član Egregore (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  208
  Reputaciona moć
  31

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Ja verujem da su apostolski oci išli stopama apostola.
  Gde god krenuli apostolski oci su ostavljali stope (u pesku) i onda su apostoli gazili baš po tim stopama.To verujem,a u šta sve ljudi ne veruju.
  ...

 5. #5
  Владан ИПХ nije na forumu
  Сећај се краја свога, и нећеш сагрешити довека!
  Veoma poznat Владан ИПХ (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.210
  Reputaciona moć
  174

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  http://predanje-ms.blogspot.com/2010/01/blog-post_28.html

  Из дела светог Теофана Затворника

  [IMG]http://4.*****************/_54xZCvGSpWc/S2EjlwhFYJI/AAAAAAAAAcY/ck3wy55xJ7E/s200/Teofan+zatvornik.jpg[/IMG]

  Свештено предање

  Под речју предање не подразумева се неко неодређено мњење, за које се не зна како се појавило и раширило, него усмено предато апостолско учење, или правила и одредбе које је су на делу прихваћене у Цркви. Апостоли су у потпуности организовали Цркву Христову – у свим аспектима спасоносног духовног и црквеног живота. Али то како су је организовали, није изложено у њиховим делима, него је од стране самих Апостола учињено на делу и спроведено у живот хришћана, а укорењено кроз често посећивање хришћанских општина које су основали и вишекратно исправљање онога што није било исправно – све личним деловањем и речју. И начин хришћанског држања, и правила живота, и узајамни односи хришћана, и освећујућа тајинствена свештенодејства, и правила за црквена сабрања... све је то било установљено личном речју и утврђено личним надзором...
  Хришћани су почели да размишљају, живе, међусобно се опходе, управљају, освећују и служе Богу онако како су установили Апостоли... Новообраћени су све ово прихватали од њих и организовали се према њиховом узору. Нови нараштаји су све аспекте живота организовали према оном облику уређења хришћанске заједнице који су оставили Апостоли... И тако из поколења у поколење... дошло је и до нас.
  Због тога целокупно добро уређење хришћанске заједнице, у свим детаљима, представља апостолско предање, које сваки хришћанин неизоставно мора да следи ако жели да стоји у истини. Речи «предање» увек додајте «апостолско» (6, п. 946, стр. 18).

  Ви предање схватате као – преношење од уста до уста... а оно је било предање из живота у живот, из дела у дело...

  Ми читамо отачке списе ради тога што се у њима чува апостолско предање, које се препознаје по општој сагласности свих њих...

  Грчка Црква је тачно сачувала апостолско предање и предала га нама. То апостолско наслеђе је – код нас.
  Католици су помутили апостолско предање. Протестанти су узели да ствар исправе – да би је још више нагрдили... Код католика је један папа, а код протестаната, сваки протестант је папа...
  Све ово говорим о апостолском предању, које света Православна Црква има за извор свога учења, упоредо са Светим Писмом (6, п. 974, стр. 96-97).

  Оно што су предали Апостоли, то чини хришћански живот и, као такво, неизмењено је прелазило из нараштаја у нараштај, улазећи истовремено у дела отаца од првог века (6, п. 974, стр. 98).

 6. #6
  Veoma poznat Samson2009 (avatar)
  Učlanjen
  06.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.473
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  167

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio vorki Pogledaj poruku
  Tko su bili apostolski oci ?


  Pretjerivanje, mučeništvo i idolopoklonstvo

  Neki su apostolski oci pri tumačenju Biblije počeli odlaziti u krajnost, što ih je odvelo u posve krive vode. Papija je cijenio istinu i često se pozivao na grčke knjige Biblije. No istovremeno je vjerovao da će tijekom prorečene Kristove Tisućugodišnje Vladavine svaki trs imati 10 000 loza, da će na svakoj lozi biti 10 000 grana, na svakoj grani 10 000 vitica, na svakoj vitici 10 000 grozdova, na svakom grozdu 10 000 zrna, a da će svako zrno davati 1 000 litara vina. Polikarp je bio spreman umrijeti mučeničkom smrću jer se nije htio odreći svoje vjere. Njega su, kako se smatra, poučavali apostoli i drugi koji su poznavali Isusa. On je često citirao Bibliju i, po svemu sudeći, nastojao je živjeti u skladu s kršćanskim načelima. No neki su Polikarpovi učenici bili toliko privrženi svom učitelju da je njihova odanost graničila s idolopoklonstvom. U Mučeništvu Polikarpovu stoji da su “vjernici” nakon njegovog pogubljenja žarko željeli dobiti njegove posmrtne ostatke. Držali su da su njegove kosti “skupocjenije od skupoga kamenja i dragocjenije od zlata”. Očito su vjerske zablude dotad već uvelike prodrle u kršćanstvo i zatrovale ga.

  Apokrifni tekstovi

  Neki apostolski oci prihvatili su pojedine apokrifne knjige kao nadahnute od Boga. Naprimjer Klement Rimski citirao je apokrifne knjige Mudrost i Juditu. U Polikarpovoj poslanici pisac se pozvao na Tobiju kako bi potkrijepio ideju da se čovjek davanjem milostinje može izbaviti od smrti. U 2. stoljeću na temelju lažnih evanđelja širile su se izmišljene priče o Isusovom životu, a apostolski su ih oci često citirali pokazujući time da su ih prihvatili kao istinite. Naprimjer Ignacije je citirao takozvano Evanđelje po Hebrejima. A o Klementu Rimskom u jednom priručniku stoji: “Čini se da Klement nije Krista upoznao iz evanđelja, već iz knjiga koje nisu dio biblijskog kanona.”

  Novi val vjerskih zabluda

  Apostolski oci služili su se mitovima, mističnim pričama i filozofijom kako bi objasnili kršćanska učenja, čime su omogućili prodiranje vjerskih zabluda u kršćanstvo. Tako je Klement kao dokaz uskrsnuća naveo mit o feniksu. Feniks je mitološka ptica za koju se vjerovalo da se rađa iz vlastitog pepela, a povezivala se s obožavanjem Sunca u egipatskoj mitologiji. Još jedan pisac koji je izvrtao biblijska učenja bio je autor Barnabine poslanice. On je Mojsijev zakon tumačio kao tekst alegorijskog značenja. Naučavao je da životinje koje su po Zakonu bile čiste — preživači s razdvojenim papcima — predstavljaju ljude koji uvijek iznova “žvaču” Božju Riječ, odnosno razmišljaju o njoj. Isti pisac smatrao je da razdvojeni papci simbolično ukazuju na to da pravednik “korača ovim svijetom”, ali ujedno željno očekuje život na nebu. Takva se tumačenja ne temelje na Bibliji.

  Неразумем зашто се овде неко труди та подмеће неистину да је текст Светог Писма једини валидан атрибут изворног хришћанства?Није једини.Уосталом Сви списи које је Црква Христова уврстила у Свето Предање се у потпуности поклапа са Светим Писмом.Кад би ишли са тезом да је Свето Предање нешто што нема везе са изворним хришћанством онда би требало да се одбаци и Откровење Јованово збохг хилијазма.Које по неким кривовернима одступа од по садржају од остака Светог Писма Новог Завета.

 7. #7
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  12.433
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio Samson2009 Pogledaj poruku
  Неразумем зашто се овде неко труди та подмеће неистину да је текст Светог Писма једини валидан атрибут изворног хришћанства?Није једини.Уосталом Сви списи које је Црква Христова уврстила у Свето Предање се у потпуности поклапа са Светим Писмом.Кад би ишли са тезом да је Свето Предање нешто што нема везе са изворним хришћанством онда би требало да се одбаци и Откровење Јованово збохг хилијазма.Које по неким кривовернима одступа од по садржају од остака Светог Писма Новог Завета.
  Da bi potkopali utemeljenost pravoslavne crkve. Isti razlog zbog koga i ti pises, samo sto ti potkopovas SPC.

 8. #8
  Veoma poznat Samson2009 (avatar)
  Učlanjen
  06.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.473
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  167

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio pandkungfu Pogledaj poruku
  Da bi potkopali utemeljenost pravoslavne crkve. Isti razlog zbog koga i ti pises, samo sto ti potkopovas SPC.
  Она је поткопана одступништвом јерархије и такозваних теолога протестантског кова.

 9. #9
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  12.433
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio Samson2009 Pogledaj poruku
  Она је поткопана одступништвом јерархије и такозваних теолога протестантског кова.
  Samo je ti rusi, videcemo da li ce tvoje rusenje da bude na stetu ili na korist.

 10. #10
  Veoma poznat Samson2009 (avatar)
  Učlanjen
  06.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.473
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  167

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio pandkungfu Pogledaj poruku
  Samo je ti rusi, videcemo da li ce tvoje rusenje da bude na stetu ili na korist.
  СПЦ није оно што ти мислиш да јесте.Погледај видео клип.Ја немам намеру да губим време у расправи са неким ко просто нема жељу да види стварност.

 11. #11
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  12.433
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio Samson2009 Pogledaj poruku
  СПЦ није оно што ти мислиш да јесте.Погледај видео клип.Ја немам намеру да губим време у расправи са неким ко просто нема жељу да види стварност.
  Ni ti nisi ono sto mislis da jesi.
  A od rasprave nema koristi.

 12. #12
  Buduća legenda jerohinac (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Užice
  Poruke
  46.703
  Reputaciona moć
  1122

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio Samson2009 Pogledaj poruku
  СПЦ није оно што ти мислиш да јесте.Погледај видео клип.Ја немам намеру да губим време у расправи са неким ко просто нема жељу да види стварност.
  U kojoj priči živi ovaj otac Stefan Alen...sa onog klipa...Verovatno mu nije loše tamo u Mičigenu gde je paroh u nekoj grčkoj crkvi. Verovatno finansijski dobro stoji kada sebi može da priušti putovanja po svetu pa izmedju ostalih mesta dolazi u goste i u tvoju Stejičanku.
  ''Sve je moguće, ako ne znate o čemu govorite.''

 13. #13
  Veoma poznat Samson2009 (avatar)
  Učlanjen
  06.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.473
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  167

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio jerohinac Pogledaj poruku
  U kojoj priči živi ovaj otac Stefan Alen...sa onog klipa...Verovatno mu nije loše tamo u Mičigenu gde je paroh u nekoj grčkoj crkvi. Verovatno finansijski dobro stoji kada sebi može da priušti putovanja po svetu pa izmedju ostalih mesta dolazi u goste i u tvoju Stejičanku.
  Не.Он нема пара као што ти мислиш.А новац је вероватно сакупљен прилозима верника.А у контакту је са мнама јер му ћерка живи овде са једне стране,а са друге јер смо му браћа у Христу.Грешиш што се тиче финансија.Није нама он крив зато што се овде лоше живи.А могу ли ја тебе да питам да ли је теби важније како је он допутовао овде или његово исправно вероисповедање?(успут човек нема ни свој ауто иако већина просечних американаца може себи да приушти тако нешто,па ти види колико је он то пун пара).

 14. #14
  Buduća legenda jerohinac (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Užice
  Poruke
  46.703
  Reputaciona moć
  1122

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio Samson2009 Pogledaj poruku
  Не.Он нема пара као што ти мислиш.А новац је вероватно сакупљен прилозима верника.А у контакту је са мнама јер му ћерка живи овде са једне стране,а са друге јер смо му браћа у Христу.Грешиш што се тиче финансија.Није нама он крив зато што се овде лоше живи.А могу ли ја тебе да питам да ли је теби важније како је он допутовао овде или његово исправно вероисповедање?(успут човек нема ни свој ауто иако већина просечних американаца може себи да приушти тако нешто,па ти види колико је он то пун пара).
  Ne bih zalazio u dublju diskusiju. A znaš šta mi je zanimljivo u tvojoj crkvi. Vaša monahinja Jelisaveta ima čerku poznatu kao Mati Efrosinija. A ima i sina. E sin je zanimljiv. Školovan konobar, ali je nedavno postao Otac Stefan u tvojoj crkvi. Bilo je dovoljno da prodje neki jednogodišnji kurs i eto novog oca Stefana.

  A ovo je porodica oca Stefana Nikolića sa još nekima...  Nije li malo zanimljivo...konobar sa nekih 37-8 godina tako li nekako pa Otac u crkvi...
  Budi mi pozdravljen.
  ''Sve je moguće, ako ne znate o čemu govorite.''

 15. #15
  Veoma poznat Samson2009 (avatar)
  Učlanjen
  06.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.473
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  167

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio jerohinac Pogledaj poruku
  Ne bih zalazio u dublju diskusiju. A znaš šta mi je zanimljivo u tvojoj crkvi. Vaša monahinja Jelisaveta ima čerku poznatu kao Mati Efrosinija. A ima i sina. E sin je zanimljiv. Školovan konobar, ali je nedavno postao Otac Stefan u tvojoj crkvi. Bilo je dovoljno da prodje neki jednogodišnji kurs i eto novog oca Stefana.

  A ovo je porodica oca Stefana Nikolića sa još nekima...  Nije li malo zanimljivo...konobar sa nekih 37-8 godina tako li nekako pa Otac u crkvi...
  Budi mi pozdravljen.
  Мој коментар је само овај.Свети апостол Петар је од неписменог рибара постао апостол.
  А Свети Јован Крститељ је по телу род Господа Нашег Исуса Христа.Тако да се изразим овосветским речником.

 16. #16
  Domaćin _Krang_ (avatar)
  Učlanjen
  07.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Dimenzija X
  Poruke
  3.683
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio Samson2009 Pogledaj poruku
  Мој коментар је само овај.Свети апостол Петар је од неписменог рибара постао апостол.
  А Свети Јован Крститељ је по телу род Господа Нашег Исуса Христа.Тако да се изразим овосветским речником.
  Ako imate Petra i Jovana, imate i Isusa.
  Gde je Isus, šta ste mu uradili ?!

 17. #17
  Buduća legenda jerohinac (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Užice
  Poruke
  46.703
  Reputaciona moć
  1122

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio Samson2009 Pogledaj poruku
  Мој коментар је само овај.Свети апостол Петар је од неписменог рибара постао апостол.
  А Свети Јован Крститељ је по телу род Господа Нашег Исуса Христа.Тако да се изразим овосветским речником.
  Ta analogija je malo suvisla zar ne...Pusti priču o apostolima. Tebi nije neobično da u današnje vreme paroh bude konobar. To SPC tako nikada nije moglo niti će moći. Mislim ne pada mi na kraj pameti da nešto zastupam SPC a to tim više jer nisam vernik već to onako kažem.
  Budi mi pozdravljen.
  ''Sve je moguće, ako ne znate o čemu govorite.''

 18. #18
  Buduća legenda jerohinac (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Užice
  Poruke
  46.703
  Reputaciona moć
  1122

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio _Krang_ Pogledaj poruku
  Ako imate Petra i Jovana, imate i Isusa.
  Gde je Isus, šta ste mu uradili ?!
  Isus im verovatno nije bitan lik kao Jovan Krstitelj...
  ''Sve je moguće, ako ne znate o čemu govorite.''

 19. #19
  Veoma poznat Samson2009 (avatar)
  Učlanjen
  06.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.473
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  167

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio jerohinac Pogledaj poruku
  Ta analogija je malo suvisla zar ne...Pusti priču o apostolima. Tebi nije neobično da u današnje vreme paroh bude konobar. To SPC tako nikada nije moglo niti će moći. Mislim ne pada mi na kraj pameti da nešto zastupam SPC a to tim više jer nisam vernik već to onako kažem.
  Budi mi pozdravljen.
  Мени није необично.И нећу да пустим ту причу.Ми смо духовни потомци Светих апостола и првих хришћана.Као и сви Истински Православни Хришћани кроз ових 2000година.Понављам Свети апостоли су били прости људи.Свети апостол Јаков зеведејев и Свети апостол и еванђелиста Јован Богослов су били рођена браћа.Јел то теби необично?
  Citat Original postavio jerohinac Pogledaj poruku
  Isus im verovatno nije bitan lik kao Jovan Krstitelj...
  Мислиш вама кривоверцима?Јер да су теби и твојој неименованој групици људи важни не би били против православља односно ИПХ односно СИПЦ.

 20. #20
  Domaćin _Krang_ (avatar)
  Učlanjen
  07.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Dimenzija X
  Poruke
  3.683
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio jerohinac Pogledaj poruku
  Isus im verovatno nije bitan lik kao Jovan Krstitelj...
  Možda je "Isus" u Deliblatskoj peščari, mora da živi isposničkim životom 17 godina.

 21. #21
  Iskusan vorki (avatar)
  Učlanjen
  24.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Bjelovar, Hrvatska
  Poruke
  5.032
  Reputaciona moć
  83

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio R.Žiskar Pogledaj poruku
  А тема дискусије је?
  Piše ti u samom naslovu
  Propovjednik dobre vijesti o Božjem kraljevstvu

 22. #22
  Iskusan vorki (avatar)
  Učlanjen
  24.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Bjelovar, Hrvatska
  Poruke
  5.032
  Reputaciona moć
  83

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio Samson2009 Pogledaj poruku
  Неразумем зашто се овде неко труди та подмеће неистину да је текст Светог Писма једини валидан атрибут изворног хришћанства?Није једини.Уосталом Сви списи које је Црква Христова уврстила у Свето Предање се у потпуности поклапа са Светим Писмом.Кад би ишли са тезом да је Свето Предање нешто што нема везе са изворним хришћанством онда би требало да се одбаци и Откровење Јованово збохг хилијазма.Које по неким кривовернима одступа од по садржају од остака Светог Писма Новог Завета.
  Normalno je za shvatiti da je tekst Svetog Pisma jedini validan, jer je pisan pod Božjim vodstvom. Biblija se naziva Božjom Riječi, dok ostale spise ne ulaze u tu kategoriju. Prema tome, tvrdnja da je određeni spis, poslije završetka i kompletiranja Biblije, nadahnut, nije točna, jer bi taj spis tada bio u kanonu.
  Propovjednik dobre vijesti o Božjem kraljevstvu

 23. #23
  Iskusan vorki (avatar)
  Učlanjen
  24.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Bjelovar, Hrvatska
  Poruke
  5.032
  Reputaciona moć
  83

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Jesu li Apostolski Oci učili nauku o Trojstvu ?

  ”APOSTOLSKI OCI“ je naziv upotrijebljen za crkvene ljude koji su pisali o kršćanstvu krajem prvog i početkom drugog stoljeća naše ere. Neki od njih bili su Klement Rimski, Ignacije, Polikarp, Hermas i Papija. Za njih se kaže da su bili suvremenici nekih od apostola. Dakle, oni su trebali biti dobro upoznati sa apostolskim učenjima. Obzirom na ono što su ti ljudi napisali, The New Encyclopædia Britannica kaže:

  ”Zapisi Apostolskih Otaca kao cjelina povijesno su vredniji od bilo koje kršćanske literature izvan Novog zavjeta.“

  Ako su apostoli učili nauku o Trojstvu, tada su je sigurno trebali učiti i ti Apostolski Oci. To je trebalo biti istaknuto u njihovim učenjima, budući da ništa nije bilo važnije od toga da se ljudima kaže tko je Bog. Da li su stoga oni učili nauku o Trojstvu?

  Rana izjava vjere

  Jedna od najranijih ne-biblijskih izjava kršćanske vjere nalazi se u knjizi od 16 kratkih poglavlja poznatoj kao Didahe, ili Nauk dvanaestorice apostola. Neki povjesničari datiraju je prije ili oko godine 100. n. e. Njen autor je nepoznat. Didahe se bavi onim što bi ljudi trebali znati da bi postali kršćani. U svom 7. poglavlju, ona zapovijeda krštenje ”u ime Oca i Sina i Svetog Duha“, istim riječima koje je Isus upotrijebio u Mateju 28:19.3 Ali ona ništa ne kaže o tome da je troje jednako u vječnosti, moći, položaju i mudrosti. U svom 10. poglavlju, Didahe uključuje sljedeću ispovijed vjere u obliku molitve:

  ”Zahvaljujemo ti, Sveti Oče, za tvoje sveto Ime koje si nastanio u našim srcima; i za spoznaju i vjeru i besmrtnost koju si nam obznanio kroz Isusa tvog Slugu. Slava tebi zauvijek! Ti si, Svemogući Gospodaru, stvorio sve zbog svog Imena (...) A nama si dobrostivo dao duhovnu hranu i piće, i život vječni kroz Isusa tvog Slugu.“
  Ovdje nema Trojstva. U knjizi The Influence of Greek Ideas on Christianity, Edwin Hatch citira gornji odlomak i zatim kaže:

  ”U prvobitnom području utjecaja kršćanstva čini se da nije bilo nikakvog velikog napretka obzirom na ove jednostavne ideje. Nauka koja je naglašena bila je da Bog jest, da je On jedan, da je On svemoguć i vječan, da je On stvorio svijet, da je Njegovo milosrđe nad svim Njegovim djelima. Nije bilo nikakve sklonosti ka metafizičkom raspravljanju.“
  Propovjednik dobre vijesti o Božjem kraljevstvu

 24. #24
  Veoma poznat Samson2009 (avatar)
  Učlanjen
  06.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.473
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  167

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio vorki Pogledaj poruku
  Normalno je za shvatiti da je tekst Svetog Pisma jedini validan, jer je pisan pod Božjim vodstvom. Biblija se naziva Božjom Riječi, dok ostale spise ne ulaze u tu kategoriju. Prema tome, tvrdnja da je određeni spis, poslije završetka i kompletiranja Biblije, nadahnut, nije točna, jer bi taj spis tada bio u kanonu.
  Сада си у крајњој супротности са иним пто пишеш.Јер су новозаветне списе које помиљеш управо уврстили у канон управо Свееети оци који су апостолске оце признавали као Свете и самим тим уважавали као Богонадахнзте списе поменутих јер су се држали Светог предања као валидог како усменог тако и писменог .Они су сматрали да је Свето предање Богонадахнуто.Па и то што су писали апостолски оци.

 25. #25
  Domaćin HappyFuneral (avatar)
  Učlanjen
  07.10.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Internetu...
  Poruke
  4.334
  Reputaciona moć
  86

  Podrazumevano Re: Jesu li apostolski oci doista išli stopama apostola ?

  Citat Original postavio Samson2009 Pogledaj poruku
  Понављам Свети апостоли су били прости људи.
  Da se primetiti...

Slične teme

 1. Odgovora: 155
  Poslednja poruka: 22.09.2009., 16:55
 2. Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 29.08.2009., 23:01
 3. Da li bi netko uradio program za doista sjajnu novu igru?
  Autor zenzen u forumu Programiranje
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 03.02.2005., 11:44
 4. ste isli u muzicku skolu?
  Autor joGooOOD u forumu Muzika
  Odgovora: 32
  Poslednja poruka: 05.11.2004., 12:17

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •